Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vesten 1945,->.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vesten 1945,->."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vesten 1945,->

2 Nok arbeid- lite mat, hus og strøm
Hus og byer lå i ruiner. Folk manglet sted å bo. Matvarene var rasjonert. Folk frøs

3 Bodø, Narvik, Namsos, Steinkjer, Molde og Kristiansund lå i ruiner etter bombingen i Likevel var ikke Norge av de hardest rammede. Bodø Norge 1945 Bolignød i storbyene. Finnmark og Nord-Troms var brent ned.

4 Over 10 000 drept Halvert Industriproduksjon Elverum Sagt om Norge:
1945: 20-30% dårligere levestandard enn før krigen Halvert Industriproduksjon Elverum Sagt om Norge:

5 Rasjonering Du får bare kjøpe din del.
Du må ha godkjent rasjoneringskort. Tanken er å dele det lille som finnes.

6 Rask økonomisk framgang
Marshallhjelpen. Produksjon og handel kom i gang. Bedre teknologi Stor produksjon

7 Bedre levestandard Økonomisk Materielt Fritid Arbeid Levealder
Utdanningsnivå Helse

8 Velferdsstat En velferdsstat tar ansvar for:
innbyggere som ikke kan klare seg selv Utdanning Helsevesen

9 Trygdesystemet I Norge har vi ulykkesforsikring alderstrygd, barnetrygd arbeidsledighetstrygd kontantstøtte… Sosiale trygder slik at folk skal ha en trygghet hvis ulykken rammer.

10 Ungdomsopprør åra Ungdommene mente foreldregenerasjonen var for opptatt av materielle goder. De ville ha et samfunn med mer likhet- dele med de fattige.

11 hippie De var rasende på USAs krigføring i Vietnam.
Ungdommene protesterte med musikk, klær, hår, fritt seksualliv, narkotika, demonstrasjoner, …..terrorisme

12 Norske kvinner i 1950 åra 90% av kvinnene var hjemmeværende husmor.
De passet barn og stelte de eldre. 50% måtte spørre mannen om penger. På bygda måtte mange bære vann. Vaskemaskin, oppvaskmaskin og komfyr fantes ikke.

13 Innvandring Fabrikkene trengte arbeidere.
Arbeidere kom fra Sør-Europa, Asia og Afrika. I åra gikk Europeisk industri strålende.

14 Oljekrisa 1973, -> Oljekrise da de arabiske landene kuttet oljeproduksjon for å presse vesten til ikke å støtte Israel (Israel mot Egypt/Syria). Industrien var totalt avhengig av oljen som ble ekstremt kostbar. Økonomisk krise førte til nedleggelser.

15 Arbeidsløse i 1970-80 i Europa
Fabrikkene ble automatisert og effektivisert. Konkurranse fra fabrikker i lavkostnadsland. Produksjon ble flyttet til Asia (etter hvert Øst-Europa) der arbeiderne var billigere.

16 Nye arbeidsplasser i 1990åra
Datafirmaer som jobber med internettløsninger websider og dataspill. Flere jobber med kunderådgivning, reklame og informasjon. Flere eldre gir flere arbeidsplasser i omsorgssektoren. Flere har fått arbeid i det offentlige

17 Norge og oljen Norge hadde sikret seg råderett over naturressursene i Nordsjøen. Grensene ble trukket opp i 1960åra. Fra 1970 åra begynte Norge å håve inne penger på olje og gass fra Nordsjøen.

18 Statoil og Norsk Hydro Norge manglet kunnskaper, ferdigheter (kompetanse) og kapital for å pumpe opp oljen. Internasjonale selskaper fikk konsesjon til å lete, borre, pumpe opp og selge norsk olje. Staten tjente på skatter og avgifter. Norske bedrifter utviklet raskt kompetanse på utbygging av oljeplattformer. Det ble et eventyr av arbeidsplasser og penger

19 Norge ble avhengig av oljepriser
Oljeprisene steg enormt i åra. Annen Norsk industri gikk dårlig. Den Norske stat ble så rik at den kunne støtte bedrifter fra konkurs og nordmenn beholdt jobbene. Da oljeprisene gikk ned i 1986 fikk Norge nedgang og mer arbeidsløshet. Derfor satset politikere mer på flere næringsveier som fisk og datateknologi.

