Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

India 2011 ! Prorektor for forskning Kari Melby

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "India 2011 ! Prorektor for forskning Kari Melby"— Utskrift av presentasjonen:

1 India 2011 ! Prorektor for forskning Kari Melby
Oppstartsmøte for India 2011 19. mai 2010

2 I 2011 skal NTNU altså igjen i samarbeid med partnere i kulturliv, forvaltning og næringsliv arrangere en Internasjonal uke - etter mønster av de tidligere arrangementene Japan 2003 og Polen 2006. For 2011 arrangementet er valget falt på India. Det er mange grunner for dette valget. Disse bildene illustrer noe av bakgrunnen. India som kulturnasjon er spennende, fargerik og mystisk for. De visuelle inntrykkene - så vel som lukt-, lyd og smaksfornemmelsene er sterke. Kulturarven er lag og imponerende. India som gjenstand for internasjonal uke åpner dermed mange muligheter for kultur- og kunnskapsformidling.

3 Samtidig er India i er sterk overgang fra det tradisjonelle til det moderne.
Moderniseringsprosessene har pågått over mange år, men har skutt fart de siste 10 – 15 åra. Her ser vi bilder fra den indiske romfartssatsingen - som er verdensledende. Vi ser Cybertecture Egg i Mumbai som er en m2 eggeformet bygning som kombinerer ikonisk arkitektur, miljøvennlig design, intelligente systemer og ny ingeniørkunst. Mest kjent når det gjelder teknologiutvikling er kanskje India for den enorme boomen i IT-sektoren. Outsourcing av servicetjenester til India er velkjente. Det samme er produksjon og salg av meget billige PCer som skal være tilgjengelige for alle. Moderniseringsprosessene har ført til at India har blitt en verdensmakt både økonomisk, teknologisk og kulturelt - og således fantastisk interessant som partner.

4 Norges Indiastrategi lansert 28.08.2009
I august 2009 la den norske regjeringen fram en strategi for Norges samarbeid med India. Under presentasjonen av Indiastrategien trakk utenriksminister Jonas Gahr Støre særlig fram at Norges forbindelser med India er i rask utvikling og vekst India er en voksende politisk og økonomisk maktfaktor som gir mange muligheter for Norge. med strategien ønsker regjeringen å ruste oss opp for best mulig å møte de mange positive muligheter India representerer.   Særlig viktige områder for samarbeid er klima, miljø, helse, internasjonale spørsmål, næringsliv, og kultur. 

5 Her ser vi strategiens mål
Her ser vi strategiens mål. For NTNU er særlig det fjerde punktet viktig der styrkingen av samarbeidet innen forskning og høyere utdanning spesielt er nevnt. 1.Styrke bilateralt og multilateralt samarbeid om internasjonale politiske spørsmål avstor betydning for Norge. 2.Styrke samarbeidet om klima-, miljø- og energispørsmål, inkludert dialog om klimapolitiske spørsmål og utvikling av et partnerskap for ren energi. 3.Videreutvikle samarbeidet om økonomiske spørsmål, fremme norske næringsinteresser og stimulere til økt økonomisk samkvem og investeringer i India. 4.Videreutvikle samarbeidet om samfunnsspørsmål. Samarbeidet om forskning og høyere utdanning styrkes og skal sammen med kultursamarbeidet understøtte strategiens øvrige satsingsområder.

6 Det er store kontraster mellom India og Norge.
Her ser vi en sammenligning mellom India og Norge på noen nøkkelindikatorer. Vi ser f eks at forskjellen i arbeidsstyrken er på mer 520 millioner mennesker. Befolkningsveksten i Norge var på 0,3% i 2008, men den i India var på 1,6%. Vi ser at mens Norge hadde en vekstrate i BNP 2,8% i 2008, er vekstraten samme år for India på 7,3 %. I 2008 ble Norge rangert som verdens nest beste land å leve i av Human Development Index, mens India ble rangert som nummer 132. AT India representerer et stor kulturelt mangfold ser vi også av 22 offisielle språk. Til sammenligning har Norge 2.

