Programfag til valg (PTV) – Restaurant og matfag (RM)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ditt valg! Idrettsfag • Musikk, dans og drama Studiespesialisering
Advertisements

Team Matbransjen Ragnar Holth Jens Erik Dobloug Roger Gustavsen
Sommerskolen Oslo som rekrutteringsverktøy til restaurant- og matfag
Råd for et sunt kosthold (1)
Grete Haaland Sund HiAk,
Øvelse i utdanningsvalg for foresatte i grunnskolen
Karrieresenter Rogaland
Velkommen til Service og samferdsel VG2
Yrkesforberedende utdanningsprogram
fra helsemyndighetene
Organisering av PTF Vg1RM
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
. LOKALMATBUTIKK Si litt om meg selv; og hvorfor start av butikk.
Vardø Videregående skole
• Teknikk og industriell produksjon • Elektrofag • Bygg- og anleggsteknikk • Restaurant- og næringsmiddelfag • Helse- og sosialfag • Design, medier og.
Videregående opplæring Forberedelse til utdanningsmessa
Fagarbeider i bibliotek
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
Lærlinger på v/Rune Løberg Markedssjef i BK Gruppen.
Skolebesøk VG1 Restaurant og Matfag 2012
Tirsdag 1 november kl Onsdag 2. november kl Torsdag 3. november kl Onsdag 2. nov. kl der foreldre og ungdom.
VIDEREGÅENDE SKOLE Du er elev i videregående opplæring i 3 eller 4 år, avhengig av om du velger et STUDIEFORBEREDENDE eller YRKESFAGLIG UTDANNINGSPROGRAM.
Informasjon til minoritetsspråklige elever og foresatte
Velkommen til Service og samferdsel VG1
Byåsen videregående skole VG2 MATFAG
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
YRKESFAG Yrkesfaglig opplæring fører frem til et yrke og gir yrkeskompetanse med eller uten fag- eller svennebrev Hovedmodellen er år i skole 2.
Struktur Oversikt over programfagene: Årstrinn Vg2 Programfag
Vurdering Vg2 Design og trearbeid
Opplegget er utarbeidet i et samarbeid mellom:
Læreren som karriereveileder
UTDANNINGSPROGRAM SERVICE OG SAMFERDSEL
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
har vi gleden av å invitere til
Samtale 3.
Entreprenørskap som en del av prosjekt til fordypning
Utdanningsvalg 10.klasse
UTDANNINGSVALG 10.KLASSE
UTDANNING. » Hva er DU flink til/ ikke fullt så flink til? » Hva liker DU/ liker DU ikke å holde på med? » Trives DU best ute eller inne? » Liker DU best.
Dobbel kompetanse 4 årig løp
Videregående opplæring. Hva er videregående opplæring? Inngangsporten til videre studier og til yrkeslivet:  Studieforberedende opplæring legger vekt.
YRKESFAG Yrkesfaglig opplæring fører frem til et yrke og gir yrkeskompetanse med eller uten fag- eller svennebrev Hovedmodellen er år i skole 2.
Herøy vidaregåande skule Avd Herøy Herøy vidaregåande skule Avd Herøy Ligg sentralt plassert. Tett ved: Ligg sentralt plassert. Tett ved: -Herøy.
Et hav av muligheter Nærings- og utdanningskonferanse Leknes 4 februar Bjørn-Willy Hansen.
Fremtiden min.
Polarsirkelen videregående skole. Utdanningsprogram Studieforberedende Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Medier og kommunikasjon Kunst,
Det vanskelege valet Ei orientering om muligheiter.
Bygg- og Anleggsteknikk Liker du å arbeide med hendene? Har du lyst til å jobbe med noe interessant? Vil du ha muligheten til å kunne sette spor etter.
Kokk- og servitørfag Vg2 Videregående skole trinn 1, - Restaurant - og matfag RESTAURANT OG MATFAG: SERVITØR* KOKK* INSTITUSJONSKOKK* BAKER KONDITOR.
Foto: Helén Eliassen Arbeidsuke på 9.trinn Elevene skal ut i arbeidspraksis i uke 3, (13. til 17.januar) PRYO Sverresborg skole.
Arbeid med ny tilbudsstruktur. Bygg, elektro og industri + transport fra Sercvice og samferdsel er foreslått samlet i ett program Kontor, handel og service.
VELKOMMEN til informasjonsmøte om videregående opplæring
Baker- og konditorfagene 1. Baker- og konditorfagene 2.
Foto: Helén Eliassen Arbeidsuke på 9.trinn Elevene skal ut i arbeidspraksis i løpet av 9.skoleår. PRYO Sverresborg skole.
FYLKENES INFORMASJONSTJENESTE FOR SØKERE TIL VIDEREGÅENDE OPPLÆRING Videregående opplæring i Follo Ås ungdomsskole – 14. september 2016.
SERVICE OG SAMFERDSEL UTDANNINGSVALG 10. KLASSE. På Lier videregående skole gis det opplæring i ordinært løp: ›1 gruppe Vg1 Service og samferdsel ›1 gruppe.
V IDEREGÅENDE OPPLÆRING F ORBEREDELSE TIL UTDANNINGSMESSA Felles for skolene i Tromsø, Balsfjord og Karlsøy kommune Skoleåret 2015/2016.
| fb.com/trondelagfylke Skolekonkurranser RM i Sør-Trøndelag samarbeid, være utviklende, jobbe etter godfotteorien..
Arbeidet med ny tilbudsstruktur for yrkesfag
VELKOMMEN til informasjonsmøte om videregående opplæring
ELEKTRO Praksisdager HØST 2017.
Opplæringskontorenes rolle
Informasjon om videregående skole 2018
NY STRUKTUR.
Velkommen til Service og samferdsel
NOU 2018:2 Fremtidige kompetansebehov
Etter denne timen skal du kunne:
DET Å VÆRE PROFESJONELL YRKESUTØVER
Utskrift av presentasjonen:

