Ch 4 INTEGRASJON Integrasjon innebærer å finne alle funksjoner F som har f derivert. Disse funksjoner kalles antiderivert av f og formelen for de er det.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Advertisements

En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Tallet e - Funksjonen e x Eksponensialfunksjon Eks: Mobiltlf – sms [1/5] La oss tenke oss at vi er 7 milliarder mennesker på jorden og at alle har hver.
23 Finn ligningen for det planet  som inneholder linja
Anvendelse av den deriverte --- ekstremalverdier
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Linjer Hvis en partikkel beveger seg fra (x1,y1) til (x2,y2) er endringen Δx = x2-x1 og Δy = y2-y1 y2 y1 Δy Δx φ Stigningstallet m = x1 x2.
Derivasjon Stigningen eller helningen til en kurve i x=x0 er stigningstallet til tangenten i x=x0 og er definert ved y1=f(x0+h) y0=f(x0) h x0+h x0 Dette.
Trigonometriske funksjoner
René Descartes (1596–1650) Innførte koordinatsystemet
Vi har lært å bestemme: - Nullpunkter (y=0)
Funksjoner - 3. april-02 TEMA:
Naturens former – og formler
Gjenfinningssystemer og verktøy II
Kap.10 Oksidasjon og reduksjon
Forside Korteste sti BFS Modifikasjon Dijkstra Eksempel Korrekthet Analyse Øving Spørsmål Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no.
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Forside Motivasjon Analyse Forside Motivasjon Analyse  -notasjon O og  Relasjoner Klasser Fallgruver Spørsmål Kompleksitetsanalyse Åsmund Eldhuset asmunde.
MA-159 Formelhefte Tilvalgsdel Per Henrik Hogstad
Vektorfelt.
Vektorfunksjoner og rombevegelse
Gauss’ divergensteorem Alternative former Archimedes lov
Kjeglesnitt Parameteriserte kurver Polarkoordinater
Parameteriserte kurver
Chapter 02 Wavelets - Lineær algebra
Komplekse tall Naturlige tall
Grafisk framstilling av en kraft (punktlast)
Fra kap. 2 - Resultanten til krefter
Turing-testen En person stiller alle mulige spørsmål til noe som enten er en maskin eller et menneske. Hvis ingen person greier å avgjøre om det er.
DRAKE SIRKEL PARALLELLOGRAM AREALFORMLER REKTANGEL TRAPES.
Kap 10 Graf.
HØGSKOLEN I AGDER Agder University College © Bjørn Olav Hogstad, HiA, 2002 HØGSKOLEN I AGDER Agder University College Word - maler 1 DAT100 TEMA: Maler.
Grenseverdiregler La L, M, c og k være reelle tall og
INF 295 Forelesning 19 - Dynamisk programmering Korteste vei alle til alle (Floyd) Hans Fr. Nordhaug (Ola Bø)
Formelmagi 27-1 Litt matematikk før vi går løs på superposisjon Sum og integrasjon: Når en sum har et stort antall ledd, kan det kan lønne seg å summere.
KOORDINATBEREGNING GENERELT
Diskrete stokastiske variable
Magnus Haug Algoritmer og Datastrukturer
Kapping av plater Mål: Vi skal lage komponenter for en møbelfabrikk ut fra standardiserte plater på 12 x 24 dm. Komponentene har lengde og bredde oppgitt.
Laplace Invers transformasjon Residue
Vi tilbyr kurs/støtte i matematikk og realfag i alle nivåer.
Michael F. AtiyahIsadore M. Singer Om Atiyah-Singer Indeks-teoremet Professor John Rognes Universitetet i Oslo.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Enhver frosk kysser en prinsesse som alle riddere elsker  x(F(x)   y (P(y)  K(x,y)   x (R(x)  E(x,y))))
Laplace Invers transformasjon. Laplace Invers Laplace transformasjon Laplace transformasjon Invers Laplace transformasjon Ved invers Laplace transformasjon.
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Trekkstrukturer Bygges opp fra en mengde trekk f,g,h,… og en mengde atomære verdier a,b,c,… Defineres som en DAG (directed acyclic graph), det vil si en.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
LOG530 Distribusjonsplanlegging
Matematikk 1 årskurs 26. oktober 2009
Sannsynlighet og kombinatorikk
§4. Irrasjonale og komplekse tall
Matematikk/literacy LUB Elise Klaveness
Funksjoner.
M1 årskurs HVE 7. september 2009
Stian Grønning Master i samfunnsøkonomi Daglig leder i Recogni.
1 SKOLELABORATORIET Nils Kr. Rossing En praktisk introduksjon til differensialligninger av Nils Kr. Rossing Skolelaboratoriet ved NTNU.
Statistikk Forkurs Hva er statistikk? undersøke registrere lage oversikt→ Presentasjon av informasjon formidle Arbeidet med statistikk kan vi dele.
Funksjoner med digitale hjelpemidler- GeoGebra Høyskolen i Oslo og Akershus Mandag Trine Foyn.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk Ørnulf Borgan Matematisk institutt Universitetet i Oslo Forventning, varians og standardavvik Tilnærming.
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
Funksjoner Kapittel 2.
Laplace Invers transformasjon
Viste du at du kunne telle ut alle partall og oddetall?
God undervisning og dybdelæring i matematikk
Utforsking av egenskaper til to spesielle klasser av funksjoner
Grafen til kvadratiske funksjoner
Mengder Sammenhengende mengde: for ethvert par av punkter, det fins
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Ch 4 INTEGRASJON Integrasjon innebærer å finne alle funksjoner F som har f derivert. Disse funksjoner kalles antiderivert av f og formelen for de er det ubestemte integral av f 2. Det er nødvendig med kjente verdier for å finne en spesiell antiderivert.

