Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kneleddets oppbygning og funksjon Av: Kine, Gard, Merethe, Camilla & Kirsten.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kneleddets oppbygning og funksjon Av: Kine, Gard, Merethe, Camilla & Kirsten."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kneleddets oppbygning og funksjon Av: Kine, Gard, Merethe, Camilla & Kirsten

2 Kneet (art. genus)  Største og mest innviklede leddet i kroppen.  Kneleddet er, sammen med ryggvirvelsøylen, den strukturen i kroppen som i oppreist stilling i størst grad er med på å holde kroppen oppe.  Kneet er like mye til for at kroppen skal bevege seg funksjonelt.

3 Kneet (art. genus)  I kneleddet forbindes femur (lårbeinet) med tibia (skinnebeinet) og patella (kneskjellet).  Patella er et isolert skålformet ben inne i senen til m. quadriceps femoris på forsiden av kneleddet.  Baksiden av patella vender mot facies patellaris på femur, som er salformet. (fig s.507)

4 Kneet (art. genus)  Kneet er et synovialledd (ekte ledd). Dvs. at det er mulig å bevege knoklene i forhold til hverandre pga. en leddspalte.  Hengselledd – bevegelsen utføres i et plan  Spiralledd – leddflaten på nedre del av femur er svakt spiralformet

5 Leddflater og leddbrusk  De flatene på knoklene som støter sammen i leddet, kalles leddflater.  Leddflatene er kledd med leddbrusk som er glatt og elastisk, og som gjør at leddflatene lett kan bevege seg i forhold til hverandre.  Leddflatene på femurkondylene artikulerer (danner ledd) med leddflatene på tibiakondylene.  Forskjellen mellom disse utlignes av de to meniskene.

6 Menisk/Leddskive  Meniscus medialis (indre menisk) - halvmåneformet  Meniscus lateralis (ytre menisk) – nesten ringformet  Meniskene finnes mellom tibia- og femurkondylene og er laget av fiberbrusk.  Meniskene er bundet til fiberkapselen.

7 Menisk/Leddskive  Meniskene deltar i bevegelsene ved å gli bakover under fleksjon, og fremover under ekstensjon.  Viktigste funksjoner: Hindre at benet ”går ut av ledd” Fordele vektbelastningen Fordele leddvæske Stabilisere kneet

8 Leddkapsel…  Leddkapselen (capsula asticularis) består av fiberkapsel og synovialhinne. Den ligger som en beskyttende kappe rundt leddet.  Fiberkapselen er en sterk hinne av fast bindevev som binder knoklene til hverandre.  I kneet henger fiberkapselen sammen med passerende sener og forsterker den.

9 Leddkapsel  Synovialhinnen kler fiberkapselen innvendig.  Synovialhinnen består av fiberfattig, cellerikt bindevev og er rik på årer og nerver.  Synovialhinnen blir holdt fuktig av leddvæske, synovia, en seigtflytende væske som ligner vevsvæske.

10 Bursa  En bursa er en slimpose som inneholder synovia.  Plassert mellom knokkel og sene og mellom hud og knokkel på steder som er utsatt for belastning.  Slimposer bidrar til minst mulig friksjon i leddet og kan også fungere som støtputer.  Vi har flere slimposer i kneet og den største heter bursa suprapatellaris. Den ligger under patella og er 5-6 cm lang og 3-4 cm bred.

11 Ligamenter  Korsbånd - lig. cruciata genus Anterior – fremre Posterior – bakre Ligger mellom fiberkapselen og synovialhinnen Stabiliserer kneet forover og bakover  Leddbånd – lig. collaterale Lateralt sideligament –ytre Medialt sideligament – indre Består av fast bindevev Fattige på elastiske fibere, og derfor lite tøyelige. Stabiliserer kneet sideveis

12 Funksjonen til kneleddet  Bevegelsen i kneleddet foregår omkring to hovedakser, en transversal (horisontal) og en vertikal akse  Bevegelsene omkring transversalaksen er fleksjon og ekstensjon  Bevegelsen omkring vertikalaksen er rotasjon.  Bøye- strekkbevegelsen er sammensatt rulle-, glide- og dreiebevegelser.


Laste ned ppt "Kneleddets oppbygning og funksjon Av: Kine, Gard, Merethe, Camilla & Kirsten."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google