Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å opprettholde et godt immunforsvar
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
TR90 ® Endre livet ditt på 90 dager. Over en TREDJEDEL av EUs voksne befolkning er nå overvektige Situasjonen i EU.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Denne presentasjonen bygger på brosjyren Måltidet – en verdi å ta vare på. Den gir praktiske råd om dagens måltider, om de ulike matvaregruppene, og hvilke.
Kompetanseheving sukker
Trygg mat og næringsstoffer
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Tallerkenmodell og Karbohydrater
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Etter denne timen skal du kunne:
MatMedSmak.
1 Egenomsorg og helse.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vann for kroppen Nest etter luft, er det vann kroppen
Små endringer i kostholdet i riktig retning
VANN.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
MatMedSmak.
Etter denne timen skal du kunne:
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Agenda Ernæringsfakta ved MS Salt- NaCl De norske kostrådene Sunt og godt- kan det kombineres? Oppsummering

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Legekunstens far Din mat skal være din medisin, og din medisin skal være din mat Hippokrates ( f.kr.)

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Ernæringsfakta ved MS Studier har vist at grad av inflammasjon i kroppen kan påvirke MS symptomer hos RR-MS og PP-MS Mat med høyt innhold av kalorier kan øke inflammasjon i kroppen Mat med mye salt, animalsk mettet fett, lite fiber, drikke med tilsatt sukker og lite fysisk aktivitet Nutrition Facts in Multiple Sclerosis. P. Riccio og R. Rossano. American Society for Neurochemistry, 2015.

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Ernæringsfakta ved MS Motsatt har det blitt vist at mat med lite kalorier og fysisk aktivitet kan redusere inflammasjon og ha en positiv effekt på tarmfloraen Frukt, bær, grønnsaker, bønner, prebiotika, fisk og magre kjøtt og meieriprodukter Nutrition Facts in Multiple Sclerosis. P. Riccio og R. Rossano. American Society for Neurochemistry, 2015.

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt Vi spiser for mye salt. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er ca. 10 gram per dag Norske og internasjonale helsemyndigheter som Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere.

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt og helserisiko Et høyt inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for høyt blodtrykk Hjerte- og karsykdommer Kreft i magesekk En gradvis reduksjon i saltinntaket på % kan gi betydelige helsegevinster

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt og MS på mus Mus med store mengder salt i kosten ble vist i å utvikle en mer aggressiv multippel sklerose lignende sykdom enn mus som forbrukte litt salt Høyt saltinntak hos mus stimulerer Th17-celler, som kan forverre autoimmune sykdommer Th17-celler er sentral i oppregulering av stoffer i immunsystemet som fremmer betennelse Kleinewietfeld M, Manzel A, Titze J et al. Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells. Nature, 2013

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt og MS I en nylig publisert studie fant forskerne ut at pasienter med MS med høyt saltinntak hadde signifikant høyere sykdomsaktivitet enn pasienter med lav inntak Egne anbefaling for inntak av salt for MS pasienter finnes ikke foreløpig Farez MF, Fiol MP, Gaitán MI et al. Sodium intake is associated with increased disease activity in multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry, 2015.

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt - Na Cl inntak Natrium har en rekke viktige funksjoner i kroppen Blant annet har det stor betydning for væskebalansen, nerver og muskler Voksne trenger 1,5 gram natrium (3-4 gram salt)/dag En teskje inneholder 7 gram salt

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Kilder til salt Industribearbeidede matvarer ca % Salt i matlagning og ved bordet ca % Rene råvarer ca. 10 % Matvaregruppene: kjøttprodukter og brødvarer

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt i drikkevann

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Saltinnhold i drikkevann Farris inneholder 1, 2 gram /liter Grans Taffel Naturell inneholder 1,3 gram/liter

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Saltinnhold i drikkevann Bris og Ramløsa inneholder cirka halvparten så mye natrium som Farris og taffel Pellegrino inneholder under en tiendedel av natriummengden som er i Farris

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Minst salt Olden, Isklar, Bonaqua, First Price vann med kullsyre og i sodastreamvannet hadde et saltinnhold tilnærmet null

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Næringsdeklarasjon Salt oppgis enten som salt eller natrium, i gram per 100 gram En god pekepinn på saltinnhold være hvor langt ut i listen saltet er oppgitt – jo tidligere saltet står oppgitt, jo mer salt er det i maten

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Slik leser du varedeklarasjonen: Høyt saltinnhold: > 1,25 gram salt per 100 g. vare Middels: 0, , 25 gram salt per 100 gram vare Lavt: < 0,25 gram salt per 100 gram vare Hvis saltinnholdet er oppgitt som Na (natrium) kan man gange med 2,5 for å finne saltinnholdet

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Hvilken matvarer bør vi velge? SALT: Meksikansk gryte med ris. 7,35 g salt per tilberedt porsjon MINDRE SALT: Orientalsk gryte 1,5 g salt per tilberedt porsjon

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt i julematen

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Smaken kan endres Ved gradvis å redusere saltinntaket kan du oppleve mindre behov for salt smak Smak har med vane å gjøre Hva vi synes smaker godt kan påvirkes og læres Opplevelse av smak: lukt, utseende og konsistens Alder, kjønn, tidligere erfaringer og forventninger påvirker smaksopplevelsen

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Grep for å redusere salt hjemme Bruk sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico Smaksettes med friske urter eller urtekrydder som oregano, basilikum og persille. Løk, hvitløk, chili og grønnsaker som for eksempel paprika, tomat

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog De norske kostrådene Ha et variert kosthold med: -Grønnsaker, frukt og bær -Fullkornsprodukter -Magre kjøttprodukter -Magre meieriprodukter -Sunt fett -Fisk Begrensede mengder: -Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt -Sukker -Salt

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Sunt og godt- en mulig kombinasjon ?

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Brødmåltidet Velg grovt brød/ knekkebrød med magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg Spis alltid litt grønnsaker ved siden av Drikk vann eller mager melk

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog 3 usunne eller 18 skiver sunne skiver

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Varm mat

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Spis mer fet fisk

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Begrense inntaket av sukker

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Begrens mat med fett og sukker

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Vann er den beste tørstedrikk Vann er best tørstedrikk

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Jippi, det er lørdag.

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Sett deg mål!

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Oppsummering Det er ingen spesiell diett som er anbefalt for pasienter med MS. Det anbefales at pasienter med MS har et forebyggende og helsefremmende kosthold som er anbefalt for resten av den friske befolkningen Det kan imidlertid se ut som at et kosthold tilsvarende de norske kostrådene er spesielt viktig å følge for pasienter med MS

Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Takk for oppmerksomheten!