Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus"— Utskrift av presentasjonen:

1 Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus
Julenøtt nr. 8 Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus

2 Sykehistorie: 38 år gammel kvinne med lette smerter nederst i magen fikk ved UL påvist en cystisk lesjon i høyre adnex. Fjernet rutinemessig. Cysten var 11 cm i diameter og inneholdt 450 ml klar væske.

3 Makroskopisk: Det sees et cystisk ovarium der cystens innside er glatt og speilende. I veggen finnes en knute med fast elastisk konsistens, diameter 1.5 cm

4 Dette er bildet som ble lagt på nettet.
Vi ser ovarium med relasjon til en stor cyste. Cyste er kledd av et flatt epitel. kanten av cysten ser vi kjertellignende strukturer og store hulrom kledd av regelmessig kuboidepitel med rosainnhold.

5 Knuten i cysteveggen viser en tumor som vokser i lobuli med solid vekst. Her kan vi se noen antydede sirkulære strukturer med rand vakuolisering i samme rosainnhold vi så på det første bildet.

6 Også tumorcellepopulasjon viste vekslende morfologi
Også tumorcellepopulasjon viste vekslende morfologi. Celler med polygonale hyperkromatiske kjerner veksler stedvis med celler med ovale oppklarede kjerner med noen tendens til overlapping. De siste sees gjerne i områder med antydet papillær og trabekulær vekst.

7 Med større forstørrelse ser vi tydeligere de folikkellignende strukturer med rosainnhold, mens det meste av tumorvevet vokser kompakt. Stedvis viste tumor imidlertid noen antydning til papillær og trabekulær vekst

8 Differensialdiagnoser:
Struma ovarii Malignt struma ovarii (Follikulært thyreoidea karsinom) Serøst cystadenokarsinom Sertoli-Leydig celletumor Struma ovarii kan være representert med både normalt og hyperplastisk thyreoideavev. Den siste form kan vise vekstmønster som sees i thyreoideaadenom, for eksempel mikrofollikulær, makrofollikulær, trabekulær eller solid. Såkalte oksyfile eller klare celler kan også forekomme. Immunoreaktivitet for thyeroglobulin er til stor hjelp i problematiske tilfeller, som for eksempel cystisk struma, klarcellet varianter og trabekulær arkitektur som kan bli vanskelig å skille fra Sertoli-Leydig celltumor. Malignitetsforandringer i struma ovarii er langt fra vanlig sak og i usikre tilfeller (når malignitetsdiagnose kan ikke utelukes) skal man bruke samme kriterier som ved maligne tumores i glandula thyreoidea.

9 TGB TTF-1 Her ser vi at tumorceller reagerer kraftig postitivt med antistoff mot både Thyroglobulin og TTF-1. Når det gjelder TGB (660-kd glykoprotei) kan farging variere betydelig og avhenger bl.an. av funksjonsintensitet. Hyperplastiske celler reagerer vanligvis sterkest. TTF-1 (homeodomain-holdig transkripsjon faktor. Regulerer ekspresjon av gener for thyroperoxidase og TGB i thyreoideavev) farger kjerner 1 2

10 Kriterier for follikulært thyreoidea karsinom
Kapselinfiltrasjon Karinnvekst/tumortrombe Follikulært thyreoideakarsinom er vanskelig å diagnostisere fordi struma ovarii mangler nettopp kapsel.

11 Her er det snitt som viser ”tunger” av svulstvev som vokser inn i stroma og det hele ser ikke så veldig fredelig ut. Samtidig ser vi ikke noen ordentlig kapsel her.

12 Her ser vi kar med tumorceller i lumen
Her ser vi kar med tumorceller i lumen. Det er naturligvis viktig å skille virkelig karinnvekst, og evt. Tumorceller i trombe fra subendotelial ansamling av tumorceller. Vi har sett flere kar perifert for tumor med samme bildet og det var en stor diskusjon i avdelingen som gikk ut på hvordan man burde definere det aktuelle.

13 Diagnose Monodermalt teratom
Struma ovarii med usikkert malignitetspotensiale


Laste ned ppt "Arkadi Karpov assistentlege Akershus Universitetssykehus"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google