Fresenius Kabi AS Marianne Nordlie.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
NEI JA NORMALE V/ FORVERRING
Leptin.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Ernæring i et legeperspektiv
Aminosyre Arginin.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Uten mat og drikke.
Et sunt kosthold.
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Restitusjon og kosthold
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Prosjekt institusjonshygiene
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
NEI JA NORMALE V/ FORVERRING
Vekst og ernæring hos barn med cerebral parese
Ulf Wike Ljungblad Barnelege Barnesenteret SiV Januar 2009
Ulf Wike Ljungblad Barnesenteret SiV Tønsberg
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Pre- og probiotika Randi Vassbotn.
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Grunnleggende Slede Hund Ernæring
Grunnleggende ernæring
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Infusjonsbehandling via veneport
Vitaminer og mineraler
Neonatal hypoglykemi Lars Krogvold 2011.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
1 Eldre og ernæring Sigurd Evensen Avdeling for geriatri / INM Høsten 2015.
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Omstillingsvansker hos nyfødte
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fôring av unghest Til Start
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Fresenius Kabi AS Marianne Nordlie

Ernæring One can not think well love well sleep well if one has not dined well Virginia Wolf

Klinisk ernæring En god næringsstatus er en forutsetning ikke bare for optimal resistens mot infeksjoner og trauma, men også for optimal effekt av medisinsk og kirurgisk behandling Professor dr.med Arvid Wretlind

Klinisk ernæring Det er lett å vedlikeholde en god næringstilstand, men vanskelig og tidkrevende å gjenopprette normal næringstilstand hos en feilernært pasient. Professor dr.med Arvid Wretlind

Hva skal ernæringen inneholde? Fett Protein (i parenteral ernæring: Aminosyrer) Karbohydrater Fettløselige vitaminer (A, D, E, K) Vannløselige vitaminer (B, C) Elektrolytter/Mineraler (Na, K, Cl, Ca, P, Mg) Sporstoffer (Fe, Zn, Cu, F, m.fl) Vann

Vitaminbehov Vannløselige vitaminer vit C immunsystem, sårtilheling vit B metabolismen, hemoglobindannelsen Fettløselige vitaminer vit A syn, vekst, cellevekst, immunsystemet vit D mineralhomeostasen vit E antioksidant vit K koagulasjon

Sporelementbehov Jern hemoglobindannelse Zink metabolisme, sårtilheling, appetitt vekst, immunsystem Selen antioksidant krom,mangan, molybden, fluor, jod, kobber

Kalorier Kalor = varme Kalori – måleenhet for varmemengde Anvendes for å gi næringsverdien i matvarer 1 cal = 4,186 Joule 1 kcal = 1000 cal

Energibehov Normalt sengeleie 28 kcal/kg/d Oppegående/normalt post op 30 kcal/kg/d Traume/Sepsis 30-35 kcal/kg/d Alder < 30 år + 10 % Alder > 70 år - 10 % Hver grad C over 37 + 10 %

Ernæringsterapi “administrasjonsvei” Ikke behov for ernæringsstøtte Behov for ernæringsstøtte Kan spise Kan ikke spise Passasje i GI-trakt Ikke passasje i GI-trakt Vanlig sykehuskost Ernærings drikker Sonde ernæring TPN Sonde ernæring Parenteral ernæring

Ernæringsterapi Hvem? Kan ikke spise Kan ikke spise tilstrekkelig - bevisstløshet - paralyse av svelg - obstruksjon - passasjehinder i øvre GI Kan ikke spise tilstrekkelig - malabsorpsjon - underernæring - kort tarm - store traumer Vil ikke spise - kjemoterapi - strålebehandling - anorexia nevrosa

Ernæring på sykehus Enteral ernæring Parenteral ernæring

Problemstilling I Pasienten kan spise, men ikke tilstrekkelig for å dekke sitt daglige kaloribehov Næringsdrikker

Fresubin energy fibre Drink melkebasert laktosefri glutenfri fiberholdig Et næringstilskudd ved høyt behov for energi og protein og/eller for fiber Fiberholdig,men mild i smaken og lett å drikke når fiberinntaket ellers er lavt

ProvideXtra Drink Et fruktig alternativ ved redusert apetitt juicebasert appetittstimulerendemelkeproteinfri fettfri Et fruktig alternativ ved redusert apetitt fettmalabspsjon melkeproteinintoleranse Et næringstilskudd for alle med behov for det. Ikke fullverdig.

Behovet for ernæring i sykehus Opptil 60% av eldre hospitaliserte pasienter er underernært (McWhirter og Pennington 94;Sullivan et al 99). God ernæringsterapi gir raskere rehabilitering og mindre komplikasjoner (Chima et al 1997; Covinsky et al 1999; Hall et al 2000).

