Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FYR-samling Bodø 9. februar 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FYR-samling Bodø 9. februar 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 FYR-samling Bodø 9. februar 2017
Ludvigsen i Praksis FYR-samling Bodø 9. februar 2017

2 Videreutvikle grunnleggende ferdigheter
De grunnleggende ferdighetene har vi gjennom FYR-prosjektet jobba mykje med, vi har sett på kva grunnleggande ferdigheiter dei ulike programfaga har med fellesfaga, og tatt utgangspunkt i desse. No skal dei grunnleggande ferdigheitene inn i læreplanane der det er relevant. Nokre fag vil få særlig ansvar for digitale ferdigheiter, andre regning. Regning vil f.eks. ikkje bli like viktig i norsk som i safunnsfag der det å lese tabellar og statistikk er viktig.

3 Dybdelæring og sammenheng mellom fag
Kjærneelement er viktige læringsmål og tema. I norskfaget er t.d. fagets kjærneelement kommunikasjon og litteratur. Klafki , ein tysk didaktiker, seier at ein skal lese eller studere ein tekst som kan illustrere temaet godt, ein skal ikkje lese mange. Kluet er å minske antal tekstar og heller ggå i dybden på den enkelte. Eksemplariske tekstar: Ein skal lese tekstar som har notidsverdi og framtidsverdi. Les tekstar som kan gjere eleven i stand til å møte framtida. - beredskap for framtida.

4 Fagovergripende tema - FYR
Dette er tema som er foreslått som viktige og relevante tema i Ludviksenutvalgets rapport – fått gjennomslag i stortingsmeldingen; fag – fordypning, fornyelse av kunnskapsløtet. Dette er tema som skal gå på tvers av fag – såkalte fagovergripande tema, der det er naturleg. Naturfag er til dømes Bærekraftig utvikling og Folkehelse og livsmestring viktige tema, i samfunnsfag er demokrati og medborgerskap vikitg, i norsk og engelsk kan nok alle dei tre tema bli aktuelle, om dei ikkje allereie er det. Kva med programfaga? I Helse og oppvekst er nok folkehelse og livsmestring svært viktg, i DH er bærekraftig utvikling aktuelt, i byggfag det same. I RM er nok på linje med HO. Skal ikkje gå på bekostning av fagene, men på fagenes premisser, altså der det er naturlig

5 Teknikk og industriell produksjon
Slutten av andre avsnitt: Praktisk arbeid sammen med andre skal fremme kommunikasjonsferdigheter og forståelse for ulike kulturer. I siste avsnitt: Sikkerhetsforståelse og kjennskap til nasjonale og internasjonale standarder og retningslinjer skal inngå. Et viktig perspektiv i opplæringen er å behandle mennesker, miljø og produksjonsapparater på en respektfull måte. Eksempel på at demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling er viktige tema for Teknikk og industriell produksjon

6 Eksempel på film med fagovergripende tema:
«Gjenforeningen» av Anna Odell (2013) «Drone», dokumentarfilm av Tonje Hessen Skei (2014) «Good kill» av Andrew Niccol (om dronekrig i Afghanistan) Gjenforeningen- Kunstner Anna Odell tar et bitende oppgjør med skoleklassen hun var en del av gjennom 9 år i filmen Gjenforeningen, en blanding av fiksjon og rekonstruksjoner som ikke alltid er åpen om hva som er ekte og hva som er oppdiktet. Hvordan er det å leve under dronene? Hvordan er det å drepe med joystick? Se hvordan dronene forandrer krigføring, unge gamere blir rekruttert som dronepiloter og CIA setter standard for evig krig. Framtidens krigføring er her nå! Norsk dokumentarfilm som har vunne mange prisar «Good kill» Viser livet til en dronekriger som jobber 12 timer bak spakene og 12 timer hjemme hos familien. Et moralsk oppvåkning – vil krigen føre til at det blir utført mindre terrorisme?

7 Folkehelse og livsmestring
Helene sjekker inn "Tour de Storskog" av Frode Grytten «Livet i mottak» Handler om Helene Sandvik som vil kjenne hvordan det er å være innvandrer og bo på asylmottak. Gir et inntrykk av hvordan asylantene har det i Norge. Fengsel, sykehus – kritikk av hvordan samfunnet fungerer. Spille «Tour de Storskog» av Frode Grytten Diskuter tittelen på diktet til Frode Grytten – Spiller på Tour de France – konkurranse om å komme i mål fortest – vinne ledertrøya og bli verdenskjent, penger og godt renomé. Se på bildene og Analyse av teksten – Hva symboliserer aksjonen, selve syklingen? Dele teksten inn i deler og se på hvilke referanser teksten spiller på. Presenteres muntlig i grupper.

8 Vi leser teksten i lag. Alle elevane strekar under tre setningar som berører dei/ skapar ein reaksjon. Vi ser Helene flytter inn. På hvilke punkt stemmer tekst og film med hverandre? Forslag til videre arbeid? Tenk deg at du er flyktning og bor på mottak, lag en muntlig fortelling med passende musikk som bakgrunn og fortell om livet ditt.

9 Bærekraftig utvikling
Husk å se på mailen her!

10 Oppgave Gå sammen i tverrfaglige grupper og lag forslag til et opplegg som tar utgangspunkt i fagovergripende tema som Demokrati og medborgerskap Bærekraftig utvikling Folkehelse og livsmestring Hvilke tekster eller filmer vil dere bruke? Hvilke arbeidsmåter vil dere bruke Muntlig eller skriftlig presentasjon?


Laste ned ppt "FYR-samling Bodø 9. februar 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google