Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Idrettsernæring Eivind Andersen.
Kosthold og restitusjon
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Idrettsernæring

Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi under trening? ● Hva spiser vi etter trening? ● Restitusjon ● Kosttilskudd ● Hva serverer vi på arrangement?

Karbohydrater Hovedoppgave å tilføre kroppen energi hurtig. Komplekse og raffinerte karbohydrater. - Lagres i lever og muskulatur. Grove brød- og kornprodukter, pasta, ris og poteter, frukt, bær og grønnsaker.

Fett ● Tilføre kroppen energi med moderat intensitet ● Mettet- og umettet fett ● Nøtter, fisk, magre kjøttprodukter, magre meieriprodukter, olje, smør

Proteiner ● Byggestener ● Finnes ikke lager, må tilføres. ● 20 aminosyrer 8 av disse er essensielle. ● Magre kjøtt og melkeprodukter, fisk, belgvekster, egg ● Hvor mye proteiner trenger vi egentlig? ● 1,5-2 g pr kg/kroppsvekt

Vitaminer og mineraler ● Nødvendig for at kroppen vår skal fungere optimalt. ● Antioksidanter ● Anbefalt inntak ● 2x frukt 3x grønt

Måltidsvaner ● Travel hverdag, krever planlegging ● Spis hver 3-4 time for å stabilisere blodsukker ● Mellommåltid tilgjengelig i bagen. ● Små måltider gir bedre opptak av næringsstoffer ● Redusere risiko for dårlige matvarevalg senere på dagen ● Store svingninger: slapphet, nedsatt konsentrasjonsevne, ● økt nedbrytning av muskelvev, hodepine, økt sultfølelse og humørsvingning ● Variasjon i kosten ● Brød og kornvarer, poteter, ris, pasta og nudler, grønnsaker, frykt/bær, fisk fjærkre, kjøtt og egg, melk yoghurt og ost, samt matfett.

Hva spiser vi før trening? 2-3 timer før trening (fylle opp glykogenlagrene) ● Lav GI (glykemisk indeks), grove produkter, karbohydrater og proteiner. ● Eksempler ● Middagsmåltid ● Kornblanding med lettmelk og frukt ● Havregrøt med lettmelk og fruktjuice ● Grove brødskiver med proteinrikt pålegg – Ost, egg, skinke, leverpostei,kalkun-pålegg osv.

Hva spiser vi før trening? ● 1 time før trening (fylle opp glykogenlagrene) ● Raffinerte karbohydrater ● Unngå: mye protein og fett da dette kan påvirke fordøyelsen i negativ retning. – Trøtthet, diarè ● Eksempler: ● Fruktsalat med lettyoghurt ● Fruktsmoothie eller drikkeyoghurt ● Flytende måltid (suppe) ● Frukt ● Sportsbarere ● juice

Hva trenger vi under trening? Vann inntil min med moderat til hard intensitet. Etter 60 min tilskudd av karbohydrater og salter. ● 40-60g karbohydrater pr time er nok. Tilsvarer 1 liter utblandet sportsdrikk. ● Væsketap på 2% kan redusere prestasjonsevnen med 10% ● Tørste er en dårlig indikator ● Drikk hvert 10-15min ved hard fysisk aktivitet. ● Utover 50 min, kan sportsdrikk benyttes. Inneholder salter og noe karbohydrat (Maxsim).

Hva spiser vi under trening? ● 40-60gram karbohydrater. Hva vil det si?

Hva spiser vi etter trening? Innen 30-60min 30 min: Mat med høyt karbohydrat og moderat med proteininnhold. 1-1,5g karbohydrat (høy GI) pr kg/kroppsvekt i de 2 første timene etter trening ● 10-20g protein ● Mye væske, erstatte 150% av væsketapet (gjerne med salter om det ikke inntaes mat) 60 min: ett større variert måltid som bestående av karbohydrater, fett og proteiner

Hva spiser vi rett etter trening?

Restitusjon

Kosttilskudd

Hva serveres på arrangement?

Takk for meg!