Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
En smak av Middelhavet... Oliven
Advertisements

Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
En smak av Middelhavet... Oliven
Råd for et sunt kosthold (1)
Hellas.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Bifflapskaus (500 gr) Krydret biffkjøtt med rotgrønnsaker, purreløk og poteter. Serveres med flatbrød og smør. 139,- pr kuvert Ferdige steker Vi tilbereder.
Kapittel 17 I grønnsaksbutikken Hva ser du på bildet? sjampinjong (m)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Styrking av elevers grunnleggende ferdigheter gjennom aktiviteter innen målområdet mat og helse.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 4 Praktisk matlaging Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Matenerklar.no tipser Uke 32 ( august) 5 *= minst 7 av disse er økologiske Har du merket huset ditt godt med husnummeret? Er nummeret godt synlig.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Vestoppland forsøksring
Mat, måltider og følelser
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
for å redusere frøugras
KJENNER DU IGJEN NOE AV DET DU SÅ PÅ GÅRDEN HOS INGA BERIT?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Superspirer - en utmerket kilde til overskudd!
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
VINLÆRE GB Eriksson.
En apekatt.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Grunnleggende ernæring
Mat. ost eple pære smør saft kli salami skinke.
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Aktivt salg.
Kapittel 4: En normal ettermiddag og kveld
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF 1. MAI Kjøttdeig av storfe 2,5 kg Vår bestselger i nytt format! FRYST/FERSKFERSK VARENR EPDNR VEKT.
Kapittel 5: Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag Ingebjørg.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Lite hus med en dør så blå, skal vi gå å hilse på?
Korn, Frø og kornprodukter
Kapittel 4 En normal ettermiddag og kveld.
(Hablitzia tamnoides)
Fargelære.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Mat.
Den ekstreme tørkesesongen 2018
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no Grønnsaker er kulturplanter der deler av planten brukes rå, kokt eller stekt i matlaging på grunn av sin smak og sitt næringsinnhold. Noen vil si at poteter, mais og sopp er grønnsaker – andre ikke. Det er heller ikke noe vedtatt skille mellom grønnsaker og frukt og mellom grønnsaker og kryddervekster. Fotograf: Astrid Hals 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Grønnsaker Kjennetegnes ved sin saftighet - ved sitt innhold av fiber, mineraler og vitaminer Fotograf: Astrid Hals 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Grønnsaker Grønnsaker gir volum til maten og virker mettende uten å gi mye energi. Innholdet av fiber virker gunstig på fordøyelsen. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Bønner, linser og erter Ferske bønner blir stadig mer populært i Norge. Det er ikke så merkelig, for bønner er hurtig å tilberede og smaker godt. Har du ikke forsøkt ferske bønner ristet i pannen med litt hvitløk og olivenolje, bør du gjøre det. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Bønner, linser og erter aspargesbønner bondebønner, tørkede borlottibønner, tørkede brekkbønner grønne linser hvite linser kikerter, tørkede lingotbønner, tørkede røde bønner, tørkede snittebønner svarte bønner, tørkede splitterter, tørkede sukkererter sukkererter runde voksbønner 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

Chili og pepperfrukter kajennepepper chili habañero jalapeño paprika 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

Chili og pepperfrukter Det finnes hundrevis av forskjellige chilisorter. Hovedregelen er at jo mindre chilifruktene er, desto sterkere er smaken. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

Chili og pepperfrukter De sterkeste chiliene brukes mest i meksikanske og asiatiske retter. De mildeste chiliene kan spises på samme måte som en paprika og er overhodet ikke "brennende". 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

Chili og pepperfrukter For å indikere styrken på de ulike chiliene benyttes noe som heter Scoville-skalaen. Den går fra 0 i paprika til 300 000 i habañero! 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

Chili og pepperfrukter Frøene og den hvite innmaten er det som gir den mest intense og brennende smaken. Husk derfor å vaske hendene etter at du har fjernet disse. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Kålvekster Kål er en av de eldste grønnsakene vi kjenner til. Den deles inn i tre typer avhengig av når den er høstet: sommerkål høstkål vinterkål 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Kålvekster blomkål hodekål kinakål kålrot paksoi romanesco rosenkål rødkål savoykål sommerkål spisskål 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Løk borretaneløk delikatesseløk gul løk hvit kepaløk hvitløk purre rød løk salatløk sjalottløk søt løk vårløk 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Løk Løk får du i mange varianter, og på verdensbasis finnes det flere hundre ulike typer. Den mest brukte er den tørre gule kepaløken.  22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Løk Til sauser er sjalottløk udødeliggjort av Arne Brimi. Rød løk, som er noe mildere enn gul løk, er spesielt godt egnet for salater, men kutt noen biter oppi en wok for litt ekstra farge og smak. Hvit søt løk er en annen variant som er mild og god til salater. Vårløk er nydelig stekt eller snittet opp og brukt i en omelett. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Rotgrønnsaker gulrot ingefær jordskokk kassava nepe pastinakk pepperrot persillerot reddik rettich rødbeter sellerirot skorsonnerrot 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Salater Salat dyrkes i utallige varianter, og de fleste butikker har i dag minst 4-5 ulike sorter. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Salater Det finnes kort sagt en salat for de fleste smaksløker. I de fleste tilfeller brukes salater friske, men enkelte av sortene med litt tykkere blader, f.eks. hjertesalat, kan fint brukes i wok. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Salater Alle salatsorter bør oppbevares i kjøleskapet i plastpose med noen dråper vann, da beholder de sprøheten lenger. Hvis salaten er blitt slapp, kan du legge den i en bolle med litt vann og eventuelt is i kjøleskap til den friskner til. Som en hovedregel bør salat rives med fingrene når du bruker den i salater. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Salater crispisalat ekebladsalat friséesalat hjertesalat hodesalat isbergsalat radicchio rosso rapidsalat red rhubarb romanosalat ruccula rød og grønn lollo sikori spinat 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Sopp aromasopp enoki fåresopp kantarell portobello shiitake sjampinjong steinsopp østerssopp 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Sopp Det er stadig flere typer sopp som er tilgjengelige i Norge året rundt. Den vanligste er fortsatt den hvite sjampinjongen, som med sin milde smak blir likt av nesten alle. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Sopp Når det gjelder smak, mener nok soppelskere at hvit sjampinjong kanskje ikke er den aller beste. Shiitake, kantarell og østerssopp regnes som delikatesser, og riktig tilberedt er de et fullgodt måltid i seg selv. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Sopp Stekt sopp med litt salt og pepper, kanskje surret i litt rømme, er en deilig kveldssnack. Sopp kan nytes stekt som en egen rett eller som tilbehør til f.eks. stek. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Tomater Italienerne har nesten et like religiøst forhold til tomater som franskmenn har til vin, og de bruker tomaten på alle tenkelige måter. En fullmoden tomat av toppkvalitet er vidunderlig god. 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Tomater bifftomat cherrytomat klasetomat plommetomat smakstomat soltørket tomat 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Urter Urter har blitt dyrket og brukt i uminnelige tider, både i matlaging og som medisin. Urteplantenes blader, stilker eller blomster brukes gjerne for å gi maten en spesiell aroma. De brukes også for sin helsebringende virkning.   22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Urter basilikum dill estragon gressløk karse kjørvel koriander oregano persille rosmarin salvie sitronmelisse timian mynte 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær Andre grønnsaker alfalfaspirer artisjokk aubergine brokkoli bønnespirer fennikel gresskar mais rabarbra sitrongress squash stangselleri 22.07.2018 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær