Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan? Dialogkonferanse i Oppegård kommune Seniorrådgiver.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan? Dialogkonferanse i Oppegård kommune Seniorrådgiver."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan? Dialogkonferanse i Oppegård kommune Seniorrådgiver Inger-Marie Hølmebakk Navn Arbeidssted Takk for invitasjonen! Det er et spennende program, med to spesifikke problemstillinger. Både den fysiske utfordringen som ligger i å bygge godt og tilgjengelig i bratt terreng, og hvordan boligarkitektur kan bidra til livskvalitet gjennom å legge til rette for selvstendighet og aktivitet. Jeg gleder meg til dagen! Min bakgrunn: arkitekt, forsker, og nå også byråkrat.

2 Som tidligere prosjekterende arkitekt, har jeg erfaring med å tegne boliger i bratt terreng. Jeg var ansatt i LHL boligselskapet under omsorgsboligboomen ved århundreskiftet, dvs. sent på 90-tallet, og tidlig 2000-tall. Alle leilighetene vi tegnet var universelt utformet, tilgjengelige og med livsløpsstandard, som var et krav for å utløse tilskuddsmidler for bygging av omsorgsboliger. Tilgjengeligheten var løst enten via svalgangsløsninger, eller som horisontalt delte tomannsboliger, med inngang fra enten et øvre eller nedre nivå.

3 Tittel: Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan? Foredragstittelen: «Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan?» var derfor en noe utfordrende tittel. Utfordrende fordi jeg som arkitekt har erfaring med selve prosjekteringen, men ikke den overordnede kommunale planleggingen, og hvordan universell utforming flettes inn i den.

4 Men spørsmålet om virkemidler er veldig interessant
Men spørsmålet om virkemidler er veldig interessant! Altså hvordan noe smart gjort og tenkt på et tidlig stadium kan få konsekvens og stor betydning for en sluttbruker, det vil si en beboer i den andre enden. Før jeg går inn på kjernespørsmålet om kommunens virkemidler, vil jeg først fortelle om vår rolle i Bufdir, Barne- ungdoms- og familiedirektoratet:

5 Resepsjonen i Bufdir i Fredrik Selmersvei 3 på Helsfyr
I tillegg til å være et fagdirektorat med ansvar for barnevern, oppvekst og familie, har vårt direktorat også ansvar likestillingsfeltet. I Likestilling og universell utforming skal vi fremme likestilling på alle områder. Det vil si innen kjønn, etnisitet, lhbtiq, dvs. politikk for skeives vilkår, og likestilling for funksjonshemmede. Det er her universell utforming og fysiske omgivelser kommer inn i bildet. Universell utforming dekker mange felt, fra IKT, service tilbud, turisme og transport. Selv er jeg ansvarlig for arbeid med den delen av universell utforming som har å gjøre med arkitektur, som omfatter bygnings- og planfaget. Ser man på de overordnede statlige virkemidlene for å sette strategien universell utforming ut i live, er vårt fagmiljø et virkemiddel i seg selv. Bufdir, ved vår avdeling Likestilling og universell utforming, har et sektorovergripende ansvar for å være inspirator og pådriver i arbeidet med universell utforming i alle sektorer. Med det menes at vi har et koordinerende ansvar for å følge opp regjeringens handlingsplan for universell utforming.

6 Konferanser og nettverk
Tilskudd Handlingsplaner Veikart Handlingsplanene er (og har vært) et sentralt virkemiddel. Vi er inne i den tredje handlingsplanen som løper ut i 2019, og arbeider med en evaluering av disse for å danne grunnlaget for den videre politikken innen feltet. Det er grunn til å tro at det vil bli en ny handlingsplan, men det er ennå usikkert å si sikkert hvilken form den videre politikken vil ta. I tillegg til handlingsplanene ligger det økonomiske og juridiske virkemidler til grunn. Universell utforming er som dere vet nedfelt i en rekke lover, deriblant plan og bygningsloven, med tilhørende TEK 17. Vi har ingenting direkte med disse å gjøre, som f.eks TEK 17, som følges opp av direktoratet for Byggkvalitet. Vi driver også nettverksarbeid, bl.a innen uu relatert til IKT, og transport. Og det finnes et kommunenettverk for uu, med øremerkede tilskuddsmidler for prosjekter i kommunal regi. Kanskje er dette arrangementet støttet av slike midler? Men vi forvalter en tilskuddsordning for universell utforming som skal bidra til nytenkning og økt kunnskap innen feltet. I 2018 delte vi ut 17,35 til 67 prosjekter. 22 av disse var til norske kommuner. Vi har også utviklet et veikart for en universelt utformet Nærskole Hvorvidt dette sccenarrioprosjektet går igjennom er usikkert. Men det var interessant å arbeide frem, i samarbeid med en bred brukergruppe, som bl.a involverte kommuner. Selv har jeg ansvar for drift av et byggfaglig nettverk, som samler aktører på statlig nivå som arbeider med universell utforming, som Husbanken, Statsbygg, DiBK, Forsvarsbygg, Riksantikvaren. Hensikten er å oppdatere hverandre på pågående arbeid med universell utforming i statlig sektor, og spille hverandre gode på de ulike oppgavene. Nok om oss nå, over til saken: Konferanser og nettverk Kunnskap- statistikk/analyse

7 Kolbotn kulturhus i Nordre Follo kommune
Universell utforming, tilgjengelighet og bolig – i bratt terreng. «Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan?» Vi har sett på virkemidler på statlig nivå. Hvilke virkemidler finnes på kommunalt nivå?

