Sannsynlighet og kombinatorikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kombinatorikk for lærerstudenter
Advertisements

De dårige følelsene. Veiene ut..
”BRØK-, DESIMAL- OG PROSENTPLATER”
1 Sannsynlighetsregning Gjenfinningssystemer og verktøy II Jon Anjer.
MET 2211 Statistikk og dataanalyse
Hva er PRIMTALL?.
Kap 07 Diskrete sannsynlighetsfordelinger
Gjenfinningssystemer og verktøy II
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Kap 02 Kombinatorikk Kombinatorikk er den delen av algebra som er tilknyttet nummerering og telling.Kombinatorikk/kombinasjonsanalyse er hensiktsmessig.
Statistikk og sannsynlighetsregning
Kap 05 Betinget sannsynlighet
Oppgave 1: Terningsutfall
Hvordan vi jobber på Bestum skole.
Forside Korteste sti BFS Modifikasjon Dijkstra Eksempel Korrekthet Analyse Øving Spørsmål Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no.
Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Kompleksitetsanalyse
Repetisjon kap 6,7,8.
Komplekse tall Naturlige tall
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Felteksperiment - OU. Eksperiment Test av en teori, dvs. test av noe som foreligger forut for eksperimentet. Eksperimentet blir dermed styrt av teorien.
Hendelser betegnes med A, B, C osv.
Kap 10 Graf.
Beskrivelse av aktiviteten:
Hans Fr. Nordhaug (Ola Bø)
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
i:SEE Conceptual Learning DA
VURDERING Matematikk 7. trinn.
Diskrete stokastiske variable
INF 4130 Eksamen 2008 Gjennomgang.
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Tautologier En tautologi er et utsagn som alltid er sant, det vil si som har T i hver linje av sannhetsverditabellen.
Sannsynlighetsregning
Forelesning 3 HSTAT1101 Ola Haug Norsk Regnesentral
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Ortering Mål: Se på forskjellige måter for sortering.
Bayesiansk statistikk Petter Mostad Overblikk Tilbakeblikk på sannsynlighetsbegrepet Hvordan gjøre Bayesianske analyser Analyser ved hjelp.
Usikkerheter og sannsynligheter Petter Mostad
Jeg spiser det hvis og bare hvis det er godt jeg spiser det  det er godt Jeg spiser det hviss det er godt I eat it iff it is good Oversettelse Jeg spiser.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Kombinatorikk og sannsynlighet
Statistikk 2 M1 årskurs HVE 31. august 2009.
Brøk, desimaltall og prosent
Matematikk 1 årskurs 26. oktober 2009
Kombinatorikk og sannsynlighet
Sannsynlighet og kombinatorikk
§4. Irrasjonale og komplekse tall
A2A / A2B M1 årskurs 4. november 2009
Matematikk LUB Elise Klaveness
M1 årskurs HVE 7. september 2009
1 Intro kartlegging Matematikk LUB Fredag Elise Klaveness.
Matematikk LUB Elise Klaveness
Statistikk M4 Mandag 20. april 2009.
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk Ørnulf Borgan Matematisk institutt Universitetet i Oslo Kombinatorikk Ordnede utvalg med og uten tilbakelegging.
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk Ørnulf Borgan Matematisk institutt Universitetet i Oslo Betinget sannsynlighet og uavhengige hendelser.
Sannsynlighet for alle. Signe Holm Knudtzon Høgskolen i Buskerud og Vestfold Novemberkonferansen 2015 Signe Holm Knudtzon. HBV. Sannsynlighet for alle1.
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk Ørnulf Borgan Matematisk institutt Universitetet i Oslo Forventning, varians og standardavvik Tilnærming.
Sannsynlighet - Hvor stor sjanse er det for at noe skal skje?
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
LIKNINGER MED EN OG TO UKJENTE.
Mengder Elementer er ikke ordnet: 1,2,3 = 3,1,2
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
Sannsynlighetsregning 3 Fakultet og kombinatorikk
Sannsynlighetsregning 4
Kapittel 6: Sannsynlighetsfordelinger
Utskrift av presentasjonen:

Sannsynlighet og kombinatorikk A1A / A1B 29. April 2009

Sannsynlighetsbegrepet Kvalitativ sannsynlighet: “50/50 sjanse”, “99% sikker” Subjektiv sannsynlighet: f.eks., å vedde på hest.

