Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Odd Jørgensen, Oslo brann- og redningsetat Transport.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kort innføring i fysiske størrelser som er relevante for temperaturforholdene i bakken.
Advertisements

Oslo brann- og redningsetat
Oslo brann- og redningsetat
Varmepumper Av Snorre Nordal Seksjon for læring og lærerutdanning
Veiledning: Fylling av R-410A på luft-luft varmepumpe
Rosèvin.
Fotokurs Grunnleggende kurs 1 Av Jan H. Holgersen © 2006
Bruk av kapnograf under pågående resuscitering
Kapittel 4 – Trykk.
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Dimensjonering ved kortslutning
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
tidligere brannsjef i Bergen
Brukermanual for NROFs lokalavdelinger©
Oslo brann- og redningsetat
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
ROCKWOOL.
MINE KJÆRE BARN SPARE STRØM = MER LOMMEPENGER. DERFOR….
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Fyrverkeri- spørreundersøkelse Gjennomført av Norstat i perioden 1-7 august 2006 på vegne av Norsk pyroteknisk bransjeråd.
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Ammoniakk Dette er den sjette artikkelen i serien om industrigassene. Formålet med artiklene er å øke interessen for og kunnskapen om industrigassene hos.
Stoffers byggesteiner og modeller.
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Dannelse og anvendelse
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Bærekraftig utvikling
Velkommen til 2. dag på Engia
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Odd Jørgensen Oslo brann- og redningsetat
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Kapittel F Kjemisk likevekt.
FLUID PROPERTIES Kap. 2 INTENSIV / EKSTENSIV
Et av de viktigste målene for prosjektet
2010 – 2011 – BYG1271 Materiallære - 10 sp
Insekticider - toksikologi
Forstå fuktskaden Yttervegger mot terreng
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Oppdateringsseminar 5. – 6. februar 2011 Alle operasjoner skal foregå i sikker høyde mer enn 500 fot over terreng Mikroflyhåndboka MINSTEHØYDER:
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.
Støveksplosjoner Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Lars Brenden, «Brannmannen»
Jan Erik Andersen, Oslo brann- og redningsetat
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.
Immunforsvar - Rebusløp
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
Kort om | Funksjonsmembran
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
Fossilt brensel. Anvendelse
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Varme, uorden og spontanitet
ATMOSFÆREN.
Hva er kulde og hva er varme.
En innføring i varmepumpas virkemåte og prinsipp
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Karbonkjemi – vi repeterer
Farlig gods MÅL Når du har gått gjennom dette emnet, skal du kjenne til - kjemiske begreper som atom, molekyl, binding, reaksjon, energi, forbrenning.
Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda
Utskrift av presentasjonen:

Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Odd Jørgensen, Oslo brann- og redningsetat Transport av dypkjølte kondenserte gasser

Når større mengder gass blir transportert, er det enten som dypkjølt kondensert eller bare kondensert. For å forklare forskjellen, må vi kjenne noen fysiske lover. Alle gasser har en kritisk temperatur som er den høyeste temperatur hvor gassen kan kondenseres og gå over i væskeform. Det laveste trykk som må til for å kondensere gassen, er det kritiske trykk.

De praktiske konsekvensene av dette er: En gass med temperatur høyere enn sin kritiske, lar seg ikke kondensere uansett trykk den utsettes for. Jo lavere temperaturen er under den kritiske, desto mindre trykk skal det til for å kondensere gassen. Dette trykket kalles metningstrykket. En gass som blir transportert som dypkjølt er nitrogen. Den har en kritisk temperatur på 147 grader og da er det kritiske trykket 40 bar. Dette trykket stiller store krav til tankkonstruksjon når det gjelder materialstyrke.

Derfor blir gassen kjølt ned mot kokepunktet slik at vi har et trykk på noen få bar. For å forhindre trykkstigning blir gassene fraktet i isolerte tanker. I andre kondenserte gasser som for eksempel ammoniakk, er temperaturen inne i tanken ved metningstrykket den samme som ute, vi har da et trykk på ca. 9 bar ved 20 grader. Da gassene som blir fraktet dypkjølt har et kokepunkt ned mot -200 grader, er faremomentene frostkader og volumøkning. 1 liter nitrogen gir ca. 700 liter gass ved 20 grader, i et avgrenset rom vil det føre til en farlig trykkstigning.

Det finnes ikke noe vernetøy som tåler de lave temperaturene, slik at det vil bli en passiv innsats fra brannmannskapene. Forskjellen på de to typer kondenserte gasser er: De dypkjølte har samme temperatur og trykk inne i tanken selv om utetemperaturen varierer. For "vanlige" kondenserte gasser som for eksempel propan, vil utetemperatur bestemme gassens trykk og temperatur, når gassen er i ro inne i tanken. Kokepunktet på disse gasser ligger på mellom-78 til -10. Noen eksempel på disse er propan, ammoniakk, klor, svoveldioksyd, metan, butan, kullsyre og dinitrogenoksyd( lystgass).

Konstruksjonen av tankene til de dypkjølte gassene er lik en termos, hvor mellomrommet er fylt opp med et isolerende materiale. Dette kan være korn av ekspanderende perlit, et vannholdig vulkansk mineral som ved " risting" avgir vann og sveller kraftig. Den ekspanderende perlitten har lav volumvekt, lav varmeledningsevne og lav overføring for varmestråling. Den andre isoleringstypen bygger på at mellomrommet fylles av et antall parallelle lag av aluminisert plastfolie og denne typen gir best isolasjon.

Mellomrommet evakueres til et vakuum på 7 kPa,for å øke isolasjonsevnen ytterligere. Trykket i tankene er 2-3 bar og alle har sikkerhetsventiler som løser ut like over påfyllingstrykket. Isolasjonsevnen blir ikke vesentlig svekket ved skader på yttertank. Oksygen, nitrogen, argon, metan og helium er eksempler på gasser som blir fraktet dypkjølt. Farenummeret uten sekundærfare er 22.

Denne artikkelen kan også lese på Tidsskriftet Brannmannens hjemmeside SLUTT