Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

2. Algebra 2.1 Bokstavregning og parenteser:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "2. Algebra 2.1 Bokstavregning og parenteser:"— Utskrift av presentasjonen:

1 2. Algebra 2.1 Bokstavregning og parenteser:
Nb: det er viktig å passe på fortegn og å multiplisere alle ledd a) b) Hovedregelen er at vi skriver ukjente i alfabetisk rekkefølge, men det gjøres iblant unntak for å unngå å starte med et minustegn. Vi kunne derfor like gjerne ha skrevet svaret slik: 3b-6a. c) Multipliserer ledd for ledd Pass på fortegn Velger å multiplisere 2-tallet inn i den andre parentesen for å unngå brøk d) flere metoder s. 52

2 2. Algebra 2.1 Bokstavregning og parenteser: Regler:
Løse opp en parentes med minustegn foran: må skifte fortegn på alle ledd inne i parentesen Løse opp en parentes med plusstegn foran: beholder samme fortegn på alle ledd inne i parentesen Multiplisere et tall og et parentesuttrykk: multipliser tallet med hvert ledd inne i parentesen Multiplisere to parentesuttrykk: multipliser hvert ledd i den første parentesen med hvert ledd i den andre.

3 2. Algebra 2.2 Kvadratsetningene: 1. Kvadratsetning 2. Kvadratsetning
(Konjugatsetningen) Brukes ofte denne veien, brukes mye til faktorisering Bevis for 2. Kvadratsetning: Tilsvarende (multiplisere ledd for ledd) kan de to andre setningene bevises. Prøv gjerne selv.

4 2. Algebra 2.2 Kvadratsetningene: Eksempler: Skriv enklest mulig:

5 2. Algebra 2.3 Faktorisering:
= det å skrive som et produkt av enklest mulige faktorer; skriver uttrykket som produkt av flere faktorer Faktorisere bokstavuttrykk ved å sette felles faktor utenfor: Trenger ikke å skrive gangetegn mellom leddene, men kan gjøre det. Kontroller gjerne ved multiplikasjon! Bruke kvadratsetningene baklengs for å faktorisere (særlig 3.): Husk:

6 2. Algebra 2.3 Faktorisering: 2.4 Forkorting av rasjonale uttrykk:
(brøk uttrykk) Eksempler a) Lurt å faktorisere og forkorte først b) Se s. 58. fn=6(x+3) •3 •2 2.5 og 2.6 Kan gjerne leses på egenhånd, nyttig trening men prioritering…Men du lærer andre metoder for dette siden.


Laste ned ppt "2. Algebra 2.1 Bokstavregning og parenteser:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google