Naturfag i sommerferien?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demens - Test.
Advertisements

I.
Astrofysikk & Strålingslovene
Brukertesting •Lærefil fra •© 2004 Nina Furu.
Astrofysikk & Strålingslovene
Forbruk Kompetansemålet er å kunne si noe om forbruksmønsteret i Norge og redegjøre for de rettighetene en forbruker har K-06.
LU for bærekraftig utvikling- Oscarsborg
Hvordan intervjue en forsker?
Hva er evaluering? Systematisk innhenting av data, for å si noe noe hvor vi er eller hvor vi vil, eller begge deler N.B. Vi vurderer og evaluerer kontinuerlig,
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Nettvett.
Eksperimentelt arbeid
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
En måte å lese Bibelen på
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Nysgjerrigpers lynkurs NKUL 2005
Atmosfæren og Stråling
Programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
Programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
Hva er vitsen med å gifte seg?
Eksperimenter i fysikk og fysikkeksperimenter i skolen
Lise Fogstad Fysioterapeututdanningen Høgskolen i Oslo
Arbeidsmåter i naturfag
Naturvitenskapelig tenke- og arbeidsmåte
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Aksjonsforskning.
Impulsuka 2013 Kristiansand
RLE – UKE 45/46 MÅL trekke en rød tråd gjennom det vi har lært så langt i høst reflektere over likheter og ulikheter innenfor religioner/livssyn.
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Slik går vi fram når vi skal smake Putt maten i munnen samtidig som du puster inn luft. Luften hjelper oss til å kjenne detaljene i smaken. Sørg.
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
Prestasjonsutvikling
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Kvalitative og kvantitative metoder
Forklaringstyper i historievitenskapen
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
«Lese og løse oppgaver»
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet FYS2150LAP Februar 2006.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Photo voice som metode i evaluering av folkehelsetiltak Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap. Stiklestad Eva Magnus (PhD),
Noen kommentarer til Kostrat evalueringen EVA-8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Perspektiver i sosiologien (Cuff, Sharrock, Francis, 1995) ”Strukturalisme” ”Mening og handling” Cuff, Sharrock og Francis’s skille.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Naturfagdidaktikk hovedtemaer:
Stian Grønning Master i samfunnsøkonomi Daglig leder i Recogni.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Tomatdyrking som forskningsområde Forskerne lager hypoteser og tester disse. Dette kan omfatte faktorer som temperatur belysning luftfuktighet CO 2 – nivå.
Vitenskapsteoretisk fundament Hypotetisk-deduktive metode: Teori Empiriske Hypoteser sammenhenger Observasjoner (Kilde: Ringdal, 2007: 41) ‏
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Vitenskapelig usikkerhet Er det lett å se hva pH- verdien er? Hvilke andre metoder kan brukes til å måle pH? Foto: Cappelen Damm.
Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs?
Mennesker er nysgjerrige
Forskningsprosjekt, tittel
Mennesker er nysgjerrige
FORSKERSPIREN Skolelaboratoriet 9. mars 2007
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering
Faser i faglige samtaler B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Naturfag i sommerferien? Hvis elevene tror at de ikke har holdt på med naturfag i sommerferien så tar de feil! Her er noen naturfaglige tema som de garantert har stiftet bekjentskap med i ferien, selv om de kanskje ikke har tenkt over at det er naturfag… Ernæring og helse (hvorfor trene? ) Drivhuseffekt (hvorfor er temperaturen behagelig?) Elektromagnetisk stråling (hvorfor solkrem?) Hvorfor synker hun ikke?

Finner du noen falsifiserbare påstander? Denne sommeren er den varmeste på 30 år. Denne sommeren har det vært ekstremt mye mygg. Det er klimaendringer som er skyld at i det har vært så tørt denne sommeren.

Naturvitenskap Naturvitenskap handler om både å stille spørsmål og å svare på spørsmål om den fysiske virkeligheten. Alle naturvitenskapelige påstander skal være falsifiserbare, det vil si at det skal være mulig å prøve å motbevise dem. Fluesopp er helt naturlig. En tung kule faller fortere enn en lett kule. 2-polig virvlet vann er bra. Jorda er rund. (lenke til naturfilosofiens tidslinje)

Pseudovitenskap Naturvitenskapelige ord, men ikke naturvitenskap likevel! Kvantestjernen Krystaller som renser nyrene Vannrensing

Naturvitenskap Naturvitenskap er både et produkt og en prosess. Produktet er alle de lovene og teoriene vi har kommet fram til. Prosessen er den metoden vi bruker når vi arbeider med naturvitenskapelige problemstillinger. Observasjon Hypotese Teori En hypotese er en antakelse om en sammenheng En hypotese som er bekreftet tilstrekkelig mange ganger, får status som en teori Men å observere er slett ikke alltid så lett…

Kunsten å observere – kan vi stole på sansene våre? Begrensninger i sanseapparatet… og så var det usikkerheten da… Optiske illusjoner fra Exploratorium Flere optiske illusjoner Alle målinger er usikre - men det går ofte an å redusere usikkerheten!

Hypoteser Fem blinde menn med hver sin hypotese.

Fra hypotese til teori Variabelkontroll Gyldighet Sammenheng mellom soling og hudkreft? Gyldighet Gir dataene informasjon om det vi har til hensikt å måle?

Fra hypotese til teori SI systemet Mars Reconnaissance Orbiter

Teori E=mc2 Forskning! Forskning! Forskning! - undring satt i system… En hypotese som er bekreftet tilstrekkelig mange ganger, får status som en teori. E=mc2 Forskning! - undring satt i system… Forskning