Arbeid med stoffer og kjemiske reaksjoner

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
10 Mobile energikilder 10A Kjemiske reaksjoner og energi
Advertisements

ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Dannelse og anvendelse
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
Oppsummering til eksamen Kap.1, 3, 4 og 5
Avfall og avfallsbehandling
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Fossilt brensel. Anvendelse
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Partikkelmodellen fase, tilstand et stoff er i (aggregattilstand)
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Partikkelmodellen Nøkler til naturfag februar 2015
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Brit Skaugrud og Svein Tveit, Skolelab-kjemi, Universitetet i Oslo
Naturfag /7 Redoks-reaksjoner.
Materiens oppbygning: Atomer, molekyler og partikkelmodellen
Varme, uorden og spontanitet
Stoffmengde og konsentrasjon Kapittel 4. Begrepet mol Stoffer reagerer med hverandre partikkel for partikkel ⇒ vi trenger en enhet i kjemi som forteller.
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8.
GENERELT OM ORGANISK KJEMI. Organisk kjemi Det finnes millioner av organiske forbindelser – Dette skyldes karbonatomets sin evne til å danne lange kjeder.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
FAST STOFF VÆSKE og GASS
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
METALLER. VIKTIGE ORD. Sitt sammen 2 og 2 og snakk om ordene. Lag setninger hvor dere bruker ordene.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
PLAST. Viktige ord du må forstå, lære og bruke når vi skal snakke om plast: En egenskapMyk - en mykner Å formeStatisk anti-statisk formbar, plastiskÅ.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Detektivoppgaver i kjemi Torsdag 15. oktober – Auditorium 1, Georg Sverdrups hus.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag 22. og 28. oktober 2015 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Stoffenes byggesteiner og modeller
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Nøkler til naturfag – mars 2017 Kursdeltakerne har «studentrollen»
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Hva er kulde og hva er varme.
Elektrisk energi Kapittel 12.
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
KARBOHYDRATER.
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Farlig gods MÅL Når du har gått gjennom dette emnet, skal du kjenne til - kjemiske begreper som atom, molekyl, binding, reaksjon, energi, forbrenning.
Varmepumpe og bioenergi
Planteceller og planter
Kjemiske reaksjoner Mål for økta:
Arbeid, energi og effekt
Utskrift av presentasjonen:

Arbeid med stoffer og kjemiske reaksjoner

Læren om stoffene Biologi Fysikk Geologi Kjemi Læren om planter og dyr, og alt levende Fysikk Læren om de grunnleggende naturlovene Forklarer, beskriver og forutser fenomener i naturen og universet Geologi Læren om jorda vi bor på Kjemi Hva tror du kjemi er?

Kjemi Læren om stoffene i og omkring oss Hvordan stoffer er bygd opp Hvilke egenskaper stoffer har Hvordan stoffer reagerer med hverandre Alt består av kjemiske stoffer Er alle kjemiske stoffer giftige? Kjenner du til noen eksempler på kjemiske stoffer? Et kjemisk stoff er et rent stoff, dvs. at det er snakk om kun ett eneste stoff. En blanding består av mange kjemiske stoffer Kjemi har et eget formelspråk Internasjonalt, eks. CO2 https://no.fehrplay.com/images/karera/himik-tehnolog-opisanie-professii-osobennosti-obucheniya-plyusi-i-minusi_2.jpg (hentet 27.08.19)

Kjennetegn kjemiske reaksjoner Fargeendring Eplet.. Gassbobler Brusetabletter.. Avgis eller tas opp + tilføres energi som lys og varme Energiforandring Sink i saltsyre Fotosyntesen Utfelling Te med melk..

Kjemisk reaksjon vs. fysisk forandring Kjemisk reaksjon gir nye stoffer Utgangsstoff (før en kjemisk reaksjon) Produkt (etter en kjemisk reaksjon) Fysisk forandring Gir ikke nye stoffer eller nye produkter – endrer bare form Eks. damp – vann - is

Sikkerhet på naturfagrommet LAB-VETT-plakaten Regler for arbeid på naturfagrommet Utstyr av spesialglass Tåler kraftig oppvarming og rask avkjøling Boro og Pyrex Gassbrenner Oppvarming av stoffer som ikke er brannfarlige Alltid tenne fyrstikken FØR vi åpner gassen Vannbad Unngå STØTKOKING Vernebriller Bruk av faresymboler

Sikkerhet på naturfagrommet

Energi i dagliglivet Tankekart ENERGI

Filmer Hva er energi? http://www.kraftskolen.no/1-energi/ Solenergi http://www.kraftskolen.no/10-solenergi/

Energi i dagliglivet Det som får noe til å skje Bevegelse Elektrisk energi Forbrenning av bensin Energi er ikke et stoff ENERGILOVEN Energi blir aldri borte, men går over i andre energiformer Eks. Energi i fotosyntesen Lysenergi, varmeenergi, bevegelsesenergi, kjemisk energi Enheten for energi er joule (J) Hva er jordas viktigste energikilde?

Å analysere en blanding Oppgave: Vi har en blanding som inneholder to hvite stoffer fra kjøkkenet. Hvordan kan vi, uten å smake på stoffene, finne ut hvilke av de fire stoffene sukker, potetmel, natron og koksalt som er med i blandingen? Oppvarming Sukker smelter og blir brunt ved oppvarming Tilsette jodløsning Potetmel blir blått ved tilsetting av jodløsning Tilsetting av eddik Natron bruser ved tilsetting av eddik Salt reagerer ikke R A P O T

Brannfarlige stoffer og brannslokking Branntrekanten Varme, brennbart stoff og oksygen FORBRENNINGSREAKSJON Reaksjon mellom brennbart stoff og oksygen Avgis energi og dannes nye stoffer Merking av brannfarlige stoffer Vann som slokkemiddel Virker på to av sidene av branntrekanten Unntak: Olje som brenner Brannslokningsapparatet ABE-apparater m. natron CO2 A = treverk, papir og klær, B = olje og fett, C = elektrisk utstyr

Lab. utstyr og lab.teknikker Filtrering og destillasjon https://www.youtube.com/ watch?v=rb96kNXyX7k Glassrør gjennom en gummikork Oppvarming i vannbad https://www.youtube.com/ watch?v=qlQkIqpz-4w Oppsamling av gass https://www.youtube.com/ watch?v=3SbK-Kb7IEI

Å skille stoffer Ulike typer blandinger Filtrering Destillasjon Mekanisk blanding, kan tydelig se at det er forskjellige stoffer, f.eks. sølevann, frokostblanding Løsning, umulig å se hvert enkelt stoff, f.eks. saft, sjøvann Filtrering Skille faste stoffer fra en væske Destillasjon Skilles stoffer med forskjellig kokepunkt Eks. lage brennevin Inndamping Oppløste stoffer blir liggende igjen Kromatografi Skille fargestoffer