Programfag til valg (PTV) – Restaurant og matfag (RM) Formålet med PTV er at elevene skal få et innblikk i utdanningen og ulike yrkesmuligheter innen Restaurant og matfag (RM) Kokk Institusjonskokk Servitør Slakter Butikkslakter Kjøttskjærer Pølsemaker GIVO Baker Konditor Fiskehandler Fagarbeider i sjømat Fagoperatør i næringsmiddel-industrien

Programfag til valg Skolene som tilbyr programområdet Restaurant- og matfag i Nord-Rogaland er: Ølen vgs Karmsund vgs

Ramme for PTV - RM Elevene møter på skolen og samles i et klasserom. De blir tatt i mot av faglærer og fem elever fra RM som skal følge elevene begge dagene. Her gjennomgås program for dagen – noe enkel teori. Elevene får et eget elevhefte med program for dagene. Elevene får utdelt kokkelue, forstykke og sko. Bukse og t-skjorte egnet for kjøkken stiller elevene med selv. Omvisning på hele Restaurant og matfag

Inndeling i grupper 15 elever deles inn i grupper på 3. Hver gruppe ledes av en elev fra RM

Forslag til innhold Dag 1: Enkel gjennomgang av utdanningsprogrammet og yrkesmuligheter Personlig hygiene og kjøkkenhygiene Ernæring Gjennomgang av dagens oppgaver Inndeling i grupper på 3 elever. Praktisk arbeid på kjøkken. Enkel 3-retter + bakverk. Oppdekking, servering, bespisning, oppvask

Forslag til innhold Dag 2: Personlig hygiene og kjøkkenhygiene Produksjonshygiene Ernæring Gjennomgang av dagens oppgaver Praktisk arbeid på kjøkken. Enkel 3-retter + bakverk. Produksjon av pølser! Oppdekking, servering, bespisning, oppvask Oppsummering av utplassering – med tilbakemelding fra elevene

Hva ønsker vi at elevene skal sitte igjen med: En bedre innsikt i: Hvordan Restaurant- og matfag er bygd opp Yrkesretninger innenfor Restaurant- og matfag Egne valg videre

Veien til det rette yrket! Konditor Pølsemaker Slakter Butikkslakter Fagarbeider i sjømat Institusjonskokk GIVO Baker Fiskehandler Fagoperatør i næringsmiddel-industrien Servitør Kjøttskjærer Kokk

Kokk Servitør Institusjonskokk Restaurantfag Kokk Servitør Institusjonskokk

Bak ethvert måltid ligger en ekte kjærlighet til å lage god mat. Restaurant Kokken Kreativ med Mat… Bak ethvert måltid ligger en ekte kjærlighet til å lage god mat.

Hva gjør en kokk? Som kokk produserer du mat på hotell, restauranter og maritim sektor Kokkeyrket er et av de mest spennende, innholdsrike og varierte yrke du kan tenke deg og inneholder litt av samtlige fag innen Restaurant og matfag.

Utdanningen VG 1 Restaurant og matfag gir deg en smakbit på alle fagområdene VG 2 kan du fordype deg i kokk 2 års læretid i bedrift Fagbrev

Muligheter Kokkefaget er et fag er et håndverk som gir deg store muligheter når det gjelder valget av arbeidssted, arbeidsmiljø, arbeidstid. Og med tanke på hvor i verden du vil jobbe.

Servitøren

Servitøren - Gjør måltidet til en opplevelse

Hva gjør en servitør? Servitøren har en viktig og meget krevende oppgave. Dette gjøres i tett samspill med gjesten dr du med din fagkunnskap, menneskekunnskap og evne til å yte god service legger til rette for at gjesten kan ta sine valg. Du må også servere dine anbefalinger på en profesjonell og positiv måte.

UTDANNING VG1 er en perfekt ramme rundt opplæring innen servitørfaget. Det gir et innblikk i samtlige yrker en servitør har kontakt med. Etter å ha smakt deg igjennom VG1, velger du restaurantfag på VG2. Med fagbrevet i hånden står du med en rekke muligheter foran dag.