8 Plan- og bygningsloven
§ 1-1. Lovens formål Prinsippet om universell utforming skal ivaretas i planleggingen og kravene til det enkelte byggetiltak. § 1-1. Forskriftens formål (TEK 17) Forskriften skal sikre at tiltak planlegges, prosjekteres og utføres ut fra hensyn til god visuell kvalitet, universell utforming og slik at tiltaket oppfyller tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi. Som sentral del av det statlige virkemiddelapparatet er plan- og bygningsloven. Hvordan berører plb den kommunale planleggingen? For å begynne med det grunnleggende stiller jeg spørsmålene: Hva er en kommuneplan? Og hva er en reguleringsplan? Og hvordan kan universell utforming flettes inn i disse to planverktøyene?

9 Kommuneplan: Et overordnet styringsdokument for kommunen
Samfunnsdel – mål Arealdel – areal Kommuneplanen sier hvilke utfordringer kommunen står overfor og mål for langsiktig utvikling Dette vises gjennom tekst som beskriver status, utvikling og mål, samt kart over kommunen som viser tillatt arealbruk med bestemmelser. En kommuneplan er et overordnet styringsdokument for kommunen Den består av en samfunnsdel som fastsetter kommunens mål, og en arealdel for bruk og vern av kommunens arealer. Kommuneplanen sier hvilke utfordringer kommunen står overfor og presenterer mål for langsiktig utvikling. Dette vises gjennom tekst som beskriver status, utvikling og mål, samt kart over kommunen som viser tillatt arealbruk med bestemmelser.

10 Reguleringsplanen: Detaljregulering eller områderegulering.
Detaljregulering av mindre områder når det skal gjennomføres utbyggingsprosjekter. (Kan fremmes av private eller offentlige aktører eller kommunen selv). Områderegulering gjennomføres av kommunen, når det er behov for arealavklaringer. En reguleringsplan kan være enten en detaljregulering eller områderegulering. En detaljregulering utarbeides for mindre områder når det skal gjennomføres utbyggingsprosjekter. Den kan fremmes av private eller offentlige aktører, eller kommunen selv. Områderegulering gjennomføres av kommunen, når det er behov for arealavklaringer.

11 Kommuneplanen Så, kommuneplanen, og reguleringsplanen er kommunens virkemiddel. Styringsdokumentet kan kanskje sies å være kommunens svar på den statlige handlingsplanen, altså det dokumentet kommunen styrer etter. Det er først og fremst i samfunnsdelen at kommunens mål og ambisjoner - for universell utforming - kan forankres. Kan man sikre universell utforming av boliger i bratt terreng gjennom samfunnsdelen? Dersom kommunen ønsker at også boliger i bratt terreng skal oppfylle krav til universell utforming, vil jeg tro at det må forankres her, i samfunnsdelen. Kan universell utforming også nedfelles grafisk gjennom angivelse av f.eks prosentantall universelt utformede boliger i bestemte felt i arealdelen? Dersom svaret er nei, leder det oss til behov for en mer detaljert kommuneplan, som kan utarbeides i en kommunedelplan eller områdeplan?.

12 Detaljert kommuneplan
Kommunedelplan Områdeplan Er det på dette nivået man kan sikre universell utforming av boliger i bratt terreng? Kommunen kan vurdere om det i enkelte områder er behov for en mer detaljert kommuneplan, det kan da utarbeides en kommunedelplan eller områdeplan for et område. Er det på dette nivået man kan sikre universell utforming av boliger i bratt terreng?

13 Reguleringsplanen som virkemiddel
Detaljregulering: Kan kommunen sikre at universell utforming ligger inne i disse planene? ( kontakte utbygger – privat, offentlig eller kommunal (seg selv) dersom det ikke er nedfelt og synliggjort i reguleringen?) Områderegulering: Kan arealavklaringer på grad av tilgjengelighet kan merkes av i reguleringsplanen, f.eks nivå 1, 2 og 3? (Skreddersøm)

14 Forhåndskonferansen Formålet med FK, er å avklare innholdet i kommunale planer, som f.eks krav til universell utforming og andre krav som er relevante for byggeplanene. Forhåndskonferansen er en arena for å drøfte problemstillinger og fange opp detaljer. Kommunen kan: be om opplysninger om planlagt byggetiltak ( - hva er UU-ambisjoner?) be om tegninger som viser tiltaket - inkludert terrengforhold (- er UU ivaretatt) stille spørsmål eller løfte frem bestemte uu-problemstillinger som ønskes tatt opp.

15 Pådriverrolle Veilede Stimulere Inspirere
Vår oppgave som statlig fagdirektorat er å stimulere, veilede og inspirere. Vi trenger dialog, gode spørsmål, og utprøving av ideer. Hvis noen av dere sitter med tanker om hvor skoen trykker når det gjelder å implementere universell utforming i planprosessen, - med et spesielt fokus på boliger i bratt terreng, eller andre spørsmål knyttet til universell utforming og boliger, og hvordan boliger kan stimulere til høy livskvalitet for alle - oppfordrer jeg dere til å søke tilskuddsmidler for å teste ut metoder og måter å løse problemene på. Denne annonsen kom jeg over i avisen ved kaffetrakteren på jobben i går. Det nærmer seg tiden for utlysning av nye midler. Fristen pleier å være i begynnelsen av januar. Følg med på vår hjemmeside

16 Takk!


Laste ned ppt "Hvilke virkemidler har kommunene til å fremme universell utforming gjennom kommuneplan og reguleringsplan? Dialogkonferanse i Oppegård kommune Seniorrådgiver."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google