Jenter i elektrofag.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Velkommen til Service og samferdsel VG2
Advertisements

Fra kvinnekultur til hva
TIP Teknikk og industriell produksjon.
Videregående opplæring Forberedelse til utdanningsmessa
Tekniske og allmenne fag ”TAF”
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
Slåtthaug videregående skole
Informasjon til minoritetsspråklige elever og foresatte
Velkommen til Service og samferdsel VG1
Y-vegen !.
- der du vokser som menneske Internasjonal engelsk - tilbys i Vg2 og Vg3 Samfunnsfaglig engelsk * Engelsk litteratur og kultur * * Bygger på faget internasjonal.
Page 1 Realfagsutdanning mot 2010 Hva bør et realfaglig fakultet ta hensyn til? Per O. Aamodt NIFU STEP.
Jenter i Bil og Elektro Et bedriftsutviklingsprosjekt 1.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Utforskeren.
111 Fagsamling Elektrofag og IKT Servicefaget Bodø 3. og 4. oktober 2013 Fagsamling for Elekrofag og IKT Servicefag Bodø 4. oktober 2013 Fagsamling Elektrofag.
har vi gleden av å invitere til
har vi gleden av å invitere til
Kjell Erik Øie Statssekretær
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
UTDANNING. » Hva er DU flink til/ ikke fullt så flink til? » Hva liker DU/ liker DU ikke å holde på med? » Trives DU best ute eller inne? » Liker DU best.
Tor Andreas Kaasa Studieforberedende tekniske fag på Rud i 2008
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Hvem er vi? Vi er et jentenettverk som i hovedsak holder til i Trondheim. Vi er et nettverk som er en videreføring av prosjektet «Jenter i bil og elektro».
Et hav av muligheter Nærings- og utdanningskonferanse Leknes 4 februar Bjørn-Willy Hansen.
Hva tilbyr Gand? Vg1 TIP  vg2 Kjøretøy og vg2 bilskade/lakk og karosseri Vg1 Bygg- og anleggsteknikk  vg2 Byggteknikk Vg1 Helse- og oppvekstfag 
Polarsirkelen videregående skole. Utdanningsprogram Studieforberedende Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Medier og kommunikasjon Kunst,
Det vanskelege valet Ei orientering om muligheiter.
Kristiansund videregående skole TAF-MARIN FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING.
Bygg- og Anleggsteknikk Liker du å arbeide med hendene? Har du lyst til å jobbe med noe interessant? Vil du ha muligheten til å kunne sette spor etter.
Gjeldende per Side 1 Ditt valg! Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Bygg- og anleggsteknikk Design og håndverk Elektrofag Helse-
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Studiespesialisering Vg1 og Vg2 Fag – og timefordeling Krav til fagsammensetning.
Studiespesialisering Vg1 og Vg2 Fag – og timefordeling Krav til fagsammensetning.
Velkommen til foreldremøte 10. trinn. Hvem er jeg - hvor vil jeg – hvilket valg skal jeg ta?
Informasjon om SSP, SSP-FO og ID Regler for å få generell studiekompetanse.
Informasjon om ST, ST-FO og IF Regler for å få generell studiekompetanse.
Informasjon om SSP, SSP-FO og ID Regler for å få generell studiekompetanse.
V IDEREGÅENDE OPPLÆRING F ORBEREDELSE TIL UTDANNINGSMESSA Felles for skolene i Tromsø, Balsfjord og Karlsøy kommune Skoleåret 2015/2016.
Veien videre etter VG2 Elektro.
Innføringstilbudet for flerkulturelle elever med kort botid i Norge
Arbeidet med ny tilbudsstruktur for yrkesfag
Norsk skole.
Kompetanse for manfgfold
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
VIGO-SØKNADSFRIST 1. MARS
Fagforbundet Vest-Agder
Tor Andreas Kaasa Studieforberedende tekniske fag på Rud i 2008
Fagskolen Karrierevei for yrkesfagene
Fremtidens arbeidskraft – hvordan velger dagens gutter og jenter utdanning og yrke? Fra prosjektet Gender Segregation in the Labour Market: Comparative.
Grue - Kommunesammenslåing.
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Studiespesialisering
Informasjon om videregående skole 2018
Idrettsfag Utvikle hele mennesket!.
Nysgjerrighet Hva er du nysgjerrig på akkurat nå?
Forskjeller mellom gutter og jenter
Lier videregående skole utdanningstilbud
Velkommen til Service og samferdsel
Betydningen av et kjønnsdelt arbeidsmarked
Foreldremøte 3. september 2018
Yrkesoffiserer og noe befal for Forsvaret Liten skole
Velkommen til foreldremøte
Venner & valg Velkommen.
Ved Kongsskogen videregående skole
Studiespesialisering
Torbjørn Håmsø Seksjon for fag- og yrkesopplæring Hvem er han?
Kompetansebarometeret 2018
Læreplanarbeid yrkesfag
Utskrift av presentasjonen:

Jenter i elektrofag

Forskning/Fakta Forskning viser at jenter ikke velger vekk de tekniske fagene, de vurderer dem ikke i det hele tatt! Når svært få jenter velger bygg, elektro og industrifag, går bransjene glipp av mange gode talent og lærlinger som kan bli dyktige fagarbeidere. Det er også dokumentert at arbeidsplasser som har en tilnærmet lik fordeling av kvinner og menn, har en tendens til å bli bedre I praksis velger gutter og jenter svært kjønnstradisjonelt, og arbeidsmarkedet er fortsatt preget av sterk kjønnsdeling

Forskning/Fakta Mathiesen m.fl. (2014) hevder videre at de enkjønnede utdanningene og yrkene er en av de største utfordringene for det aktive likestillingsarbeidet fremover. Når en gutt eller jente skal velge utdanning og yrke, foretas de valgene innenfor utdanningssystemet og arbeidsmarkedets segregerte kjønnsstrukturer (Mathiesen m.fl. 2014). Alle skal velge det de har lyst til, det som er viktig å tenke på her er at det elevene har lyst til henger ofte sammen med hva de vet noe om og hva de definerer som muligheter for seg selv.

