FRA FREDSJUBEL TIL KRIGSFRYKT. HÅPET SOM BRAST OPTIMISME I EUROPA Sommeren 1945 – ødelagte byer og sultne mennesker i Europa. Nazismen var knust. Forholdet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

VIETNAMKRIGEN.
KOMMUNISMENS FALL BERLINMUREN VAR SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA
Kapittel 17: Andre verdenskrig
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Konflikter som preget verden
Kapittel 23. Okkupasjonstid
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Mellomkrigstiden: Fascismen og nazizmen
Kapittel 20: En todelt verden
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 24. Kald krig Elevene skal kunne
Kapittel 22. Andre verdenskrig
Hvorfor kunne ikke amerikanerne vinne krigen?
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
2.verdenskrig.
Den kalde krigen
Kriger og revolusjoner
Demokratier som overlevde
I diktaturenes skygge.
2. Verdenskrig.
Kjenne til hvorfor Japan angrep USA. Kjenne til hva invasjonen av Normandie betydde for krigens slutt. Vite hvem de viktigste av krigens ledere var.
Napoleon Bonaparte.
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Avslutningen på 2. verdenskrig
Andre verdenskrig Bilde: Sovjetisk soldat feirer seieren i slaget ved Stalingrad. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Mot ny krig Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Stalingrad – krigslykken snur
Falskt eller ekte demokrati ? STYRE FOLKET……. ELLER FOLKESTYRE ?
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
Tema: sikkerhetspolitikk. Hva er sikkerhetspolitikk? ulike måter å sikre et lands suverenitet og handlefrihet overfor andre land ved bruk av forsvars-
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Livet i det okkuperte Europa. Forskjell på okkuperte land I alle land led folk men det var en fordel å være av den «ariske» eller germanske» rasen Gestapo.
Den andre verdenskrigen. Angrepet på Polen Polen hadde en gammeldags hær Ble delt mellom Tyskland og Sovjetunionen «Skyggekrigen»
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Den kalde krigen Frankrike, USA, Storbritannia og Sovjetunionen vann 2. verdskrig Desse landa delte Tyskland mellom seg i 4 soner Hovudstaden, Berlin(låg.
Den første verdenskrig
Situasjonen i Europa i Situasjonen i Øst-Asia 1942.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Fortsettelse andre verdenskrig. Repetisjon – opptakten til krigen Hitler trosset Versaillestraktaten som blant annet sa at Tyskland tok på seg skylden.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
DEN KALDE KRIGEN 1945 – 1989.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Stalingrad – krigslykken snur September 1942 tyskerne når Stalingrad Russisk motoffensiv tyske soldater døde Samtidig led tyskerne nederlag mot.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
Den russiske revolusjon
En punktvis oversikt over noen viktige momenter
North Atlantic Treaty Organisation
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Slutten av den kalde krigen
Økonomisk krise og mangel på det meste.
Utviklinga etter den kalde krigen
1. verdenskrig: Revolusjon i Russland 1917: Russland blir kommunistisk
Den kalde krigen
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig DEL 1.
Mistro og mistenksomhet
Den kalde krigen Intro Hva betyr begrepet kald krig? Kald krig i dag?
2.verdenskrig.
En punktvis oversikt over noen viktige momenter
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
2.VERDENSKRIG
USA – det mektigste landet I verden
Den andre verdenskrigen
Utskrift av presentasjonen:

FRA FREDSJUBEL TIL KRIGSFRYKT

HÅPET SOM BRAST

OPTIMISME I EUROPA Sommeren 1945 – ødelagte byer og sultne mennesker i Europa. Nazismen var knust. Forholdet mellom USA og Sovjet skulle bli dårlig. Fra 1945 og fram til i dag skulle det utkjempes mange kriger.

USA og Soviet

Krig

JALTA I februar 1945 møttes Josef Stalin, Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill på Jalta ved Svartehavet. Japan og Tyskland holdt på å bryte sammen. Krigen ville være slutt snart. Sovjet hadde hatt store tap. 20 millioner russere var drept og de vestlige delene av Sovjet var ødelagt. Stalin ville ha kontroll med Øst Europa.

JALTAKONFERANSEN

Hiroshima i 1945

Døde russiske soldater. Drepte russiske soldater

Josef Stalin

Stalin ville ikke at Tyskland skulle angripe Sovjet en gang til. Roosevelt og Churchill godtok Stalins krav. Sovjetunionen skulle få større politisk innflytelse i Øst Europa. Likevel krevde Roosevelt og Churchill at det skulle være demokrati i Øst Europa.

ØST EUROPA BLIR KOMMUNISTISK Kommunistpartiet var det eneste tillatte partiet i Sovjet siden Etter 1945 sørget Stalin for at kommunistpartiene kom til makten i alle østeuropeiske land. Lederne i andre partier ble arrestert eller måtte flykte. Folk som kritiserte kommunismen fikk store problemer. I Polen, Ungarn og Bulgaria var kommunistene populære.

