Kystskogbrukets muligheter i framtida Landbruksseminar i Nordland ” Fremtidsbonden i lokalmiljøet ”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BIOMASSETILGJENGELIGHET
Advertisements

SKOGFORSIKRING OG STORMEN ”DAGMAR” Informasjon fra Skogbrand, februar 2012.
Nordlandsbankens forventningsindikator for n æ ringslivet i Nordland 2009 Sp ø rreunders ø kelse gjennomf ø rt i november og desember 2008 blant 100 bedriftsledere.
Forslag til tre forbedringstiltak for
Grunnfondsseminar Oslo, 21. september Gode og stabile rammebetingelser •Sterk økonomisk vekst •Høy befolkningsvekst –Stavanger-regionen Norges tredje.
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
Stiftelsen Elektronikkbransjen. • Store husholdningsapparater øker mest, med hhv 11 prosent vekst i volum og 14 prosent i verdi. • Innbygging utgjør.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Furutangen Aktivitetssenter AS
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Skognæringa Kyst Et overbyggende samarbeidsorgan for de fylkesvise skognæringsnettverk i kystskogbruksfylkene Forumsmøte Skognæringa i Trøndelag den 27.
Resultatpresentasjon pr 4. kvartal 2010
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Östfold, utmaningar och möjligheter … men resten blir på norsk Kjell Arne Græsdal Daglig leder.
Viken Skog SA Olav Breivik
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Historisk løft for minstepensjonister og unge uføre Trygdeoppgjøret 2008 (28. mai 2008)
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
BUDSJETT 2011 KS-konferansen 13. oktober Statsbudsjettet Økning i frie inntekter på 200 mill kr til fylkeskommunene Realøkning i frie inntekter.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 4. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Hvordan utfordrer NoBio regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet 2010? Årsmøte i Norsk Fjernvarme, Fredrikstad 28. mai 2009 Kari Asheim, NoBio.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Dialogkonferanse billettkontroll, samt vektertjenester for nattilbudet
Markedssituasjonen for drift og vedlikehold, funksjonskontrakter
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Fra byggeboom til byggedepresjon på rekordtid….. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening 15. oktober 2008 Fra byggeboom til byggedepresjon på rekordtid…..
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
NTS-KONSERNET Resultatpresentasjon pr 3. kvartal november 2011 kl 0800.
Eiendomsstruktur og effektivitet
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Om skog, bioenergi og klimanøytralitet
PETS DISTRIKT 2290 ROTARY ÅRET MÅL OG STATEGIER.
Copyright Mercell AS 1 Oslo,30. August 2006 Bergen,31. August 2006 Skandinavias største møteplass for innkjøpere og leverandører !
Forutsetninger for skogproduksjon
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Foredrag på vårsamling Heia den 12. april Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger.
Videreføring av arbeidet i nettverkene i Namdalen Heia, den 12. april 2013.
Årsregnskap NMF- sør 2009 og Resultat 2009 og 2010.
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Presentasjon Regnskap for 4. kvartal 2006 av adm. direktør Olav Line Oslo, 13. februar 2007.
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Velkommen til en kort presentasjon av Glommen Skogs satsing
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 11/5-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Bioøkonomi i oljeskyggen Åpen høring i Stortingets finanskomité 16. mai 2013 Johan C. Løken, styreleder i Det norske Skogselskap.
Representantskapsmøte Norges Råfisklag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Tromsø 26. mai 2005.
ALLSKOG BA eies av 8000 skogeiere fra Møre og Romsdal til Troms. ALLSKOG er også en interesseorganisasjon for eierne, og jobber for å sikre rammevilkåra.
Skogbruksplanlegging Skogfaglig samling, Sandnes, Rogaland september 2010 Jan-Erik Ørnelund Nilsen Svein Ola Moum.
Regional Utviklingsarena Skog Scandic Rock City, Namsos 5. februar 2016 Skogprosjekt Namdal Knut Sklett Prosjektleder.
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
Økonomi og utfordringer Fylkesrådsleder Odd Eriksen Rektormøte Foto: Crestock.
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
DETTE ER ALLSKOG.
Resultat 3. kvartal Eiermøte 4. november 2016 Pernille Kring Gulowsen.
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Synnøve Finden ASA 3Q06 presentasjon
DETTE ER ALLSKOG.
DETTE ER ALLSKOG.
DETTE ER ALLSKOG.
Regionreformen og samfunnsutvikling
Utskrift av presentasjonen:

Kystskogbrukets muligheter i framtida Landbruksseminar i Nordland ” Fremtidsbonden i lokalmiljøet ”

Medlemsorganisasjon for skogeiere fra Møre og Romsdal til Troms Organiserer 8000 skogeiere tilknyttet 97 lokale skogeierlag

ALLSKOG Omsetning ALLSKOG BA:543 mill kr Totalomsetning konsern:649 mill kr Tømmeromsetning: m 3 Egenkapital:137 mill kr Herav andelskap.: 80 mill kr Antall eiere: Ansatte: 88 Herav skogsarb.: 11

Skogeiere i ALLSKOG i Nordland ALLSKOG har 16 lokale skogeierlag i fylket, med til sammen 740 skogeiere som andelseiere leverte tømmer siste år. De største skogeierlagene er Rana og Vefsn/Drevja med over 100 medlemmer hver. De minste er Bodin, Skjerstad/Beiarn, Sørfold/Fauske og Vesterålen med under 20 medlemmer hver.

