Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

sos-barnebyer barn på flukt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "sos-barnebyer barn på flukt"— Utskrift av presentasjonen:

1 sos-barnebyer barn på flukt
Navn 18. september 2018

2 Et trygt hjem SOS-barnebyer er en internasjonal humanitær organisasjon som jobber for å sikre barn omsorg og beskyttelse. Ingen barn klarer seg alene. Likevel lever millioner av barn uten god omsorg. Å vokse opp i en trygg familie er avgjørende for barns utvikling. Et barn som får god omsorg har bedre forutsetninger for å klare seg selv og bli en ressurs i samfunnet sitt. SOS-barnebyer sørger for at barn får vokse opp i en trygg familie. I dag jobber SOS-barnebyer i økende grad med å forebygge at barn blir forlatt. Det beste for et barn er å vokse opp i sin egen familie, så lenge den er i stand til å gi god omsorg. SOS-barnebyer styrker familier som er i en vanskelig situasjon, slik at de kan ta godt vare på barna sine. Barn som ikke kan bo i sin egen familie, gir vi et trygt hjem i en SOS-familie. SOS-barnebyer har lang erfaring og bred kompetanse som brukes til å støtte andre fosterfamilier SOS-barnebyer har barnets behov i fokus og jobber for at hvert enkelt barn skal få oppfylt sine grunnleggende rettigheter til omsorg, helse, utdanning og til å bli hørt. Godt samarbeid med lokalsamfunn, organisasjoner og myndigheter sikrer at tiltak er lokalt forankret og tilpasset. SOS-barnebyer jobber sammen med nasjonale myndigheter for å etablere gode barnevernstrukturer som kan støtte utsatte familier, og heve kvaliteten på tilbudet til barn i alternativ omsorg.

3 Maria Theresien Strasse, Innsbruck 1945
SOS-barnebyer startet i ruinene etter andre verdenskrig. Da så Europa slik ut, mange byer var bombet sønder og sammen. Herman Gmeiner opplevde å bli tatt til fange, mistenkt for å være spion. Han sto inne i en jordhytte, sammen med flere andre som skulle henrettes. Da det ble hans tur til å skytes, var det en liten gutt i nærheten som begynte å skrike. I uroligheten som oppsto, klarte Hermann Gmeiner å rømme. Der og da bestemte han seg for å bruke resten av sitt liv til å redde barn. Han bestemte seg for å hjelpe foreldreløse barn.

4 Hele Europa var fylt av barn som hadde mistet foreldrene sine, og mange av dem havnet på barnehjem. Da Hermann så disse sovesalene hvor barn lå på rekke og rad, tenkte han at det er ikke slik man skal ta vare på barn. Han mente at alle barn har rett til å vokse opp i en familie. Og dermed bestemte han seg for å bygge den første SOS-barnebyen.

5 1949 Den første barnebyen Den føste SOS-barnebyen ble etablert av østerrikeren Hermann Gmeiner i Imst, Tyrol i 1949. I etterkrigstidens Europa bodde foreldreløse barn enten på gaten, i ruiner eller på barnehjem med store sovesaler til barn. I tillegg hadde mange kvinner mistet mennene sine i krigen. Hermann Gmeiner hadde selv opplevd at søsteren overtok morsrollen etter at moren deres døde. Den grunnleggende ideen til Gmeiner var å gi et nytt trygt hjem og en familie til de foreldreløse barna. Dette ble også en mulighet for mange kvinner til å danne familie. Den gangen var SOS-barnebyen et radikalt alternativ til myndighetenes modeller for barneomsorg, og det er den fortsatt i mange land (familietanken vs stor barneinstitusjoner) I Østerrike og store deler av Europa er SOS-barnebyer nå en naturlig del av det enkelte lands barnevernstiltak – og det vil vi kanskje bli i Norge i fremtiden også.

