Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Råd om syke barn og barnehager
Advertisements

Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Tsk/smittevern/ Smittevernarbeid under omorganisering Hålogalandssykehuset HF Toril Schwarz Kanstad Smittevernleder/hygienesykepleier
Utbrudd av matbåren sykdom i Tana
Utkast til ny MRSA-veileder Hva er nytt?
EHEC-infeksjoner og HUS: overvåking, smittesporing og oppfølging
Velkommen til torsdag!. Aktiv imot passiv Hva er et eksempel på aktiv stemme? The man builds a house. Hva er et eksempel på passiv stemme? A house is.
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Har vi riktig smittevernstrategi ved SARS? Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Epidemietterretning Katrine Borgen Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene 2008.
MRSA-veilederen Smittverndagene, 26. mai 2005 Petter Elstrøm Rådgiver
SARS, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Infeksjonskontrollprogram Smitteverntankegang i daglig arbeid
Infeksjonskontrollprogram Smitteverntankegang i daglig arbeid
Avdeling for mikrobiologi og smittevern
SARS epidemien Karin Nygård Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern 6. mai 2003.
Ny influensa A(H1N1) – status og fremtidsutsikter Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene
Kliniske forhold, utredning og behandling ved SARS
Hvilke kunnskaper trengs i smittevernet?
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
MRSA Petter Elstrøm Rådgiver Nasjonalt folkehelseinstitutt
NOIS – Veien videre NOIS-dag 25. april 2007 Overlege Bjørn G. Iversen, Folkehelseinstituttet.
Infeksjonskatastrofer og -beredskap SHE-dagen Dag S. Halvorsen.
Formidling av informasjon til helsepersonell Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Malvik kommune Kommunoverlege Kristine Asmervik
Helsearbeidere smittet med blodbårne agens Smitteverndagene 4
Ny meldingskriterier i MSIS Smitteverndagene 2007 Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.
Råd til reisende før, under og etter reisen for å unngå sars Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Sars, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Fungerer varslingsplikten? Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2007.
Er vi forberedt på neste infeksjonskatastrofe?
Diagnostikk av meslinger i spyttprøver (saliva)
et eksempel fra Tromsø Thea Krogvig
SMITTE OG SMITTESPREDNING.
Råd til reisende før, under og etter reisen for å unngå SARS Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Tsk/noro/ Norovirus Narvik Hygienesykepleier UNN Narvik Toril Schwarz Kanstad
Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Kliniske forhold, utredning og behandling ved sars
Ny Smittevernhåndbok Overlege Hans Blystad
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Kikhoste – kliniske aspekter Arne Broch Brantsæter Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern 11. juni 2004.
Krisekommunikasjon i Mattilsynet
SARS: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Sars: epidemiologi, definisjon, overvåking Preben Aavitsland og Karin Nygård Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
Håndtering av nærkontakter Egil Bjørløw Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Fugleinfluensa – norsk pandemiberedskap Konstituert direktør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Kikhosteepidemiologi Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2004.
Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.
Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007.
Sars: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Smitteoppsporing i helseinstitusjoner Brita Askeland Winje Rådgiver Divisjon for smittevern.
Mattilsynet ”Jakten på salmonella” Smitteverndagene 2004 Seksjonssjef Marit Nilsen Distriktskontoret for Nordre Vestfold.
Smittevern og innvandrere Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Smittevernkonferanse Bodø mars 2015.
Internasjonal helsereglement (IHR) CIM Vesuv
Hiv-situasjonen i Norge Smitteverndagene 6. og 7. juni 2007 Øivind Nilsen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.
Smitteoppsporing i helseinstitusjoner Brita Askeland Winje Rådgiver Divisjon for smittevern.
Seksuelt overførte infeksjonar og plager.  Gjere greie for dei mest utbreidde seksuelt overførte infeksjonane Læringsmål:
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Kreft i tykk-og endetarm (colorectal cancer)
Nefrologisk seksjon: HUS & UiB
Smitteoppsporing, tuberkulose
Smittestoff er en forutsetning for smittekjeden
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Utskrift av presentasjonen:

Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden Line Vold Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern

Disposisjon Hva er SF E. coli O157? Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Hvem er syke? Hva har vi drevet med på SMAO og SMAN? Har vi funnet ut noe? Hva gjøres nå og fremover?

