DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helgekurs Spill Bridge 1 på en helg Opplegg utviklet av: Sven-Olai Høyland.
Advertisements

Eksamen i Treningslære 2
Når resultatene uteblir
KITING SOM EN DEL AV NSF. BÅT OG SAMFUNN: NSF arbeider mot myndighetene for å sikre områder/vannspeil å seile i. På lik linje vil vi kunne jobbe for områdene.
TOPPIDRETT PÅ IDRETTSLINJA
Vurdering for læring.
Florø Fotball 2012 Balestrand Florø • Tradisjonelle vinteridretter er fraværende. • Sterke miljø innenfor friidrett, fotball og håndball. • Stor.
Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
Struktur - mål - innhold - litteratur
Hva er Oppvarming? Treningslære Jim-Cato Johnsen 06/07
Vi har alle rett til en aktiv fritid!
Sommercamp Multiski 2007 Sommercamp Multiski 2007 Den 13.8 – 17.8 arrangerer Hedmark Skikrets årets Sommercamp Multiski på Natrudstilen, Sjusjøen.
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
TALENTUTVIKLING. DAGENS INNHOLD •Intro bakgrunn svømmer/trener •Hva er viktig for meg som trener •A. Veiledningsrollen •B. Trenings og prestasjonskultur.
NORGES RYTTERFORBUND - TRENERUTDANNING Trener II 2009/2010.
Kursmoduler trenerstigen NSF
EVALUERING AV GRENLAND SKI 2013 • Målgrupper: Løpere, foreldre, trenere • Forslag til hovedtema: – Trening: Bra? Kan bli bedre? – Sosialt: Bra? Kan bli.
DFI Alpin – GBPS! 9-10 år år 13 år og eldre Treningsplan sesongen 2005/06.
Internasjonale dommere Dommerseminaret Internasjonale dommere •IAAF Regel 115 o ”Overvåkingsdommer” for Europaforbundet/IAAF •TOECS level II (ATO.
Et veivalg til fremgang
Utviklingstrapp Drammen slalåmklubb
Gruppe ikke helt ufarlig å konkurrere heller...
Trenerforum 16.jan Agenda Hvor står Ready i sin utviklingstrapp? Hva er neste steg for klubben og våre trenere? Informasjon og diskusjon rundt videoanalyse.
Juniororganisering 2007/2008. Agenda Velkommen og bakgrunn for møtet Arbeidsgruppen Juniororganisering 2007/2008 Junioropplegget for sesongen 2007/08.
Arrangør: Hunn/Gjøvik Rotary Klubb
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
SAMLING PÅ BEITOSTØLEN DESEMBER 2013 Gruppe junior/senior Trener: Eirik Endelig på snø – fantastiske forhold.
SAMLING PÅ NORDSETER 25. – 27. NOVEMBER 2011 Gruppe Junior/senior Trener: Eirik Dessverre lite snø – men vi skal ha det moro likevel.
SAMLING PÅ BEITOSTØLEN 6. – 8. DESEMBER 2013 Gruppe år Trenere: Joakim Fredrik.
13-16 år år Økter for unge utøvere Øktene bør inneholde: Organisering/feedback: Oppvarmingsdel (generell og spesiell) Hurtighet/spenst Utholdenhetsdel.
Utviklingtrapp for basistrening
Et samarbeidsprosjekt mellom: Norges Basketballforbund Norges Svømmeforbund Norges Rugbyforbund.