6 134 land 65 års erfaring innen barneomsorg og arbeider uavhengig av nasjonalitet, kultur og religion 134 land over hele verden (også en i Norge – Bergen) Over 2300 SOS-program

7 Nytt hjem i en SOS-familie
Gi alternativ omsorg Nytt hjem i en SOS-familie stabilitet søsken sammen utdanning og helse lokalsamfunn Det er viktig å finne gode løsninger til alternativ omsorg for barn som ikke kan bo hos biologisk familie. SOS-familie Barn som er alene, eller har familier som til tross for støtte ikke klarer å gi god omsorg, kan få et trygt hjem i en SOS-familie i en barneby. I de fleste tilfeller er omsorgspersonen en SOS-mor, men i flere land –spesielt i Europa, er det både SOS-foreldrepar og SOS-fedre. Avgjørelsen om at et barn skal flytte til en barneby tas i samråd med sosialmyndighetene/barnevernsmyndighetene i landet. Stabilitet SOS-foreldre har grundig opplæring for å kunne gi en trygg og stabil oppvekst til barn med ulik bakgrunn og start på livet. En SOS-familie er en familie for livet, og et sted barna hører til. Søsken sammen Et viktig prinsipp for SOS-barnebyer er at biologiske søsken skal vokse opp sammen. I Norge er barnebyen i Bergen er et av svært få fosterhjemstiltak som er spesielt tilrettelagt for å kunne ta i mot søskengrupper. Utdanning og helse Alle barn i SOS-familiene får skolegang, hjelp med skolearbeidet. De som har mistet skolegang får tilrettelagt undervisning og spesiell oppfølging hvis de trenger det. Barna får god helseoppfølging, både psykisk og fysisk. Lokalsamfunn Det er (dessverre) slik mange steder at barn som ikke kan bo hos sin biologiske familie kan oppleve stigmatisering. Det er derfor viktig for SOS-barnebyer å jobbe for at barna i SOS-familiene skal bli godt integrert i og være en del av lokalsamfunnet. Der SOS-barnebyer har etablert skoler og barnehager, går det barn fra både SOS-familier og nærområdet.

8 mennesker på flukt i verden i dag
Det er over 59,5 millioner mennesker på flukt i verden i dag Flyktningeregnskapet 2015 (NCR) viser at 59,5 millioner mennesker var på flukt i Det er 12 ganger Norges befolkning og neste umulig å forestille seg! 21, 3 millioner flykter over en landegrense, mens hele 38,2 mill. er drevet på flukt innad i eget land. De har ikke nettverket og ressursene som trengs for å reise ut av landet. Over 75 prosent av de som kommer flykter fra konflikt og forfølgelse i Syria, Afghanistan eller Irak. (Amnesty)

9 Halvparten av verdens flyktninger er barn
Barn ekstra sårbare Halvparten av verdens flyktninger er barn

10 Foreldrene blir drept i krig og konflikt Foreldrene dør under flukten
alene på flukt Foreldrene blir drept i krig og konflikt Foreldrene dør under flukten Barn og foreldre splittes under flukten 3 siste årene: ca enslige mindreårige asylsøkere til Norge Hva gjør SOS-barnebyer for barn som flykter alene? Flyktningbarn som er kommet til Europa alene – uten foreldre eller annen familie – er spesielt utsatte og sårbare både for menneskehandel, vold og andre overgrep. SOS-barnebyer er allerede i gang med hjelpearbeid for disse barna i en rekke land og planlegger omfattende programmer for denne flyktninggruppen. Italia: SOS-barnebyer Italia arbeider med å gi barn som er alene midlertidig husvære og omsorg. Barnebyene i Mantova og Vicenza har allerede tatt hånd om flere barn. I samarbeid med andre organisasjoner jobbes det med å etablere flere trygghetssoner for barn som er alene på flukt . Østerrike: SOS-barnebyer Østerrike har etablert et program for barn som er alene på flukt. Barna vil få omsorg i SOS-familier eller i ungdomshus, fosterfamilier eller andre gode omsorgsalternativer. Balkan: SOS-barnebyer Makedonia og SOS-barnebyer Serbia er i planleggingsfasen for å starte en humanitær respons for hjelp til barn som har flyktet uten foreldre eller annen familie. Norge: SOS-barnebyer og Asker kommune etablerer våren 2016 en ny bo- og omsorgsløsning der enslige mindreårige asylsøkere bosettes i familiehjem. Når modellen er ferdig utviklet, vil den kunne kopieres fritt av kommuner over hele landet, og nå er prosjektet bevilget statlig støtte fra Barne- og likestillingsdepartementet. Antall mindreårige asylsøkere har økt dramatisk de siste tre årene ca 1000 i 2013, 1200 i 2014 og over 5000 i Hovedandelen er mellom år.

