Marine proteiner - Bioaktivitet og assosierte helseeffekter Maring FagDag, 29. november 2012, Gardemoen Rune Larsen Fiskerihøgskolen, Universitetet i Tromsø.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Facts and Intervention
Advertisements

12.Studienreise nach Finnland,
ENERGIOMSETNINGEN.
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Norwegian Ministry of Local Government and Regional Development Engelsk mal: Startside Tips norsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – norsk.
Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet
R OTARYS UTDANNINGSPROGRAM FOR UNGDOMSLEDERE. ÅRETS ARRANGEMENT.
Hvor kritisk er innholdet av omega-3 hos oss mennesker? Livar Frøyland Forskningsdirektør NIFES 8. Maring FagDag 29. november
MedieTrender – med fokus på sosiale medier EnergiNorges Markedskonferanse Knut-Arne Futsæter
DESEMBERKONFERANSEN Kristian Siem SS7 New Vessels
Siri Eldevik Håberg MD PhD I4C, Lyon, November 12, 2012.
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
GMO-situation in Norway Kathrine & Marte, Nordic-Baltic NGO meeting 2012.
The Trondheim Toll Ring System
Ledelsesinformasjonsystem
Pareto presentation 29. August
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Ung på hybel, en utfordring for psykisk helse? Helsesøsterkongressen Wenche Wannebo Helsesøster og stipendiat, HiNT.
Network- based Regional Specialisation in Child and Adolecent Psychiatry Making it Work Tromsø 23 september 2005 Olav Eldøen og Randi Nesje Myhr.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Classification: Internal Status: Draft Prosjektforslag 8 Eksperter i Team - Gullfakslandsbyen 2008 PASF injeksjon i H1 segmentet på Gullfaks hovedfelt.
3D-structure of bacterial ribsoomes. Components required for protein-synthesis in E. coli.
1 Sealab 22 jan Geminisenter fiskeri Jarle Mork, Trondhjem Biologiske Stasjon Applied population geneticsand fisheries biology Applied population.
Det medisinsk-odontologiske fakultet Søknadsfristen våren 2014 Horisont 2020 FristerUtlysningerNotater (1 stage) (2 stage) Societal.
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Yngelfôr til torsk Kan vi erstatte levendefôr med nytt formulert fôr nå? Jose Rainuzzo Seniorforsker SINTEF Fiskeri og Havbruk.
Men hva mener de som har klart det? Børge Haugset (NTNU&SINTEF)
OE Iversen KK, Haukeland Universitetssykehus ” HRT – og cancer/hjerte- karsykdommer ” Emnekurs i Gynekologi 2010.
Klinisk skjema nyrebiopsiregisteret
Cytokiner og reguleringsmekanismer Del II
Total helserisiko ved overvekt Overlege Bård Kulseng
1 Surrogat - endepunkter: Teori og empiri Fagdag i helseøkonomi 3. mars 2009 Ivar Sønbø Kristiansen Institutt for helseledelse.
1 p.nr / des : profilundersøkelse 2010 Profilundersøkelse 2010 : 15 år+ oljeindustriens landsforening utarbeidet av Synovate Norge (tidligere.
Forskningsetikk og premiering av deltakere i forskning: Hva sier NESHs retningslinjer og hvilke forskningsetiske spørsmål reises? Bergen, 27, februar 2009.
Økonomiske forutsetninger Gullfaks landsbyen 2007.
Forkjølelse Lege Rolf Møller
Kosthold og ernæring ved revmatisme
fra nachspiel ide til eksport vare
Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)
Evidens-basert praksis Kunnskapsbasert praksis Evidence based practice Kåre Birger Hagen Nasjonalt Revmatologisk Rehabilterings- og Kompetansesenter Diakonhjemmets.
R OTARYS UTDANNINGSPROGRAM FOR UNGDOMSLEDERE. TEMA.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Sikkerhetsarbeid i den nordiske fiskeflåten -Et arrangement under Norges formannskap i Nordisk Ministerråd 2012 Tromsø Trends of the fatal.
Publisering i åpne kanaler Anne Storset Institutt for mattrygghet og Infeksjonsbiologi.
Problem set 2 By Thomas and Lars PS: Choose the environment, choose many pages per sheet. Problem set 2 Exercise 11/29 Laget av: Thomas Aanensen og Lars.
Erfaringer med forebyggende helsearbeid og effekter av tiltak i bydel
Planning and controlling a project Content: Results from Reflection for action The project settings and objectives Project Management Project Planning.
PIMEX for kontroll av støyeksponering Filmer fra Sunndalsøra 16. februar 2007 Kristin Brørs.
Harry-Sam Selikowitz, Dr. Odont.
Hva ble sagt på ICoMST 2014 ? Kjøtt og helse!
Blood Pressure and Sound
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
COPD Chronic obstructive pulmonary disease By Espen Gavin and Zabihulla Mirzai.
Ernærings- og helsepåstander -Når kan en påstå at sjømat er sunt? -Kan man si at sjømat er en god proteinkilde? Sjømatkonferansen i Bergen, 24. okt 2012.
Livsstil -et spørsmål om valg? Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Frambu senter for sjeldne diagnoser.
Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Havet som blå resept, kilde til sunne og næringsrike proteiner Dag Rune Olsen dekan.
Obesity and Diabetes.
Projections of the disease burden
Halvparten av verden er underernært eller feilernært
Volume ():bjgpjan marshall-fl-p
Dexmedetomidine reduces intestinal and hepatic injury after hepatectomy with inflow occlusion under general anaesthesia: a randomized controlled trial 
The Phosphotidyl Inositol 3-Kinase/Akt Signal Pathway Is Involved in Interleukin-6- mediated Mcl-1 Upregulation and Anti-apoptosis Activity in Basal Cell.
How to evaluate effects of inspections on the quality of care?
Hepatic ATP content, ATP/ADP ratio, phosphorylation potential, and caloric intake in sham-STZ and hepvag-STZ rats with 48 h of access to chow or chow+lard.
Increased nitric oxide synthase activity after canine cardiopulmonary bypass is suppressed by S-nitrosoglutathione  Irvin Mayers, MDa, Eduardo Salas,
LXN expression is decreased in PC-3-resistant cells.
HER3 and IGF1R plasticity as a mechanism of acquired resistance to cetuximab in vitro. HER3 and IGF1R plasticity as a mechanism of acquired resistance.
Effect of dietary energy balance intervention on M-Wnt and E-Wnt tumor progression, intratumoral adipocyte accumulation, and necrosis. Effect of dietary.
Utskrift av presentasjonen:

