Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ledelse, også en fagpolitisk stemme

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ledelse, også en fagpolitisk stemme"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Ledelse, også en fagpolitisk stemme
Kari E. Bugge Fagsjef Sykepleiere har lang tradisjon for å lede og være ledere i helsetjenesten. Allerede i 1920-årene ble det tatt initiativ til en egen lederutdanning for sykepleiere som gav sykepleiere en formalisert og viktig posisjon. Ved å utdanne ledere bidro NSF den gang til at sykepleiere selv tok ledelsen over yrket. Dette er like viktig i dag, men mere komplisert i en fragmentert og avansert helse- og omsorgstjeneste. God på fag og ledelse var det et hefte som het før i tiden… og slik er det vel fortsatt Godt lederskap i sykepleietjenesten krever kunnskap om organisasjon, personal og administrasjon, fag- og fagutvikling, lovverk, økonomi , etikk også vil jeg føye til politikk både på lokalt og nasjonalt nivå Jeg vil her spesielt fokusere fagpolitikk og profesjonsutvikling som lederansvar i en tid med store omstillinger i helse- og omsorgssektoren.

3 Konferansen i dag har temaet framoverlent ledelse
Konferansen i dag har temaet framoverlent ledelse. Det er nettopp det dere som ledere må være for å være med på utviklingen og få til endring. Dere har en spennende dag foran dere. I morgen er det muligheter til videre fordypning for å bli framoverlent leder: Sykepleierkongressen har tittelen; Ny tid- nye roller. Innovasjonskraft i sykepleie. Der blir det presentert og diskutert nye løsninger!!

4 Framoverlent Dette er bilde av et trykk som henger på mitt kontor. Jeg kjøpte det da jeg begynte som fagsjef i NSF som en påminner om hvordan jeg ønsker å være som leder. Framoverlent, litt på «tuppa», men fortsatt med bakkekontakt, med hodet inn i framtiden og med fortiden, symbolisert med armene, som balansestang. Vi trenger alle forbilder, idealer eller modeller å jobbe etter. «Det gjelder å ha mot til å være den man er, og ikke miste motet fordi man er den man er.»

5 Lederkraft For å være framoverlent trenger vi lederkraft. De holder ikke å ha nye ideer, vi må også skape muligheter til å omsette de i virkeligheten. Når tjenester er i utvikling og reformer skal omsettes er dere ledere utrolig viktige. Hvordan kan dere styrke lederkraften? Det vi vet virker er; God samhandling med de ansatte mot felles mål Sikre økonomiske rammer God støtte og forankring hos egne ledere Et suksesskriterium for utvikling er forankring i ledelsen. Men vi vet; * NSF vet at sykepleieledere har for lite lederstøtte (Riskrevisjonsrapporten, Pleiressurser i sykehus, Nordlandsforskning). * NSF mener at vi må ha sykepleietjenesten forankret i toppledergrupper i sykehus og i kommunehelsetjenesten for å sikre utvikling og rammer til sykepleiertjenesten. * NSF mener rammevilkårene, med mangel på kvalifisert personell i kommunal helse- og omsorgstjeneste skaper umulige rammer for lederne. Jmf. NOVA rapporten underbemanning er selvforsterkende med gjennomsnittlig fravær på 12 % NSF påvirker ved å synliggjør dette for politikere og myndigheter, men dere ledere må også si ifra og kreve arbeidsforhold som gir dere lederkraft.

6 Helsepolitiske muligheter
Vi blir eldre, vi blir flere og vi blir multikulturelle. Det er både bedre og mer krevende samtidig. Det en tydelig målsetting om at mennesker skal bo i eget hjem, med trygge og nære helsetjenester så langt det er mulig. Dette krevere store endringer i Helse- og omsorgstjenesten i Norge. Hele samfunnet – også helsetjenesten – må tilpasse seg en ny virkelighet. I dag mottar stadig flere avanserte helsetjenester i hjemmet og har i tillegg et stort behov for rehabiliteringstilbud. Kompetansen i disse tjenestene må styrkes bla. med flere spesialutdannede sykepleiere, kontinuitet i den medisinskfaglige oppfølgingen og med rehabiliteringskompetanse. Aktuelle områder som gir muligheter; Nasjonal helse og sykehusplan, inklusiv ledelse, bemanningsmodell Primærhelsetjenestemeldingen som foreslår tverrfaglig teamorganisering Prioriteringsmeldingen, som vil nedsette et utvalg for prioriteringer også i kommunal helse- og omsorgstjeneste Pakkeforløp – kreft er iverksatt, psykisk helse og rus er under utvikling. Samhandlingsreformen gir fortsatt muligheter for etablering av nye tjenester som Øhjelp døgn, og nye tilbud psykisk helse og rus i kommunene Statsbudsjettet med midler til kompetanseutvikling i kommunale helse- omsorgstjeneste med midler til frikjøp av sykepleiere til å ta en avansert klinisk sykepleiermaster Det siste bildet her er Kvinslandsutvalget som skal se på nye måter å organisere sykehusene på