Sorbitolfermenterende (SF) E. coli O157 Sykdomsfremkallende E coli tilhørende EHEC gruppen Symptomer: Diare (blodig) Inkubasjonstid 3-4 dager (1-14 dager) Komplikasjon Hemolytisk uremisk syndrom - HUS <1 - 10% av barn under 5 år microangiopatisk hemolytisk anemi thrombocytopeni akutt nyresvikt HUS oppstår ofte 2-7 dager etter første diaresymptomer. Letalitet hos barn med HUS er 3-5%, Rundt 10% utvikler kronisk nyresvikt

EHEC-INFEKSJON - MSIS 1992 - 2008 MELDTE TILFELLER 1994 - 2007 201 meldte tilfeller – 24 med HUS (12%) 2 døde (1%) 94 innlagt i sykehus (47%) 70 smittet utenlands (35%)

Hvorfor er E. coli-diagnostikken vanskelig? Milliarder apatogene E. coli i avføringen I pasientene: De patogene variantene er få – blir færre ved HUS I matvarene: Bakterien kan være svekket subletalt eller døde SF O157: Apatogene og patogene bakterier ser helt like ut Toksin-genene kan tapes – blant annet under HUS Nitidig undersøkelse av mange kolonier fra hver prøve

Epidemiologi: Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Reservoaret for SF O157 er ukjent Dyr som har testet positivt Storfe (drøvtyggere reservoar for andre EHEC) 3 kyr Andre dyr 1 ponni 1 katt Aldri isolert fra mat Aldri tidligere funnet kilden til utbrudd

Hvem er syke? 7 barn 2-14 år Bosatt langs kysten Tromsø-Sandefjord

Mistanke nasjonalt utbrudd : FHI koordinerer Hva har vi gjort? Mistanke nasjonalt utbrudd : FHI koordinerer Matsmittekomiteen: rådgivende Folkehelseinstituttet: Ansvar for oppklaring i befolkningen MATEN Smittekilden Gjensidig bistand Mattilsynet: Omsetning Ansvar for oppklaring i matkjeden Distribusjon Produksjon VI, NVH, NIFES: Støtte til Mattilsynet

Etterforskning Samle inn og sammenstille all info om eksponeringer Intervjuer – hva har pasienten spist Barnehager, venner, besteforeldre etc Inspeksjon og kartlegging: hva finnes i huset Kredittkort-innkjøp matvarer Laboratoriearbeid Typing av isolater med bl a MLVA - FHI Prøvetaking mat og miljø – (Mattilsynet og Veterinærinstituttet) Bakgrunnsinfo om SF E coli O157 – VI, FHI Idedugnadsmøter

Smittesporing og oppfølging lokalt Rutine: Ved mistanke om innenlands smitte kommunelegen iverksetter smittesporing rundt tilfellene Tett samarbeid kommunelege - lokalt Mattilsynet en forutsetning Det har vært MYE å gjøre for kommuneoverlegene og MT DK i berørte kommuner Intervjuer Informasjon Smitteverntiltak i barnehager Lister over matvarer i hjem/barnehager Sortering av søpler Sikre og ta ut prøver osv-..

Innsamlet informasjon Eksponeringer.xls Prøver mat/dyr/miljø*: 47 27 23 62 49 125 333 * Ikke komplett

Kostanamnese ved hjelp av betalingskort Pasienten sjekker nettbanken (eller banken) Noterer dato, sted og beløp for matinnkjøp Etterforsker kontakter butikkjeden Oppgir dato, sted og beløp Ber om detaljerte opplysninger om innkjøpet Diskuterer med pasienten

Eksponeringer Hva har de spist Alle eksponeringer

Hvilke spor?

Mat/miljøprøver (NB ikke komplett) 1 2 3+4 5 6 8 Totalt BAKERIVARER   4 DESSERTER 3 DRIKKEVARER 7 DYREFOR 10 FERDIGRETT FISK/SKALLDYR FRUKT/GRØNT 12 22 KIOSKVARER 11 KJØTT KJØTTPÅLEGG 9 27 kontakt med dyr MEIERIPRODUKTER 14 34 NON-FOOD PÅLEGG 19 TØRRVARER 18 55  Totalt 21 50 35 78 215