Næringsdrikker - problem Kun 47 % av foreskreven mengde næringsdrikk bli konsumert av pasienten. Nutritional supplementation:How much do people drink Peake JH. The proceedings of the Nutrition Society.1998:57;94A Hvordan serveres drikkene?

Problemstilling II Pasienten får av ulike årsaker ikke i seg vanlig mat eller næringsdrikker Sondeernæring Ernæring tilføres via GI tractus

Ernæring - tarmen Tarmen er et levende organ og skal ernæres direkte så sant det er gjennomførbart

Fresenius Kabis enterale ernæringskonsept Fleksibelt Letthåndterlig Ressurssparende

Fresubin EasyBag Hensiktsmessig Volum: 500 ml, 1000ml Kan henge 24 timer i romtemperatur Unikt lukket system Indre membran Minimal risiko for kontaminering 1

Hygiene Aseptisk teknikk ved håndtering av sondeløsning og ernæringssett Ernæringsløsning, aspireringssprøyte og sett skiftes hver 24. time OBS munnhygiene

Riktig sondeernæring er viktig Pasient Ingen metabolske forstyrrelser Ingen malabsorbsjon Alvorlig malabsorbsjon Metabolske forstyrrelser Høymolekylær sykdomspesifikk diett Høymolekylær standard diett Lavmolekylær diett Normalt kcal behov Høyt kcal behov Til barn Fettmalabsorpsjon Diabetes Intensiv Peptid Fresubin original Fresubin energy Frebini Fresubin HP energy Diaben Reconvan Survimed OPD fibre fibre

Fresubin® original fibre Sondeløsningen til langtidspasienten med normalt energi- og proteinbehov 1500 ml gir 1500 kcal 1500 ml gir 57 g protein 1500 ml dekker dagsbehovet for vitaminer, mineraler og sporelementer 1500 ml dekker dagsbehovet for fiber Benyttes til pasienter med normal fordøyelse og absorpsjon, men som ikke kan eller vil spise selv

Sondeløsningen til kortidspasienten Fresubin® energy Sondeløsningen til kortidspasienten med høyt energi- og proteinbehov, ved volum- eller væskerestriksjon 1500 ml gir 2250 kcal 1500 ml gir 84 g protein 1500 ml dekker dagsbehovet for vitaminer, mineraler og sporelementer Benyttes til pasienter med normal fordøyelse og absorpsjon, men som ikke kan eller vil spise selv

Sondeløsningen for pasienten Fresubin® HP energy Sondeløsningen for pasienten med HØYT PROTEIN OG ENERGIBEHOV og/eller FETTMALABSORPSJON 60% av fettet er lettabsorberbart (MCT) Anvendes ved for eksempel stråleskadet tarm, ileumreseksjon

Sondeløsningen for pasienten Survimed OPD Sondeløsningen for pasienten med REDUSERT ABSORPSJONSEVNE Lettabsorberbart protein og fett (peptider og 60 % MCT) Fullverdig i 2000 ml Anvendes ved - helproteinintoleranse - malabsorpsjon - jejunal sonding - skåning av pancreas

Sondeløsningen for den Diaben Sondeløsningen for den diabetiske pasient 1500 ml gir 1350 kcal 1500 ml gir 60 g protein 1500 ml dekker dagsbehovet for fiber Enumettede fettsyrer er hovedenergikilden Anvendes til pasienter som har dårligkontrollert blodglukose

Fresubin® 1200 complete Sondeløsningen for den inaktive eller immobile pasient 1500 ml gir 1200 kcal 1500 ml gir 60 g protein 1500 ml dekker dagsbehovet for vitaminer, mineraler og sporelementer 1500 ml dekker dagsbehovet for fiber Anvendes til pasienter med lavt energibehov for å sikre inntaket av vitaminer, mineraler og sporelementer

Administrering av sondeernæring Kontinuerlig eller bolusdoser

Administrering av sondeernæring Kontinuerlig tilførsel skal benyttes etter faste og etter parenteral ernæring - start forsiktig (10-20 ml/t) Ved sondeernæring direkte i tynntarmen skal kontinuerlig administrering alltid benyttes

Atrofi I Manglende mat i tarmen (faste eller TPN) Tarmmucosa atrofierer Mulig fare for bakteriell translokasjon, dvs. overgang av bakterier fra tarm til blodbanen sepsis multiorgan failure

Atrofi II 10% av ernæringsregimet gitt som sondeernæring er nok til å vedlikeholde tarmens integritet

Komplikasjoner Vær i forkant - forebygg og observer tegn til utvikling av komplikasjoner Diarè: I de fleste tilfellene har diarèen ikke noe å gjøre med enteral ernæring. Reduser hastighet, romtemperatur, motilitetssenkende med. (eks.Imodium), laktobasiller (eks.Cultura), fiberrike løsninger

Andre komplikasjoner Obstipasjon: obs.væskebalanse, ev.fiber Kvalme/ oppkast: sjekk mengde i ventrikkel ofte, finn frem til pasientens toleranse, ev. smerte eller kvalmestillende Aspirasjon: Mest fryktet komplikasjon og den hyppigste. Kontroll av sondeposisjon, sengeleie, for mye i ventrikkelen. Finn grunnårsaken!

