Å LEVE ET FRISKERE LIV SELVHJELPSPROGRAM UTVIKLET VED

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om voksenopplæring med forskrift
Advertisements

Eldri Steen Sykepleier, veileder, helsepedagog, Dr. polit
”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Møteplass for mestring
Psykiske utfordringer ved MS
STUDIEARBEID Hva er en studieplan?
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom Mitt liv, mine valg Lærings- og mestringskurs for mennesker med progressiv muskelsykdom.
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Presentasjon av Studieforbundet Funkis. Studieforbund Studieforbundene i Norge bygger på en 150 år gammel tradisjon for opplysningsarbeid gjennom frivillige.
På vei mot likevekt! Likevekt!.
Friskere for LIVET! Hyggelig atmosfære Individuell samtale
Dette er Raskere tilbake
Samarbeid mellom Lærings og mestringssentra og Vårres brukerstyrt senter LMS BUP Klinikk St. Olavs hospital  Dagskurs pårørende forskjellige diagnosegrupper.
Selvhjelp Selvhjelpsgrupper –”Verksted for endring” –Fellesskap – basert på gjensidighet, tillit og respekt –Har som målsetting å fremme: Innsikt Mestringsevne.
PÅRØRENDE EN RESSURS Hvordan kan vi hjelpe tjenesteapparatet ? AKB-Pårørende en ressurs.
Nettstad: norsknettskole.no/mestring Roar Stokken Side 1 av 20 Lev eit friskare liv i Midt-Noreg – på Internett Roar Stokken prosjektleiar.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom Mitt liv, mine valg Lærings- og mestringskurs for mennesker med progressiv muskelsykdom.
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
SELVORGANISERT SELVHJELPSGRUPPER Tilbyr fortløpende etter behov
Presentasjon av Studieforbundet Funkis. Hva er et studieforbund? Studieforbundene i Norge bygger på en 150 år gammel tradisjon for opplysningsarbeid gjennom.
ZIPPYS VENNER Du står fritt til å gjøre denne presentasjonen mest mulig til din egen. Legg gjerne til konkrete bilder og tekst du ønsker å ha med, og du.
St. Olavs Hospital Avdeling for blodsykdommer
Søvn, hvile og aktivitet
Atrieflimmer Pasientopplæring:
Fremme helse og forebygge sykdom
Preoperativ opplæring hos uroterapeut
Kurs høsten 2015 Praktiske opplysninger om kurset: Kurset blir ledet av godkjente kursledere. Kurset går over ganger og varer i 2 ½ time. Det er.
PÅRØRENDEKURSET i ……………………… Innføring i temabaserte gruppesamtaler - faglige og praktiske tips Målgruppe: Ansatte og frivillige gruppeledere.
Frisklivssentralen - en kommunal forebyggende, helsefremmende og rehabiliterende tjeneste Notodden Frisklivssentral Fagleder Reidun Kasin Skoje.
HANDLINGSPLAN FOR FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON ROGALAND 2016 – 2017.
Nyansattopplæring v/ Marit Hofset Læring og mestring og brukermedvirkning.
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
Forsknings- og kreftsykepleier Turid Almvik Kreftsykepleier Janne Sundfær 5.oktober 2015 St. Olavs Hospital Avdeling for blodsykdommer
Mellom to stoler? Mads Andreassen – styreleder i Unge funksjonshemmede Forum for oppfølging av Nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering HOD.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!. Hovedpunkter Hva er et Studieforbund? Hva er Funkis? Betydningen av samarbeid Felles kurs og kompetanse.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!. Hva er et studieforbund? Nesten alle organisasjoner og lag driver kurs og opplæring for sine medlemmer.
Forberedende samtaler
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Astma - kurs Kursinformasjon
- Ta kontakt med kursledere:
Vi har trivelige lokaler i 4. etasje i Ankerskogen svømmehall
Invitasjon til Helt sjef!
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
- Ta kontakt med kursledere:
Hydrocephaluspoliklinikken
INFORMASJON OM DIAGNOSE, BEHANDLING OG UTFORDRINGER
”FRISKERE ENN DE FLESTE”
Lærings- og mestringskurs Lungesykdommer
Å få barn Skal – skal ikke ????
Lærings- og mestringskurs Lungesykdommer
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
Tilbakemeldinger fra deltakere på
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
BRUKERSKOLE for mennesker som lever med en demenssykdom
Velkommen til kurs Evt undertekst
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
- Ta kontakt med kursledere:
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
GRUPPE FOR UNGDOM GRUPPE FOR UNGDOM
Mestringstreff for personer med hjerneslag og deres nærmeste pårørende
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Utskrift av presentasjonen:

Å LEVE ET FRISKERE LIV SELVHJELPSPROGRAM UTVIKLET VED Patient Education Research Center, Stanford University, California.

Å leve et friskere liv" er en norsk utgave av Selvhjelpsprogram for kronisk syke og funksjonshemmede, utviklet ved Patient Education Research Center, Stanford University, California Studiemateriellet til kurset er oversatt og redigert til norske forhold av Sykehuset i Østfold HF, Lærings- og mestringssenteret. Grunnboka er utgitt i samarbeid med Funksjonshemmedes studieforbund.

Samarbeidspartnere: Medlemsorganisasjoner i FS, Sykehuset i Østfold HF og Nasjonalt Kompetansesenter for Mestring ved Kronisk sykdom.

Innhold Kurset går over 6 uker med 2,5 timer pr gang og er ment for mennesker med langvarig sykdom og/eller funksjonshemning. Kurset er også nyttig for pårørende/nærstående, samt andre som kunne tenke seg litt inspirasjon og hjelp til å mestre utfordringer i hverdagen

Målet med kurset er at deltakerne skal få hjelp til å se sine egne ressurser og tilegne seg ferdigheter til å mestre utfordringer i hverdagen. Det blir veiledet fra en detaljert lederhåndbok.

Kursinnhold: Å gjenkjenne symptomer Avspenning og visualisering Å sette mål Problemløsningsteknikk Mosjon og øvelser Håndtering av negative følelser Mestring av psykologiske reaksjoner

Gjøre velorienterte valg av behandling Kommunikasjon Bedre pust Medisinbruk Mestring av tretthet Samarbeide med helsepersonell Ernæring

Ledes av 2 kursledere som har gjennomført kursleder-kurs. Kursdeltakere kan ha – eller være pårørende eller nærpersoner til – høyst forskjellige diagnoser/sykdommer/funksjonshemminger Skiller seg ut fra rene selvhjelpsgruppe – konsept ved sitt kursopplegg. Selvhjelpsgrupper kan være en god oppfølging av ”Å leve et friskere liv” – kurs.

Erfaringer fra gjennomførte kurs. Gruppene bør ikke være for store – maks. 8-10 personer. Fordel med miks av ”bruker grupper”. Konseptet med 1 samling i uken over 6 uker bør følges. Å komprimere eller utvide tidsrammen gjør gjennomføringen mer utfordrende.

Tilbakemeldinger viser at deltakerne får et ”løft” i forhold til å ta tak i sin egen situasjon. Handlingsplaner kan være en måte å strukturere hverdagen på for noen. Behov for videreføring gjennom for eksempel selvhjelpsgrupper – samtalegrupper eller lignende.

Vanskelig å motivere menn til å delta – men når de først blir med deltar de aktivt og synes å ha like stort utbytte som kvinner. Egner seg for de fleste typer mennesker.