Hva går igjen? Men ikke ett bestemt produkt/merke Vanlig ”barnemat”.. Kjøtt: Salami, leverpostei, skinke, kjøttdeig, pølse Krydder (kanel, pepper) Ketsjup Joghurt Frukt og grønt: Paprika, gulerøtter, kålrot, epler, kiwi, Godteri og snacks (potetgull..) Kaker med fyll/krem Nøtter.. i kaker etc? + typiske ferskvarer som melk og brød etc Men ikke ett bestemt produkt/merke Og én av pasientene har ikke spist kjøttprodukter.. Eastern Norway (Norwegian: Østlandet (Bokmål) or Austlandet (Nynorsk)) is the geographical region of the south-eastern part of Norway. It consists of the counties Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo (city), Buskerud, Oppland and Hedmark. In Norwegian, the region is called Østlandet (lit. "east country") in distinction of Vestlandet ("west country"). It is translated into "Eastern Norway" in English, although technically "South-eastern Norway" would be more geographically (not linguistically) correct, since geographically Northern Norway is farther east. [edit] Geography The region has 2 343 107 inhabitants (01.oct 07), spread on 94 577,87km2. The region is delimited by mountains in the north and west, by the Swedish border to the east and by Viken and Skagerrak to the south. The border towards Sørlandet is less pronounced.

Idédugnader Matsmittekomiteen m andre inviterte Internasjonale ekspertnettverk Heldagsmøte med lokale kommuneleger/Mattilsyn Møte med sentrale aktører Møte med bransjeorgansiasjoner

Hva er mest sannsynlige smittekilde? Spredt over fire mnd En vegetarianer Hele Norge (u østlandet) Langtidsholdbart Non-kjøtt RTE Ikke varmebehandlet før salg Eastern Norway (Norwegian: Østlandet (Bokmål) or Austlandet (Nynorsk)) is the geographical region of the south-eastern part of Norway. It consists of the counties Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo (city), Buskerud, Oppland and Hedmark. In Norwegian, the region is called Østlandet (lit. "east country") in distinction of Vestlandet ("west country"). It is translated into "Eastern Norway" in English, although technically "South-eastern Norway" would be more geographically (not linguistically) correct, since geographically Northern Norway is farther east. [edit] Geography The region has 2 343 107 inhabitants (01.oct 07), spread on 94 577,87km2. The region is delimited by mountains in the north and west, by the Swedish border to the east and by Viken and Skagerrak to the south. The border towards Sørlandet is less pronounced.

Forslag til mulige produkter Langtidsholdbare Eller produkter som stadig kontamineres Ikke varmebehandlet fra produsent Spiseklare Begrenset distribusjon, ikke indre Østlandet Omsettes vesentlig i Norge Kan det være andre ting som særlig barn gjør ?

Videre arbeid: Utredningsgrupper Risikovurdere ulike aktuelle matvaregrupper: Meieriprodukter Salami Nøtter og tørket frukt Potetchips/snacks Frukt/grønt Krydder Sjokolade Informasjon fra matvarebransjen Produksjonssted vs merke, distribusjon, holdbarhet dagligvarebransjen Importstatistikk

Pasientene i utbruddet 7 barn (2-14 år) 6 HUS og blodig diare 1 blodig diare 3 kontaktpersoner positive 1 pasient m HUS fra Nordland er under utredning

SF O157 i Norge Frem til 2009 8 meldte tilfeller av SF O157 EHEC i Norge 2005: 1 tilfelle 1 HUS 2006: 5 tilfeller 1 HUS, 4 diare 2008: 2 tilfeller 1 HUS, 1 asympt

Eksponeringer

Laboratoriearbeid: Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Utbruddstammen ser ut som en helt vanlig E. coli Serotype O157 H- stx2a positiv, eae positiv Virulensgener DNA-profil En meget sjelden DNA-profil Kolonimorfologi Sorbitol positiv (SF)

SF O157 vs klassisk O157 Utbredelse USA (1982) under hamburgerutbrudd Spredt over hele verden, mest I-land SF O157 Tyskland (1988) Europa: Tyskland + naboland, nå også Finland, Sverige, Norge Gir oftere HUS enn klassisk O157 (50/50) Sesong for hovedvekt av tilfeller Klassisk O157 – sommer SF O157 - vinter Reservoar Klassisk O157: Drøvtyggere SFO157: ? Markøragar m sorbitol kan ikke brukes

Innsamlet informasjon

Eksponeringer sammenlignet med ”Småbarnskost 2007 Gulrot 12 % får aldri gulrot, 54 % får det 1-3 x pr uke, 34 % > 4 x pr uke, Oslo og Akershus 89 % Hedmark og Oppland Østlandet 86 % Rogaland og Agder 90 % Vestlandet Trøndelag 87 % Nord-Norge Potetgull, popkorn o.l. 33 % får aldri snacks, 34 % får det 1-3 x pr mnd 33 % ≥1 x pr uke Oslo og Akershus 50 % Hedmark og Oppland 63 % Østlandet 71 % Rogaland og Agder 69 % Vestlandet 75 % Trøndelag 70 % Nord-Norge 77 %