Forskning/Fakta Å gjøre elevene bevisste på det kjønnssegregerte arbeidsmarkedet handler ikke om å presse flere til å velge utradisjonelt, men å åpne opp valghorisonten slik at de blir mere bevisst på det de faktisk har mulighet til å velge (Mathiesen, Buland og Bungum, 2014). Det handler om at flere skal få et arbeid de trives med og et arbeid hvor de har noe å bidra med.

Forskning/Fakta Valg av yrke og utdan­ning er langt mer enn bare det; unge mennesker velger i stor grad hvem de vil være, like mye som de velger hva de vil gjøre. Utdanning og yrke handler også om identitet. Å utforme og bli trygg på sin egen kjønnsrolle kan være et krevende prosjekt for mange. Slik valg av utdanning og yrke også handler om identitet og mening, handler yrkesvalg også om kjønn. Kjønnsdelingen i det norske arbeidslivet fører til store ulikheter mellom kvinner og menn i lønn, status, utviklingsmuligheter og arbeidsvilkår. Gjennom valg av utdanning/yrke, sier en per­son også noe om hvem hun/han er, med hensyn til kjønn. Valg av utdanning blir dermed ekstra vanskelig, siden dette handler om så mye mer enn valg av utdanning. Å velge utradisjonelt, kan dermed bli vanskelig, direkte truende for egen identitet.

Likestilling Norge har egen likestillingslov, kvinnelig statsminister og regler om kjønnskvotering. Alt ligger til rette for at vi skal kunne oppnå likestilling på alle nivå og felt. Alle kan i prinsippet velge hva de vil bli. Eller gjør det det? Hva med yrkesfagene? Vi har helt klart fortsatt typiske jente og guttefag. Blant elektrofag elevene var det i 1996 2,7% jenter,4,4% i 1998 og 2019 4,5%. Noen jenter tør ikke velge utradisjonelt pga at de er redd for å bli eneste jente og at de ikke tror de er flinke nok.

Hvorfor Spennende, utfordrende og varierte yrker Mange muligheter Behov for folk med fagbrev og ingeniører innen elektrofag De beste ingeniørene er de med fagbrev Ikke vanskeligere for jenter enn for gutter De aller fleste som velger utradisjonelt trives med innholdet i jobben

IKT - SERVICEMEDARBEIDER

SKIPSELEKTRIKER

ELEKTROREPARATØR

ENERGIOPERATØR

ENERGIMONTØR

TELEKOMMUNIKASJONSMONTØR

Dataelektroniker

Automatiker

ELEKTRIKER

Muligheter http://www.gnizt.no/ https://www.vilbli.no/nb/nb/no/yrker-og-kompetanser-elektrofag/program/v.el/v.elele1----/p3 67 yrker har inngang via vg1 elektro Vanligste yrkene Elektriker Energimontør Automatiker Dataelektroniker Heismontør Romteknolog Telekommunikasjonsmontør Fagbrev Ingeniør

Hvordan VG1 Elektro VG2 Elenergi, Automatiker

Fag ved elektro vg1 Fellesfag (12t) Matematikk (3t) * Norsk (2t) Engelsk (3t) Naturfag (2t)* Kroppsøving (2t)

Fag ved elektro vg1 Programfag (23t) Data og elektronikk (7t) Automasjon (5t) Elenergi (5t) Yrkesfaglig fordypning (6t)

https://www.youtube.com/watch?v=Iyq-Tyu4S2o https://www.youtube.com/watch?v=21zA6KmO_LE

Hvorfor jenter i elektrofag? Fordi jenter KAN!

Kilder Yrke 2.2018 NOU 2012:15, Politikk for likestilling https://www.regjeringen.no/nb/dokumenter/nou-2012-15/id699800/ «Æ skjønne itj, æ våkne opp kvar dag å vil bli nå nytt æ», Skolens rådgiving i Møre og Romsdal, Sør- Trøndelag og Nord-Trøndelag, Mathiesen, Buland og Bungum, 2014 2014https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/2429527/skolens%2Br%25C3%25A5dgivning%2Bi% 2BST%2BNT%2Bog%2BMR82557.pdf?sequence=2 En av gutta? Skole-og bedriftsutvikling for å gjøre guttedominerte håndverksfag attraktiv for jenter. Ellen Møller og Inger Vagle Kjønnssegregering i utdanning og arbeidsliv, status og årsaker ved Liza Reisel og Idunn Brekke http://www.bing.com/search?q=kj%C3%B8nnssegregering+i+arbeidslivet+status+og+%C3%A5rsaker&qs=n&f orm=QBRE&pq=kj%C3%B8nnssegregering+i+arbeidslivet+status+og+%C3%A5rsaker&sc=0-16&sp=- 1&sk=&cvid=91411e0f67a6417cb18fb6f97c065bd7 http://www.velgetyrke.no/ http://utdanning.no/