Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

AKERSHUS FESTNING. Forslag til oppgaver for elevene Utforsk området ved å følge Festningsløypa «Barnas kultursti» - bruk skulpturene! Ta egne bilder og.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "AKERSHUS FESTNING. Forslag til oppgaver for elevene Utforsk området ved å følge Festningsløypa «Barnas kultursti» - bruk skulpturene! Ta egne bilder og."— Utskrift av presentasjonen:

1 AKERSHUS FESTNING

2 Forslag til oppgaver for elevene Utforsk området ved å følge Festningsløypa «Barnas kultursti» - bruk skulpturene! Ta egne bilder og lag film Hvem satt fengslet på Akershus Festning? Akershus Festning og 2. verdenskrig Middelaldertiden Forslagene er beskrevet i eget infoskriv og dokumentert i denne foilen. Skoler som ønsker omvisning med guide må selv betale dette (kr. 750,- pr. kl.)

3 Festningsløypa (utforsk på egenhånd) Se pdf-fil med beskrivelser)

4 Festningsløypa er en historisk vandring i festningens natur, særegne arkitektur og historie gjennom flere århundrer. Med selvguiding-kartet kan du oppleve festningen i ditt eget tempo. Festningsløypa på Akershus består av 31 punkter. 12 av disse er merket med QR-koder. Ved å skanne kodene får du informasjon, lyd, tekst og bilder rett inn på mobiltelefonen. Mer informasjon om Festningsløypa finner du på Besøkssenteret.

5 BESØKSSENTERET (gratis entre)

6 Besøkssenteret holder til i det ”lange røde hus” fra 1774 rett ved Karpedammen. Dette er det naturlige startstedet for utforskning av Akershus festning, og medarbeiderne her er til enhver tid oppdatert på festningens kulturelle tilbud og aktiviteter. Besøkssenteret tilbyr spennende utstillinger med tema fra Akershus festnings historie, og gir faste omvisninger gjennom hele året. Ingen kan fortelle historien om Akershus festning som oss. Vi tar deg med ned i et mørkt kanonrom fra 1500-tallet og inn i kruttårnet hvor mestertyven Ole Høiland satt innesperret. Vil du vite hva som skjedde med ham? Visste du at norgeshistoriens største fest noensinne fant sted på Akershus? Det tilbys to ulike temaomvisninger: Akershus festning gjennom 700 år «Følg med oss på en vandring gjennom festningen og hør om byggingen av Akershus, dagliglivet på festningen, kongehyllinger og beleiringer. Vi lover både morsomme, spennende og grusomme glimt fra festningens første 700 år»! Fra mørkestue til enecelle «Vi forteller historier fra over 650 år med fangevirksomhet på Akershus festning. Hør om mestertyven Ole Høiland, rovmorderen Rudolf Fredrik Hansen og opplev de fryktede straffecellene som også ble benyttet under andre verdenskrig». Skoler som ønsker guidet temaomvisning må selv betale avgift for dette. (Kr. 750,- pr klasse) Omvisning kan bestilles på tlf 23 09 39 17 / 23 09 39 82

7 Barnas skulptursti - rebus: 1.Tittelen på en av skulpturene sier noe om vennskap. Hvilken skulptur? 2.Skulpturene er laget av ulike materialer. Kan du finne eksempler på minst en skulptur som er laget av: 1.Tre 2.Bronse 3.Granitt 4.Aluminium 3.Hvilken skulptur er formet som en kombinasjon av to dyr? 4.Kan du også finne to andre skulpturer som har dyr som tema? 5.Hvilken av skulpturene har flest farger? 6.Akershus festning nevnes i jurybegrunnelsen for to av skulpturene. Hvilke to skulpturer? 7.I jurybegrunnelsen til en av skulpturene heter det at den symboliserer pomp, prakt og verdighet. Hvilken skulptur er det? 8.Per, Fridtjof og Albert fra Grindbakken skole i Oslo har formgitt en av skulpturene. Hvilken skulptur er det? 9.To av skulpturene består av to deler. Hvilke to skulpturer er det? 10.Hvor mange skulpturer fant du til sammen langs skulpturstien?

