Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Teampresentasjon Innhold: Hva er et team?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Teampresentasjon Innhold: Hva er et team?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Teampresentasjon Innhold: Hva er et team?
Forskjellen mellom team og arbeidsgrupper Utviklingskurve for team Kjennetegn på gode team Teamets evige dilemma Kilde: Katzenbach og Smith (1993) ”The wisdoms of teams”, Harvard Business School Press. Katzenbach og Smith (1993) har studert mangfoldige bedrifter og team-organisasjoner i USA. De har studert hva som kjennetegner gode team og hva som kjennetegner team som har et større potensiale både i forhold til effektivitet og resultat. De presenterer også hvordan en best skal lede team til å bli høyt presterende team. Ledelse av team tas ikke med her, kun grunntankene omkring team. Katzenbach og Smith er en av hovedlitteraturene/rammeverket som benyttes i masterstudiet ”Teamledelse og lederteam” på BI.

2 Vi deltar i mange ulike team / grupper
Lederteam Vg1 Team Avdeling Fagrupper Fagrupper Vi deltar i mange ulike samarbeidsformer, grupper og team på Jåttå. Vi bruker benevnelsen ”team” om de fleste samarbeidsformene, men er vi egentlig et ”team” og når er vi et ”team” pr definisjon til Katzenbach og Smith? Vg2 Team Klasseteam Teamledersamarbeid Vg3 Team Fagrupper

3 Hva er et ”team”? Det finnes mange definisjoner på team…elementer som går igjen er: En liten gruppe mennesker som jobber sammen Medlemmene har komplementære ferdigheter Gjensidig ansvarlige for resultatet Forpliktende engasjert Kollektiv følelse Felles mål

4 Hva er en ”arbeidsgruppe”?
Antall deltakere tilpasset oppgaven Ferdigheter tilpasset oppgaven Koordinering og informasjonsdeling Avgrenset felles formål Individuelle roller og ansvar Ikke kollektiv følelse

5 Er vi et ”team” eller en ”arbeidsgruppe”?
Antall deltakere tilpasset oppgaven Ferdigheter tilpasset oppgaven Koordinering og informasjonsdeling Avgrenset felles formål Individuelle roller og ansvar Ikke kollektiv følelse En liten gruppe mennesker som jobber sammen Har komplementære ferdigheter Forpliktende engasjert Felles mål Gjensidig ansvarlige for resultatet Kollektiv følelse

6 Teamprestasjoner utkonkurrerer individprestasjoner
(Ytelse/resultat) Teamprestasjoner utkonkurrerer individprestasjoner K &S utarbeidet en graf som viser 5 ulike grupperinger av team, henholdsvis arbeidsgruppe, pseudo-team, potensielt team, virkelig team og høyt presterende team. Horisontall akse viser teamenes effektivitet, loddrett akse viser resultat.

7 Team effektivitetskurven
Arbeidsgruppe: Medlemmene utveksler info Gir råd Deler erfaringer Ikke samarbeid om felles prestasjoner/samytelse Jobber individuelt innenfor sitt potensiale Resultat måles av hvert medlems resultat Pseudo-team: Svakeste formen for teamsamarbeid Behov for kollektivt samarbeid Klarer ikke etablere felles arbeidsmetoder Bygger ikke gjensidig ansvarlighet Yter mindre enn både arbeidsgrupper og den enkeltes potensiale Arbeidsgruppe er alle gruppers ”mor”.

8 Team effektivitetskurven
Potensielt team Behov og ønske om samarbeid Forsøker å få til et godt teamresultat Hemmes av uavklarte mål Manglende forståelse for metode, samarbeid og disiplin Produserer noe mer enn foregående team De fleste team er ”potensielle team” – trenger god ledelse for å bevege seg oppover kurven Virkelige team Komplementære ferdigheter og kompetanse Medlemmene er innstilte på å realisere felles mål og teamsamarbeid Etableres felles arbeidsmetoder Ansvarlighet De fleste team K&S studerte var i kategorien ”potensielt team”. Med god ledelse, etablering av felles arbeidsmetoder, ansvarlighet og andre kjennetegn som gode team har, kan føre til at teamet utvikler seg og blir ”virkelige team” eller ”høyt presterende team”.

9 Team effektivitetskurven
Høyt presterende team: Felles mål Høyt engasjement Komplementære ferdigheter Gjensidig ansvarlig for resultatet Sterk kollektiv følelse Føler omsorg for hverandre Ytelsen overgår det man kan forvente av individprestasjoner Ifølge K&S er det ikke mange høyt presterende team i organisasjoner, men de fant en del team som presterte merkbart bedre enn andre. Kjennetegnene på disse vist ovenfor.

10 3 hovedingredienser for høyt presterende team:

11 3 hovedingredienser for gode team:
Ferdigheter: Sosiale, tekniske/faglige, problemløsing Ansvarlighet: Gjensidig ansvarlighet, til å stole på, ikke for mange i gruppen Engasjement: Klare mål for oppgaven, meningsfulle formål, en felles tilnærming Engasjement kan også påvirkes av private forhold, arbeidsmetode, rammeforhold, personlig kjemi, omorganisering m.v.

12 Den mest avgjørende faktoren i teamprestasjoner
Den mest avgjørende faktoren i teamprestasjoner? Fra arbeidsgruppe til høyt presterende team T i l l i t

13 Teamets evige dilemma…
Velfungerende team i kunnskapsorganisasjoner kreves at det er rom for individuelle behov og jobbautonomi. Fellesskapet må ikke være for rigid, da vil det oppleves som begrensende. Individbehov kontra fellesskapsbehov – Balanse! Ved å delta i team, må du gi slipp på noe frihet! Viktig å oppleve at teamarbeid er meningsfullt ”What´s in it for me…” Innsats og engasjement i team for å få mest mulig ut av arbeidet personlig og for gruppen. Leders ansvar å formulere oppgave og formål Den privatpraktiserende læreren er ”ut”. Alle organisasjoner i dag legger til grunn et visst form for samarbeid, også skolen. Kunnskapsarbeidere trives med å jobbe alene og utvikle prosjekter selv, men ytelsen er bedre i et godt samarbeid med andre personer dersom forholdene ligger tilrette for et godt team-samarbeid som tidligere vist.

14 Marit Breivik: ”Du fortjener ikke å være med på et bedre lag enn det du bidrar til selv”


Laste ned ppt "Teampresentasjon Innhold: Hva er et team?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google