Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kundeforholdet Bistand til kunder med svak økonomi

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kundeforholdet Bistand til kunder med svak økonomi"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kundeforholdet Bistand til kunder med svak økonomi

2 Innhold FASEN MED ØKONOMISKE PROBLEMER OG KONKURS
Vårt kundeengasjement Likviditetsstyring i vanskelige tider Kunden i økonomisk krise Vår bistand ved konkurs

3 En pinlig øvelse ? Hvem har på deres kontor ansvar for å agere (gjøre noe) for en kunde med økonomiske problemer? Har saksbehandler noen retningslinjer som gjør at rett person tar kontakt og tilbyr bistand. Er saksbehandler i stand til å vurdere kundens problemer, og hvis ikke; Er oppdragsansvarlig nok involvert ?

4 Likviditet i vanskelige tider.
Hvilke enkle virkemidler kan man se på for å forbedre selskapets situasjon ?

5 Likviditet i vanskelige tider.
Det viktigste er å sikre at likviditeten er under kontroll, og at man har tilstrekkelig penge-mengde ved de ulike forfall. Reduser tap på kundefordringer gjennom: a.       Økt andel kontantsalg b.       Kredittsjekk av kundene c.       Forbedrede innfordringsrutiner d.       Raskere inkassovarsel e.       Reduserte fordringer

6 Likviditet i vanskelige tider.
2.      Redusert kapitalbinding gjennom: a.       Bedre varelagerstyring b.       Vurdere leasing/leie fremfor eie c.       Vurdere salg av driftsmidler som ikke er i aktivt bruk

7 Likviditet i vanskelige tider.
Redusert låneutbetaling gjennom: Refinansiering – En kritisk gjennomgang av selskapets lån og lånebetingelser.       Forlenget nedbetalingstid på lån Ny takst på anlegg for muligens å bedre sikkerheten for lånene og derved oppnå lavere rentemarginer Forhandle avdragsfrihet i en periode.

8 Likviditet i vanskelige tider.
Reduserte driftskostnader gjennom: Forbedrede innkjøpsavtaler med lengre betalingsfrist til kreditorer Permitteringer og/eller oppsigelser etter behov. Tas så tidlig som mulig selv om det er ubehagelig Trimme ned driftskostnadene til et nivå som bedre matcher inntekten Vis generell nøkternhet i vanskeligere perioder, og ta høyde for at det kan ta noe tid før ting ”normaliseres”.

9 Kundefordringer Det er nødvendig å ha god fokus på kundefordringer blant annet av hensyn til; Varesyklus og utfaktureringstempo Tap på fordringer Likviditetsmessig effekt av for store kundefordringer. Sile ut/stoppe eller unngå kreditt til dårlige betalere.

10 Kundefordringer Det er viktig å få kunden til å forstå at kundefordringer må finansieres på samme måte som med varelageret, i verste fall med eget trekk på KK til dyr rente. At dette indirekte kan fungere til egne betalingsproblemer og dårlig likviditet. En effektiv purre og renteberegning er kanskje vårt viktigste og enkleste bidrag i denne sammenheng.

11 Tidslinjen Levering Faktura Kredittid Betaling Vare inn Ordre
Lagringstid Fra ordre til levering Fra levering til fakt. Avtalt kredittid Reell bet. dato Levering Faktura Kredittid Betaling Vare inn Ordre 11

12 Kredittid og likviditet
Dekningsbidrag Inntekter - variable kostnader Dekningsgrad Dekningsbidrag x 100 Omsetning Kredittid til kunder Gjennomsnittlige kundefordringer x 360 dager Salg på kreditt (inkl. mva) Kredittid hos leverandørene Gjennomsnittlig leverandørgjeld x 360 dager Varekjøp på kreditt (inkl. mva) Lagringstid Gjennomsnittlig lagerverdi x 360 dager Vareforbruk på ett år Lageromløpshast.. Varelager 12

13 Bistand ved økonomisk krise
I denne fasen trenger kunden virkelig å bli sett og fulgt opp ! Her kan du skaffe deg en “venn” for livet ved å være aktiv, vise omsorg og være løsningsorientert.

14 Hvilke råd tør vi å gi ? Hvor optimistisk er det lov å være ?
Det er lov å ta feil i sine vurderinger – men det er klart at rådene må være forankret i alminnelig virkelighetsoppfatning. Det er lov å prøve i stedet for å gi opp ! Det å ta en kalkulert risiko kan ingen kritisere i ettertid, dersom det er nøye vurdert og dokumentert.

15 Diagnosen må stilles. Har dette noen hensikt ? (Hvor alvorlig er situasjonen?) Er markedet og kundene der ? Hva slags menneske(r) har vi å jobbe med ? Strukturert nok ? Dyktig nok ? Leder nok ? Er selskapet allerede teknisk konkurs ? Er leder handlingslammet – ser han/henne realitetene ? Er de ansatte med på opplegget ?

16 Diagnosen må stilles Hva kan vi bidra med ?
Hva kan gjøres på kort sikt (Ofte handler dette om akutt behov for likviditet) Hva kan gjøres på lengre sikt. Hjelpemidler/endring av kundens rutiner Hvem kan bistå med hva fra oss ? Rapportering og dokumentasjon Konklusjon: Er vi på rett vei ?

