Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kurs for turnusleger 26. oktober 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kurs for turnusleger 26. oktober 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kurs for turnusleger 26. oktober 2017
Legens rolle i førerkortsaker Helseattester Kasuistikker

2 Hvilke krav stilles til den som skal føre motorvogn?
Vegtrafikkloven § 21 om alminnelige plikter Ingen må føre eller forsøke å føre kjøretøy når han er i en slik tilstand at han ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte, hva enten dette har sin årsak i at han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel, eller i at han er syk, svekket, sliten eller trett, eller skyldes andre omstendigheter. Dette er en pliktbestemmelser som pålegges fører av kjøretøy.

3 Helsepersonelloven § 34 om opplysningsplikt i forbindelse med førerkort: Lege, psykolog eller optiker som finner at en pasient med førerkort for motorvogn eller sertifikat for luftfartøy, ikke oppfyller de helsemessige kravene som stilles, skal oppfordre pasienten til å innlevere førerkortet eller sertifikatet. Dersom pasientens helsetilstand antas ikke å være kortvarig, skal helsepersonell som nevnt gi melding til offentlige myndigheter etter nærmere regler fastsatt av departementet i forskrift. Listen over hvilke helsepersonell plikten gjelder for, er uttømmende. Det anses hensiktsmessig av hensyn til trafikksikkerheten at de helsepersonellgruppene som normalt undersøker for de tilstandene som vil kunne ha en negativ innvirkning på trafikksikkerheten, har meldeplikt etter denne bestemmelsen. Når tilstanden som innebærer at helsekravene ikke er oppfylt mer enn 6 måneder utløses plikten til å sende melding til fylkesmannen. Opplysningsplikten etter bestemmelsen er en selvstendig plikt for hvert enkelt helsepersonell. Der flere har den samme kunnskapen, fritas ikke den enkelte for plikten. Med andre ord har hvert enkelt helsepersonell en opplysningsplikt også der andre helsepersonell har samme kunnskap. Alle ha en selvstendig plikt til å melde i fra – og dersom det ikke meldes, vil følgelig dette kunne få konsekvenser for alle dem med kunnskap som unnlot å melde. Kommentarer til førerkortforskriftens Vedlegg 1, § 2: I hovedregelen er det fører som er gitt hovedansvaret for ikke å føre motorvogn når vedkommende selv må forstå at han/hun ikke kan føre motorvogn på trafikksikker måte. Dette er i bestemmelsens andre ledd fulgt opp med et krav om den som har grunn til å tvile på om han/hun kan kjøre på trafikksikker måte, plikter å avstå fra videre kjøring og ta kontakt med lege for legeundersøkelse før videre kjøring finner sted. I tredje ledd er det gitt en bestemmelse om leges meldeplikt (opplysningsplikt) når legen finner at vedkommende ikke lenger fyller helsekravene. Dette er en oppfølging av meldepliktbestemmelsen i helsepersonellovens § Det er gitt en egen meldepliktforskrift med detaljerte regler om når og hvordan det skal meldes at innehaver av førerkort ikke lenger tilfredsstiller helsekravene. Meldepliktforskriften finnes her på Lovdata:

4 Når skal det ikke sendes melding til fylkesmannen?
Når helsekravet ikke er oppfylt eller antas å ikke være oppfylt i en periode kortere enn seks måneder: Pasienten skal informeres om at helsekravet ikke er oppfylt, og at kjøring ikke er tillatt så lenge dette vedvarer. Dokumenter i journalen at slik informasjon er gitt. Bør også gi vedkommende en skriftlig ”påminnelse” om dette. Gjør pasienten oppmerksom på at dette er noe vedkommende er forpliktet til å følge (jamfør vegtrafikkloven og førerkortforskriften). Helsepersonelloven § 40 pålegger helsepersonell å dokumentere «de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt fastsatt i lov eller i medhold av lov.» Skriftlig orientering til pasienten vil øke sannsynligheten for at oppfordringen om ikke å kjøre følges.

