Klikk for å redigere undertittelstil i malen 18.09.2016 Ernæring og prestasjon Før –under - etter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Vann for kroppen Utenom oksygen er vann det viktigste for kroppen. Kilde: Norsk Tannvern.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Januar FK BODØ/GLIMT Aktivitet / Retningslinjer Sesongen 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Denne presentasjonen bygger på brosjyren Måltidet – en verdi å ta vare på. Den gir praktiske råd om dagens måltider, om de ulike matvaregruppene, og hvilke.
Kompetanseheving sukker
Trygg mat og næringsstoffer
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Korn, Frø og kornprodukter
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Vann for kroppen Nest etter luft, er det vann kroppen
Små endringer i kostholdet i riktig retning
VANN.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter

Hva er ernæring?  Læren om sammenhengen mellom kosthold og helse  Næringsstoffer  Nødvendighet knyttet til kroppens vekst, utvikling og normale funksjoner

Hvilke næringsstoffer har vi?  Energigivende næringsstoffer  Fett, proteiner og karbohydrater  Ikke-energigivende næringsstoffer  Vitaminer, kostfiber, mineraler  Vann

Karbohydrater  Funksjon  Gir energi til kroppsarbeid  Hvor  Brød, mel, poteter, grønnsaker og sukker

For apekatter……og syklister

Protein  Funksjon  Gir energi + byggematerialet for kroppen  Hvor  Kjøtt, fisk, korn, brød, melk, ost og egg

Øl er sunnere enn brus, men melk innholder mest proteiner

Fett  Funksjon  Gir energi  Hvor  Umettet fett: Olje, fisk hvit kjøtt (nødvendige)  Mettet fett: smør, helmelk, ost, rødt kjøtt

Vann Funksjon Viktig for fordøyelsen Transport av nærinstoffer Hvor drikkevarer og matvarer

Daglig kosthold-kosttilskudd? 7 matvaregrupper  Brød og kornvarer  Potet, ris, nudler og pasta  Grønnsaker  Frukt/bær  Fisk, fjærfe, kjøtt og egg  Melk, yoghurt, ost  Matfett Anbefalt tilskudd: Omega 3-fettsyrer og D vitamin Kvinner: kalsium og vitamin D

Klikk for å redigere undertittelstil i malen Sykkel - ernæring Hva er viktig?

Utholdenhetsutøvere

Andre utøvere/mosjonister

Ved vektreduksjon

Frokost, lunsj og kveldsmat + middag  3 +1 hovedmåltider  Karbohydratrike matvarer:  havregrøt, kornblanding, melk, yoghurt, juice, tykke skiver grovt brød, ost, skinke, kalkun, leverpostei, pasta, ris, skalldyr, egg, grønnsaker, tunfisk, kylling  Mellommåltider etter behov ▪ Frukt, gulrøtter, nøtter, smoothies, yoghurt  3-4 timer mellom hvert energiinntak  Hyppig små måltider er viktig for prestasjon og optimal kroppssammensetning  Små måltider øker opptak av næringsstoffer og minsker risiko for dårlige matvarevalg

Hvorfor hyppige måltider?  Holde blodsukkeret stabilt  Stabilt blodsukker-viktig for fysisk og psykisk prestasjon  Store svingninger kan medføre slapphet, nedsatt konsentrasjon, økt nedbryting av muskelvev, nedsatt forbrenning, hodepine, økt sultfølelse og humørsvingninger

Før: Lagring av karbohydrater  Karbohydrater lagres som glykogen  Lagres i lever + muskulatur  Størrelse og hvor raskt de bygges opp avhenger av mengde som inntas og tidspunkt for inntak etter trening  Velfylte lagre rekker til ca. 1-2 timer trening (intensitet?)  Tomme lagre= redusert prestasjon

Hvordan bygge opp lageret? Avhenger av kroppsvekt og hvor mye som forbrukes  Trening minutter: 5-7 g/kg/dag  Trening minutter: 7-10 g/kg/dag  Trening 6-8 timer (ekstrem): g/kg/dag Person 70 kg: gram karbohydrater per dag

Hvor mye er hva?

Oppbygging før ritt  Gradvis nedtrapping av trening 3-4 dager før  Samtidig økes inntak av karbohydrater ▪ Loff, syltetøy, honning, rosiner, sportsdrikker, saft, tørket frukt, kjeks, sportsbar o.l  Reduser inntak av fiber  Glykogenlagring gir økt kroppsvekt i form av økt muskelglykogen og væske i kroppen

…opplading for livsnytere!

Klikk for å redigere undertittelstil i malen Hva er viktig under konkurranse?

Under konkurranse/ritt  Væskeinntak!  Væsketap avhengig av ▪ Størrelse ▪ Kroppsamennsetning ▪ Fysisk form ▪ Temp, luftfuktighet ▪ Bekledning ▪ Intensitet og varighet

Hvor mye væske tapes?  Kontinuerlig trening, moderat til høy intensitet vil tapet være på ca 0,5-1,2 liter per time  Væsketap bør holdes under 2 % av utgangspunkt kroppsvekt  Prestasjon reduseres ved 1-2 % væsketap  Mekanismen? Redusert slagvolum og økt puls- svekker styrke, kraft og kognitiv funksjon

Regnestykke for væskemangel Dehydrering % = (vekt før trening - vekt etter trening) x 100 Vekt før trening Eks: 60 kg før, 59 kg etter= gir et væsketap på 1,7% av utgangspunkt vekt

Drikk før du er tørst  Tørste er ikke et godt mål  Sjekk hvor mye væske du taper på en treningsøkt  Drikk litt ca minutter før du starter  Begynn å drikke senest 15 minutter etter start ▪ Innta 1,5-3 dl hvert minutt.  Kalde drikker (<15 c) er å foretrekke-reduserer økning i kroppstemp  Går man opp i vekt under trening har væskeinntak vært for stort

Etter  Erstatt alltid væsketap ette/konkurranser trening  Erstatt 150% av væsketapet de 2 første timene etter økten.  Sportsdrikk, melk og mineralvann er bedre rehydreringsdrikk enn vann etter fysiske anstrengelser med stort væsketap.  Innta et lite måltid innen ½ time etter aktivitet (30-50 gram karbohydrater)  Påfyll frem til ett større måltid inntas.  Tar ca timer å fylle opp glykogenlagre i muskulaturen.

Påfyll av protein  Kroppsprotein brytes også ned under harde utholdenhetsøkter  Protein viktig i restitusjonsinntaket  Protein stimulerer reparasjonen og oppbyggingen av skadet muskelvev, samt stimulerer oppbyggingen av glykogenlagerne

Gode restitusjonsmatvarer Melk, sjokolademelk, yoghurtdrikk Yoghurt/og morgen yoghurt Brødskive med proteinrikt pålegg Smoothies, fruktjuice Bananer Tørket frukt/rosiner Frisk fruktsalat med yoghurt Muslibarer/energibarer/restitusjonsbarer Sportsdrikk/restitusjonsdrikk  + mye væske

Takk for meg!