7 Det er ikke bare Norge som ønsker økt samarbeid med India.
EU har stor oppmerksomhet på India som en voksende stormakt i verden. I 2004 ble India en av EUs “Strategic Partners”. I 2005 ble en Joint Action Plan underskrevet. Denne ble revieret i 2008 og skal skal ”help realise the full potential of this partnership in key areas of interest for India and the EU. ” En del av dette er ønsket om nærmere forsknings- og utdanningssamarbeid. I 2008 ble en avtale om forsknings- og utdanningssamarbeid underskrevet. Som resultat ser vi bl a at en rekke utlysninger fra EUs forskningsprogrammer går på samarbeid mellom India og Europa.

8 Norge og India undertegnet 18
Norge og India undertegnet 18. juni 2008 en intensjonsavtale om samarbeid innen høyere utdanning, en såkalt Memorandum of Understanding. Avtalen ble undertegnet av statsråd Tora Aasland og den indiske ambassadøren Banbit A. Roy. I den sammenheng sa Tora Aasland følgende:    –India er blant de viktigste landene å samarbeide med i det globale kunnskapssamfunnet. Avtalen vil kunne bety mye for høyere utdanningsinstitusjoner, og ikke minst studentene her i Norge.   

9 Som resultat av Indiastrategien og samarbeidsavtalen om forskning og høyere utdanning er det etablert et Indiaprogram i Norges forskningsråd. Programmet har en finansiering på 20 millioner kroner hvert år i 10 år. Mål for Indiaprogrammet er å: styrke det bilaterale forskningssamarbeidet med India, etablere forpliktende finansieringssamarbeid med indiske myndigheter i samarbeid med relevante tematiske/faglige programmer i Forskningsrådet, videreutvikle relasjonene med India gjennom samarbeid med EU og nordiske land samt multilaterale organisasjoner hvor India og Norge er partnere, drive kapasitetsbygging, formidling og stimulering knyttet til indisk-norsk forskningssamarbeid, og å legge grunnlaget for et samarbeid med India som inkluderer forskning i sin fulle bredde: alle temaer og fag, samt grunnforskning og anvendt forskning så vel som innovasjon. det tas sikte på å involvere både næringslivet, universitets- og høyskolesektoren og forskningsinstitutter i begge land.

10 Team for forskningssamarbeid:
Ved oppstart av Indiaprogrammet er satsingsområdene i Regjeringens India-strategi prioritert med følgende tematiske nedslagsfelt: internasjonale politiske spørsmål klima, miljø, ren energi samfunnsutvikling Indiaprogrammet skal dog være fleksibelt for å kunne ta opp i seg nye tematiske og faglige satsinger.

11 Som grunnlag for utlysning av midler fra Indiaprogrammet ble norske forskningsmiljøer invitert til å sende inn Expressions of Interest til Forskningsrådet. 21 EoI ble sendt inn fra NTNUs fagmiljøer. Her ser vi noen av dem: Tema spenner fra vide innenfor samfunnsfag, humaniora, teknologi, naturvitenskap og medisin. Vi finner f eks samarbeidsrelasjoner innenfor ”studies of renewable energy strategie” ”environmental security” ” CO” forskning” Og ”solenergi”

12 språk og lingvistikk og datavitenskap
Her er flere eksempler innenfor språk og lingvistikk og datavitenskap reduksjon av utslipp fra kullindustrien

13 Jeg vil også nevne at NTNU deltar som eneste norske universitet innefor Erasmus Mundus programmet External Cooperation Window med India. External Window programmet støtter samarbeid mellom europeiske universiteter og universiteter i land utenfor Europa. Det spesielle programmet med India inkluderer 12 europeiske partnere og 8 indiske partnere. Programmet støtter mobilitet mellom partnerne for studenter og forskere på alle nivåer i studiet eller forskerkarrieren. Programmet gir NTNU mulighet til å utvikle samarbeid med viktige indiske partneruniveristeter.

14 INDIA 2011 India 2011 – startskuddet går nå – sammen skal vi utvikle innholdet i denne satsingen – et innhold som skal gi oss innsikt og inspirasjon Fra NTNUs ståsted viser bl a den brede interesse Indiaprogrammet har i NTNUs fagmiljøer at grunnlaget for å starte arbeidet med India 2011 er meget godt. Uka i 2011 skal vise oss de muligheter som India representerer for samarbeid for byen og regionen - for kulturlivet, næringslivet, forvaltning, og for utdannings- og forskningsinstitusjonene. Vi gleder oss!


Laste ned ppt "India 2011 ! Prorektor for forskning Kari Melby"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google