Kabelinstallasjoner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elektrisitetslære og elektronikk Vitensenteret, Trondheim
Advertisements

Litt om meg selv Faglærer for Klima, energi og miljø på Tangen VGS i Kristiansand Utdannet rørleggermester i Tyskland Jobbet i 7 år for en stor messingprodusent.
Introduction to the Q-Series HellermannTyton presenterer: Cable Scout +
Trygghetskampanje – brann og el sikkerhet
Varmepumper Av Snorre Nordal Seksjon for læring og lærerutdanning
Elektrisitet Elektrisiteten finnes i naturen Ingen form eller farge
Grunnkurs gesisPLAN - Del 4
Dimensjonering ved kortslutning
Fotballmål, innbytterbenker, tribuner og seter !
PLASSERING AV INNEDEL OG UTEDEL
Parkabel I dag bruker vi mest UTP-kabel som ersom er uskjermet. Vi bruker mest enkjærnete ledere. Flertrådete ledere brukes derimot i koblingssnorer.
Brukerhåndbok El-skap fra Elektronor Bremnessvaet og Brettingen.
ELEKTRISITET KAPITTEL 11.
Presentasjon av OptiLine installasjonssystem
PREVENTIVT VEDLIKEHOLD
Fysikk 1: Potensiell energi og vannkraftverk
Strøm-skap Nor-Mær stålanlegg Kjelneset/Vedøya
Litt om K.Lund AS Etablert 8.mai 1874 av Knut Henrik Holtermann Lund.
Brukerhåndbok Strøm-skap Nor-Mær stålanlegg Kåholmen.
Info om Jan Lindal Har jobbet med bygg i 25 år i egen næring Lindal Hus / Lindal Entreprenør . Byggmester – Ingeniør Bygg Bygget alle typer bygg innen.
Eksempler til hjelp i en del tema
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Overspenninger og Isolasjonskoordinering
Forelesning nr.2 INF 1411 Elektroniske systemer
Arkivutstyr og arkivlokale
Likestrøm Ems – elektromotorisk spenning (s.15) Kjemisk (batteri)
Arbeidsmiljø Kap 9 i miljødelen.
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Strøm / Resistans / EMS.
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Jan Erik Andersen, Oslo brann- og redningsetat
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Odd Jørgensen, Oslo brann- og redningsetat Transport.
Materialvalg for rommet Oppsummering
Overspenninger Diverse
Fysikk 1: Elektrisitet og energitransport
Formelmagi 31-1 Begrep/fysisk størrelse
Strømskap Kornstad, Rokset og Leite
Strøm-skap Nor-Mær stålanlegg Osholman/Svellungen
Spektakulære begivenheter knyttet til magnetfelt i det nære verdensrommet Fysikermøtet 2003 Kjartan Olafsson og Rune Stadsnes, Fysisk institutt, Universitetet.
Kort om | skinn. Skinn er et levende materiale og hver hud har sine merker og karakter. Strukturen kan variere. Det er vanlig at man trykker et nytt mønster,
Vekselstrøm - spenning
Vekselstrøm - spenning
B O L I G P R O D U S E N T E N E S F O R E N I N G 1 NEK400:2010 Utgitt av Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) Inneholder 41 enkelt-normer (delnormer),
Ny Standard Samordning av ledninger i grunnen Del 1: Avstandskraving
2008 INF3400 Grunnleggende digital CMOS MOS transistor i tverrsnitt Halvleder Silisum:pn overgang:
Akkordkurs. Landsoverenskomsten § 4 Produktivitetslønnsystemer - §4 AAkkordmultiplikatoren og hva som er innkalkulert Eksempler på hva som er fastlønn.
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
EFFEKT 1.Kva er måleininga for effekt? 2.Kva er effekt eit mål på? 3.Korleis kan vi rekne ut effekt?
ELEKTRISITET. Noen viktige ord: HVA ER ELEKTRISITET? Hva er elektrisk ladning?
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
1 Akkordkurs 1 1.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Transistorer og lysdioder - elektronikkens arbeidshester
1 Akkordkurs 1 1.
Brukerveiledning* for Cypromeds termostatregulerte varmesko
Elektrisitet.
6. Elektriske kretser Mål:
Økt 3 Lyspæra.
Økt 4 Strøm og motstand.
Varmepumpen Forarbeid.
Hvilke materialer leder strøm?
Beskyttelse mot overbelastningsstrøm og kortslutningsstrøm
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Varmepumpen Forarbeid
(Forskrift om utførelse av arbeid)
Hydrogen Ny teknologi – fremdriftsmiddel
Kjemisk likevekt.
Utskrift av presentasjonen:

