Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forklare sammenhengen mellom fysiskaktivitet, livsstil og helse

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forklare sammenhengen mellom fysiskaktivitet, livsstil og helse"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forklare sammenhengen mellom fysiskaktivitet, livsstil og helse
Trening og livsstil Forklare sammenhengen mellom fysiskaktivitet, livsstil og helse Forklare hvordan ulike kroppsideal og ulik bevegelseskultur påvirker trening, ernæring, livsstil og helse

2 SAMMENHENGEN MELLOM FYSISKE AKTIVITET, LIVSSTIL OG HELSE
Fysisk aktivitet Livsstil Helse

3 Helse Helsen vår er på mange måter det samme som evnen vi har til å møte kravene som daglig settes til oss på en god måte. Kroppen din blir i utgangspunktet sterkere og mer effektiv jo mer den brukes, derfor vil fysisk aktivitet og samvær med andre være med på å bedre helsen din. Fysisk helse: er at du har god fysisk form handler at man er i god fysisk form og ikke er syk. Psykisk helse: handler om at man er trygg på seg selv, har god selvtillit og er fornøyd. Sosial helse: vil si at du har venner å være sammen med og at du har fritidsaktiviteter du trives med.

4 Livsstilssykdommer Diabetes type 2 Fedme
Er en stoffskiftesykdom som kjennetegnes ved høyt blodsukker, sviktende insulinproduksjon og nedsatt følsomhet for insulin i vevene. Cellene i kroppen din trenger insulin for å ta opp glukose (sukker) fra blodbanen. Hvis man mangler insulin eller cellene er mindre følsomme for insulin kan det bli for mye glukose i blodet. Cellene kan bli mindre følsomme for insulin hvis du stadig tar til deg mye sukker. 2,7 % av befolkningen i Norge har denne sykdommen, og tallet øker stadig. Mange undersøkelser viser en klar sammenheng mellom fysisk inaktivitet og forekomst av diabetes type 2. Det betyr at jo mindre du er i aktivitet, jo større sjanse er det for å utvikle diabetes type 2. Det samme gjelder for sukkerinntaket. Jo mer sukker du spiser over anbefalte verdier – jo større er mulighetene for å utvikle diabetes type 2. Lav grad av fysisk aktivitet og høyt sukkerinnhold i maten er sentrale deler av livsstilen til mange nordmenn, og derfor kaller vi diabetes type 2 en livsstilssykdom. Fedme Blir også kalt en livsstilssykdom. Bakgrunnen for dette er at stadig flere nordmenn utvikler fedme og overvekt på grunn av en livsstil med mye usunn mat og lite fysisk aktivitet. Helserisikoen ved fedme og overvekt er: økt risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt i knær og hofter og enkelte krefttyper (blant annet tykktarmskreft hos menn). Hyppigheten av fedme i Norge er vanskelig å angi, men ser man samlet sett på nyere forskning på fedme og overvekt kan man anslå at % av barn og ungdom er overvektige og at opptil 20 % av voksne lider av fedme.

5 Hvorfor virker fysisk aktivitet positivt inn på et menneskes totale helsesituasjon?
Fysisk aktivitet vil påvirke kroppen din til å bli sterkere og mer utholdende. Den fysiske aktiviteten gjør også at du minsker risikoen for overvekt, diabetes type 2 og belastningsskader. Det er påvist at fysisk aktivitet kan både forebygge og behandle angst og depresjoner Vi vet samtidig at om lag halvparten av befolkningen i Norge vil får en psykisk lidelse eller plage som de trenger behandling for i løpet av livet. Når det gjelder sosial helse vil alle former for lagspill være med på å gi deg et stort sosialt nettverk, men det å ha en fast partner å gå på tur sammen med eller jogge med, vil også styrke det vi kaller sosial helse.