Marine proteiner - Bioaktivitet og assosierte helseeffekter Maring FagDag, 29. november 2012, Gardemoen Rune Larsen Fiskerihøgskolen, Universitetet i Tromsø

Innhold •Helseeffekter av sjømat  Fisk vs fett •Bioaktivitet fra proteiner og peptider  Blodtrykksreduserende  Antioksidativ •Taurine •Andre bioaktiviteter 2

Helseeffekter av sjømat •God dokumentasjon for helseeffekter av sjømatkonsum  Hjerte- og karsykdommer  Foster- og nevroutvikling  Andre sykdommer og lidelser •Inflammatoriske sykdommer som artritt og tarmsykdommer •Mentale lidelser •Effekter har hovedsakelig vært tilskrevet n-3 PUFA  Debattert i media i senere tid •Sterkere bevis for helseeffekt av fisk enn n-3 PUFA 3

Lipider 1-30% Proteiner ~ % Vann 53-82% Fiskemuskel Fisk er ikke bare fett • Fisk inneholder andre helsefremmende komponenter og næringsstoffer • Proteiner, peptider og aminosyrer • Mineraler • Vitaminer • Andre bioaktive forbindelser • Komponenter kan forsterke og/eller fremheve effekt av n-3 PUFA 4

Proteiner og proteinprodukter - Seafood proteins Diet - fillet Processed-Rest raw materials Protein products Whole proteins Bioactivity Nutrition Enzymes Bulk proteins -Collagen Peptides Applications -Food, feed and ingredients -Nutraceuticals -Pharmaceuticals -Cosmetics Protein quality -AA-composition -Bioavailability - ACE - Antioxidation - Other bioactivities 5 Research and studies to evaluate health effects have quite different approaches - Objectives - Materials - Isolated proteins/peptides

Dietary Protein Sources and Risk of Coronary Heart Disease in Women 6 • Nurses’ Health Study (26 y) • women ( y) • Diet assessed every 4 years • Intakes of red meat and high-fat dairy associated with elevated risk of CHD • Intakes of poultry, fish, and nuts associated with lower risk • 1 serving per day of fish 24% lower risk of CHD compared red meat • Nurses’ Health Study (26 y) • women ( y) • Diet assessed every 4 years • Intakes of red meat and high-fat dairy associated with elevated risk of CHD • Intakes of poultry, fish, and nuts associated with lower risk • 1 serving per day of fish 24% lower risk of CHD compared red meat Bernstein, AM., et al (2010) Circulation 122:

Decreases in anthropometric measurements after the 8-week intervention (unadjusted data). A. Ramel et al (2008) Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 19, Consumption of cod and weight loss in young overweight/obese adults on an energy reduced diet for 8-weeks 7 - Weight loss 1.7 kg greater with 150 g cod 5 times a week - Small but significant reduction in blood pressure - Weight loss 1.7 kg greater with 150 g cod 5 times a week - Small but significant reduction in blood pressure

Digestion: Proteins  Peptides  Amino acids •Different enzymes – different specificity  endopeptidases & exopeptidases •Different peptides or pieces of proteins •Different peptides are shown to have different effects  Antioxidative activity  Blood pressure attenuation  Anticoagulant activity •Different enzymes – different specificity  endopeptidases & exopeptidases •Different peptides or pieces of proteins •Different peptides are shown to have different effects  Antioxidative activity  Blood pressure attenuation  Anticoagulant activity Endopeptidases and exopeptidases 8

