-forslag til sorter og litt om dyrking Kim Nylund Druer i Bergen -forslag til sorter og litt om dyrking Kim Nylund
Vinter
Før klipping
Etter klipping
Veldig tidlige sorter: Supertidlige sorter: Navn Moden Farge Bruk Herdighet Erfaring Hassansky sladki 20. sept Blå Spise, saft,rose -35C Som angitt, kjøpt hagsenter Skandia 20 sept Spise, rødvin Senere modning Veldig tidlige sorter: Kuzminski sinni 25. sept Spise, rødvin, saft -30C Kjenner ikke Korinka russkaja Gul Spise, rosiner -25C Solaris 30. sept Spise, god hvitvin -22C Mindre herdig. Alioshenkin Spise -20C Senere. Mindre herdig Zilga 5. okt -40C Som angitt. Kjøpt hagesenter Sukribe Som angitt. Kjøpt hagesenter. Somerset seedless Rød Kjenner ikke modning
Tidlige sorter: -modner med litt help Variant Modning Farge Herdiget Bruk Rondo Slutten av okt Blå -20 C (God i Bergen) Rødvin Bolero -20 (Kjenner ikke) Rødvin, spise Don muskat -20 C (Dårligere i Bergen) Spise, rose, (Rødvin) Siegerriebe 10 oktober Rosa -20 C (Kjenner ikke) Hvitvin Cabernet cortis -18 C (Dårligere i Bergen) Solaris, rondo, bolero, siegerriebe og cabernet cortis kan kjøpes som barrotsplanter (Billigere).
MEN: Modning varierer fra år til år Sol, varme, nedbør Vinterskade, blomstring Klipping, tynning, sol- /vind eksponering Vinterskade /-overlevelse avhenger av vedmodning Sort, overbæring, kald og våt sommer
Skandia
Solaris
Rondo
Dyrkning 1. år: Dyrk en druestokk 2. år: La rota etablere seg 3. år: Halv avling (10 klaser) 4. år: ¾ avling (15 klaser) 5. år: Full avling (20 klaser) Får man ikke til noe et år. Prøv det samme neste år.
Lav guyot, 1. år
Lav guyot 2. år
3-5. år
Lav kordon, 3-5 år
Kilder: Arild Syversen: http://home.online.no/~l-bentel/Sorter.html Bøker: Tom Plocher: Northern winework –a book about growing grapes and making wine in cold climate Lom Rombough: The grape grower: a guide to organic viticulture Norsk forening for druedyrkere: http://www.norskedruedyrkere.no/ Meg sjøl: http://vinfravest.blogspot.com/