Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bedriftsundersøkelsen næringslivets egne forventninger

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bedriftsundersøkelsen næringslivets egne forventninger"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bedriftsundersøkelsen 2015 - næringslivets egne forventninger
Nav Vestfold presenterer: Bedriftsundersøkelsen næringslivets egne forventninger

2 NAVs bedriftsundersøkelse i Vestfold gjennomført for 21 gang
943 bedrifter i fylket ble kontaktet – 802 svarte Svarprosent 85 Hva undersøkelsen tar sikte på: Kartlegge næringslivets forventninger mht. arbeidskraft Omfanget av rekrutteringsproblemer Antall rekrutteringer Hvilke rekrutteringskilder benyttes Interessen for å rekruttere fra utlandet Dette er en landsdekkende undersøkelse som gjennomføres i alle fylker. For NAV er det viktig å få tilbakemeldinger fra næringslivet hvorledes de opplever sitt arbeidskraftbehov og hvilke forventninger de har framover.

3 802 bedrifter svarte på årets BU

4 Størst optimisme innen transport og kommunikasjon og også bygg og anlegg

5 Lite optimisme i industri med unntak av elektronikk
207 industribedrifter svarte på undersøkelsen. Svarprosent for industribedriftene ble 90.

6 Stor optimisme innen informasjon- og kommunikasjonsbransjen
Næringen består bl.a. av forlagsvirksomhet, data, kino, telekommunikasjon, kringkasting og utgivelse av aviser. Eiendomsdrift forr.m. og faglig tjenesteyting: Næringen består av regnskap, revisjon, bedriftsrådgivning, reklame, utleie- og rekruttering av arbeidskraft, rengjøring, telefonsalg, veterinærtjenester, juridiske tjenester og eiendomsmegling. Personlig tjenesteyting: Næringen består av kunstnerisk virksomhet og underholdning, sports- og fritidsaktiviteter, reparasjon av data- og husholdningsmaskiner og annen personlig tjenesteyting.

7 Størst optimisme i de minste bedriftene
Sum antall besvarte bedrifter i hver gruppe: 3-4 ansatte: 170 5-9 ansatte: 210 10-19 ansatte: 163 20-29 ansatte: 75 30-49 ansatte: 53 50-99 ansatte: 45 100 ansatte+: 86

8 Samlet er det mindre optimisme i år enn de to foregående årene
Nettoandel optimistiske bedrifter: 7 prosent – dette er 2 prosentpoeng mindre enn i fjor og 4 prosentpoeng mindre enn for to år siden. Innen offentlig og privat tjenesteyting: særlig undervisning, men også helsesektoren trekker ned. Offentlig og privat tjenesteyting utgjør ca. 37% av det totale arbeidsmarkedet i fylket. Optimismen er økt innen bygg og anlegg med 13 prosentpoeng. Mindre optimisme i industri (-4 prosentpoeng) Husk at jordbruk/skogbruk/fiske og også bergverk/energi er svært små næringer.

9 Noen bedrifter sliter med rekrutteringen
Samlet har 9 prosent av bedriftene i Vestfold opplevd rekrutteringsproblem. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn i fjor. Det er flest bedrifter i bygg og anlegg med rekrutteringsproblem. For bygg og anlegg er det i år 2 prosentpoeng høyere rekrutteringsproblem i forhold til i fjor. I industrien er andelen bedrifter med rekrutteringsproblem halvert fra i fjor. For landet er det 11 prosent av bedriftene som har opplevd rekrutteringsproblemer – henholdsvis 8 og 3 prosent.

10 Årsak til rekrutteringsproblemer
Bedrifter med rekrutteringsproblemer: 84 prosent skyldes For få kvalifiserte søkere.

11 Størst rekrutteringsproblem for store bedrifter
De største bedriftene ansetter oftest noen med laver kvalifikasjoner hvis de i første omgang ikke får tak i de som de helst ønsker.

12 Økt problem i bygg og anlegg og også offentlig og privat tjenesteyting
Økt rekrutteringsproblem i bygg og anlegg, transport og kommunikasjon og også offentlig og privat tjenesteyting.

13 Størst mangel i offentlig og privat tjenesteyting
Total mangel på arbeidskraft er i 2015 estimert til 875. Tilsvarende i fjor var 925. For landet er total mangel på arbeidskraft nå Tilsvarende i fjor var Nabofylker: Telemark: 800 (+200) Buskerud: 1400 (-450)

14 Størst rekrutteringsproblem på Sør-Vestlandet
Samlet rekrutteringsproblem for landet er I fjor var tilsvarende tall

15 Disse yrkene er vanskeligst å rekruttere nå
NAVs bedriftsundersøkelse er en utvalgsundersøkelse. Det innebærer noe usikkerhet mht. de resultatene som framkommer. Størst usikkerhet er det til yrker slik det framkommer i denne figuren. Årets undersøkelse er særlig preget av rekrutteringsproblemer innen helsesektoren. I tillegg også problem innen undervisning og innen yrker i bygg- og anleggssektoren. Ved fjorårets undersøkelse viste tilbakemeldingene at det var størst problem å rekruttere sykepleiere, salgsmedarbeidere, betongarbeidere, kokker og tømrere og snekkere.

16 På landsbasis er det disse yrkene som bedriftene sliter mest med å få tak i
Også på landsbasis er det helsesektoren som dominerer mht. rekrutteringsproblem. Andre helseyrker er alle unntatt: sykepleiere, spesialsykepleiere, leger og vernepleiere. Andre salgsmedarbeidere er alle unntatt: telefon- og nettselgere.

17 Redusert interesse for rekruttering fra utlandet
Interessen for å rekruttere fra utlandet er i år redusert med 3 prosentpoeng fra i fjor.

18 Økt utenlandsk interesse blant de minste bedriftene
Det er også høyest interesse blant de minste bedriftene for å rekruttere fra utlandet.

19 Det forventes ca. 7400 ansettelser i fylket det neste året – herav 36% for å øke bemanningen
Stillinger for å øke bemanningen er ca og for å erstatte medarbeidere som slutter ca Dette gir en turnover på ca. 5 prosent og er sannsynligvis et underestimat. Til sammenligning ble tilgangen stillinger i Vestfold registrert gjennom NAV 7900 for Dette inkluderer stillinger både meldt til NAV, nav.no og stillinger hentet inn fra presse og fagtidsskrifter.

20 Mange ansettelser kommer i bedrifter mellom 5 og 19 ansatte
Andelen ansettelser for å øke bemanningen er også størst for bedrifter under 20 ansatte.

21 Flest ansettelser i Tønsberg-regionen
Holmestrand distriktet: Holmestrand, Hof, Svelvik og Sande Horten distriktet: Horten Tønsberg distriktet: Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Re Sandefjord distriktet: Sandefjord, Stokke og Andebu Larvik distriktet: Larvik og Lardal

22 Tilbakemeldingene fra bedriftene viser 4% lavere etterspørsel i år sammenlignet med i fjor
Bedriftene forventer å rekruttere 7400 nye medarbeidere det nærmeste året. 4% færre rekrutteringer i 2015 sammenlignet med 2014. Stor reduksjon i: Bygg og anlegg også finans, eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting. Økt rekrutteringsbehov med 11 prosent i offentlig og privat tjenesteyting. Sterkest vekst (37%) innen transport og kommunikasjon. I antall personer er veksten sterkest innen varehandel, hotell og restaurant (+524).

23 Interne nettverk og bekjentskaper er mest vanlig ved rekruttering i Vestfold
Interne nettverk og bekjentskaper er den rekrutteringskilden som benyttes mest. Mer enn halvparten av bedriftene benytter denne rekrutteringskilden.

24 Interne nettverk og bekjentskaper blir i stor grad benyttet i de fleste næringer
Offentlig og privat tjenesteyting benytter oftest utlysing på bedriftens egen hjemmeside ved rekruttering.

25 Rekrutteringskilder varierer noe mellom distriktene i fylket

26 Færre arbeidsgivere benytter aviser og tidsskrifter ved rekruttering

27 1/3-del av bedriftene benytter kun 1 rekrutteringskilde
Antall rekrutteringskilder for årets undersøkelse er stabile i forhold til fjorårets.


Laste ned ppt "Bedriftsundersøkelsen næringslivets egne forventninger"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google