6 HVORDAN PÅVIRKER ULIKE KROPPSIDEAL OG ULIK BEVEGELSESKULTUR TRENING, ERNÆRING, LIVSSTIL OG HELSE
Ulike Kroppsidealer Tynn Six-pack Rompe Store overarmer Bevegelseskulturer Tur Studio Utholdenhetsidretter Inaktiv

7 Hvorfor er slanking og doping benyttet av personer som søker etter spesifikke kroppsideal? Hva kan være mulige uheldige følger av slanking og dopingbruk? Slanking benyttes av både gutter og jenter som ønsker å minske andelen av fett på kroppen. En studie av fysisk selvoppfatning blant åringer (avAnne Klomsten fra NTNU) har vist hvordan ungdom selv anser at en typisk ”idealkropp” kan kjennetegnes. For både jenter og gutter ble det å være veltrent trukket fram som et kjennetegn på en ”idealkropp”. Jentene ønsket å være tynne, mens guttene gjerne ville ha ”six-pack” og store armmuskler. Media er i stor grad med på å forsterke disse kroppsidealene og kan gjøre at ungdom (og voksne) føler et ytre press for å søke etter disse spesifikke kroppsidealene. Slanking gjør oss tynnere – da slanking i bunn og grunn handler om å gå ned i vekt – og da gjerne gjennom å fettet vi har på kroppen Dopingbruk, gjennom vanndrivende midler, blir også brukt for å gjøre kropper tynnere og for å få frem mer definerte muskler. Anabole steroider blir brukt for å fremme muskelvekst og styrke – og kan dermed også sees i sammenheng med streben etter å nå fram til et spesifikt kroppsideal.

8 Konsekvenser I forbindelse med dopingbruk er de mest alvorlige skadevirkningene forbundet med bruk av anabole steroider. Mister interessen for omgivelsene Mister gamle venner og får nye som har samme interesser for trening og doping Enkelte bivirkninger blir man ikke kvitt (agresjon) Håravfall Kviser Testiklene krymper Får bryster Selvsentrering Humørsvingninger Kan miste sexlysten Redusert empati Mistenksom og sjalu Ser ikke feil på egen adferd Det å ha et ønske om å gå ned i vekt er på ingen måte det samme som å risikere å pådra seg spiseforstyrrelser. Mange som slanker seg gjør det på en sunn og forsvarlig måte. Men i forbindelse med overdreven og ukontrollert slanking vil ulike former for spiseforstyrrelser kunne bli et aktuelt problem. forstyrrelser.html

9 Konsekvenser av Spiseforstyrrelser
Hva som kan skje med kroppen ved anoreksi (spise lite/ingenting) Søvnløshet Tenner kan løsne Forsinket brystutvikling Nedsatt kroppstemperatur/forandret temperaturregulering Uregelmessig mens/tap av mens Menn: Nedsatt testosteronproduksjon Muskelsvakhet/tap av muskelmasse Væskeansamling i underhuden Håravfall Svimmelhet Lavt blodsukker Langsom hjertefrekvens Forstoppelse Nyreskader Dunaktig behåring(lanugo-hår) Benskjørhet Blå og kalde føtter og hender Nedfor, deprimert, dårlig humør Mindre sexlyst Hva som kan skje med kroppen ved bulimi (oppkast) Slapphet i muskulaturen Stiv/støl/smerter/prikking/stik king/diffuse smerter Tannskader Spiserørskatarr Sår på hendene Rytmeforstyrrelser i hjertet Nyreskader Utspilt magesekk Urinveisinfeksjoner Tarmproblemer/diaré, forstoppelse Tørr hud Mangelsykdommer Menstruasjonsforstyrrelser Menn: Nedsatt testosteronproduksjon Nedfor, deprimert, dårlig humør Håravfall Sår i munnvikene Hevelse av spyttkjertler

