fra helsemyndighetene Kostråd fra helsemyndighetene
Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag La grønnsaker og frukt inngå i alle dagens måltider. 1 porsjon tilsvarer 100 g. Halvparten av «fem om dagen» bør være grønnsaker Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører til i et variert kosthold
Spis grove kornprodukter hver dag Velg grove kornprodukter Nøkkelhull Brødskalaen Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn Velg kornprodukter med lavt innhold av fett, sukker og salt
Spis fisk Ha fisk som middagsmat to til tre ganger i uken. Bruk fisk som pålegg. Minst halvparten av fisken bør være fet fisk Laks Ørret Makrell Sild
Magert kjøtt og kjøttprodukter Begrens mengden bearbeidet kjøtt Velg hvitt kjøtt Velg rent kjøtt Velg magre kjøttprodukter med lite salt Velg produkter merket med nøkkelhull
Magre melkeprodukter Kesam fremfor rømme Lettyoghurt fremfor yoghurt Velg lettost Velg melkeprodukter merket med nøkkelhullet
Generelt Unngå matvarer med mye salt Bruk andre krydder samt urter for å sette smak Unngå mat og drikke med mye sukker. Mye sukker i brus, saft og godteri Velg vann som tørstedrikk. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.