Kabelinstallasjoner

Kabelinstallasjoner Hva vi skal gå igjennom: Ledermaterialer Normaltversnitt Miljøproblem Varmeutvikling i elektriske ledere Installasjonsmetoder Strømføringsevne for ledningssystemer Hvis vi har tid til overs: Typebetegnelser

Ledermaterialer Valg av ledermaterialer: Ved valg av ledermateriale i ledere er det flere forhold å ta hensyn til: Lav motstand i forhold til pris Mekaniske påkjenninger Kjemiske og klimatiske påvirkninger Vanlige ledermaterialer er kobber på tverrsnitt mindre enn 16 mm 2 og aluminium på tverrsnitt fra 16 mm 2 og oppover Dette kan variere fra anlegg til anlegg

Ledermaterialer Kort om ledninger Det finnes tre typer ledninger: Helkjernet leder Flertrådet leder Mangetrådet leder På fagspråket brukes «kordeller» i stedet for «tråder»

Normaltverrsnitt Lederdimensjonen (størrelsen) på kraftkabler oppgis alltid med ledertverrsnitt i mm 2 . For lys og forbrukerkurser (stikkkontakter) er minste tillatte tverrsnitt 1,5 mm 2 For signalkabler oppgis lederdiameter i mm, f.eks 0,5 mm Skjøteledning til stikkkontakter med merkestrøm 16 A, skal ha tverrsnitt på minst 1,5 mm 2 . Hvis skjøteledningen er kortere enn 2 m, kan tverrsnittet være 1,0 mm 2 . Hva med lampettledning?

Normaltverrsnitt

Miljøproblem Oppgave 3.1 Kildesortering, levere på returpunkter, ren skjære kopper for salg, mer… Utvikling av giftige gasser, helseskader i visse tilfeller. Miljø skader

Miljøproblem

Varmeutvikling i elektriske ledere Elektriske ledere som fører strøm, vil utvikle varme på grunn av effekttap i lederne. Effekttap er avhengig av strømmen og lederens tverrsnitt Høyeste tillatte temperatur for ledere i en alminnelig PVC-isolert kabel er 70℃ Ved kortslutning er temperaturen satt til 160℃ Effekttap i kabel kan beregnes med følgende formel: ∆P= ρ∗x∗l A ∗ I B 2 Hvor: ∆P= Effekttapet ρ= Resistiviteten i Ω mm 2 /m x= Antall ledere l= Lengden I B 2 = Belastningsstrømmen

Varmeutvikling i elektriske ledere Utvikling av varmeenergi i en kabel bestemmes av: Strømbelastning Ledermateriale Ledertverrsnitt Antall ledere i kabelen Utviklingen av temperaturen i en kabel bestemmes av: Tilført varme Omgivelsestemperatur Forlegningsmåte Antall kabler i en trasé (gjensidig oppvarming)

Installasjonsmetoder Hva er installasjonsmetode i praksis? Installasjonsmetode henviser til hvordan vi legger kabel i en installasjon. Installasjonsmetoden vi bruker påvirker i stor grad hvordan kabelen/ledningen kan få avgitt varmeenergien som oppstår når den fører strøm. Det er en rekke forskriftsmessige krav, og i mange tilfeller er det krav til hvordan installasjonen ser ut.

Installasjonsmetoder Hva sier forskriftene? Ledningssystemer skal være slikt valgt at og montert at de ikke utsettes for skade på grunn av mekaniske påkjenninger som slag, klemming og gjennomhulling. Ledningssystemer som blir montert utendørs og som kan utsettes for sollys, skal være av et UV-bestandig materiale. (Se produsentens datablad) Ledningssystemer skal tåle den høyeste og laveste temperatur som de kan bli utsatt for. Det skal dessuten være sørget for at den høyeste tillatte ledertemperatur ikke overskrides.

Installasjonsmetoder Oppgave 3.4 Følgende forlegnings måter er tillatt: A: Skjult rør installasjon I termiske isolerte vegger, tak og gulv. B: Installasjon forlagt i rør eller kanaler på trevegger eller lignende. C: Installasjon forlagt direkte på vegg eller lignende D: Kabel forlagt direkte i jord eller i kanal/rør i jord E, F, G: Kabel forlagt slik at varmeavgivelse ikke blir hindret, for eksempel bro, avstandfester eller lignende Forlegningsmåte C. Da kabel er festet direkte under himling må strømføringsevne korrigeres i henhold til Tabell 52B-17

Installasjonsmetoder

Installasjonsmetoder

Strømføringsevne for ledningssystemer Les side 81-83 Gjør dere kjent med framgangsmåte på side 82. Jobb med oppgave 3.2, 3.5, 3.6, 3.7 og 3.8 Tips: I z = I m ∗ K T ∗ K P Obs! Dere trenger NEK 400:2010