Østblokken

Mange mente at kommunistene ville avvikle klasseforskjellene i samfunnet. Likevel klarte ikke kommunistene å vinne noe valg i Øst Europa. USA og land i Vest Europa var meget skeptiske til den politiske utviklingen i Øst Europa.

TYSKLAND Tyskland var utbombet i Det var mangel på hus og mat. Tyskland og tyskere var hatet. I de første årene etter krigen fantes det ikke noe selvstendig Tyskland. På Jaltakonferansen ble det bestemt at Tyskland og Berlin skulle deles inn i en amerikansk, russisk, britisk og fransk sone.

ØST OG VEST TYSKLAND I 1948 slo britene, franskmennene og amerikanerne sammen sine soner til Vest Tyskland. Sovjetsonen ble omgjort til Øst Tyskland. Det var først i 1990 at de to sonene ble slått sammen til Tyskland.

Øst og Vest Tyskland

BERLINBLOKADEN Sovjet likte ikke at de allierte hadde dannet Vest Tyskland. Dermed stengte Sovjet alle veger og jernbaner inn til Vest Berlin. Sovjet ville sulte ut befolkningen. President Harry Truman fikk startet en luftbro inn til Vest Berlin. Det ble fløyet inn mat, brensel og medisiner. Et år etter gav Sovjet opp blokaden.

HARRY TRUMAN

TO SELVSTENDIGE TYSKE STATER I mai 1949 ble Vest Tyskland til Forbundsrepublikken Tyskland. Statsministeren het Konrad Adenauer. Øst Tyskland ble døpt om til DDR – Deutsche Demokratische Republik.

VEST TYSKLAND

ØST TYSKLAND

MARSHALLHJELPEN OG TRUMANDOKTRINEN President Harry Truman var overbevist om at Sovjet strebet etter verdensherredømme. Truman lovte militær hjelp til alle land som ville forsvare seg mot kommunismen. Dette ble kalt Trumandoktrinen. Fattigdom ville føre til at kommunismen ville spre seg. Utenriksminister George Marshall utarbeidet en plan for å få i gang økonomien i Europa.

TRUMANDOKTRINEN

GEORGE MARSHALL

MARSHALLPLANEN

NATO OG WARSAWAPAKTEN Mange vestlige land ønsket en militærallianse for å stå sterkere overfor Sovjetunionen. I april 1949 ble NATO ( North Atlantic Treaty Organization ) dannet. Et angrep på et av landene ble betraktet som et angrep på dem alle. I 1955 dannet Sovjet og de østeuropeiske landene Warsawapakten. To store militærblokker stod klare til å angripe hverandre.

NATO

KART OVER NATO

WARSAWAPAKTEN

NATO OG WARSAWAPAKTEN

ATOMBOMBEN USA hadde atombomben. I 1945 slapp de atombomber over Hiroshima og Nagasaki. I 1949 klarte også Sovjet å utvikle en atombombe. Dette kom som et sjokk på amerikanerne.

NAGASAKI

KOMMUNISTFRYKT I USA begynte man en heksejakt på kommunister. Senator Joseph McCarthy ledet denne heksejakten. Redselen for kommunister ble et hysteri. Frykten for spioner var stor. I 1953 ble Julius og Edel Rosenberg henrettet for å ha solgt atomhemmeligheter til Sovjet.

JOSEPH MCCARTHY

ETHEL OG JULIUS ROSENBERG

OPPRUSTING Fram til 1989 skjedde det en voldsom militær opprustning i verden. USA og Sovjet brukte enorme summer på å bygge ut forsvaret. De fikk så mange atombomber at de kunne utslette jorda mange ganger. De fulgte med hverandres aktivitet med satelitter, fly, raketter og spioner.

NEDRUSTINGSFORSØK. Gjennom hele etterkrigstiden ble det gjort forsøk på å ruste ned. Etter Cubakrisen i 1962 ble forholdet mellom USA og Sovjet noe bedre. Da hadde verden stått på randen av atomkrig. Det ble opprettet en telefonlinje mellom Washington og Moskva for å hindre atomkrig.

CUBAKRISEN

I 1963 ble USA, Sovjetunionen og Storbritannia enige om en prøvestansavtale. Det betydde at det ikke lenger var lov å teste atombomber over bakken. I 1964 skrev en rekke land under på en ikkespredningsavtale. Den gikk ut på at de ikke skulle utvikle atomvåpen.

NEDRUSTING I 1980 ble Ronald Reagan ny president i USA. Han var en tøff motstander av Sovjet. Han satset på en kraftig militær opprusting. Utover 1980-årene ble det klart at Sovjet begynte å sakke etter økonomisk og militært. I 1985 kom Mikhail Gorbatsjov til makten i Sovjet. Han ville få slutt på rustningskappløpet. På slutten av 1980-tallet var den kalde krigen over.

REAGAN OG GORBATSJOV