8 BARNAS KULTURSTI Ta med barna og opplev festningsområdet på en ny måte. Ti skulpturer formgitt av barn venter på å bli utforsket. Skulpturstien har blitt til etter at Sparebankstiftelsen DNB utlyste en skulpturkonkurranse for barn og unge våren 2012, i samarbeid med kulturhuset Qulthus, Forsvarsbygg nasjonale festningsverk og SAKK. Nær 1000 bidrag kom inn i form av modeller og tegninger med forklaringer på hvordan barna har sett for seg skulpturene. Ti vinnerbidrag ble kåret høsten 2012. Nå har de ti modellene blitt til virkelige skulpturer som stilles ut i form av en skulptursti på Akershus festning. Barna som har laget modellene, har fulgt med på produksjonsprosessen frem til ferdige skulpturer

9 Her er skulpturene plassert:

10 Katt Her har vi noe som innbyr til lek og klatring. Det er veldig kult at halen stopper opp linjen i ryggen. Kanskje øynene lyser i natten. Formgiver: Christine Nguyen, Gran skole i Oslo.

11 Bestevenner Bestevenner er en skulptur med leken form. Det er personer som ser ut som de glad i hverandre, og gir oss umiddelbart en positiv stemning. Formgiver: Emma Sofie Elde Frigaard, Skøyen skole i Oslo.

12 Putemann Putemann er veldig kul. Man kan sitte ved siden av mannen og se på ham som en venn. På denne benken er man aldri ensom. Formgivere: Jonas, Martin og Mathias ved Sagdalen skole, Skedsmo kommune

13 Akrobaten Akrobaten er en morsom og kreativ måte å lage en stol på. Kanskje det også er noe mer enn en stol? Den inviterer til lek. Formgivere: Emilie Nergaard og Thea Wisløff ved Grindbakken skole i Oslo.

14 Fargerik ballbenk Dette er en fargerik velkomst. Morsom for alle aldre. Se for deg bestemor sitte og strikke med barnebarnet ved siden av seg. Den inviterer til å fortelle historier. Formgivere: Hedda, Marthe og Tide, Gamle Fredrikstad.

15 Gjennom veggen Et flott, monumentalt arbeid. Et uttrykk som kommuniserer med omgivelsene på Akershus festning. Man møter veggen, hindringer på livets vei, men alle finner sin egen retning. Formgivere:Ole Marius, Lukas, André, Niclas og Odin i 5A ved Grindbakken skole, Oslo

16 Elefantfugl Et deilig, rart og fargerikt objekt. Kombinasjonen mellom det umulige, en elefant og en fugl, fascinerer. Det oppstår noe nytt og spennende. Den ser sørgmodig ut, men er veldig glad i fargene sine. Formgiver: Marius (født 2003) ved Spetalen SFO, Råde kommune

17 Stickman En spennende form som setter tankene i gang. Vi ser at det er en person, men det er rom til å trekke figuren i mange retninger. En sterk personlighet, likevel todelt i uttrykksformen - en sterk og en svak side. Formgivere: Per Kolstad, Fridtjof Følstad Lund og Albert Jonathan Giverin i 5A ved Grindbakken skole, Oslo.

18 En hatt Spennende objekt fordi det handler om skala og størrelse. Hatten symboliserer pomp, prakt og verdighet. Dette spiller bra mot Akershus festnings historie. Skulpturen gjør noe stort og viktig om til lek. Formgiver: Jenny i 6. klasse ved Vålerenga skole, Oslo.

19 Dyrebil - ukjent dyr Skulpturen er umiddelbar og direkte interessant. Noe for de yngste som inviterer til lek. En befriende lekenhet ved det ukjente dyrets detaljer. Skulpturen forholder seg ikke til regler. Den er særegen, leken og fantasifull. Formgivere: Taha og Abdurr Ahman i 5. klasse ved Vålerenga skole, Oslo.

20 LAG KLASSENS EGEN FILM Læreren/lærerne tar bilder av elevene i uliek settinger på festningen med mobil, og lagrer dem på skolens datamaskin når de kommer tilbake. Åpne programmet moviemaker eller Imovie, og legg bildene på tidslinjen. Se eksempel på www.dks-lorenskog.no www.dks-lorenskog.no


Laste ned ppt "AKERSHUS FESTNING. Forslag til oppgaver for elevene Utforsk området ved å følge Festningsløypa «Barnas kultursti» - bruk skulpturene! Ta egne bilder og."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google