Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kneleddets oppbygning og funksjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kneleddets oppbygning og funksjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kneleddets oppbygning og funksjon
Av: Kine, Gard, Merethe, Camilla & Kirsten

2 Kneet (art. genus) Største og mest innviklede leddet i kroppen.
Kneleddet er, sammen med ryggvirvelsøylen, den strukturen i kroppen som i oppreist stilling i størst grad er med på å holde kroppen oppe. Kneet er like mye til for at kroppen skal bevege seg funksjonelt.

3 Kneet (art. genus) I kneleddet forbindes femur (lårbeinet) med tibia (skinnebeinet) og patella (kneskjellet). Patella er et isolert skålformet ben inne i senen til m. quadriceps femoris på forsiden av kneleddet. Baksiden av patella vender mot facies patellaris på femur, som er salformet. (fig s.507)

4 Kneet (art. genus) Kneet er et synovialledd (ekte ledd). Dvs. at det er mulig å bevege knoklene i forhold til hverandre pga. en leddspalte. Hengselledd – bevegelsen utføres i et plan Spiralledd – leddflaten på nedre del av femur er svakt spiralformet

5 Leddflater og leddbrusk
De flatene på knoklene som støter sammen i leddet, kalles leddflater. Leddflatene er kledd med leddbrusk som er glatt og elastisk, og som gjør at leddflatene lett kan bevege seg i forhold til hverandre. Leddflatene på femurkondylene artikulerer (danner ledd) med leddflatene på tibiakondylene. Forskjellen mellom disse utlignes av de to meniskene.

6 Menisk/Leddskive Meniscus medialis (indre menisk) -halvmåneformet
Meniscus lateralis (ytre menisk) – nesten ringformet Meniskene finnes mellom tibia- og femurkondylene og er laget av fiberbrusk. Meniskene er bundet til fiberkapselen.

7 Menisk/Leddskive Viktigste funksjoner:
Meniskene deltar i bevegelsene ved å gli bakover under fleksjon, og fremover under ekstensjon. Viktigste funksjoner: Hindre at benet ”går ut av ledd” Fordele vektbelastningen Fordele leddvæske Stabilisere kneet

8 Leddkapsel… Leddkapselen (capsula asticularis) består av fiberkapsel og synovialhinne. Den ligger som en beskyttende kappe rundt leddet. Fiberkapselen er en sterk hinne av fast bindevev som binder knoklene til hverandre. I kneet henger fiberkapselen sammen med passerende sener og forsterker den.

9 Leddkapsel Synovialhinnen kler fiberkapselen innvendig.
Synovialhinnen består av fiberfattig, cellerikt bindevev og er rik på årer og nerver. Synovialhinnen blir holdt fuktig av leddvæske, synovia, en seigtflytende væske som ligner vevsvæske.

10 Bursa En bursa er en slimpose som inneholder synovia.
Plassert mellom knokkel og sene og mellom hud og knokkel på steder som er utsatt for belastning. Slimposer bidrar til minst mulig friksjon i leddet og kan også fungere som støtputer. Vi har flere slimposer i kneet og den største heter bursa suprapatellaris. Den ligger under patella og er 5-6 cm lang og 3-4 cm bred.

11 Ligamenter Korsbånd - lig. cruciata genus Leddbånd – lig. collaterale
Anterior – fremre Posterior – bakre Ligger mellom fiberkapselen og synovialhinnen Stabiliserer kneet forover og bakover Leddbånd – lig. collaterale Lateralt sideligament –ytre Medialt sideligament – indre Består av fast bindevev Fattige på elastiske fibere, og derfor lite tøyelige. Stabiliserer kneet sideveis

12 Funksjonen til kneleddet
Bevegelsen i kneleddet foregår omkring to hovedakser, en transversal (horisontal) og en vertikal akse Bevegelsene omkring transversalaksen er fleksjon og ekstensjon Bevegelsen omkring vertikalaksen er rotasjon. Bøye- strekkbevegelsen er sammensatt rulle-, glide- og dreiebevegelser.


Laste ned ppt "Kneleddets oppbygning og funksjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google