11 Hva er en flyktning En flyktning er en person som har flyktet fra sitt hjemland og med rette frykter for forfølgelse på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en bestemt sosial gruppe. Personen som flykter må ha krysset en internasjonal landegrense for at reglene i FNs flyktningkonvensjon skal gjelde. Du har rett til internasjonal beskyttelse hvis du ikke er trygg i ditt eget hjemland Kilde: FN-sambandet

12 Flyktningers rettigheter
Flyktninger har rett til å få oppfylt grunnleggende menneskerettigheter: Religions- og bevegelsesfrihet Retten til arbeid Utdanning og reisedokumenter Flyktninger har rett til å ikke bli sendt tilbake til et land der de frykter forfølgelse Det er staten som tar i mot flyktninger som har ansvaret for at disse rettighetene blir oppfylt. Kilde: FN-sambandet Hensikten med en egen konvensjon om flyktninger er å pålegge mottakerlandene plikt til å ta i mot mennesker på flukt, og ikke sende dem til land der de kan frykte forfølgelse. Konvensjonens krav om at et menneske må krysse en internasjonalt anerkjent grense for å kunne kalles en flyktning, gjør at mange som er på flukt fra krig og konflikt i dag ikke beskyttes av konvensjonen. Svært mange er nemlig på flukt innad i eget land Flyktningekonvensjonen i sin helhet:

13 Land med flest mennesker på flukt
Kilde: Flyktningeregnskapet 2015_Flyktningehjelpen

14 Hvorfor? Det er flere årsaker til at mennesker drives på flukt. Noen av hovedårsakene er disse: Naturkatastrofer Klimaendringer Krig Politiske konflikter FNs klimapanel anslår at det innen 2050 vil være så mange som 150 millioner miljøflyktninger. Siden miljø_/klimaflyktninger ofte flykter innad i eget land og ikke flykter pga forfølgelse har de ikke samme krav på internasjonal beskyttelse som de som flykter over landegrensene pga krig, vold og politiske konflikter.

15 Slik jobber SOS-BARNEBYER:
I Syria og nabolandene Hjelper barn og familier på flukt, m/ mat/medisiner og gir barn som er alene omsorg og beskyttelse. Etablerer trygghetssoner for 6700 barn Damaskus, Tartous og Aleppo gir tilbud til 1000 barn. SOS-barnebyen i Konchara i Libanon har et barnesenter, hvor 99 flyktningbarn får omsorg og beskyttelse, skolegang, fysisk- og psykisk helseoppfølging og mulighet til å være med på fritidsaktiviteter.

16 Barn vokser opp i krig For oss som bor i et trygt land uten å ha opplevd krig og uroligheter kan det være nærmest umulig å forestille seg hvordan det er å bo og vokse opp i Syria. De som blir værende er ofte de som har minst mulighet til å komme seg unna.

