Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Konkurransearena for fersk torsk i Europa NCE partnerskapskonferanse 16. juni 2009 Markedsanalytiker Ove Johansen, Eksportutvalget for fisk.
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Kommunikasjonsdirektør FHL
Myndighetenes strategi for marknadstilgang på oppdrettsfisk avdelingsdirektør Dag Erling Stai 19. januar 2006 aqKva Havbrukskonferansen på Stord.
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
HAVBRUK I NORGE Harnøsand 15. mai 2013.
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Grønn frokost i Hillevåg
Hvordan forebygge overtette fiskebestander?
Tallenes tale Tallenes tale 2008 Eksporten i 2008 Norsk sjømateksport var i 2008 på 39,1 milliarder kroner og for fjerde år på rad settes det.
Miljøutfordringer og miljøledelse En introduksjon
Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet?
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Norsk havbruk.
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Utfordringer knyttet til fortsatt vekst for oppdrett i Midt-Norge
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Prioriterte områder for FoU
Miljøstatus i havbruksnæringa
Sameksistens mellom villaksen og oppdrettsnæringa Jørund Larsen Regionsjef, Midtnorsk Havbrukslag.
Rømmingsutvalget Tarald Sivertsen, nestleder i styret FHL havbruk og leder i Rømmingsutvalget.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Tøff konkuranse! Forholdet mellom Norge og Chile
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Høring finanskomiteen vedrørende Statsbudsjettet for 2007 Geir Ove Ystmark direktør FHL industri og eksport Agnar Moe direktør FHL fiskemel.
Jan Trollvik Eksportutvalget for fisk
1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
RÅVARESITUASJONEN FOR FISKEFÔRPRODUSENTENE – NYE MARINE RÅSTOFFKILDER
Varmere klima – helseutfordringer ved oppdrett av fisk
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Utfordringer med åpne merder
Seminar Florø – Akvakultur og ny teknologi 24.4 –
Fiskeindustrien i Lofoten
Norwegian Ministry of Fisheries Verdier fra havet - Norges framtid Havbrukspolitisk redegjørelse Stor oppfølgingsinnsats ”Verdensmester i rammebetingelser”
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
Historikk Oppdrettsnæringa starta med Bergstø på Øyerhamn, Varaldsøy i lag med Ivar Heggen frå Valldal Ca 1962 Kvinnherad har i dag 37 lokalitetar for.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Muligheter for midtnorsk havbruksnæring Alf Jostein Skjærvik, leder Midtnorsk Havbrukslag.
Strategien for ei konkurransedyktig norsk havbruksnæring og oppfølging av denne AqKva Konferansen, Stord Statssekretær Vidar Ulriksen 17. Januar 2008.
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Gjensidige, AquaNor august 2005.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Regjeringens arbeid for en styrket havbruksnæring Statssekret æ r Janne Johnsen FHLs nytt å rsm ø te 19.januar 2005.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Helgeland Havbruksstasjon As
To deler –laksefisk, marin fisk, skalldyr –bioteknologi, framtidsvyer 35 artikler 24 institusjoner.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
«Broen til fremtiden» Fremtidens verdiskapning og arbeidsplasser i marine næringer 22. mars 2019 Anne Berit Aker Hansen, NNN.
Utskrift av presentasjonen:

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Fôrspill Ekskre- menter Lakselus Kobberimpregnering Fôrressurser Legemidler og kjemikalier Trusler mot villaks Rømming

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Kortsiktig mål: NYTEK - må gi resultater! IK-akvakultur Individmerking for sporing av rømt fisk Radarreflektorer Mer rømmingssikre nøter Strengere krav til tekn. standard på røffe lokaliteter Mindre merder Steril oppdrettsfisk Vernesoner Rømming

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Lakselus Oppdrett gir lusa mange flere verter Fortsatt et problem for villfisk, selv om næringa har blitt flinkere Biologisk rensing med leppefisk Samordnet avlusning Etablere bæreevne for lakselus i fjordområder? Utvikling av vaksine!

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Forurensning Organisk materiale Næringssalter Eutrofiering ved dårlig vannutskiftning Dersom bæreevnen ikke overstiges, er dette ikke et miljøproblem!

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Antibiotika Resistensutvikling Vaksiner til laksefisk Nye arter – ny økning? 2003: 715 kg 2004: 1159 kg

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Miljøgifter Russland Amerikanske artikler Dokumentasjon Sporbarhet Rensing av marine råvarer

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Dioksin og dioksinlignende-PCB 1,7 pg WHO-TEQ/g i norsk oppdrettslaks 8 pg WHO-TEQ/g i grenseverdi 14 pg WHO-TE/kg kroppsvekt pr. uke Regneeksempel (1 porsjon = 200 g og person på 70 kg) 1,7 pg/g x 200 g = 340 pg TE 340 pg TE / 70 = 4,86 pg WHO-TE/kg 3 ganger i uka tilsvarer 14,6 pg WHO-TE/kg Humant konsum: fisk/kjøtt/meieriprod - 40/30/30

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Fôrregnestykket Forutsetninger: 40 % fett i fôret 14 % vegetabilsk olje 26 % fiskeolje Forfaktor på 1,2 Hvor mye fisk går med til 1 kg laks?

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Fôrregnestykket Hvor mye fisk går med til 1 kg laks? 1 kg laks x 1,2 kg fôr/kg laks = 1,2 kg fôr x 0,26 kg fiskeolje/kg fôr =0,32 kg fiskeolje x 8,4 kg fisk/kg fiskeolje = 2,66 kg fisk

Bellona-konferansen, 3. juni 2003

Mangel på marine råvarer 1/3 av verdens fisk går til mel og olje. Fiskebestandene som nyttes til dette formålet er ifølge FAO i dag fullt ut beskattet. Framtidig vekst må basere seg på andre kilder!

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Northeast Atlantic 59% fullt bekattet 23% overbeskattet 18% nedfisket SOFIA % fullt bekattet 24% overbeskattet 21% moderat beskattet 3% underbeskattet

Bellona-konferansen, 3. juni 2003 Alternative råvarer Bifangst og utkast: 27 millioner tonn globalt Stadig mer vegetabilsk GMO Fossilt fiskefôr Høsting av zooplankton Kultivering av alger Industriell produksjon av proteiner og fettsyrer