20 Storbritannia Koloniene krevde selvstendighet og Storbritannia aksepterte. 25% av verdens befolkning hadde vært under Britisk styre. Gammeldags industri – ikke konkurransedyktig. Mistet rollen som verdensmakt

21 Det tyske under Økonomisk : Demokratisk :
Vest-Tyskland kom raskt på fote. Europas ledende industrinasjon på rekordtid (stål, biler, radio). Dyktige ingeniører, god utdanning, fabrikkene måtte bygges opp fra grunn. Demokratisk : Etablerte et robust demokrati på kort tid. Audi, BMW, Mercedes Benz, Opel, Porsche, Volkswagen Merc

22 Einar Gerhardsen Norsk statsminister 1945-51 og 1955-65.
Fikk hovedæren for gjenoppbygging etter krigen og utvikling av velferdsstaten. Kom fra en arbeiderfamilie i Oslo Kun sju års folkeskole. Kunne ikke engelsk. Veiarbeider. 1940 ordfører i Oslo. Engasjert i kampen mot tyskerne og satt i konsentrasjonsleir.

23 Arbeiderpartiets storhetstid
Rent flertall på stortinget det meste av tiden. Over 50% av representantene.

24 Brundtland-rapporten
Handler om hvordan økonomisk vekst og fremgang kan forenes med miljøhensyn Bærekraftig utvikling hvordan sørge for kommende generasjoner. Gro Harlem Brundtland ledet FN-komiteen som lagde rapporten.

25 Willoch-regjeringen Tillatt med: Lengre åpningstider i butikkene.
Flere radio- og Tvkanaler Reklame i radio og TV Private helsetjenester Borettslag kunne selge leiligheter fritt.

26 Europeiske kull og stålunionen
1951 Fra hadde det hadde vært tre blodige kriger mellom Tyskland og Frankrike. For å unngå flere kriger foreslo den franske utenriksministeren Robert Shuman at T og F skulle slå sammen kull- og stålindustrien. Nødvendig for å drive krig. Kunne ikke drive hemmelig opprustning. Flere land mente Europeiske land måtte samarbeide for ikke bli styrt av supermaktene.

27 Den Europeiske Unionen
De seks første EU-landene 1957: Vest-Tyskland, Frankrike, Be-Ne-Lux-landene og Italia. I dag: medlemsland.

28 Hvorfor er ikke Norge med i EU?
Folkeavstemming i 1972 og 1994. Flertallet av befolkningen stemte NEI.

29 Det som skjer i EU er viktig. Vi handler mye med EU
Det som skjer i EU er viktig. Vi handler mye med EU. Vi bør være med å bestemme. EU bestemmer EØS- avtalen som vi bare må finne oss i . Norsk mat er dyrest i Europa. Frihandel med EU vil gi billigere mat. Nesten alle andre land i Europa er med. Eu bidrar til fred, demokrati og menneskerettigheter. Eu hjelper fattige land. (det gjør Norge og gjennom EØS

30 Lille Norge får uansett ikke stort å si
Lille Norge får uansett ikke stort å si. Vi vil ikke at politikere i Brussel skal bestemme over oss. EU er for stort og tungrodd. En liten gruppe politikere kan ikke vite hva som er best for700 millioner innbyggere i et så stort område. Billige jordbruksprodukter (mat) fra EU vil knekke Norsk jordbruk. Bygdene vil gro igjen. Urbanisering Fiskere fra EU kan da fiske fritt i våre farvann. Norge vil bestemme over sine ressurser. Vi er så rike at vi klarer oss selv. Norge regnes som verdens beste land å bo i.

31 Noen felles regler i EU:
Pris på varer som bønder produserer. Minst 4 uker ferie i året og maks 48 timers arbeidsuke. Redusere utslipp av CO2. Medlemslandene bestemmer selv over skole- og helsesystemet.

32 Norges samarbeid med EU
Om forskning, miljø, helse, næringsliv og mattrygghet. EØS Avtale om økonomisk samarbeid med EU. Norge må følge nesten alle EU-lovene, men ikke lover om jordbruk og fiske.

33


Laste ned ppt "Vesten 1945,->."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google