Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane 2019

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane 2019"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane 2019
medlemmer 800 lokallag 10000 tillitsvalde Vi skal vidare….

2 Ei pakkeløysing Sentralstyret inviterte landsmøtet 2018 til å vedta ei pakkeløysing på Pensjonistforbundet si reise i neste landsmøteperiode. Pakken inneheldt: - Organisasjon - Handlingsprogram - Aktivitet - Økonomi Landsmøtet tok imot invitasjonen.. Og reisa har starta…..

3 Arbeidsplan for 2019/ Aktivitetsplan for 2019
Arbeidsplanen har utgangspunkt i handlingsplanen og definerer ei arbeidsfordeling på kontoret og er ei totaloversikt av dei sakene som skal prioriterast for året. Aktivitetsplanen har same utgangspunkt og definerer dei prioriterte oppgåvene sentralstyret/ landsstyret og fylkesforeningane/ lokalforeningane skal prioritere for året. - Verving - Opplæring ( inklusiv eldrerådsopplæring) - Organisasjonsutviklingsarbeidet - Kommunevalet - Kjøkken tilbake til sjukeheimen

4 Kurshaldarteam Vi etablerer ei landsomfattende gruppe av kurshaldarar, foredragshaldarar, kåsørar og andre som kan løfte og inspirere i lokallaga, fylkesforeiningane og dei kollektivt tilmelde organisasjonane. Første samling var 21. mars. Fylkeslaget skal gi hjelp til lokallaga og halde kurs i organisasjonskunnskap, eldrerådsarbeid, motivasjon, data og kommunikasjon. Vi treng meir kunnskap lokalt om rekneskapsføring, budsjettering, prosjektsøknader og støtteordningar.

5 Styrekurs Tilbod til alle lokallagsstyrer i 2019.
Gjennomføring mars – juni 2019 Kan gjennomførast i samarbeid mellom lokallag. Årleg gjennomgang for det nye styret. Grunnlag for årsplan/prioriteringar. Ta utgangspunkt i vedteken handlingsplan. Når det gjelder instruktøropplæringa kan vi tenke oss ca 40 personer. Dette kan være personer som også vil være aktuelle som instruktører for mange av de andre kursene som utvikles. Innhold i styrekurset: Styrets ansvar og arbeidsoppgaver Styret som lag – utfordre hverandre – kollektivt ansvar Representerer medlemmene – ikke seg selv Gå gjennom relevante punkter i Håndbok for medlemsservice (oppdatert i 2018) ‘Digitale flater’ – Styret må kunne bruke og håndtere digitale verktøy. E-post, dokumenthåndtering, informasjonsflyt (Må tilbys opplæring til de som trenger det) Innhold og form i de årlige gjennomgangene avhenger av antall nye i styret. Salg av kurs i styreopplæring. Hvordan får en solgt dette til styremedlemmer i Pensjonistforbundet? Et ideelt styre, vil bestå av mennesker med forskjellig bakgrunn og oppfatning. Det styre som kan være «farlig», er et styre bestående av medlemmer med felles bakgrunn og oppfatning. Hvordan kan en i et slik styre få prøvd sine oppfatninger. Samt komme fram til de beste løsningene? Hvordan kan en da få til et godt styre med store forskjeller, som har et kollektivt ansvar for alle de oppgaver styre har, til å fungere godt? Det er gjennom felles forståelse for hva som er arbeidsoppgavene, og gjensidig respekt for alle. Samt forståelse for at en ikke representerer seg selv, med det flertallet, som har valgt en. Og at de vedtak som overordnede organ har vedtatt. Vil være førende for de vedtak, som et i styret må komme fram til. Styreopplæring skal være en plass, hvor en blir kjent med alle i styret. Og få et verktøy som vil være til hjelp i styrearbeidet. I en organisasjon i utvikling, slik som Pensjonistforbundet er det viktig at en får styreopplæring etter hvert årsmøte. Da en etter valget, som oftest får nye styremedlemmer.

6 Vervekampanje: Viktig oppgåve!!
Vi skal verve nye medlemmer gjennom sentral vervekampanje Vi har starta på facebook – lik og del Fokus på aktuelle saker ; pensjon, kjøkken på sjukeheimen… Storkampanje i mai – trygdeoppgjeret og fripolisesak Lokallagsarbeid er det viktigaste. Det er der vi møter folk! Lag ein verveplan!

7 Trygdeoppgjeret 2019 Kjøpekrafta vår vart svekka med 0,8% i 2018! Fire år med underregulering er nok! Kva seier den nye regjeringa? Grunn til optimisme? Påverknad sentralt og lokalt er viktig!

8 Tannhelse Hovudmål for landsmøteperioden er å få på plass eit eigenandelsystem for tannhelse. Delmål er å syte for at kommunar og fylkeskommunar føl opp plikta si om gratis tannstell til alle på sjukeheim og i heimesjukepleie. Ei viktig sak å snakke om i kommunevalkampen.