Blodtrykksreduserende aktivitet •Høyt blodtrykk er en stor og uavhengig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer •Peptider fra marine organismer kan påvirke enkelte systemer som kontrollerer/regulerer blodtrykket  Inhiberer aktiviteten til angiotensinkonverterende enzym (ACE) •Relativt mange in vitro studier på sjømatproteiner, men også noen dyre studier •Korte peptidkjeder har best effekt, gjerne med Trp eller Pro i c- terminus •Få eller ingen bieffekter, men syntetiske ACE-hemmere kan gi bieffekter •Peptidene har liten effekt eller ingen effekt på normotensive individer 9

10 Angiotensin Converting Enzyme (ACE)-inhibition ACE promotes the conversion of Ang I to the vasoconstrictor Ang II. Inhibitors used as antihypertensive agents. 10

Humane studier – Katsubushi oligopeptide Double blind, randomized cross over study -5 weeks -Placebo vs KO N= 65, borderline/ mildly hypertensive subjects Dose: 5 mg/ D LKPNM Significant reduction in SBP og DBP 11

Humane studier – Valyl-Tyrosin fra sardiner Kawasaki et al, 2000, J Human Hyp, 14, •Double blind placebo controlled, 11 weeks •N= 29, borderline and hypertensive subjects •Dose: 6 mg/d VY •Significant reduction in SBP and DBP found •Significant reduction in AngII and Aldosteron after 4 weeks 12

Antioksidativ aktivitet •Oksidasjon og oksidativt stress er forbundet med en rekke sykdommer  CVD, diabetes, kreft •Flere potensielle mekanismer for antioksidativ effekt (in vivo)  Multifunksjonell og uspesifikk  ROS-inaktivering  «Scavenging» frie radikaler  Kjelatering av transisjonsmetaller  Reduksjon av hydroperoksider 13

Antioksidativ aktivitet •Peptider har høyere antioksidativ aktivitet enn proteiner og AA  Stabilitet etter oksidasjon  Tilgjengelighet av sidekjeder tærtiær struktur •Svovel-AA og AA med aromatiske AA antas å ha best antioksidative egenskaper •in vitro modeller og dyrestudier dominerer •«In contrast to the other energy-restricted diets, the cod based diet was found to significantly increase plasma total AOC and decrease oxidative stress as measured by MDA» Parra (2007) 14

Marine proteiner/peptider med andre bioaktive egenskaper •Effekt mot insulinresistens og diabetesutvikling •Anti-inflammatorisk effekt •Kolesterolsenkende effekt •Metabolsk effekt •Anabolsk effekt 15

Taurine • Fri aminosyre (sulfoaminosyre) • Rike forekomester i sjømat, særlig mollusker (skjell og snegler) • Inngår i en rekke fysiologiske/biologiske prossesser • Betinget essensiell - begrenset egensyntese • Økt inntak er assosiert med helseeffekter 16

Taurine supplementation Total Cholesterol HDL-C Without TAU 1g n-3 PUFA With TAU 1 g n-3 PUFA and 420 mg taurine Control Changes in serum lipids (mmol/l) * * * Significantly different from the control group LDL-C Elvevoll et al., Atherosclerosis 2008 Levels comparable to a diet high in seafood Randomized, double- blind, parallel intervention trial 110 healthy individuals 7 weeks, fish pâté Reduced total cholesterol (- 4 %) and LDL (- 8%) HDL increased (+ 6%) More trials needed Levels comparable to a diet high in seafood Randomized, double- blind, parallel intervention trial 110 healthy individuals 7 weeks, fish pâté Reduced total cholesterol (- 4 %) and LDL (- 8%) HDL increased (+ 6%) More trials needed 17

Taurine og assosierte helseeffekter •Hjerte- og karsykdommer  Dyslipidemia  Aterosklerose •Blodtrykkssenkende effekt  Funnet i ulike dyremodeller  Epidemiologiske studier •Diabetes  Flere dyrestudier som finer gunstige effekter, men dårlig dokumentasjon i humanstudier •Leverskader  Noen dyrestudier viser at taurine kan beskytte mot alkoholinduserte leverskader 18

Bioaktive peptider fra andre proteinkilder •Forskning på bioaktivitet av marine proteiner er relatativt ny  Melkebransjen har vært aktiv i flere tiår. Korhonen 2009, J Func Foods, 1,

Oppsummering •Fortsatt sunt å spise sjømat •Marine proteiner/peptider kan ha blodtrykkssenkende effekt, men få humane studier er utført •Antioksidativ effekt av marine proteiner/peptider er godt dokumentert in vitro og i dyremodeller, men få humane studier er utført •Flere andre interessante helsefremmende egenskaper og bioaktiviteter ved marine proteiner/peptider 20