7 Helsepolitisk påvirkning
Dere som er her i dag er ledere på mange ulike nivå. Det er mere enn 6000 av lederne i helse- og omsorgssektoren som er sykepleiere, fra adm.dir i store helseforetak, divisjonsdirektører, sykehjemsbestyrere, klinikksjefer, avdelingssjefer, seksjonsledere , enhetsledere mm Det betyr at mange sykepleiere har stor innflytelse over beslutninger, mens de fleste av våre ledere som er på pasientnært nivå opplever at de har liten påvirkning. Men hvordan er egentlig handlingsrommet? Helsepolitiske føringer gir mulighetsrom til etablering av nye sykepleietjeneste; sykepleiedrevne poliklinikker både i sykehus og kommuner, pasientsentrerte samhandlingsteam, Øhjelp døgn i kommunene, nye finansieringsmodeller ISF Helsepolitiske insitamenter gir muligheter til økt sykepleiekompetanse; 25% dekning av lønn for sykepleier som tar AKS i kommunehelsetj., utdanningsstillinger, traineeordninger Utviklings- og forskningsprosjekter med intern eller ekstern finansiering gir muligheter til sykepleiefaglig utvikling. Det er likevel viktig at vi ikke omfavner utviklingen ukritisk. Vi skal ha en hånd på rattet. Både når det gjelder utvikling i helsetjenesten, i og utenfor sykehus, og i utvikling av eget fag må vi lansere egne løsningsforslag. økt vekt på forebygging og tidlig intervensjon mer behandling og rehabilitering skal skje i kommunene økt involvering og medbestemmelse for pasienter og pårørende I primærmeldingen skisseres det at det skal utvikles primærhelseteam. I disse teamene er det skilt mellom medisinskfaglig ledelse og virksomhetsstyring. Dette grepet åpner opp for nye roller for sykepleiere. Sykepleieløftet- Vi må jobbe innover og utover. Vi må få frem de gode eksemplene på sykepleieledelse. Dette har vi fått til bl.a. ved å identifisere sykepleiedreven innovasjon. Tjenesteutvikling. Innspill til myndigheter osv Topplederprogrammet til RHFene er også åpnet opp for våre ledere i kommunene. I tillegg er det ved statlige midler etablert en videreutdanning for sykepleieledere ved BI. Det store engasjementet vi sykepleiere har for eget fag er i seg selv en drivkraft for endring. Drivkrefter som vi må la oss motivere av og omsette til lederkraft.  Som ledere må vi forvalte denne kraften godt! Det gir muligheter 

8 Sykepleieledere trenger bedre rammevilkår for å utøve god ledelse
Som ledere skal dere ha et kontrollspenn og rammebetingelser som gir; - Trygge tjenester av god kvalitet, - Godt arbeidsmiljø/personalledelse, - Utøvelse av faglig ledelse, - Innovasjon og strategisk arbeid. - Nødvendig lederstøtte, Derfor har forbundsstyret i NSF valgt som en av de 6 områdene det skal jobbes spesielt med i denne landsmøteperioden; Bedre rammevilkår for å utøve god ledelse Forbundsstyret har valgt ut disse delmålene for denne strategiske kampen; Redusert kontrollspenn gjennom bla flere heltidsstillinger Vise at heltid er mulig gjennom å synliggjøre modeller for heltid 24/7. Lage «heltidsbarometeret» for å kunne monitorer bruk av heltid på fylkes- og nasjonalt nivå. Synliggjøre ansattes behov for fag- og personalledelse og synliggjøre konsekvenser av mangel på dette ift trivsel, sykefravær mm gjennom egen undersøkelse. Sykepleieledere kan begrunne ressurs- og utviklingsbehov i tjenestene på en faglig overbevisende måte. Andel sykepleiere og spesialsykepleiere øker i kommunehelsetjenesten Synliggjøre gode eksempler på bruk av sykepleierkompetanse i kommunene, herunder kompetanseutviklingsmodeller. Sykepleieledere i kommunen etterspør Avanserte kliniske sykepleieres kompetanse, og tar i bruk sykepleiernes kompetanse til beste for pasienter og fagmiljø En høyere andel ledere av sykepleietjenesten har myndighet over organisering og ressurser, samt reell innflytelse over beslutningsprosesser Det er etablert nasjonale sykepleiefaglige kvalitetsindikatorer som grunnlag for styring og ressurstilførsel. Det er innført en pasientfokusert bemanningsnorm i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. NSF vil arbeide for styringsmodellene i kommuner og spesialisthelsetjeneste som sikrer nødvendig samsvar mellom ansvar, myndighet og medbestemmelse på det pasientnære nivået. Gode rammebetingelser for sykepleieledere gir god kvalitet i helsetjenesten.

9 Ledere med stor innflytelse Få stor innflytelse du også… Bli
Framoverlent!! Som ledere må vi gå i front og arbeide strategisk. Vi må være aktører i den helsepolitiske debatten og ta definisjonsmakt. Innovasjon og nyskapning skjer i åpne og trygge miljøer. Det er ikke for ingen ting at «Snøhetta» har dette som kjerneverdier i sin virksomhet. Ledere trenger ledernettverk som støtter og utvikler. Vi skal ikke stå alene. Vi må lære og la oss inspirere av hverandre. Det gjør at vi tør å være framoverlent. Det er derfor vi er her i dag 

10 Takk for oppmerksomheten


Laste ned ppt "Ledelse, også en fagpolitisk stemme"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google