Litteraturen fra 1850 til 1900 En oversikt.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Realismen Litteraturhistorien
Advertisements

En litterær epoke mellom realismen og nyrealismen
Kapittel 3 oppgave j. (På bildet: Asbjørnsen og Moe)
Forfatterstudium Jonas Lie.
1 Tema Vg1, kap 2.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Nasjonsbyggingen på 1800-tallet
Amalie Skram «Karens jul».
Romantikken
Kapittel 3 oppgave b Bjørnstjerne Bjørnson ( )
Kapittel 4 Velferdsstaten.
Sult En roman av Knut Hamsun
Realismen.
ROMANTIKKEN
Repetisjon og fortsettelse!
Litteratur Trekk Folk Realisme Samfunnskritikk
Litteraturhistorie
REALISMEN
Den nye moderniteten Olve Krange og Tormod Øya 2005 Av: Solveig Roth Høgskolen i Vestfold 2009.
1890-årene - Hamsuns Pan LUT, årene – et omdiskutert periodebegrep Nyromantikk Dekadanse Symbolisme Modernisme.
Litteraturen fra 1945 til Etterkrigstid Gjenreising av Vest- Europa og Norge Velstandsvekst og framtidsoptimisme Kald krig.
Litteraturen frå 1850 til 1900 Ei oversikt. Store samfunnsendringar Industrialiseringa skyt fart Ny teknologi Byane veks Flyttestrøm frå bygd til by.
Fra lyrikk til lyrics Lyrikk er et forsøk på å uttrykke noe som ikke kan uttrykkes (Rolf Jacobsen) Å skrive poesi er blant annet et forsøk på å si noe.
Kapittel 7 Etisk realisme og modernisme
Litteraturen fra 1900 til 1945 En oversikt. Inn i et nytt århundre Brytningstid mellom gamle og nye verdier Allmenn stemmerett Sentralisering. Folk flytter.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og markedsøkonomi Varer kapital og ideer krysser grenser Kunnskap og teknologi nye.
NATURALISMEN 1880 årene Deterministisk menneskesyn:
Kapittel 6 Realisme og naturalisme –
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Litteraturen frå 1900 til 1945 Ei oversikt. Inn i eit nytt hundreår Brytningstid mellom gamle og nye verdiar Allmenn stemmerett Sentralisering. Folk flyttar.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Forestillingen om det norske Fra slutten av 1700-talet til 1870-åra.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og marknadsøkonomi Varer, kapital og idear kryssar grenser Kunnskap og teknologi blir.
Kapittel 7 Analyse Å analysere lyrikk SG- design/Fotolia.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Realismen Noreg frå jordbrukssamfunn til industrisamfunn Nye samfunnsklasser skapte ny dikting: - Borgarskapet med stor makt og rikdom - Arbeidarklassa.
REALISME Kjennetegn ved ulike retninger på 1800-tallet.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Litteraturen frå 1945 til Etterkrigstid Gjenreising av Vest- Europa og Noreg Velstandsvekst og framtidsoptimisme Kald krig.
Karens jul Naturalismen. Miljø Havnen og skuret. Havn forbindes med reise, forlatthet. Men også med fattigdom.
Sokrates.
Den russiske revolusjon
Sluttkonferanse Opplevelser i nord
KOM ETTER REALISMEN OG NATuRALIsMEN
NORGESHISTORIEN PÅ TALLET
Litteraturen etter 1980.
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Hvorfor er Ibsen fortsatt så populær?
Politiske ideologier 1800->.
Litteraturen frå 1900 til 1945 Ei oversikt
Nasjonalromantikken Realismen / Naturalismen
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Litteraturen frå 1945 til 1980.
Den Franske Revolusjonen
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Den industrielle revolusjon
Kapittel 7 Tidlig modernisme og nyromantikk – 1890-årene
Betegnelse på felles norsk/islandsk litteratur, ca
NORSK LITTERATURHISTORIE
Hvorfor revolusjon i Russland?
: Språklige forhold Panorama Vg3 Tendenser og faser
Punkt og linjer Panorama Vg3 Det moderne prosjektet Læreplanmål
Kristendommen.
Panorama Vg2 Tendenser og faser : språklige forhold
Modernismens poetiske provokasjon
DET MODERNE GJENNOMBRUDD - REALISMEN/NATURALISMEN (ca )
Sokrates.
Utskrift av presentasjonen:

Litteraturen fra 1850 til 1900 En oversikt

Store samfunnsendringer Industrialiseringen skyter fart Ny teknologi Byene vokser Flyttestrøm fra bygd til by

Nye utfordringer Arbeiderklassen vokste Mye sosial nød Kamp for stemmerett for kvinner og arbeidere Gamle autoriteter svekkes.

Nye tanker og ideer Charles Darwin- evolusjonsteorien Karl Marx - klassekamp John Stuart Mill - kvinnefrigjøring Søren Kierkegaard- eksistensfilosofi

Litteraturen speiler samfunnet De nye ideene inspirerte til å skrive en mer virkelighetsnær litteratur. Problemorientert litteratur som skal avdekke falskhet og hykleri, sosial urettferdighet, undertrykkelse og mangel på frihet.

Realistisk litteratur Ga et virkelighetsnært bilde av hvordan folk levde Ville vise folk det som var feil i samfunnet gjennom litteraturen. Forfatterne ønsket en endring.

Det moderne gjennombruddet I årene 1875 til 1890 blir det skrevet mye realistisk litteratur i Norge. Den danske litteraturkritikeren Georg Brandes inspirerer norske forfattere til å skrive samfunnskritisk. Forfattere som Bjørnson, Ibsen, Kielland, Skram og Garborg, skriver slik.

Realistiske skrivemåter Sjangrene som blir brukt, er først og fremst roman, novelle og drama. Detaljerte miljø- og personskildringer skal gjøre litteraturen virkelighetsnær. Replikkene er virkelighetstro.

Realistenes menneskesyn Mente menneskene hadde fri vilje til å velge sine liv. Ble de vist hva som var galt i samfunnet, kunne de endre på det.

Naturalismen En form for realisme som er inspirert av naturvitenskapens metoder. Den franske forfatteren Emile Zola (1840-1902) utformet realismens prinsipper. Naturalistene gir svært detaljerte skildringer av nøden og elendigheten som preget mange menneskers liv.

Naturalistenes menneskesyn Deterministisk menneskesyn - livet er forutbestemt av arv og miljø og samfunnsforhold. Er du født fattig, vil du forbli fattig. Pessimistisk.

Tidlig modernisme I 1890-årene bryter flere unge forfattere med den realistiske skrivemåten Knut Hamsun og Sigbjørn Obstfelder er noen av dem Inspirasjon fra forfattere som Charles Baudelaire (fransk) og Walt Whitman (amerikansk)

Subjektiv dikting Diktningen fokuserer på individets opplevelse av det moderne samfunnet Skildringene var subjektive, ikke realistiske Mente mennesket følte seg ensomt og fremmedgjort i det nye industrisamfunnet

Tidleg modernisme Eksperimenterte med form Skrev om fremmedfølelse Dyster stemning Opptatt av ”det ubevisste sjeleliv” og outsideren