10 Hva kjennetegner ulike bevegelseskulturer?
Det finnes både passive og aktive bevegelseskulturer. En passiv bevegelseskultur kjennetegnes ved lite eller ingen fysisk aktivitet, og kan ofte være preget av stillesittende aktiviteter som dataspill og utstrakt bruk av tv. I en slik passiv bevegelseskultur blir kroppen lite stimulert, noe som kan føre til at man velger bort aktiviteter som krever bevegelse – også i form av gåturer, sykkelturer og fysisk lek med venner. Det finnes mange former for aktive bevegelseskulturer. Noen er preget av indre motivasjon: at du og de rundt deg beveger dere fordi dere synes det er gøy. En slik aktiv bevegelseskultur preges gjerne av en variasjon av aktiviteter, kroppen blir vant til å være i bevegelse og dermed stimulert til å velge bevegelsesaktive løsninger. Det finnes imidlertid også aktive bevegelseskulturer som i langt større grad av preget av ytre motivasjon: At du og de rundt deg beveger dere eller trener kun for å oppnå et ytre mål. Det kan være et ønske om å bli tynnere eller ønske om å få større muskler. I slike tilfeller er bevegelseskulturen tett knyttet opp mot spesifikke kroppsidealer.

11 Negativ påvirkning Hvis vi tar utgangspunkt i dagens typiske kroppsideal og en aktiv bevegelseskultur som baserer seg på å nå denne formen for ytre målsetninger, vil ikke bare trening, men også ernæring, livsstil og helse, fort bli påvirket. Ernæringsmessig kan det bli vanskelig å finne balansen mellom den ofte ettertraktede tynne kroppen og det matinntaket som faktisk er nødvendig for å opprettholde en aktiv bevegelseskultur og treningsinnsats. Ensidig fokusering på kropp og vekt kan også føre til ensidig kaloritelling. Uten kunnskap og veiledning kan resultatet også bli ensidig kosthold og underernæring. Livsstilen kan, innenfor denne formen for bevegelseskultur, risikere å bli rutinepreget og gledesløs. Dette vil selvsagt kunne påvirke din totale helsesituasjon negativt – både fysisk, psykisk og sosialt. Hvis en person ikke har noen bevissthet rundt egen kropp og tar del i en passiv bevegelseskultur, kan dette selvsagt også påvirke trening, ernæring, livsstil og helse. I en slik situasjon vil man fort nedprioritere alle former for trening og fysisk aktivitet og få et fullstendig ukritisk forhold til ernæring. Dette kan fort føre til en stillesittende og usunn livsstil, som gradvis vil gjøre det enda vanskeligere å ta del i fysisk aktivitet eller utvikle et balansert og sunt kosthold. Naturlig nok vil også et slikt eksempel påvirke din totale helsesituasjon negativt.

12 Positiv påvirkning På den andre siden kan du trekke fram et eksempel på hvordan kroppsideal og bevegelseskultur kan påvirke trening, ernæring, livsstil og helse på en positiv måte. Et naturlig og godt kroppsideal kan være å akseptere den kroppen du har og den kroppen de rundt deg har og Ta del av en aktiv bevegelseskultur basert på indre motivasjon, Ha et reflektert, kunnskapsbasert og balansert forhold til ernæring. I en slik situasjon vil du vanskelig kunne bli opphengt i kalori- eller kilotelling, men heller fokusere på å bevege deg og spise på en måte som fremmer trivsel og velvære – og ofte også samvær med andre. Det vil kunne påvirke din totale helsesituasjon på en positiv måte og være hensiktsmessig for å skape en varig aktiv livsstil.

13 Oppgave (sammenhenger) Velg mellom oppgave 2 og oppgave 3
1. Forklar hvordan Diabetes2 og fedme kan være et resultat av livsstil 2. En ungdom er aktiv i idrettslag(velg selv idrett), ønsker å bli god i idretten. Forklar hvordan livsstilen til denne ungdommen negativt kan påvirke helsen til ungdommen. 3. En ungdom er ikke interessert i å være i fysisk aktivitet og bruker fritiden foran datamaskinen. Forklar hvordan denne livsstilen negativt kan påvirke helsen til denne ungdommen

14 Oppgaver (kroppsideal)
4. En ungdom ønsker å bli tynnere. Hvordan kan dette ønske føre til overdreven slanking og hvilke konsekvenser kan dette få? 5. En ung voksen i en aktiv bevegelseskultur med ytre motivasjon om å bli best. Den unge voksne blir ikke best og velger doping som middel for å bli best. Hvilke konsekvenser kan dette få?


Laste ned ppt "Forklare sammenhengen mellom fysiskaktivitet, livsstil og helse"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google