5 Når skal det sendes melding til fylkesmannen?
Når helsekravet ikke er oppfylt eller antas å ikke være oppfylt i en periode lengre enn seks måneder: Skriftlig melding sendes fylkesmannen. Pasienten skal informeres om at helsekravet ikke er oppfylt, og at kjøring ikke er tillatt så lenge dette vedvarer. Når fylkesmannen mottar skriftlig melding om at helsekravene ikke er oppfylt vil fylkesmannen gjøre en faglig vurdering av meldingen. Om helsekravet ikke er oppfylt, og varighet mer enn 6 måneder, vil fylkesmannen sende anmodning om tilbakekall av førerett til politiet, samt brev til pasienten hvor han anmodes om å levere inn førerkortet til politi. Pasienten skal få kopi av både legens melding til fylkesmannen, og fylkesmannens ev. anmodning til politiet.

6 Når skal helseattest framlegges?
Helseattest skal fremlegges: når politi, helsemyndighet eller vegmyndighet krever det for å kunne vurdere om søker om førerett eller innehaver av førerkort har en sykdom, bruker midler som gir svekket kjøreevne eller har annen helsesvekkelse som medfører at helsekravene ikke er oppfylt ved første gangs søknad om eller fornyelse av førerkort gruppe 2 og gruppe 3 ved utvidelse av førerkortet til høyere førerkortgruppe ved fornyelse av førerkort med tidsbegrensning ved fornyelse av førerkort etter fylte 75 år Helseattesten må ikke være eldre enn tre måneder ved fremleggelse etter bestemmelsene i første ledd. For person under 75 år som bruker synskorrigering under føring av motorvogn eller er pålagt i førerkortet å bruke synskorrigering, kan helseattest begrenses til attest for synsfunksjonen og egenerklæring om helse, dersom fullstendig helseattest ikke kreves av andre grunner. Det samme gjelder ved nedsatt sidesyn, dobbeltsyn, nedsatt kontrastfølsomhet, nedsatt mørkesyn eller økt blendingsfølsomhet.

7 Hva skal undersøkelse av førerkortsøker omfatte?
§ 5. Undersøkelsen av førerkortsøker Vurdering av om helsekrav er oppfylt for føring av motorvogn skal ut over en generell helseundersøkelse omfatte: undersøkelse av sensoriske funksjoner (syn, hørsel) vurdering av kognitiv funksjon, psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser undersøkelse av førlighet vurdering av legemiddelforbruk og bruk av rusmidler blod-, urin- eller andre relevante prøver og undersøkelser i den utstrekning det er nødvendig for å bedømme søkers helsemessige skikkethet. Kan sikkert være greit å omtale § 6 om søkers plikt til å gi informasjon, som lyder: Søker om førerett skal ved legeundersøkelsen legge fram gyldig legitimasjon med navn, fødselsnummer (11 siffer), eller D-nummer for de som ikke har norsk fødselsnummer, og bilde, med mindre legen fra tidligere er godt kjent med pasienten. Der attest for synsfunksjon utfylles av optiker, gjelder tilsvarende legitimasjonsplikt overfor optiker. Søkeren er pliktig til å gi legen så fullstendige opplysninger som mulig om sin helsetilstand. Det skal gå fram av egenerklæringen at søkeren ved sin underskrift samtykker i at legen kan innhente nødvendige og relevante helseopplysninger fra spesialist og tidligere fastlege for å sikre en forsvarlig vurdering.

8 Kasuistikker Problem Sykehistorie Objektivt Analyse Plan
Kasuistikkene blir presentert ved PSOAP-akronymet: Problem Sykehistorie Objektivt Analyse Plan

9 Hvilke førerkortklasser er inkludert i de ulike førerkortgruppene?
Førerkortgruppe 1 («bilklassene»): Førerkortklassene AM, S, T, A1, A2, A, B og BE Førerkortgruppe 2 («lastebilklassene»): Førerkortklassene C1, C1E, C og CE Førerkortgruppe 3 («bussklassene»): Førerkortklassene D1, D1E, D og DE Inkluderer også kompetansebevis utrykning, godkjenning trafikklærer og kjøreseddel (persontransport mot vederlag)