9 Kjøkken på sjukeheim Vi vil ha kjøkken på alle sjukeheimar. Det er gode grunnar til at kjøkkenet bør få sin naturlege og sentrale plass på sjukeheimen. Det kan føre til: auka ernæringsfagleg kompetanse på sjukeheimane kokkane får nærhet til dei som skal ete maten kan også gje eit godt mattilbod for pårørande lukta av god mat er stimulerande HURRA FOR DEI SOM FÅR DET TIL!!

10 Eldreråd Eldrerådslova er blitt ein del av kommunelova.
Forskrifter for eldreråd er sendt på høyring. Frist for dette arbeidet er 1. april Det er sendt ut kopi av høyringssvar frå oss som vi ynsker alle foreininger og fylkeslag skal gje støtte til. Det blir avgjerande viktig at lokalforeningane sender inn gode navn på mogelege medlemmer av eldreråda. Så må kommunar med fleire lokallag samlast om kandidatar.

11 Kommunevalkamp Vi skal vere aktive i kommunevalkampen. Målet er å setje kommunal eldreomsorg på dagsorden. Gjennom elektronisk nyhetsbrev og medlemsmagasinet Pensjonisten vil vi vise til møter vi arrangerer rundt om i landet. Medlemsmagasinet Pensjonisten midt i august vil ha eit særnummer om kommune- og fylkestingsvalet. Kva er viktigast for dykk?

12 «Leve heile livet» - Ei kvalitetsreform for eldre
«Leve heile livet» har fem innsatsområde: Eit aldersvennleg Noreg Aktivitet og fellesskap Mat og måltid Helsehjelp Samanheng i tenesta

13 Førebuing og oppstart skal foregå gjennom heile 2019.
Leve hele livet Førebuing og oppstart skal foregå gjennom heile 2019. Framlegg til aktivitetar i fylkes- og lokallag Gjere seg kjend med reforma ( ei reform som skal skape eit meir samanhengande tenestetilbod for eldre og pårørande) Følgje med på om reforma kjem på dagsorden i kommunen, Følgje med på om kommunane tek stilling til løysingane Påverke kva løysinger som vert valde lokalt. (sidetallene refererer seg til «Leve hele livet» særlig om tidsplan og virkemidler for gjennomføring (s168-73). Komme seg med på de opplæringsarenaene som skal etableres lokalt av fylkesmennene m.fl. 3. fylkeskommunen og i allmennheten. På s i st. meld. er det beskrevet hvordan regjeringen planlegger at det skal foregå. Si fra i relevante fora dersom dette ikke skjer (eldreråd, lokalaviser osv.). 4. i reformen og hvordan de vil utforme og gjennomføre dem lokalt. Det er forutsatt at kommunene tar stilling til dette gjennom politiske vedtak. 5. NB! Det er viktig at pensjonistforeningen kommer tidlig inn i prosessen gjennom f. eks eldreråd. Når saken legges fram for kommunestyret vil det ofte være for seint. Det er viktig å være oppmerksom på om kommunene bare velger de billigste løsningene og ikke de som dekker best de eldres behov. Hva er viktigst at kommuner dekker i din kommune?

14 Rådet for eit aldersvennleg samfunn
Bidra til gjennomføring av det nasjonale programmet for eit aldersvennleg Norge. 1)- Planlegg for eigen alderdom- ein kampanje på tilrettelegging av bustad, sosialt fellesskap og aktivt liv 2)- Eldrestyrt planlegging av aldersvennlege lokalsamfunn 3)- Nasjonalt nettverk for aldersvennlege kommuner 4)- Partnerskapsordning for aldersvennlege organisasjonar, institusjonar, bedrifter og verksemder 5)- Ta i bruk seniorressursen i arbeidsliv og friviljugt arbeid

15 Rådsmedlemmer Trude Drevland, leiar og oppnemd av regjeringa
Jan Davidsen, Pensjonistforbundet Stian Slotterøy Johnsen, Frivillighet Norge Nils A. Røhne, KS Anne Cecilie Kaltenborn, NHO Osmund Kaldheim, Husbanken Heidi Arnesen Austlid, IKT-Norge Hans Christian Sandlie, OsloMet

16 Senter for eit aldersvennleg Norge
Det skal etablerast eit Senter for eit aldersvennleg Noreg som skal ha sekretariatsfunksjon for rådet, og ansvaret for det operative i programmet. Senteret skal også bidra til auka kunnskap og dokumentasjon om aldringa av samfunnet. KS og regjeringa har inngått ein avtale om samarbeid om gjennomføring av Leve heile livet , der KS mellom anna vil bidra til eit aldersvennleg samfunn. Helsedirektoratet skal gje fagleg støtte til programmet og rådsarbeidet.

