Erfaringer og utfordringer ved levende lagring av skalldyr

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

Dødsfall om bord.
Innføring i hygiene.
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Teknisk og metodemessig oversikt
Rosèvin.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
ENERGIOMSETNINGEN.
Kan oppdrettsnæringen føre til endringer av virulens hos parasitter?
Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell
Råd til barn og foreldre
Å opprettholde et godt immunforsvar
Sykdommer og parasitter
Markedsmuligheter Russland Presentasjon Skalldyrkonferansen Stavanger 3. november 2009 Svein Ruud, adm. dir Troika Seafood.
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Eksperimentelt arbeid
Krav til lagring av sterilt utstyr
Akvakulturutdanning Val videregående skole (Noen områder)
Base system MODELL Q1 Base enhet Extern manøver panel
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Fra matavfall til jord Her må det fylles inn noe om bakgrunnen...
Rovprisingsforbudet anvendt på transport (ferge) av Sjeføkonom Lars Sørgard Konkurransetilsynet i Norge Konkurranserett i shipping Det 22. nordiske sjørettsseminar.
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje Hvordan kan emballasjeindustrien bidra til å firdoble verdiskapningen innenfor marin sektor i Norge innen.
Stein Mortensen og Arne Duinker
Energibalansen.
Simplex metoden Meget kraftig metode for løsning av store LP-problemer
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Velkommen til Newton Gildeskål
Superkjøling av torskeloins
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Et av de viktigste målene for prosjektet
Erfaringer med resirkulering i smoltproduksjon John-Ivar Sætre MRH-årsmøte Ålesund
Smittemåter og smitteforebygging
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
En blåkopi av et lakseslakteri? SINTEF Fiskeri og havbruk
Vitaminer.
Leif Aanderud Yrkesmed.avd. Haukeland Universitetssykehus
MARKEDSUTVIKLING FOR KRABBER Ove Johansen Norges Sjømatråd.
Varekunnskap.
1 St.meld. nr. 12 ( ) Om dyrehold og dyrevelferd Pressekonferanse fredag 13. desember 2002.
Braut produkter.
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Håndholdt vibrebrende verktøy CAKE. Helse effekter Akutte effekter Redusert blodgjennomstrømning Redusert følelse/finmotorikk Problemer med å utføre presisjonsoppgaver.
Preline Fishfarming System Teknologi, resultater og utfordringer
Seminar Florø – Akvakultur og ny teknologi 24.4 –
Vaksinebivirkninger og tilvekst
Norwegian Ministry of Fisheries 1 ”Rammebetingelser og utvikling av fiskerinæringen i Oslofjord-regionen” Fiskeriminister Svein Ludvigsen Oslofjorden Fiskerlags.
Grunnleggende ernæring
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
Beredskap Risikohåndtering, kontinuitets- og katastrofeplaner.
Mottakskontroll.
Jordbærsvartflekk - overvåking og kontroll
Sykdommer knyttet til livsstil
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Vitenskapelig usikkerhet Er det lett å se hva pH- verdien er? Hvilke andre metoder kan brukes til å måle pH? Foto: Cappelen Damm.
Markedsleder i Norge på elektriske busser
Prognoser for arbeidsmarkedet i Oppland i 2015
Sirkulasjonssystemet
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Stillehavsøsters.
Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Utskrift av presentasjonen:

Erfaringer og utfordringer ved levende lagring av skalldyr Skalldyrkonferansen, 2-3 nov. 2009 Astrid K. Woll, Møreforsking Marin

Levende sjømat Møreforsking har jobbet med levende lagring og transport av skalldyr i flere bedriftsorienterte prosjekt. Fokus: overlevelse og dyrevelferd, sluttkvalitet på varen og marked. Taskekrabbe Reker Kamskjell Sjøkreps

Crustasea (www.crustasea.com)

Crustasea Bransjerettet EU prosjekt NSL koordinator Partnere fra Norge, Island, Irland, Wales, UK - Portugal, Spania (bransjeorganisasjoner, SMB og FoU) 3 årig prosjekt som avsluttes des. 2009 30 % av midlene er beregnet til utarbeiding av informasjonsmateriell og til kunnskapsformidling Fokus følgende arter Taskekrabbe, sjøkreps og hummer

Noen biologiske aspekt levende skalldyr Skalldyr er vekselvarme dyr Store temperaturforandringer stresser Kjernetemperatur forandres raskt i vann, senere i luft. Oksygenforbruket øker med temp og aktivitet Oksygenforbruket synker ved sulting Tåler tørr lagring Toleranse og KRITISKE GRENSER varierer for ulike arter

Logistikk Stress akkumuleres gjennom alle ledd. KJØLEKJEDEN – bør så langt mulig opprettholdes. Fangst - Sortering - Lagring om bord – Mellomlagring Transport til marked Lagring importør – Distribusjon HORECA etc. t °C t °C t °C

Logistikk

Logistikk Lagringsfasiliteter importør Source: Sara Barrento Logistikk Lagringsfasiliteter importør Eksempel: Portugal, 22 anlegg identifisert 7 med åpne system, avhengig av tidevann. Ingen temperaturstyring. 5 såkalt semi-open, noen med sandfilter og kjøling. 10 lukkede, dvs resirkulering med sandfilter, biofilter, UV behandling og kjøling.

