Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Å lede ut fra skolens formål og visjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Å lede ut fra skolens formål og visjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Å lede ut fra skolens formål og visjon

2 Stobs utgangspunkt Stob: Mission-Directed Governance
Amerikansk. To grøfter når det gjelder styring av kristne friskoler: 1. For tett på eier – de som står bak skolen (lokalsamfunn, menighet ...) sitter selv i styret og det blir for mye detaljstyring fra interessegrupper. 2. For langt fra eier. Nærmest en stiftelsesmodell der styret supplerer seg selv og ikke forholder seg til eier. Blir som en bedrift med målstyring og ofte fokus på økonomi.

3 Norge Vi har en annen lovgivning som regulerer forholdet mellom eier og styre, så ikke alt han sier er relevant. Men han løfter fram noen momenter som er viktige for styret, også i våre skoler. Fundament/basis Formål Visjoner Prosedyrer Fokus er på å finne et styringssystem som fører til at skolen blir en god læringsinstitusjon og har kristen integritet.

4 Fundament/basis Først handler det om skolens trossetninger, ideologi, filosofi - det som skolen bygger på og som skal stå fast, som ikke er gjenstand for vurderinger. Hvorfor ble skolen startet? Hva er teologien/livssynet som ligger i bunnen, og det pedagogiske grunnsynet? Dette må være tydelig formulert i vedtektene, og ofte løftes fram og holdes blankpusset. Hvis ikke dette er tydelig, kan alle forslag om forandringer virke truende fordi en ikke ser hva som handler om grunnlaget og hva som er mindre grunnleggende.

5 Fundament/basis, forts
Faren er at skolen fjerner seg fra sitt grunnlag, sitt fundament, sin filosofi. Hvis en begrenser fundamentet til bare å gjelde forkynnelse, liturgi og kristendomsundervisning og ikke ser på hva det betyr for skolen som helhet, kan skolen miste kontakten med sin ideologi. Ideologien holder skolen sammen, slik at den arbeider som et fellesskap, ikke som individer. Ledelsen/styret er tjenere.

6 Formål Skolen har en «mission«. Her er det brukt om skolens formål.
Det handler om hvem skolen er til for, hvordan den skal være for å utvikle elevene slik vi ønsker. Det må være konkret nok til å styre hvilke mål en setter for elevene og hvordan pensum blir. Formålet bør stå i skolens vedtekter, slik at styrets oppgave blir å virkeliggjøre det, ikke å bestemme det.

7 Formål, forts. Hvis formålet er for vagt, kan styret lett – hvis de er for løsrevet fra eierne – bli opptatt av å tilpasse seg markedet, eller de kan styres av problemer som dukker opp. Resultatet kan bli at de fjerner seg fra det skolen egentlig er til for. Styrets oppgave er å utfordre skolens ledelse og ansatte til å fokusere på formålet og å delta i å utvikle visjoner for å gå i riktig retning.

8 Visjoner Så er det viktig at skolen har visjoner, ideer som kan sette oss på sporet av målet. Visjonene skal ikke stå i vedtektene, de skal være arbeidsredskaper som forandres og utvikles for å hjelpe oss å gå i retning av målet, for å holde fast ved formålet når de ytre forhold forandrer seg. Styret utfordrer skolen til å fokusere på formålet og deltar i arbeidet med å utvikle visjoner for å komme i den retning en ønsker.

9 Prosedyrer Hvordan sørger vi for å ha en prosess for styring av skolen som sikrer at den tar vare på fundamentet og formålet? Styret skal ikke detaljstyres av eierne, men det skal identifisere seg med det de står for og det skolen vil. Når skolen påtvinges forandringer utenfra (elevgrunnlag, lovgivning, økonomi), må de vite hvor de skal. Når styret har klare retningslinjer for sitt arbeid, der vedtektene er tydelige på fundament og formål, kan de være visjonære i stedet for reaktive.

10 Vedtekter Hva skal stå fast, som styret ikke skal bestemme og ikke kan forandre? Basis og formål Hvem som er eiere og deres rolle Regler for valg og sammensetning av styret, og dets oppgaver Ev. krav til ansatte Hvordan vedtektene ev. kan forandres

11 Hva er en god skoleledelse, hvordan leder et godt styre?
De sørger for at skolen har et tydelig fundament, et tydelig formål, og visjoner for hvordan de skal komme dit. De vet hvor de kommer fra og hvor de vil, og de holder fast på det. De tar selvsagt hensyn til samfunnsforandringer, til økonomi mm, men det er ikke dette som bestemmer retning og mål. Alle arbeider sammen for å fremme skolens mål, og rollene til eier, styre og skoleledelse er klart definert.

12 Info 1. Valgseminarene: Gjentar at DABs seminar er avlyst, gå hvor dere vil. Ringvoll er her, mobbeombudet i Douglas og Raimo i Avro. 2. Styrehefter 50 kr, hefte om kr. skoler 50 kr, grønne gratis. 3. Evalueringsskjema 4. Presentasjoner blir lagt ut i samme artikkel på nettsiden som påmeldingen var. Helge


Laste ned ppt "Å lede ut fra skolens formål og visjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google