PÅ VEG MOT EIN FORNYBAR KVARDAG ENERGI FOR FRAMTIDA.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Advertisements

Å være eller å drite i været
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Energisituasjonen i Norge idag
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Energi.
Velkommen til Newtondag!
Side Av Karina Schjølberg
Bærekraftig utvikling
MEF 1000; Materialer og energi - Kap. 10 Energikilder
MENA1000-Materialer, energi og nanoteknologi- Kap. 10 Energikilder
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Velkommen 7. klasse til Newtondag!
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Fasit orientering Kåring av vinner!.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Norsk Bioenergiforening Bioenergidagene mai 2014.
Zero Emission Resource Organisation
MENA 1000; Materialer, energi og nanoteknologi - Kap. 10 Energikilder
Bioenergioppvarming av Mo og Jølster vgs Politikardag, Leikanger 18. mai 2010.
Alternativ og ikke riktig så alternativ energi
Av: Trygve, Richard, Thomas og Lasse
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Drivhuseffekten av Rune Rogne Bileta og redigert tekst frå
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Valgets kval?. Hva er fokuset? Er det dette? Eller dette?
Øra Industripark Nettverk for økt energiutnyttelse og overgang fra fossil til fornybar energi KRONOS TITAN AS.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Arkitektenes hus, Oslo BIOenergi – viktig for fremtidens fornybare energisystem Hrefna Johannesdottir Energigården – Senter for bioenergi.
Den elektriske verda Læringsmål Kunne måleining for effekt (W) og elektrisk energi (kWh)og forklare korleis vi bruker dei Forklare kva vi meiner med effekt,
Den levande Tellus - vårt felles ansvar. Avfallet gir frå seg klimagassar – CO2 om det vert brent – Metangass om det vert lagra på ein avfallsplass –
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Bilete som støtte til elevane si forklaring Energi frå havet.
Elektrisitetproduksjon i Noreg Læringsmål Forklare korleis elektrisk energi blir produsert og overført i Noreg Forklare funksjonen til transistorar, diodar,
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Fattigdom og miljøproblemer ses i sammenheng Kortsiktige økonomiske hensyn må vike for langsiktige miljøhensyn.
MENA 1000 – Materialer, energi og nanoteknologi MENA 1000; Materialer, energi og nanoteknologi - Kap. 10 Energikilder Truls Norby Kjemisk institutt/ Senter.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Kap. 4 ein berekraftig folkeauke Mål: Vite kvifor vi må bremse befolkningsveksten i verda Vite korleis dette kan gjerast Vite kvifor dei rike landa må.
Globalt og lokalt klima
REPETISJON AV KOMPETANSEMÅLA
Elektrisk straum.
Natur- og miljøvernstrategien for DNT
SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:
Elektrisk energi Kapittel 12.
Klima i endring Helge Drange
Energi for framtida.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
Busser på biogass i Trondheim
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Kjenneteikn på djupnelæring B – Samarbeid
Kjernekraftens rolle… …i kampen mot klimaendringene
Nettverk for berekraftige bygg i Møre og Romsdal
Hydrogen Ny teknologi – fremdriftsmiddel
KLIMA.
BARNEHAGE- STRUKTUR HARAM KOMMUNE
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
Diskusjonsframlegg frå styret
Produksjon av elektrisk energi
Utskrift av presentasjonen:

PÅ VEG MOT EIN FORNYBAR KVARDAG ENERGI FOR FRAMTIDA

OVERSYN OVER IKKJE-FORNYBARE ENERGIKJELDER Dette er lager- ressursar som vil ta slutt. Kjerneenergi er spalting av uran og andre spaltbare grunnstoff (fisjon).

OVERSYN OVER FORNYBARE ENERGIKJELDER Jordvarme utnyttar at temperaturen aukar nedover i jordskorpa. Sola er den viktigaste energi- kjelda, men vi utnyttar den mest indirekte.

SOLA ER MOTOREN SOM DRIV KRINSLØPET TIL VATNET OG SKAPAR VIND, BØLGJER OG HAVSTRAUMAR

DEI VIKTIGASTE ENERGIKJELDENE NOREG Vassenergi frå elvar og fossar. Olje og gass frå havbotnen. Bioenergi (ved) VERDA Kol Olje og gass Bioenergi Kjernekraft

Energiforbruket i Noreg i TWh

Energiforbruket i verda i TWh

FOKUSSPØRSMÅL SIDE To grupper av energikjelder: 2. Olje, gass og kol kjem frå … 3. Energien til dei fleste fornybare energikjeldene kjem frå … 4. Dei viktigaste energikjeldene i verda er … 5. I framtida vil dei viktigaste energikjeldene vere …

KAMPEN MOT GLOBAL OPPVARMING Forbrenning av fossile energi- kjelder gir brensel + oksygen karbondioksid + vatn + energi

BEREKRAFTIG UTVIKLING

AVTALAR FOR Å AVGRENSE UTSLEPP Verdskommisjonen for miljø og utvikling legg fram rapporten Vår felles framtid i Kyoto-avtalen undeteikna av Noreg og mange andre land i Redusere klimagassar med 5.2 % i forhold til 1990-nivået innan Redusere klimagassar Resultatet i 2005 var ei auke i globale utslepp på 8 %. MÅL: Berekraftig utvikling – å dekkje behova for komande generasjonar

ALVORLEGE KONSEKVENSAR VERDSBANKEN LEGG FRAM RAPPORT I 2006 Mangel på drikkevatn Havnivået stig med 1 meter, og menneske må flytte frå heimane sine Dramatisk vèrfenomen som stormar, flaumar, skogbrannar og tørke vil auke Dramatisk vèrfenomen Mangel på mat i verda I neste kapittel ser vi nærmare på konsekvensane av global oppvarming.

CO 2 -HANDTERING Økonomisk framgang og vekst fører med seg auka energibruk. Forbruksveksten i Kina og India krev elektrisk energi som stort sett er fossile energikjelder, og særleg kol. CO 2 reinsing er difor prioritet nummer ein!

Å FANGE CO 2

SATSING PÅ FORNYBAR ENERGI

FOKUSSPØRSMÅL SIDE Kjemisk reaksjon ved forbrenning 2. Utslepp av CO 2 verkar inn på global oppvarming, fordi … 3. Konsekvensar av global oppvarming er… 4. Berekraftig utvikling er … 5. Forbruk av fossile brensel vil auke, fordi … 6. CO 2 handtering er…

ALVORLEGE KONSEKVENSAR PARARBEID Lag eit oversyn over dei mest alvorlege problema knytte til global oppvarming Ver konkret og ta til dømes kva konsekvensar dette frå for enkeltpersonar eller ei befolkningsgruppe. Cicero Naturvern Framtida i våre hender Framtida i våre hender Bellona