Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere meg og min bakgrunn – Lene, jobber på Karriereservice med å drive veiledning av studenter og holder kurs I jobbsøking. Her har jeg jobbet et år nå. Før det var jeg student. Jeg har studert på NTNU I 6 år, blitt lektor med master I rådgivning. Det vil si at jeg har studert ganske lenge. I løpet av tiden jeg har studert har jeg gjort meg endel erfaringer, både gode og dårlige som jeg blant annet har lyst til å dele med dere I dag. Jeg er også så heldig at jeg har med meg….. Som er studentveileder her på BI. Du kan jo fortelle litt om deg selv.. Målet med dagen Bevisstgjøring av egne studievaner. Gjennom fokus på planlegging, målsetting og strukturering. Dette vil gi deg en oversikt, sturktur og en økt læringseffekt. Dette skal vi snakke om I dag ved hjelp av konkrete verktøy. Det finnes ingen fasit på hvordan man kan bli en god student – men det finnes endel verktøy som kan kan benytte seg av. Hvordan du skal gjøre det er opp til deg å finne ut Hvor mange er student for første gang? Stand up Spennede! Husker du din første dag som student?

3 Hvem er vi? Hvem er dere? Hvem har studert før?
Hvem kommer fra andre steder enn oslo? Hvem digger matte? Hvem er sliten etter gårsdagen? Hvem vet hva de skal bli når dere er ferdig her?

4 Tredelt kurs Modul 1: Bli en bedre student
Modul 2: Skriving i høyere utdanning Modul 3: Eksamen og eksamensmestring Kurset i studiestrategi, som vi har valgt å kalle studer smartere er på timeplanen deres. Den består av tre moduiler – dette er modul 1. Modul 2 handler om hvordan man skriver akademiske tekster, leser og referer Modul 3 handler om eksamen og eksamensmestring. De må sjekke timeplanen for å finne tid og sted for de neste to modulene

5 HURRA DU HAR BLITT STUDENT!
STUDENTLIVET ER HERLIG! HURRA DU HAR BLITT STUDENT! Noe rundt dette at dette er den beste tiden. Det er gøy å være student osv

6 Hva er målet ditt med å studere her på BI?
Drøm litt.. Hva er målet ditt med å studere her på BI? Hvorfor har du blitt student? Hva er din motivasjon for å gå her? Hvilke ambisjoner har du? Tenke en og en – så dele. Hvorfor begynte du å studere? Er du interessert i det du studerer? (det hjelper i såfall) Dere kan ha ulike motiv. Noen vet kanskje hva slags jobb dere vil ha- mens andre ikke aner! Det kan være viktig å tenke litt fremover – fint å ha drømmer eller mål. Det er enklere å nå de hvis du har satt ord på dem. Skriv ned noen stikkord som svar på disse spørmålene. Ta den frem når du mister motivasjonen. Ok – målene om en lederjobb kan godt være hårete – det er greit. Men da bør du legge en strategi for å nå dit. Det kalles studiestrategi. Men viktigst av alt – bryt målene ned. Dette semesteret er målet kanskje å stå på alle eksamenene – neste semester – å få god karakter. Hva er realistisk for deg akkurat her og nå? Har du noen drømmejobb? Har du et mål som du jobber mot? Hvordan bruker dere mål som motivasjon på andre arenaer? De store målene kan brytes ned i mindre mål slik at man ikke mister det av syne Jeg har spilt undervannsrugby i mange år- veldig sær sport. Men til tider har jeg satset på denne sporten å brukt mye tid. I en periode hadde jeg som mål å komme på landslaget for å dra til VM. For meg var dette et veldig stort mål, en drøm, men også veldig langsiktig. For å kunne klare dette måtte jeg dele dette inn i mindre mål. Styrketrening. Innen et halvår – trene så mye. Hver uke – hvor mange ganger skal jeg trene. Små ting slik at man får små seire i hverdagen. Har du et mål om å gjøre det godt på studiet , kan det være en god ide å konsentrere seg om et semester av gangen. Mål om å komme inn på master – da må du ha gode karakterer. Virkelig interessert i faget ditt – deltidsjobb som er relevant – lær så mye som mulig – la d være et mål i seg selv. For å planlegge må du ha et mål som definerer hva du ønsker å oppnå. Målet bør være ambisiøst, noe å strekke seg etter, men også realistisk, altså mulig å oppnå. Planen kan brukes som verktøy for å vurdere om målet er realistisk eller ikke, fordi den beskriver hvordan vi har tenkt å oppnå målet.

