Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Av Kari Bremnes og Frode Grytten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Av Kari Bremnes og Frode Grytten"— Utskrift av presentasjonen:

1 Av Kari Bremnes og Frode Grytten
Togsang og Togsong Av Kari Bremnes og Frode Grytten

2 Toget som motiv Det konkrete toget – hvilken stemning skaper toget?:
Grytten: «Togskinnene glitrar i regnet. Som om alle passerande tog har gjort dei blanke. Eg kan framleis gå av. Eg blir sitjande. Frå vindauget ditt kan du sjå denne stasjonen. Eg hugsar kveldar med lyden av passerande tog. Lyden av togfløyta som blei tømt over senga der vi låg.»

3 En konkret reise – og en metaforisk reise – hva slags reise?:
Bremnes: «De møttes på en reise på en reise over land og jord og dette va for lenge lenge sia De skulle ikkje hjem, de skulle ut og følge fremmed spor til ukjent plass og hemmelige stia»

4 Toget som metafor – hvor ender «linja»?:
Grytten: «Eg har alltid gått av på denne stasjonen. Din stasjon. Ein søndag foreslo eg at vi skulle reise ut til endestasjonen. Vi går alltid av her, sa eg. Eg vil vite kvar linja endar. Det er ikkje noko å sjå der, svarte du. Eg må vite kvar linja endar, sa eg.»

5 Og hos Bremnes: «De møttes på en reise på en reise over land og jord og ingen av dem trudde noensinne at reisen skulle ende, skulle ende, ved et banespor og bare reise videre i minnet»

6 Hvor går ferden videre? Grytten:
«Toget stormar vidare, svir inn i natta. Eg elskar deg. Eg elskar deg. Eg elskar deg sånn. Det er over. Det er over. Det er over. Fingeren min fangar alt. Stasjonane, perrongane, strålekastarane. Dei regnvåte skinnene som ein gong tok meg fram til deg. Dei regnvåte skinnene som no fører meg bort frå deg.»

7 Og hos Bremnes: «Det går en gammel skinnesang ifra en rød kupé Den søng om det som va engang den bæres videre den bæres av et håp og langs ei skinne»

8 Novellen er fra samlingen «Popsongar»:
«Dylan har plassert den venstre peikefingeren på togvindauget. Eg veit det er ein vane han har. Å presse ein finger mot glaset, som om han då kan ta inn det som skjer på utsida, som om han kan ta inn verda gjennom fingeren.»

9 Stikkord til analyse og sammenligning:
Den grunnleggende metaforen: Hva er en reise? Hva er skinnegangen? Hvorfor et tog? Og ikke en motorvei? Hvorfor «togsong» Hvorfor «rød kupé» hos Bremnes? Hva er «den gamle skinnesangen» hos Bremnes?

10 Forskjellen på tema og motiv:
En faktisk togtur er motivet i novellen, handlingen på nåtidsplanet foregår på toget. En faktisk togreise er utgangspunktet også i Bremnes’ «Togsang». Togturen blir etter hvert en metafor mer enn et konkret motiv. Temaet er derfor: … …?

11 Et lite sidespor En flott song om en faktisk togtur, eller er det også her en metafor? «Togsang» av Moddi: Ws Som er en versjon av Vashti Bunyans «Train song»: kMs

12 Rytme Grytten «Eg elskar deg. Eg elskar deg. Eg elskar deg sånn. Det er over. Det er over. Det er over». Rytme og musikk i musikkversjonen til Bremnes

13 Virkemidler Gjentakelser Oppramsinger Kontraster Metaforer Symbolikk

14 Miljøskildring hos Grytten og Bremnes
Bremnes: «rød kupé», «strågul sommer/ ingen trur på høsten før den kommer» Grytten: «Dei regnvåte skinene», «toget styrtar inn i natta»


Laste ned ppt "Av Kari Bremnes og Frode Grytten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google