Definisjon på sannsynlighet Et eksperiment med noen forskjellige utfall gjennomføres mange ganger. Sannsynligheten for at et bestemt utfall oppstår er: Når vi gjennomfører eksperimentet flere og flere ganger, i hvor stor andel av gjennomføringene forekommer det bestemte utfallet?

Statistisk sannsynlighet Dette kalles også frekvensfortolkning. Hvis vi prøver eksperimentet ofte nok, da får vi et godt anslag til sannsynligheten for hvert utfall. Eks.: Kast en terning 50, 100, 500 ganger osv.

Teoretisk sannsynlighet Dette kalles også kombinatorisk sannsynlighet. Laplaceprinsippet: Hvis alle utfallene i eksperimentet er like sannsynlige, da er sannsynligheten for hvert enkelt utfall lik 1 / (antall mulige utfall).

Sannsynlighetsfordeling En liste med alle mulige utfall og sannsynligheten til hvert enkelt utfall. Eksempel: Utfall Krone Mynt Sannsynlighet ½

Å anvende Laplaceprinsippet Det kan hende at vi er interessert i et resultat som svarer til mange utfall. Vi kaller et utfall gunstig dersom det fører til det ønskede resultatet/hendelse. Da er P(hendelse) = antall gunstige utfall antall mulige utfall.

Med Laplaceprinsippet har vi kokt ned spørsmålet i mange tilfeller til det å kunne telle de mulige og gunstige utfallene. Slik er vi ført til å betrakte kombinatorikk: “kunsten om å telle”.

Kombinatorikk Multiplikasjonsprinsippet: Når vi gjør et sammensatt valg, blir antall mulige kombinasjoner lik produktet av antall muligheter ved hvert delvalg. F.eks., når vi kaster to terninger er det 6∙6 = 36 mulige utfall.

Eksempel: Kinokø I hvor mange forskjellige rekkefølger kan Are, Bente, Christian og Desirée stå? I hvor mange køer står Are i første plass? I hvor mange køer står Are i fjerde plass? I hvor mange køer står Bente og Christian ved siden av hverandre?

Eksempel: Kodelås En kodelås har fire hjul, hvert med ti siffer på. (a) Hvor mange forskjellige koder kan vi lage? Hvor mange av kodene (b) inneholder kun partall? (c) har en 6er i andre posisjon? (d) inneholder ingen 4ere? (e) inneholder ingen siffer mer enn én gang?

Med eller uten tilbakelegging? Et menneske kan stå kun i én posisjon i en kø, og derfor avtar antall valg med ett i hvert trinn. Valget er uten tilbakelegging. Til gjengjeld, en kode på en kodelås kan innholde det samme sifferet flere ganger. Derfor avtar ikke antall valg. Valget er med tilbakelegging.

Uordnet utvalg Ved både kinokøen og kodelås var rekkefølge viktig; utvalget var ordnet. Men det er det ikke alltid. For eksempel: Fire venner vil spille tennis, men det er bare to racquetter. På hvor mange forskjellige måter kan to av dem velges ut som skal spille? Dette er et eksempel på uordnet utvalg uten tilbakelegging.

Noen formler Antall uordnet utvalg av k gjenstander fra n uten tilbakelegging:

Addisjonsprinsippet I en klasse er det 15 elever som spiller håndball og 13 som spiller fotball, og 7 som spiller både håndball og fotball. Hvor mange spiller håndball og/eller fotball? Det blir 15 + 13 – 7 = 21. Obs: I matematikken betyr “eller” som regel “og/eller”.

Generelt, for å telle to mengder A og B som kan ha noen elementer i felles: (antall elementer i A) + (antall elementer i B) − (antall elementer i A og B). Vi må “justere” slik at vi ikke teller elementene i snittet av A og B to ganger.

Addisjonsprinsippet Hvis A og B er mengder, da skriver vi A υ B = {alle elementer som hører til A, samt alle som hører til B} A ∩ B = {alle elementer som hører både til A og B} Da gjelder:

Tilbake til sannsynlighet La oss nå bruke det vi har lært om kombinatorikk for å løse problemer i sannsynlighet.