Definisjon - antiderivert En funksjon F(x) er antiderivert av f(x) hvis F`(x) = f(x) for alle x i definisjonsområdet. Mengden av alle antideriverte f(x) er det ubestemte integral av f(x) med hensyn på x og skrives f(x)dx Når antiderivert av f(x) som er F(x) er funnet, vil alle antideriverte være like bortsett fra en konstant f(x)dx = F(x) + C hvor C er en vilkårlig konstant. Dette gir den generelle løsningen av integralet

Integrasjonsregler

4.2 Integrasjonsregler

4.2 Substitusjon Hvis u er en deriverbar funksjon av x og n er et tall forskjellig fra –1, sier kjerneregelen at dvs at den derivert er lik den deriverte av den ytre funksjonen u dvs eksponenten, ganger den deriverte av den indre funksjonen dvs av u Dette sier oss at : hvor n er forskjellig fra -1 eller Hvor n er forskjellig fra -1

4.2 Substitusjon2 Eksempel 4 hvor u=1+y2 deriverer u for å finne ut hva er du du/dy=2y eller du=2ydy Substitusjon Sett u=g(x) og dermed blir du=g`(x)dx 1. 2. 3. Integrer 4. Erstatt u med g(x)

4.4 Bestemte integral Har en kurve til en funksjon y=f(x) på et lukket intervall [a,b] Intervallet deles i n underintervaller fra x lik a= x0,, x1, x2,…xn-1, xn=b På hvert intervall reises et rektangel fra x-aksen som i pkt ck berører kurven i f(ck) Produktet f(ck)* x gir arealet av underintervall nr k Danner summen av disse produktene, kalt Riemann sum for f(x) over intervallet fra a til b. Når inndelingen blir finere og finere dvs  x går mot null vil summen nærme seg arealet mellom kurven og x-aksen dvs det bestemte integral av f fra a til b

4.4 Bestemte integral Teorem 1. Alle kontinuerlige funksjoner er integrerbare. Dvs hvis f(x) er kontinuerlig på [a,b], da har den et bestemt integral fra [a,b] som er arealet mellom kurven y=f(x) og x-aksen definert ved

4.4 Arealet under en kurve Definisjon: Hvis y=f(x) er positiv over et lukket intervall [a,b], da er arealet under kurven y=f(x) fra a til b integralet av f fra a til b: f(ck) a Δx b

4.4 Gjennomsnittsverdi f(x) er kontinuerlig på [a,b]. Deler [a,b] i n-intervaller. Hvert delintervall har lengden  x=(b-a)/n. Regner ut f(x) i x=ck i hvert underintervall. Middelverdien eller gjennomsnittsverdien blir da Hvis vi lar antall delintervall gå mot uendelig, blir middelverdien

4.4 Regler for bestemt integral

4.5 Middelverditeoremet teoremet sier at middelverdien av en funksjon er en funksjonsverdi minst engang i intervallet til funksjonen Arealet mellom kurven og x-aksen. Et rektangel med høyden f(b) blir for stort (f(b)*(b-a)) Et rektangel med høyden f(a) blir for lite (f(a)*(b-a)) Mellom disse rektanglene må det være et rektangel som gir riktig areal, nemlig et med høyde f(c). Teoremet sier: Hvis f(x) er en kontinuerlig funksjon på [a,b]. Da er det et punkt c i [a,b] hvor