17 Prioriteringsrekkefølgen
Kjøpe tid Gjeldsforhandlinger: Nedskriving - skyve forfall Sikre nøkkelansatte – sikre nøkkelkunder Prioritere bort alle oppgaver som ikke er nødvendig. Hva skaffer raskest bedre likviditet ?

18 Få oversikten Hvor mye gjeld er det her ?
Hvilke løpende kostnader må prioriteres. Hva har vi av løpende inntekter. Permitteringer ? Hva kan vi kutte i på kort og lengre sikt. Kan vi få avtalt betalingsutsettelse på noe av det som er forfalt og straks forfaller.

19 Psykologen Jeg har etter 30 år som regnskapsfører hevdet at jeg også nærmest er utdannet psykolog. Vi møter mennesker i alle faser i et voksent liv; Vi ser sucene, krisene, skilsmissene, konkursene, gjelden og bidragstrekkene. De som forstår at vi jobber med mennesker og ikke bare tall blir ofte gode regnskapsførere ! Et eksempel;

20 Hva er kompetanse i denne settingen ?
Kompetanse er etter min oppfatning; KUNNSKAP – FERDIGHETER - HOLDNINGER Teoretisk kunnskap Praktisk anlegg Hvilken holdning har vi til arbeidsoppgavene og våre kunder.

21 Erfaringer fra eget hus
I perioder med for stort arbeidspress sliter vi med nok kundefokus. Vi opplever at kunder slutter bl.a. fordi de ikke har noe spesielt forhold til saksbehandler eller oppdragsansvarlig. Kanskje bør kundetilfredshet har mer fokus enn vekst ? Kundetilfredsheten i seg selv skaper kanskje vekst nok på et mindre kontor ?

22 Opphørssituasjonen Dette kan være på grunn av flere forhold:
Ordinær nedleggelse Salg av virksomhet ev. innmat Salg av selskapet. Generasjonsskifte Økonomisk krise med nedleggelse Økonomisk krise med konkurs.

23 Avviklingen av foretaket.
Ulike former for nedleggelse: Fusjon med annet selskap Konkurs eller tvangsavvikling Ordinær nedleggelse med tilbakebetaling til aksjonærene.

24 Prosedyre nedleggelse
Generalforsamlingsbeslutning § 16-1 Valg av avviklingsstyre § 16-2 Melding til foretaksregisteret § 16-3 Kreditorvarsel § 16-4 – frist to måneder. Drift i avviklingsperioden § 16-5. Revidert avviklingsbalanse § 16-6 sendes aksjonærer. Utbetaling til aksjonærer forutsatt ingen innsigelser og alt dekket § 16-9.

25 Prosedyre for nedleggelse fors.
Ny melding om oppløsning § 16-10 Evnetuell etterudlodning § 16-11 Manglende dekning til kreditorer – solidaransvar for aksjonærer inntil utbetalt beløp § 16-12 Tingretten avvikler § Gått mer enn et år eller 1/5 del av aksjonærene krever det.

26 Konkurs. Katastrofen er et faktum.
Kunden både må og bør slå selskapet konkurs. Er du der for kunden da ? Er din innsats da kun påvirket om du får oppgjør eller ikke ?

27 Støttespiller for den konkursrammede
Dette er etter min oppfatning en viktig del av jobben. I denne fasen er mennesker meget sårbare og trenger støtte og veiledning i fremgangsmåte og i hva som lønner seg/er viktig å få på plass. Jeg føler meg helt handlingslammet og veldig alene.

28 Formaliteter rundt konkursen
Konkursen innebærer at alle selskapets eiendeler blir beslaglagt under ett til fordel for fordringshaverne. Når tingretten har avsagt kjennelse om åpning av konkurs, mister alle som opptrer på vegne av selskapet umiddelbart råderetten over selskapets eiendeler.

29 Formaliteter rundt konkursen
Det betyr at man ikke lenger kan disponere over disse. Disposisjonsretten overføres til konkursboet ved bobestyreren. Med eiendeler menes all formue, herunder kontanter, konti i bank, fast eiendom, biler, driftstilbehør, utestående fordringer, inventar, registrerte varemerker og patentrettigheter, osv. 29

30 Formaliteter rundt konkursen
Man kan heller ikke betale gjeld eller ta imot oppgjør fra noen som skylder penger, eller inngå avtaler på vegne av boet eller sette boet i gjeld. 30

31 Formaliteter rundt konkursen
Hva innebærer personlig konkurs ? Ved konkurs i enkeltpersonforetak er innehaveren personlig ansvarlig for all gjeld med egen formue. Konkursen innebærer at alle skyldnerens eiendeler blir beslaglagt under ett til fordel for fordringshaverne. Når tingretten har avsagt kjennelse om åpning av konkurs, mister skyldneren umiddelbart råderetten over sine eiendeler

32 Avslutning. Det var det vi hadde om dette temaet.
Jeg håper dette har gitt den noen tanker som du kan ta med deg inn i arbeidet ditt Jeg håper det gir et bidrag til økt kundefokus Jeg håper dette hjelper deg å gi merverdi til dine kunder. LYKKE TIL !!!!!

33 Spørsmål? Helge Mass Andersen Autorisert RF/Seniorkonsulent Telefon: E-post:


Laste ned ppt "Kundeforholdet Bistand til kunder med svak økonomi"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google