17 Issa 13 år På flukt og ingen skolegang
Voldelige kamper tvang Issa (13) og familien hans på flukt fra hjemmet sitt i en forstad til Damaskus. De mistet alt de eide, og familien på fem bor på et mørkt og fuktig rom på seks kvadratmeter, uten vinduer. Familien får nødhjelp fra SOS-barnebyer og hjelp fra lokalsamfunnet. Issa har ikke gått på skole etter at familien flyktet, og skolegangen hans ble avbrutt midt i 6.trinn. Lederen for den lokale moskeen har sørget for at han har blitt registret på den nærmeste skolen. Men familien har ikke penger til skolemateriell. I Syria er det mange barn som er i Issas situasjon. SOS-barnebyer har sørget for at Issa får det han trenger av skolemateriale, bøker, sekk og uniform. Han vil også få oppfølgingshjelp etter skolen, slik at han får tatt igjen den undervisningen han har mistet. Issas hverdag er langt fra det vi vil tenke på som en ideell oppvekst. Men han synes tross alt at han er heldig. – Jeg savner den gamle skolen, vennene mine og hjemmet mitt. Men jeg er glad at vi har et sted å være. At jeg er trygg, sammen med mamma, pappa og småbrødrene mine.

18 Over 3000 skoler bombet Over skoler er ødelagt som følge av bombing, og rundt 2000 skoler brukes til boliger og nødhjelpssentere for befolkningen.

19 Søker nytt liv i europa Det er ikke noe nytt at mennesker flykter til Europa i håp om et liv i trygghet, det som er nytt er at antall flyktninger som kommer økte dramatisk i I 2015 ankom det over 1 million flyktninger til Europa. (IOM)Svært mange av disse kommer med båt fra Libanon over Middelhavet noe som er en svært krevende ferd. Båtene er gjerne i dårlig stand og overfylte. Over 3700 har mistet livet på den farefulle overfarten (IOM). Fram til mars 2016 har over 620 omkommet og dette er over 100 flere enn til samme tid i fjor. Fra september 2015 til mars 2016 har det omkommet nesten 360 barn i Middelhavets bølger. I løpet av vinteren/våren 2016 stengte Europa grensene og flyktningene ble avskåret fra å følge fluktruten fra Hellas over til Makedonia og videre oppover i Europa mennesker strandet i en transittleir som kun var beregnet for kortvarig opphold for omkring 1500 mennesker. Mange flyktninger har blitt sendt tilbake over Middelhavet til Tyrkia, som har inngått en avtale med EU om å ta i mot flyktningene. Svært mange, deriblant Amnesty International, mener at Tyrkia ikke er et trygt land å returnere flyktninger til, da man er bekymret for at flere av disse vil bli returnert videre til land der de vil bli forfulgt. Pga de stengte grensene Europa er det færre flykninger som kommer til Hellas over Middelhavet. De finner seg nå nye ruter som kan føre dem videre inn i Europa. Dise rutene kan være minst like farefulle om ikke enda farligere å krysse enn den ruten som har vært mest brukt til nå.

20 Slik jobber SOS-BARNEBYER :
I transittland Gir direkte nødhjelp som mat, vann, bleier, klær, telt og medisiner til barn, gravide og de svakest stilte familiene. Tar hånd om barn som er alene og jobber for gjenforening med familien. Etablerer trygghetssoner i områder med mange flyktninger, hvor barn kan være barn og være med på ulike aktiviteter.

21 Slik jobber SOS-BARNEBYER
I mottakerland: Gir omsorg og stabilitet i familiemiljø Integrering i lokalsamfunn Mulighet til skolegang Psykologisk og medisinsk oppfølging og hjelp SOS-barnebyer har 60 års erfaring med å ta langsiktig omsorg for barn som har mistet sin familieomsorg. SOS-barnebyer sørger for trygghet og stabilitet til mindreårige asylsøker som er alene.

22 Barn på flukt trenger oss
Tusen takk for at dere engasjerer dere og for at dere vil hjelpe barn på flukt!


Laste ned ppt "sos-barnebyer barn på flukt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google