10 A: Makuladegenerasjon? P: Pasienten henvises øyelege.
P: Synssvekkelse S: 63 år gammel mann. Oppsøker deg på grunn av gradvis svekket visus. Problemer med å lese avis og kjenne igjen personer på avstand. O: Du sliter med å få godt innsyn ved oftalmoskopi, ved visusundersøkelse (på tavle) er venstre 0,3, høyre 0,4 og bilateralt 0,4. Amsler (grid) test positiv (=«ser» buede linjer). Donders u.a. A: Makuladegenerasjon? P: Pasienten henvises øyelege. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Forskriftsbestemmelse § 9, punkt 1B: «Minst 0,5 for begge øyne samlet eller 0,5 for ett øye». Så helsekravet er ikke oppfylt. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei. Må du sende melding til fylkesmannen? Tilstanden vil trolig være varig, så ja. Dersom man vurderer at tilstanden kan bli forbedret kan man avvente melding. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Her kan man ev. benytte unntaksbestemmelsen i § 11. Det krever ytterligere undersøkelser av øyelege og ev. kjørevurdering før helseattest kan utstedes med info om at helsekrav er oppfylt langt nok til at § 11 kan brukes. Aktuelle paragraf lyder: § 11. Vurdering ved ikke oppfylte krav til synsstyrke eller synsfelt I helt spesielle tilfeller, og etter uttalelse fra øyelege, kan det gis førerett i førerkortgruppe 1 selv om kravene til synsstyrke eller synsfelt ikke er oppfylt. Synsfunksjonen må ikke være ytterligere svekket på grunn av andre forhold. Kjørevurdering må være gjennomført etter anmodning fra Fylkesmannen, og førerett må være anbefalt av trafikkstasjonen.

11 P: Uro og søvnproblemer
S: 43 år gammel kvinne. Samlivsproblemer. Sover dårlig og føler seg urolig, hjertebank i perioder. Har brukt 20 mg oxazepam daglig i lengre tid. Ønsker noe for sine søvnproblemer. O: Klinisk undersøkelse uten anmerkning. A: «Sosialt» betingede søvnproblemer? P: Du forsøker behandling med 7,5 mg zopiklon, sammen med oxazepam. Du skriver ut resept for ti dager. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnenHelsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.» § 36, punkt 4: «Helsekrav oppfylt ved bruk av: Oksazepam inntil 30 mg/døgn. Helsekrav er også oppfylt ved bruk av: Zopiklon inntil 7,5 mg /døgn (dersom legemiddelet er inntatt minimum 8 timer før kjøring).» § 37. Bruk av flere legemidler opplistet i § 36. Ved bruk av to legemidler opplistet i § 36, reduseres angitt døgndose med 50 %. Helsekrav er ikke oppfylt ved bruk av tre eller flere legemidler opplistet i § 36. Så helsekravet er ikke oppfylt som følge av kombinasjonsbruk som gjør at dosegrensen er overskredet både for oxazepam og zopiklon. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei – når helsekravet ikke er oppfylt kan kjøring ikke finne sted. Må du sende melding til fylkesmannen? Dersom behandlingen viser seg å bli langvarig må du sende melding. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Legemiddelbehandling må endres.

12 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Regelmessig bruk av hasj S: Mann, 23 år. Forteller at han bruker hasj regelmessig siste året. Siste inntak i går ettermiddag (på jobb). Oppdaget av arbeidsgiver som har gitt han beskjed om at han får sparken om han ikke slutter. Oppsøker deg for å få hjelp til å slutte med hasj, og dokumentere rusfrihet. O: Klinisk undersøkelse uten anmerkning. Ingen objektiv ruspåvirkning ved undersøkelse. A: Bruk av illegale rusmidler. P: Avtaler ny time om en uke. Planlegger første biokjemiske prøver om fire uker. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 35. Generelle helsekrav ved bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.» § 36. Punkt 2B. Helsekrav oppfylt etter seks måneders rusfrihet dokumentert ved egnede prøver. Helseattest kan deretter gis for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Helseattest kan deretter gis med inntil fem års varighet, før den kan gis med vanlig varighet. Helsekravet er ikke oppfylt pga. regelmessig bruk av illegale rusmidler over en lengre tidsperiode. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei – når helsekravet ikke er oppfylt kan kjøring ikke finne sted. Må du sende melding til fylkesmannen? Nei – ikke så lenge vedkommende innenfor seks måneder igjen fyller helsekravet. Dersom han ikke oppfyller bestemmelsene i løpet av oppfølgingen, må tilstanden meldes. Utgangspunkt for beregning av  tidspunkt for meldeplikt er når legen ved undersøkelse finner at det foreligger en helseskadelig bruk (undersøkelses- og konstateringstidspunktet). Det skal ikke medregnes i 6-månedersregelen for meldeplikt at det har vært skadelig bruk før man oppsøkte lege, selv om det er sannsynliggjort at det har pågått skadelig bruk over tid. Etter en individuell vurdering kan likevel meldeplikt utløses, dersom legen anser at helsekravene i § 36 ikke vil være oppfylt innen 6 måneder fra undersøkelsestidspunktet. Dersom det tar tid fra man oppsøker lege, til behandlings- og oppfølgingsopplegg settes i gang, f.eks. på grunn av ventetid på plass eller individuelle forhold, vil meldeplikten utløses, for da vil ikke vilkåret om at man må ha vært fulgt opp og ha testet negativt i 6 måneder være oppfylt før det har gått mer enn 6 måneder. I tillegg blir vil det være meldeplikt dersom legen/psykologen etter en individuell vurdering anser at pasienten ikke kommer til å oppfylle helsekravene innen 6 måneder. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Når rusfrihet er dokumentert i minst seks måneder.

