Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse"— Utskrift av presentasjonen:

1 En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Et undervisningsopplegg for barnehage/småskolen for utvikling av evnen til å forstå «falske tro» En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse

2 Hva er falske tro/antagelser (false belief)
Innsikt i at noe kan være sant, men andre kan tro noe annet. Barnet forstår at menneskers handlinger ikke er bestemt av den virkelige verdenen, men av deres mentale representasjoner av verden, som enten kan være korrekte eller ikke (Lind & Bowler, 2009).

3

4 Direkte undervisningsopplegg Mål: å forstå «falske tro»
Introduser tankebobler (symbol + tegn + ord) Å tenke: Jeg snakker med meg selv som ingen andre hører eller ser. Jeg kan dele mine tanker hvis jeg vil. Når jeg leser, skaper jeg bilder i hodet mitt

5 1.Visualisering av tanker
Laminerte tankebobler med borelås – du/barna kan henge på ulike bilder eller tegne/skrive på dem og viske vekk etterpå Andre typer visualiseringer:

6 Se på et bilde om gangen, og diskuter
Å forutsi hva vil skje. Se på et bilde om gangen, og diskuter

7 2. Tanker om gjenstander vi ikke kan se, som for bli som de er, uendret
Oppgave: Vi ser på eplet og husker det Vi går ut og lager et bilde i hode vårt (tenke på eplet) Vi kommer inn igjen og ser om det stemmer. Det er som vi trodde.

8 3.Tenker på gjenstander som vi ikke kan se som blir endret!
Oppgave: Vi ser på eplet og husker det Vi går ut og lager bilde i hode vårt (tenke på eplet) Vi kommer inn igjen og ser om det stemmer Oj!! Det har endret seg! Det var ikke som vi trodde. Flaske tro

9 4. Vi gjemmer et eple i en eske, går ut, tenker på det, kommer inn, og det er fremdeles der vi gjemte det. Det er som vi trodde.

10 5. Tenker på skjulte gjenstander som blir endret
Oj! Vi gjemmer eplet, går ut, tenker på det, kommer inn og det er borte – oj! Det er ikke som vi trodde. Klar for å ta Sally Ann test eller lignende!

11 Barna vil ha ulik utbytte av opplegget …
Ulike følelser, behov og ønsker ift den samme gjenstand/situasjon («Desire T-O-S») Ulike tro om den samme situasjonen Tilgang til kunnskap (det kan være sant, men ikke alle ha anledning til å vite det) Falske tro (noe kan være sant, men andre kan tro noe annet) Skjult følelser ( en kan føle en ting, men viser en annen følelse utad) …avhengig av hvor langt de er kommet i utvikling ift de fem stadiene

12 Vi må navngi følelser. Fortell om egne følelser. Hvordan har du det nå
Vi må navngi følelser. Fortell om egne følelser. Hvordan har du det nå? Følelser endrer seg. Alle følelser er god å ha, men vi trenger ikke viser dem alltid.

13 Noen eksempler fra barnelitteratur. Hva tror Rødhette
Noen eksempler fra barnelitteratur. Hva tror Rødhette? Hva føler Rødhette? Gutten som kappåt med trollet De tre små grisene Bukkene Bruse De fire musikanter fra Bremen Æsops fabler «Inference» – det som står mellom linjene – må forklares. Hvorfor spiste ulven bestemor? Hvorfor la ulven seg i sengen?

14 Gruffalo Høyt T-O-S nivå – løgn og lureri
Hva som blir sagt og hva som er sant i virkelighet stemmer ikke overens Musa tenker en ting, men sier en annen for å lure andre fordi han vil redde seg selv Første nivå – ordforråd: følelser, hendelsesforløp Snart kommer Gruffaloen og spiser deg. Reven må ikke spise meg.

15 Andre nivå: Våg å stille de vanskelige spørsmålene:
Hvis ugler, mus og slanger er ekte dyr hvorfor finnes ikke gruffaloer? Tror musa at det finnes gruffaloer? Hvis ikke, hvorfor sier han det? Tror de andre dyr at det finnes gruffaloer? Hva føler han nå? Hva skjer etterpå tror du? Tror Gruffaloen at de andre dyr er redd for musa? Hvorfor løper dyrene vekk fra musa? Er de virkelig redde for ham? Hva ser han? Hva tenker han? Hva sier han? Hvorfor gjorde han det? Hva vil han? Hva føler han nå? Hva kan han gjøre nå? Hva skjer nå tror du? Hva om …?

16 Når vi leser høyt for barna
Aktiviser bakgrunnskunnskap. Hva vet du om…? Samtal videre om innholdet og relater det til barnets egne erfaringer. Har du gjort/sett/følt det? Bruk tankebobler og snakkebobler Diskuter årsak/konsekvens og sammenhenger Bruk konkrete gjenstander. Snakk om ting som skjer samtidig i en fortelling (forgrunn/bakgrunn) Bruk rollespill for å gjenfortelle og øke forståelse

17 Et kortspillet - Hvem vet?
Ser på bildekortene (gjerne bilder som ligner litt på hverandre/har samme temaet) og snakk om dem. Aktiviserer bakgrunnskunnskap og tegn/ord forråd. Legg 6 kort på bordet med bildet ned– barnet trekker ett, men viser det ikke til deg. Hvem kan se kortet? Hvem vet hvilket bildet det er på kortet? Vet jeg hvilket bilde du ser? Kan du hjelpe meg å gjette hvilke kort du har? Barnet beskriver bildet. Du gjentar og sjekker/viser at du har forstått. Legg kortet tilbake i kortstokken, bland kortene. Legg kortene utover. Du finner kortet som barnet har beskrevet. «Jeg tro jeg vet… Ja, jeg hadde rett. Uff, jeg trodde feil!» Bruk andre spill som krever planlegging av strategier f eks kinasjakk, bondesjakk o.l.


Laste ned ppt "En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google