fra helsemyndighetene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
Tone L. Bie, 2014.
Kosthold - Norsk Forening for Angelman syndrom
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Marianne Dahlum Helsesøster
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Vitaminer.
Immunforsvar - Rebusløp
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Kompetanseheving sukker
Undervisningsmateriell om sukker
Oppgaver Næringsstoffer
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre, fysioterapeuter og fagfolk med ernæringskompetanse.
Etter denne timen skal du kunne:
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
SUKKERSKOLEN Til bruk i frisklivssentraler, tannhelsetjeneste og andre helsetjenester «Sukkerskolen» er et undervisning- og veilendingsverktøy til bruk.
Kompetanseheving sukker
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Etter denne timen skal du kunne:
Kompetanseheving sukker
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

fra helsemyndighetene Kostråd fra helsemyndighetene

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag La grønnsaker og frukt inngå i alle dagens måltider. 1 porsjon tilsvarer 100 g. Halvparten av «fem om dagen» bør være grønnsaker Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører til i et variert kosthold

Spis grove kornprodukter hver dag Velg grove kornprodukter Nøkkelhull Brødskalaen Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn Velg kornprodukter med lavt innhold av fett, sukker og salt

Spis fisk Ha fisk som middagsmat to til tre ganger i uken. Bruk fisk som pålegg. Minst halvparten av fisken bør være fet fisk Laks Ørret Makrell Sild

Magert kjøtt og kjøttprodukter Begrens mengden bearbeidet kjøtt Velg hvitt kjøtt Velg rent kjøtt Velg magre kjøttprodukter med lite salt Velg produkter merket med nøkkelhull

Magre melkeprodukter Kesam fremfor rømme Lettyoghurt fremfor yoghurt Velg lettost Velg melkeprodukter merket med nøkkelhullet

Generelt Unngå matvarer med mye salt Bruk andre krydder samt urter for å sette smak Unngå mat og drikke med mye sukker. Mye sukker i brus, saft og godteri Velg vann som tørstedrikk. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.