Mulighetene Med videreutdanning er mulighetene gode for arbeid som hovmester, vinkelner, restaurantsjef over hele verden

Samler mange mennesker til store måltider – hver dag Institusjonskokken Samler mange mennesker til store måltider – hver dag

Utdanning VG 1 Restaurant og matfag der du får en smak av alle fagene VG 2 Restaurantfag hvor du fordyper deg i institusjonskokk 2 år i lære i bedrift Fagbrev

Hva gjør en institusjonskokk? Som institusjonskokk vil du ivareta matomsorgen for personer som av ulike årsaker, for kortere eller lengre tid, ikke kan ha ansvaret for sitt eget matstell. Du skal kunne planlegge, produsere, distribuere og framby alle måltider en person trenger i løpet av et døgn.

Jobb muligheter? Som institusjonskokk kan du jobbe innen flere deler av helse- og omsorgssektoren, kantiner, oljeplattformer, folkehøyskoler og generell forståelse for alle aspekter av matlagingen.

Består av ulike fag innen: MATFAG Består av ulike fag innen: Kjøttbransjen Fiskebransjen Baker og konditorbransjen Industriell næringsmiddel produksjon

Fag i bransjen Kjøttfagene hører inn under lov om fagopplæring i arbeidslivet Slakter Kjøttskjærer Pølsemaker Butikkslakter

Slakter Slakteryrket er et av verdens eldste yrker Slakting: Bedøving - avliving - flåing - skolding og uttak av indre organer. Slakteren har et spesielt ansvar ved behandlingen av slaktedyra før avlivingen og ved selve avlivingen

Slakter Du trenger kunnskap i : - anatomi - vurdering av kvaliteten på slaktet - slakting - skjæring og stykking. Slakteren må ha gode kunnskaper til hygiene, kontroll- og slakteriforskriftene

Pølsemaker Pølsemakeryrket har utviklet seg fra et typisk håndverksfag til å omfatte moderne industriproduksjon av kjøttvarer. Det kreves kunnskaper om tilberedningsmåter og utvikling av produkter. Det stilles krav til kunnskap om teknologi og andre maskinelle hjelpemidler. Produkter Deiger og farser Pølseprodukter (røkte og kokte) Kjøttpålegg Posteier og puddinger Spekevarer

Kjøttskjærer Kjøttskjæreren skjærer ned kjøttet til stykningsdeler, biffer fileter og benfritt produksjonskjøtt. Biffer og fileter blir vakumpakket og merket for modning. Produksjonskjøttet blir standardisert med hensyn til fett-, vann- og proteininnhold. Kjøttskjæreren lærer å stykke og skjære, standardisere kjøttsorteringene, pakke og merke produktene.

Butikkslakter Butikkslakteren har sitt arbeid i dagligvarebutikkenes ferskvareavdelinger og i slakteriforretninger. I dagligvarebutikken omfatter vareutvalget i tillegg til kjøtt og kjøttprodukter både sjømat, frukt og grønt, bakerprodukter, ost og melkeprodukter Slakteriforretningene produserer spm regel både ferdigmat og cateringprodukter Butikkslakteren lærer kundebehandling og salg Produksjonslære, kalkulasjon og prisberegning utgjør en vesentlig del av opplæringen i bedrift (ved siden av finstykking av kjøtt).

Fagarbeider i sjømat Som fagarbeider i sjømatnæringen arbeider du i en av de mest spennende næringene du kan tenke deg. Du arbeider med produksjon av ulike sjømatprodukter til kunder over hele verden som setter strenge krav til råstoff.

Fiskehandleren – Din nærmeste vei til god sjømat Fiskehandleren har direkte kontakt med forbrukeren, og er næringens ansikt utad. Hun eller han jobber med sjømat innen grossist, eksport- eller detaljhandelen. Fiskehandleren må kvalitetsvurdere og klassifisere fisk og skalldyr, filétere, renskjære og utføre håndtverksmessig produksjon av sjømatdelikatesser og farseprodukter

Bakeren – Mye mer enn pepperkaker Bakeyrket er et praktisk fag. Som baker skal du kunne lage gjærdeig til brød, boller, loff, rundsykker, wienerbrød og andre godsaker både manuelt og ved bruk av maskiner.

Konditor – en kunstner uten lerret… En konditor lager alle typer kaker og søte bakevarer, eller ”den søte kunst” som det også kalles. Her teller nøyaktighet, godt håndlag og sans for form og farge.

Fagoperatør i næringsmiddelindustrien – faget som fyller butikkhyllene En fagoperatør produserer varer du bruker hver dag eller flere dager i uken. Sjokolade, øl og mineralvann, mel og andre kornprodukter, chips og snacks, meieriprodukter og hermetikk og foredling av kjøtt og fisk er noe av dette. Du styrer produksjonsprosessen fra råstoff til kontroll av ferdige produkter.