Logistikk Flyfrakt Tørr lagring Isoporkasser med gelis Med oksygen eller uten?

Logistikk Eksempel: taskekrabbe Trøndelag – Beijing 2000. Rød: temp i kasse. Svart: utvendig kasse

Logistikk Skalldyr tåler tørr lagring / transport. Temperatur, tid, luftfuktighet viktig for kritiske grenser. The results suggest that the time available for dry holding, is markedly reduced if temperature increases above 10°C, if the aim is to keep the crabs in good vitality when arriving at the final destination which in Norway most often is a processing plant. Based on the above results an illustration was made to roughly suggest the time available before reduced vitality can be expected under the various temperature (Figure 4). In the figure two exponential lines were fitted by to the observations of week and moribund crabs in the overall material. A combination of temperature and holding time that places you below the lower line is expected to keep crabs in overall good vitality, i.e. after about 5, 11, 30 and 60 hours at 5, 10, 15 and 20 °C, respectively. Similarly, ending above the upper line in Figure 4, i.e. after about 9, 18, 44 and 72 hours at the same temperatures is likely to result in a marked reduction of overall vitality and rapidly increasing mortality can be expected. Gjellene og gjellehulen viktig!

Logistikk t °C timer 5 70 90 10 30 45 15 11 18 20 9 Eksempel: Forsøk med taskekrabbe lagret i 20 kg krabbekasser t °C timer 5 70 90 10 30 45 15 11 18 20 9 Grønn Tid der krabber er forventet å være ved god vitalitet (forutsatt fuktige omgivelser uten trekk). The results suggest that the time available for dry holding, is markedly reduced if temperature increases above 10°C, if the aim is to keep the crabs in good vitality when arriving at the final destination which in Norway most often is a processing plant. Based on the above results an illustration was made to roughly suggest the time available before reduced vitality can be expected under the various temperature (Figure 4). In the figure two exponential lines were fitted by to the observations of week and moribund crabs in the overall material. A combination of temperature and holding time that places you below the lower line is expected to keep crabs in overall good vitality, i.e. after about 5, 11, 30 and 60 hours at 5, 10, 15 and 20 °C, respectively. Similarly, ending above the upper line in Figure 4, i.e. after about 9, 18, 44 and 72 hours at the same temperatures is likely to result in a marked reduction of overall vitality and rapidly increasing mortality can be expected. Rød Tid som er forventet å gi økt dødelighet.

Håndtering Tap kvalitet /økonomi Håndtering STRESS Skader i skall, gangbein og klør Amputasjon gangben og klør Skader indre organer Fysiologiske forandringe, bl.a. opphoping av melkesyre i blod og muskel

Håndtering Eksempel: Ved fangst av kamskjell utsettes skjellene for støt og fall: ved inntak og lagring ombord – mellomlagring på land – og under pakkeprosessen. Hvilken betydning kan dette ha for overlevelse? Vekstkant

Håndtering Forsøk ulik behandling Dødelighet etter 5 dager Tre dropp mot hardt underlag fra 1 – 1.5 m. 90 % Skjell gruppevis (10 skjell) helt 3 ganger mellom tørre dunker, tilsvarende fall på 1 m. 7 % Skjell hvor vekstkanten ble skrapet/hakket av. 0 % Kontroll

Håndtering Eksempel: Fangstbehandling taskekrabbe Erfaren fisker ”Legg”: < ½ m ”Kast”: 1 – 1 ½ m ”Legg” Lagringsenheter Ca 20 kg krabbe i hver enhet. Totalt 1038 krabber. Vitaliteten registrert ved levering (6 timer etter fangst) lagring kjølerom (24 t etter fangst) ”Kast”

Håndtering Sterk Svak Halv-død

Kvalitet / Matfylde NIR Near Infrared (NIR) spektroskopi nyttes i dag for on-line måling av fett og farge og vanninnhold i klippfisk. Instrumentet produseres av Qvision. I forbindelse med prosjektet Crustasea ble instrumentet installert hos Hitramat i 2007.

Kvalitet / Matfylde Taskekrabbe Mål å utvikle en rask ikke-destruktiv metode for industriell måling av matinnhold i krabber på produksjonslinje. Data samlet inn, bearbeidet og modeller utviklet for å identifiseres mengde lever/rogn og innhold av vann Flere biologiske, tekniske og mekaniske utfordringer, men høsten 2009 fungerer maskinen lovende.

Kvalitet / matfylde Krabbe sett ovenfra, hvor ryggskjoldet er tatt vekk. Lite matinnhold

Stress – påvirker dette kvalitet og holdbarhet? Innledende forsøk kvalitet av stresset krabbe (tørr lagring) i forhold til kontrollgruppe Duo-trio test ga forskjell på klomat men ikke levermasse. Innledende forsøk i gang i forhold til stress og holdbarhet ved lagring av kokt hel kabbe.

Dyrevelferd Med velferd menes at individet ikke skal utsettes for unødig lidelse Tifotkreps er også innlemmet i Dyrevernloven Hvordan skal vi måle dyrevelferd hos skalldyr? - fysiologiske kriterier (blodparametere) - vitalitet - annet

Miljøaspekt Forsendelse av levende dyr over grenser kan gi mulighet for blanding med lokale arter(jfr. Amerikansk hummer) Smitte / sykdommer kan overføres