m3 (ca 2500 tømmerbiler m/ henger) - til en samlet verdi på 25,4 mill kr. Potensialet framover er stort. Tømmer omsatt gjennom ALLSKOG i 2009 fra Nordland

Skognæringas andel av BNP i fylkene

ALLSKOG på offensiven Vesentlig bedring fra finanskriseåret Til tross for svak lønnsomhet i papirbransjen og fortsatt lav aktivitet i byggebransjen, utviklet tømmermarkedet seg svært positivt i Prisøkning på alle sortiment, gjennomsnittspris på kr. 325 pr m3, en oppgang på 20 kr m3 fra ALLSKOGs omorganisering har vært avgjørende for godt resultat i Resultat 2010 Omsatt trevirke: m3 ( m3 mer enn i 2009) Driftsresultat: 8,4 millioner kroner Årsresultat: 34, 7 millioner kroner Alle datterselskap går med overskudd, til sammen drøyt 8 mill kr. Styret har foreslått utbytte til andelseiere: 3% av innskutt andelskapital.

Prognoser 2011 Betydelig prisoppgang på massevirke i Norge i starten av 2011 Noe mer utfordrende marked for sagtømmer på begynnelsen av året, men håp om at dette tar seg opp i 2. halvår (sagtømmerprisene gikk ned fra nyttår). Gjennomsnittsprisen vil ligge betydelig høyere i 2011 enn i 2010, og netto til skogeier vil utvikle seg positivt. De oppnådde prisene i ALLSKOG er blant de beste i landet.

Økt verdiskaping i Nordlandsskogbruket Visjonen er at skogressursene i hele Nordland tas i bruk - til økt verdiskaping og økt bidrag i klimaregnskapet. Hovedmålsetningen med prosjektet er å fordoble den årlige avvirkninga i Nordland innen Prosjektet skal bidra til måloppfyllelse gjennom følgende delmål: øke avvirkning til m3 i 2011 få fram flere søknader fra Nordland til nasjonale skogprogrammer – særlig bioenergiprogrammet utvikle samarbeids- eller samdriftsløsninger for å få til drift på små skogeiendommer videreutvikle fellesarenaer for skognæringa i Nordland

ALLSKOG mobiliserer for flere aktive skogeiere i skogeier- samvirket.

Mobilisering for økt aktivitet Hovedbudskap: Skogen gir deg inntekter Dagens ressurser i norske skoger er et resultat av langsiktig arbeidsinnsats fra de før oss. Vår tids hogst og innsats for framtidsskogen vil gi nye generasjoner en fornybar ressurs å høste av. Skogeiendommen din kan derfor gi både deg og nye generasjoner inntekter. Den har i tillegg stor betydning for samfunnet gjennom verdiskaping, opprettholdelse av naturmangfold og bidrag til et bedre klima. Trær i vekst tar opp og lagrer CO2. Skogeieren – en viktig samfunnsaktør Tømmer øker i gjennomsnitt sin verdi 12 ganger før det når fram til kunden som ferdig produkt. ALLSKOG arbeider for at skogeierne skal ta enda større del av denne verdiøkningen. Verdiene som skapes er avhengig av skogeiernes beslutninger om et aktivt skogbruk. Økt hogst er nødvendig for å sikre forsyninger til industri, byggenæring og til fornybar energisatsing. Skogbruk – økt verdiskaping gir et bedre klima

Hvordan bruke Nordland i framtida? Skogressursen som vokser fram må forvaltes og benyttes til samfunnets- og klimaets beste. Det er nok arealer i fylket til å sikre all ønsket bruk av naturen. Det er plass til all aktivitet - også skogbruk. Flere må se verdien, mulighetene og næringsutviklingen skogen kan representere! •dagens skogeiere skylder kommende generasjoner en framtidsskog å høste av!

Potensial i Nordland Produktivt skogareal: 6 mill daa Avvirkning til industri 2010: ca m³ målet for 2011 er m³ Økningen er inne i en god trend, men målet kan være hardt å nå for Planting: daa Historisk lavmål. Nivået burde vært doblet. Økt kontroll for å sikre foryngelsesplikten er nå varslet gjennom brev til FM fra Landbruksdepartementet. Ungskogpleie: 5400 daa Er for lite ift behovet, nivået burde vært doblet. Men Nordland setter inn Kystskogmidler som gir god uttelling, og mer tilgjengelige midler til tynning. Skogsveier ferdigbygd siste år: Behov for vegplanlegger Traktorveier: 23,1 km Bilveier: 6,6 km (Hovedplan veg blir ferdig 2012, men behovet er stort for nye bilveger) – Opplagt mer veibehov, 3-4 meter pr. hektar i dag - burde vært det dobbelte.

”Skogen og en bærekraftig forvaltning av denne kan gi et betydelig bidrag til en bærekraftig utvikling generelt, til bekjempelse av fattigdom og til å nå de overordnede internasjonale mål for utvikling." 2011 – FNs internasjonale skogår

Lars Peder Brekk er Europeisk skogminister og løfter skogbruket i FN forsamlingen under åpning av FNs skogår! Ser Nordland mot skogen? Skogreisningsstrøkene trenger skogmobilisering Utfordringen må gripes av hele skognæringa!