Ernæringssonder

Freka-PEG PEG - Perkutan endoskopisk gastrostomi Ch 15

Freka PEG

Percutan Endoskopisk Gastrostomi Unngå irritasjon i svelg og spiserør Redusere aspirasjonsfare Diskret Liten komplikasjonsrisiko Når stomien er dannet Port

Problemstilling III Pasienten kan av ulike årsaker ikke nyttiggjøre seg helt eller delvis av sondeernæring Parenteral ernæring Ernæring tilføres via venene

Kabiven ® 3 – kammerpose Separate kamre for glukose, Vamin (aminosyrer) og Intralipid (fett) Oppbevares i romtemperatur Holdbar i 24 måneder

Kabiven Energi Volum Protein Indikasjon 900 kcal 1026 ml 34 g Supplement 1400 kcal 1540 ml 51 g Lavt ernæringsbehov 1900 kcal 2053 ml 68 g Basalt ernæringsbehov 2300 kcal 2566 ml 85 g Forhøyet ernæringsbehov Osmolalitet 1230 mosm / kg vann

Fordeler ved perifer administrasjon Lettere og raskere oppstart Venflon legges på avdelingen Kan anvendes til en større pasientgruppe Færre komplikasjoner Ingen risiko i relasjon til CVK anleggelse Mindre risiko for infeksjon Billigere Tidsbesparende (sykepleietid, CVK innleggelse m.m)

Kabiven Peripheral Energi Volum Protein Indikasjon 1000 kcal 1440 ml Supplement 1400 kcal 1920 ml 45 g Lavt ernæringsbehov 1700 kcal 2400 ml 57 g Basalt /(lavt)ernæringsbehov Osmolalitet 830 mosm / kg vann

Maksimum infusjonshastigheter Glukose 0,25 g / kg / time Aminosyrer 0,1 g / kg / time Fett 0,15 g / kg / time Max. 2,6 ml Kabiven/kg/time svarer til 0,25 g glukose - 0,09 g aminosyrer - 0,1 g fett / kg/ time Max. 3,7 ml Kabiven Peripheral/kg/time svarer til 0,25 g glukose - 0,09 g aminosyrer - 0,1 g fett / kg / time

IMSC April 1-2, 1998 Kabiven 3-kammerpose Består av Vamin (aminosyrer), Intralipid (fett) og glukose med elektrolytter 4 størrelser til sentral bruk (Kabiven - 1230 mosm/kg) 3 størrelser til perifer bruk (Kabiven Peripheral - 830 mosm/kg) Per Larsén 1

Brukerveiledning Kabiven

Brukerveiledning Kabiven

HUSK! Vitaminer og sporelementer! Soluvit Vitalipid Tracel Først da er det fullverdig ernæring!!!

Glutamin Studier viser: Energisubstrat for tynntarmceller Redusere efflux av aminosyrer fra skjelettmuskulatur Viktig for immunforsvaret Hindre atrofi av tarmmucosa Ikke med i vanlige/standard TPN løsninger, men kan nå blandes i TPN løsninger i form av et dipeptid (Dipeptiven Ala-Gln, Glavamin Gly-Gln)

Hvordan forebygge tromboflebitt Anvend aseptisk teknikk Velg et tynt kateter Fastgjør venflon sikkert Skift venflon og infusjonssted daglig Unngå infusjon av blandinger med høy osmolalitet (ikke over 900 mosm/kg) Unngå infusjon av blandinger med pH under 5

Ernæringsterapi Hvordan? Ikke enten eller - men både og ! Kombiner Parenteral & Enteral ernæring

Ernæring i hjemmet Sondeernæring Parenteral ernæring – HPN (Hjemme parenteral ernæring) Samme hjelpemidler som på sykehus Pumpe og bæresystem spesielt viktig – mobil pasient

HPN – Hjemme parenteral ernæring Kort tarm Innflammatorisk tarmsykdom (Mb. Chron, Ulcerøs colitt) Obstruksjoner/passasjehinder i GI-tractus Stråleskadet tarm Cancer Malabsorpsjon

Ernæring Husk at ernæringen ikke er gitt før pasienten har fått den i seg og beholdt den!!!

Takk for meg!