17 Krav til Statsbudsjettet for 2020
Forhandlingsrett Krafttak for dei som har minst Styrka kommuneøkonomi Redusere vold og overgrep mot eldre Betre og billegare munn-og tannhelse Rett til brukarstyrt personleg assistanse (BPA) etter fylte 67 år Auka innsats for opplæring i digitale verktøy Fleire møteplassar for eldre Styrke tiltak som gjer at eldre kan bu lenger og trygt og godt i eigen heim

18 Målet…..i det store biletet
Styrke og synleggjere Pensjonistforbundet som slagkraftig aktør. Fleire medlemmer gjer oss sterkare Samarbeid i organisasjonen og med allierte gjer oss sterkare. Forhandlingsrett og trepartssamarbeid er målet.

19 OU-arbeidet

20 Hovudmål HP Styrke og synleggjere Pensjonistforbundet som den slagkraftige samfunnsaktøren på vegne av landets pensjonistar og uføretrygda. Dette skal vi gjere ved å: Arbeide for éin sterk felles pensjonistorganisasjon i Noreg som gjennom samarbeid med alliansepartnarar, som fagforeningar, interesseorganisasjonar og andre, fokusere på saker og utøve politikk som påverkar framtida Auke antall medlemmer, som gir auka påverknad Utvikle eit sterkare og tettare samarbeid gjennom alle ledd i organisasjonen

21 Kvifor OU-arbeid? Styrke og synleggjere Pensjonistforbundet som den slagkraftige samfunnsaktør på vegne av landets pensjonistar og uføretrygda. Politisk påverknadskraft!

22 Planlegge og gjennomføre tiltak
Mandat vedteke på LM Få iverksett eit organisasjonsutviklingsarbeid i forbundet med mål om styrke heilskapen i organisasjonen, auke medlemstalet og forsterke kompetanse i alle ledd. Beskrive NÅ situasjon Kartlegge status Basert på kikc-off 4.des.2018 Eksisterande erfaringar og dokumentasjon. Utarbeid strategier Definere delmål Planlegge og gjennomføre tiltak Definere tiltak Utarbeidd forslag til OU-arbeidet Kva skal gjerast Korleis Oppfølging Evaluere Tilrettelegge for implementering Korleis sikre god implementering? Det er et faktum at en høy andel av organisasjoners prosjekter mislykkes Kritisk at alle forstår årsaken til og viktigheten av å gjennomføre endringen.

23 Heve kompetansen på alle nivåer for å trygge rollen som tillitsvalgt.
Delmål Heve kompetansen på alle nivåer for å trygge rollen som tillitsvalgt. Kva skal gjerast / tiltak Korleis Kurs: Tilby relevante kurs for tillitsvalgte Opplæringsplan med prioriteringer Kommunikasjon: God informasjonsflyt i alle ledd Kommunikasjonsplan Samarbeid: Auka samarbeid, internt og eksternt Legge grunnlaget for et godt samarbeid og forankre eit eigarskap i heile organisasjonen. Arbeide for auka samarbeid på tvers internt Etablere samarbeidsutvalg lokalt (jfr. vedtektene § 5.C) Dialogmøter  Gjennom bl.a. ny digital plattform Verving: Involvere alle nivå i vervearbeidet, kurs for verving (jfr. punkt over) Finne ei sak som engasjerer, og som appellerer til nye medlemmer innen målgruppen yngre pensjonister Vervestrategi Vervekampanje Synleggjering gjennom prioriterte kanaler (kommunikasjonsplan) Kommune- og fylkesreformen «Trøndelagsmodellen» som «beste praksis» Deling av erfaring, bistand i prosessen Valg 2019 Følge kommune- og fylkestingsvalget 2019 Følge opp vedtak i Landsstyret des.2018 godkjent budsjett

24 Tydelig, sterk og synlig
Suksessfaktorar Forankring og skape eigarskap i heile organisasjonen Involvere alle nivå Dialogmøter Motivere og støtte opp Bygge opp sterke lokale nivå Vere førebudde på at dette tek tid Faglig Sosialt Kunnskap Samarbeid Lojalitet Vilje Forstå og kommunisere behovet for endring Har og skal fortsatt arbeidet for en solid / sterk søyle – utrolig viktig Bygge opp en faglig søyle – hva skal til ?? God på relasjonsbygging Bygge grunnmuren

25 Korleis vil vi ha det i framtida?
Korleis lukkast? Mykje involvering og kommunikasjon i sjølve prosessen, sikrar sterkare eigarskap og aukar motivasjonen til å ta ansvar. Alliansepartnare Kommunen Ytre liv No – situasjonen Kva fungerer bra? Kva fungere mindre bra? ? Ønska situasjon Korleis vil vi ha det i framtida? ? Ikke løsningen på alle utfordringene Godt hjelpemiddel – god verktøy Indre liv Fordeling av oppgaver Kurs verving Aktivitetsplan Kva Korleis Når Kven


Laste ned ppt "Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane 2019"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google