Eksempel, middelverdisetningen Hva er middelverdien til f(x) = 4-x på intervallet fra 0 til 3? 4 3/2 3 x har verdien: 4-x=5/2 x=4-5/2=(8-5)/2 = 3/2

4.5 Fundamentalteoremet Hvis f(t) er integrerbar og kontinuerlig fra a til b, så vil integralet fra et tall a til et tall x definere en funksjon F(x) som er Hvis f>0 og x>a definerer F(x) arealet mellom grafen til f(t) fra a til x. F blir en ny normal funksjon som er deriverbar og hvis deriverte er f dvs Teoremet sier at enhver kontinuerlig funksjon f er en derivert av en annen funksjon

Eksempel 4 Finn den deriverte dvs dy/dx av Setter u=x2 deriverer for å finne hva u-derivert er:du=2xdx for kjerneregelen sier dy/dx= dy/du *du/dx Altså når vi deriverer en slik funksjon setter inn øvre grenseverdi i funksjonen og ganger med den deriverte av denne grenseverdien 2. trekker fra 3. setter inn nedre grenseverdi i funksjonen og ganger med den deriverte av grenseverdien (nedre grenseverdi). ( i eksemplet er den deriverte av 1 lik null)

4.5 Fundamentalteorem 2 Hvis f er kontinuerlig på [a,b] og F er en antiderivert av f på [a,b] så er

4.6 Substitusjon i bestemt integral Når det er nødvendig med substitusjon i et bestem integral kan det gjøres på to måter Regn ut det tilsvarende ubestemte integral og løs så det bestemte integral ut fra svaret til det ubestemte og sett inn grensene 2. Skift grenser til hvilke verdier u vil få for grensene hvor u=g(x) og deriverte du=g`(x)dx Når x=a blir u=g(a) og x=b blir u=g(b)

4.6 eksempel 1 hvor u=x3+1 du=3x2dx og x=-1 gir u=0 x=1 gir u=2

4.6 Arealet mellom kurver Arealet mellom to kurver y1=f(x) og y2=g(x) fra x lik a til x lik b Deler innintervallet i n-underintervaller og tegner opp n rektangler. Arealet av rektangel nummer k blir  Ak= høyde x bredde = [f(ck)-g(ck)]  x Når antall rektangler går mot uendelig eller  x mot 0 får vi

4.6 Arealet mellom to kurver 2 Tegn grafen til de to kurvene. Se hvem som er øverst (f) og hvem som er nederst (g) Finn grensene dvs ofte hvor de skjærer hverandre Finn f(x)-g(x) og forenkle hvis mulig Integrer mellom grensene

4.7 Trapesregelen Del intervallet som skal integreres inn i passende intervaller. [a,b] deles i n-intervaller, med lengden h=(b-a)/n Arealet mellom kurven og x-aksen tilnærmes et trapes Arealet av et trapes er [(y0+y1)/2]*h som er høyden mellom de parallelle sidene h y0 y1 Arealet av et trapes blir: [y0+y1]*1/2*h hvor h=(b-a)/n Arealet blir: T=1/2(y0+y1)h+ 1/2(y1+y2)h+ …… 1/2(yn-2+yn-1)h +1/2(yn-1+yn)h T= h(1/2y0+y1+y2+y3+ ……..+yn-2+yn-1+1/2yn) T=h/2(y0+2y1+2y2+2y3+ ……..+2yn-2+2yn-1+yn) hvor y0=f(a), y1=f(x1) og yn=f(b)

4.7 Simpsons regel Bedre tilnærming enn trapeser er å tilnærme kurven vår til parabler Del inn intervallet [a,b] inn i et par talls like intervaller med lengde h. h=(b-a)/n (altså n et partall) Det bestemte integral av vår funksjon fra x=a til x=b blir da: S=h/3(y0+ 4y1+ 2y2+ 4y3+ 2y4+….+ 2yn-2+ 4yn-1+ yn) eller S=(b-a)/3n(y0+ 4y1+ 2y2+ 4y3+ 2y4+….+ 2yn-2+ 4yn-1+ yn) hvor n er partall Formel i tabell side 24 S=(b-a)/6n(y0+ 4y1+ 2y2+ 4y3+ 2y4+….+ 2yn-2+ 4yn-1+ yn) hvor hvor intervallet b-a deles i 2n like store deler