13 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Anfall med kramper S: Kvinne, 34 år. Innlagt med kramper uten kjent årsak. Tungebitt. Ikke hatt liknende tidligere. Sovet litt dårlig i det siste ellers ingenting «uvanlig». Feberkramper ved flere anledninger som barn. O: Ingen nevrologiske utfall. Normal EEG og MR-caput. Trøtthet etter anfall. Støl i muskulatur. A: Enkeltstående uprovosert anfall. Innlagt til observasjon. Ikke indikasjon for anfallsforebyggende behandling. P: Ingen plan for oppfølging. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 20, punkt 1B: Enkeltstående uprovosert anfall: «Helsekrav oppfylt etter ett år uten anfall dersom nevrolog vurderer lav årlig risiko for nytt anfall. Ved vurdering av anfallsrisiko skal det legges vekt på om det er påvist epileptiform aktivitet ved EEG og om det er påviste strukturelle endringer i hjernen som kan være årsak til anfallet.» Helsekravet er følgelig ikke oppfylt. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei – når helsekravet ikke er oppfylt kan kjøring ikke finne sted. Må du sende melding til fylkesmannen? Ja, helsekravet vil ikke være oppfylt i en periode på mer enn seks måneder. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Etter ett år dersom nevrolog mener anfallsrisiko er lav.

14 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Brystsmerter S: Kvinne, 68 år. Kjent stabil angina. Nå fått anginasmerter i hvile. Innlegges i sykehus. Smertefri ved innleggelse. O: Koronar angiografi viser to signifikante stenoser som stentbehandles. A: Smertefri. AEKG før utskrivelse uten anmerkning. P: Kontroll hos fastlege etter tre uker. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 26. Punkt 3B: Helsekrav oppfylt ved utskrivelse dersom det ikke er angina i hvile eller ved emosjonell belastning det ikke er malign arytmi og det ikke er hjertesvikt i funksjonsklasse IV Kan vedkommende kjøre inntil videre? Ja. Må du sende melding til fylkesmannen? Nei. Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Umiddelbart.

15 Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1?
P: Alvorlig psykisk sykdom S: Mann, 27 år. Kjent paranoid schizofreni. Siste innleggelse før det aktuelle for 1 år siden. Nylig innlagt i akuttpsykiatrisk sengepost med funksjonssvikt, manglende sykdomsinnsikt og autoseponering av antipsykotisk behandling. O: Etter en måned nå igjen tilbake i habitualtilstand. Samarbeider godt. A: Skal behandles med injeksjoner hver 14. dag på fastlegekontoret. P: Ny time om 14 dager avtales. Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? Kan vedkommende kjøre inntil videre? Må du sende melding til fylkesmannen? Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Er helsekravet oppfylt for førerkortgruppe 1? § 34. Punkt 1B: Helsekrav oppfylt etter vurdering av relevant spesialist ved a) stabil tilstand i tre måneder b) god etterlevelse og oppfølging av behandlingen fra pasienten c) ingen bivirkninger av legemidler som kan påvirke trafikksikkerheten og d) god kognitiv funksjonsevne Helseattest kan deretter gis med inntil to års varighet, før den etter to år kan gis med vanlig varighet. Helsekravet er ikke oppfylt. Kan vedkommende kjøre inntil videre? Nei. Må du sende melding til fylkesmannen? Nei, ikke dersom man antar at helsekravet igjen vil være oppfylt før seks måneder. (Altså at vilkårene i overstående punkt er oppfylt). Hva skal eventuelt til for at kjøring kan gjenopptas? Se vilkårene i sitert forskriftstekst.


Laste ned ppt "Kurs for turnusleger 26. oktober 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google