7 Drøm vs virkelighet Handler ikke bare om mål – handler om motivasjon – det som skal drive deg fremover! Opprettholde over tid -

8 Drøm vs virkelighet Realitet – tøft for mange.

9 HVORDAN MESTRE STUDIET og NÅ MÅLET DITT?
1 - Få en oversikt - Hva skal du gjøre? 2 - Planlegg og strukturer - Hvordan skal du gjøre det? 3 - Disponer tiden din - Gjør det du har sagt du skal gjøre! For å understreke betydningen av at planlegging er viktig. Viktig at de huker av for ting de ahr gjort, for å se progresjon, at de kommer videre (selv om det kanskje ikke føles sånn)

10 Få en oversikt Du er studenten!
@BI Du må orientere deg om Frister Pensum Eksamen Kursbeskrivelse og læringsmål (eksamensoppgaver) Du skal lære Bruke pensum, undervisning, kollokvier og eventuelt ressurser på nett til å nå læringsmålene Det er noe annet å være student enn å være elev. Det er hardt arbeid å studere, og studiene er jobben din. Du må orientere deg om frister, pensum, eksamen, kursbeskrivelse og læringsmål for å kunne planlegge semesteret ditt. Du har selv ansvar for å kunne det som må kunnes til eksamen, og til å orientere deg i det som er viktig. Det er ikke alt som er like viktig i pensum for eksempel. Du får ikke lekser, og det er ikke engang sikkert at du rekker å lese altså godt som du kunne ønsket.

11 Et semester Få en oversikt
4 kurs 30 studiepoeng 800 timer 2000 sider pensum Arbeidskrav Presentasjoner Eksamener Du har ansvar for å planlegge semesteret ditt 1 dag 28 sider 8 timer Vi snakket litt om at det å studere er en jobb og at det er du som har ansvar for å sørge for at du rekker frister og nå læringsmålene. Det vil si at BI forventer at dere er heltidsstudenter. Samtidig så er vi klar over at dere jobber ved siden av, men det er dere som må ta ansvar for å planlegge for det, og eventuelt bytte vakter når det er nødvendig. Vi vet også at det er helt normalt at man som student bruker mer tid på studiene rett før eksamen enn tidligere i semesteret, men da må dere også være klar over at det kan være utfordrende å kombinere med deltidsjobb og fritidsaktiviteter. Igjen – trikset er å planlegge for det.

12 Planlegg og strukturer
Planlegging Snakk sammen to og to, i to-tre minutter Hvilket forhold har du til å planlegge? Hvor har du planene dine? Hva er viktig for deg å ha med i din plan? Gi deg best mulig utbytte av studiet Øke progresjon i studiet Gjøre arbeidet effektivt Øke kvaliteten Inspirasjon og motivasjon Dere får vurdere om dere vil ha med denne jh✔Lag gjerne flere typer arbeidsplaner. ✔Plan 1 kan være en overordnet plan med alle frister og milepæler. ✔Plan 2 kan være en detaljert plan over arbeidsoppgavene i en bestemt periode. ✔Ha med både lesing og oppgaveskriving i planen. ✔Kryss av i planen når oppgaver er unnagjort. ✔Feire milepæler som er oppnådd! ✔En individuell arbeidsplan er lettest å tilpasse egen arbeidsrytme. ✔Diskutér gjerne arbeidsplanene med andre. Da kan du få nyttige innspill til planen. ✔Vær fleksibel og åpen for endringer!