TALENTUTVIKLING UNGE UTØVERE NKF - PROGRAM
IMPLEMENTERING AV SPESIFIKKE KURS I TRENERSTIGEN Rica Gardermoen 8-9 desember 2006.
Der alle har glede av å være Referat Trenerforum 3. november November 2012.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Velkommen til oppstartmøte Klubbutviklingsprosess A3.
Del 3 Kampidrettenes utdanningssamarbeid Utarbeidet av Espen Amundsen
Vågsfjord videregående skole Heggen
Om kurset Norges Fotballforbund |  Ungdomsfotballkvelden er et kveldskurs på 4 undervisningstimer – med både teori og praksis.
SAMLING PÅ BEITOSTØLEN DESEMBER 2014 Gruppe junior/senior Trener: Eirik Endelig på snø – fantastiske forhold.
1 Stavanger Tennisklubb Et av Rogalands største og sterkest voksende idrettslag Sportslig utvikling 2008.
. Ny organisering av langrenn/skiskyting i Fossum IF Mai 2009.
Velkommen til informasjonsmøte om Eikeli VGS’ tilrettelegging for Fossums langrennsløpere og skiskyttere !
BARNEFOTBALLKVELDEN BARNEFOTBALLKVELDEN Norges Fotballforbund | Barnefotballkvelden - NFFs nysatsing for 2010 Barnefotballkvelden.
BSK Alpint treningstilbud sesongen : Alpint 2006 BSK Alpint Sesongen 2013/14 har BSK Alpint en egen gruppe for barn født i 2006 eller tidligere.
Miljøgruppa + Leiv Inge - Carita - Jostein. Målsetting Skigruppa i Birkebeineren skal gi barn og ungdom varig skiglede, gjennom trening og leikbetonte.
Kom i gang med brettseiling for juniorer!. Hva er viktigst for å lykkes? 1.Tilgjengelig utstyr som er godt egnet å lære å seile på når man er år.
TEMA Utviklingstrappa til Norges skiforbund Ny revidert versjon mai kl Hvordan skal vi jobbe med unge skiløpere Av Ole Morten.
Mentale og taktiske ferdigheter Betydning, sammenheng og praksis.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
Hva er Ung:leder? Norsk Friidretts storsatsing på ungdom som frivillige bidragsytere og lokale aktivitetsskapere. Ungdom vil og kan – vi må bare satse.
 Velkommen til Skiskytterskolen!
SAMLING PÅ BEITOSTØLEN DESEMBER 2015 Gruppe: Trenere: Jørgen Kjell.
Trenermentorutdanning
Kom i gang med brettseiling for juniorer!
Bærum SK Lillestrøm SK legge til tekst
Handlingsplan LK – Buskerud Skikrets
Verktøy for å kartlegge holdninger
Mange gode og glade skiløpere
Oslo/Akershus Bandyregion arrangerer Trener 1
Foreldremøte DFI ski november 2016.
Velkommen til Fossum IF Langrenn
v/Kristina Ness og Selma Pedersen NBF Kick Off 2017
Modul 7.0 Presisjonsidrettenes egenart og mangfold
Arbeidskrav og treningsplanlegging i orientering
Nettverk for trenere i kampidretter - første samling 30.mai
Modul 1.1 Utvikling av skiferdighet
Trenerløypa Trener 1 Alpint
Utskrift av presentasjonen:

DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer Kursopplegg DEL 1: Teori - 3 timer Basiskunnskap Hoveddel (velg en av to alternative målgrupper): Barn og ungdom Juniortrening Informasjon om treningslitteratur og NSF sine trenerkurs DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer Barmark (velg en av to alternative målgrupper): Skiaktiviteter (velg en av to alternative målgrupper):

Bakgrunn Arbeidet med utviklingstrappa i langrenn startet i 2003, etter et initiativ fra Olympiatoppen Utviklingstrappa har vært tema på utallige trenerseminarer der alle aktive trenere i Norge har hatt mulighet til å påvirke utformingen av innholdet Anbefalingene basert på intervjuer og treningsdata til våre olympiske- og verdensmestre de siste 30 år  Dette er Ski-Norges utviklingstrapp, basert på erfaringene fra de beste utøvere og trenere

Trappa mot toppen

Trappa beskriver hvordan utviklingen av de ferdighetene som vi finner blant verdens beste skiløpere, bør foregå. Det er viktig at de riktige ferdighetene utvikles til riktig tid slik at treningen ikke blir ”voksentrening light”, men best mulig tilpasset utviklingstrinnet utøveren er på.

Kravene som stilles til morgendagens topputøvere Langrenn er en typisk utholdenhetsidrett, der god aerob utholdenhet og en effektiv teknikk er de viktigste arbeidskravene.

Introduksjonen av fellesstarter og sprintlangrenn har ført til at det stilles større krav til hurtighet og styrke for å oppnå høy gjennomsnittshastighet og for å kunne endre fart og gå med høye hastigheter over korte tidsrom.

Mentale ferdigheter Flere sentrale mentale forhold må utvikles i takt med utviklingen av de fysiske og tekniske faktorene: motivasjon til å prioritere riktig slik at effekten av treningen blir optimal viljen til å stå på og presse seg selv til tross for fysisk smerte kontroll over egne tanker og følelser under trening og i konkurranser riktig fokus og tilstedeværelse.

Krav til utstyr Det er ikke viktig å ha mest mulig og best mulig utstyr som ung, men en må lære å ta ansvar for eget utstyr. De løperne som ofte har gode ski som seniorer, har god kunnskap om både skismøring, skivalg og hvordan utstyret skal tas vare på.

Informasjon om Trenerløypa Trenerutdanning, nytt system fra 2013 Treningslederkurs (16 t) Aktiviteter for barn Kurset holdes i klubben Trener I-kurs (16 t + 13 t «e-læring» + 19 t)= 45 t Trening av barn opp til 13 år Trener II-kurs (75 timer) Trening av ungdom 13-16 år Arrangeres vanligvis av skikretsen Trener III Junior og senior («performance») Arrangeres av NSF hvert 2. år

TRENERLØYPA

Treningsleder langrenn: Målgruppe: Nåværende eller fremtidige trenere for barn opp til 12 år, som i utgangspunktet ikke ønsker å ta hele Trener I. Arrangør: Skikretser og klubber. Tid: 16 timer. Opptakskrav: Ingen forkunnskaper kreves. Nedre aldersgrense 16 år. Gjennomføring: Kurset kan enten gjennomføres over en helg, eller over flere ettermiddager. Hva: Treningsleder langrenn er et lavterskel kurs der det fokuseres på å lære praktiske øvelser som kan brukes til trening av barn på klubbnivå. Det legges opp til mye lek og moro med øvelser som påvirker skiferdigheten til barn og unge på en god måte. Det stilles ingen krav til deltakerne på kurset ut over tilgangen på ett par ski.

Trener I Langrenn Målgruppe: Nåværende eller fremtidige trenere for barn opp til 12 år. Arrangør: Skikretser og klubber. Tid: 45 timer (16 av disse timene tilsvarer kurset Treningsleder langrenn eller gamle T1). Opptakskrav: Ingen forkunnskaper kreves. Nedre aldersgrense 16 år. Gjennomføring: Kurset kan gjennomføres over to helger, flere ettermiddager, eller en blanding av disse. Hva: Trener I-kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn, og hvordan best mulig legge opp treningsøkter som er rettet mot barn opp til 12 år. Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i et bredt utvalg av øvelser og leker. Det er ingen krav om tekniske ferdigheter på ski for å delta. Det eneste som kreves er ett par ski, og god motivasjon og innsats.

Trener II-kurset Målgruppe: Nåværende eller fremtidige trenere for barn og unge opp til junioralder. Arrangør: Skikretser og/eller av NSF sentralt. Tid: 75 timer. Opptakskrav: Gjennomført Trener I (eventuelt T1 og T2 etter gammel trenerløype) og 45 timer praksis etter gjennomført Trener I-kurs. Gjennomføring: Samling/samlinger.   Hva: Trener II tar sikte på å øke kompetansen innenfor trening av unge langrennsløpere opp til 16 år. Kurset fokuserer i stor grad på å øke kunnskapen om tekniske krav for aldersgruppen, samt øke deltakerens kompetanse innenfor treningslære. For å gjennomføre kurset kreves det at du har både klassisk og skøyteski, og er motivert for å prioritere de timene som skal til.

Trener II

Mer info om kurs www.skiforbundet.no/langrenn/