13 Planlegg og strukturer
Lag en semesterplan Planlegg og strukturer

14 Planlegg og strukturer
Ukeplan Dag Aktivitet Hva Med hvem Utført Oppsummering/ refleksjon Mandag Lese kap 2 alene ja Har avtalt kollokvie på onsdag Tirsdag Onsdag Kap 2 Kollokviegruppa Torsdag Gå gjennom spørsmål fra kap 2+3 Bare spørsmål fra kap 2 Må gjøre kap 3 søndag Fredag Lørdag Ingen Ingenting Viktig med noe sosialt Søndag Spørsmål fra kap 3, max 1 times jobbing Konkret eksempel på en plan

15 Planlegg og strukturer
Forelesing 11-13 Ok, hvis dette er slik timeplanen din ser ut, hvordan ser resten av dagen ut? Diskuter med sidemann Oppsummering: Hva hadde dere tenkt å gjøre før forelesing? Etter? Når har du tenkt å være på skolen? Hva har du tenkt å gjøre etterpå? Tips er å sette relativt faste tider – f eks kl 8-16, som arbeidstider. Når du går ut av auditoriet, sikre at du da går rett til heisen, rett opp til lesesalen.

16 Planlegg og strukturer
Delmål - mandag Repetere kap. 1 Diskutere refleksjonsoppgavene i kollokviegruppa Finne aktuelle videoer på Kahn Dele disse med kollokviegruppa Planer er til for å revideres. Lag gjerne også dagsplaner, bruk for eksempel sticky notes på pc-en eller et tilsvarende program på macen, hvor du bare kan fjerne dagens oppgaver fortløpende når de er ferdige – og når du er ferdig så kan du gå hjem!

17 Stikk innom en bokhandel, se hva som finnes av gode praktiske ting, permer, mapper, måter å systematisere på Verktøy for deg som student Hva bruker andre? Hva bruker studentveileder?

18 Planlegg og strukturer
Når lærer du best? Diskuter to og to eller tre og tre Fortell om hva du gjør når du lærer best Noter gjerne gode tips fra de(n) andre! Oppgave Hvordan lærer dere best?

19 Planlegg og strukturer
På forelesning uten å notere På forelesning med notering Bytte notater med sidemannen Løse oppgaver alene Løse oppgaver sammen med andre Diskusjon i grupper/kollokvier Forklare til andre Lytte på andre Lese uten å notere Lese og notere samtidig Prøv deg frem! For egenrefleksjon og økt bevissthet om sine egen studeiteknikk. Stikkordet her er AKTIVITET. Jo mer aktiv du er, jo mer vil du lære. - mer aktiv når man forklarer noe enn når man lytter. (Må reflektere, tenke over det du har lært, ta stilling til noe, sette ord på, analysere osv....)

20 Planlegg og strukturer
Hva lærer du mest av? Lytte og diskutere med andre (auditiv)? Lese i boka og notere (skriv og les)? Se film og bilder (visuell)? Spille rollespill (kinestetisk)? V: visuell A: auditiv S: skriv og les K: kinestetisk Kurs i studiestrategier Høst 09- BI Drammen

21 Planlegg og strukturer
Glemselskurven Hvorfor? Du bevarer kunnskapen. 70 – 90% av det du lærer forsvinner i løpet av 24 timer. Det er lettere å lære mer. Du sparer tid. Du slipper den slitsomme innspurten før eksamen. Minimum 20% av tiden du totalt bruker på studiet bør være repitisjon Hvordan? Gjennomgå teksten for deg selv Lage et ”one minute paper” Gå igjennom innholdsfortegnelsen Les markert tekst og notater Svar på repetisjons spørsmål Gjør oppgaver knyttet til pensum Diskuter med andre

22 Du lærer mer av å fortelle om din forståelse
Du lærer mer av å fortelle om din forståelse. Finn en måte som passer for deg, om det er å gjenfortelle i kollokviegruppa, eller til katten hjemme eller deg selv i speilet. Du kan også skrive – eksamen er skriftlig, så da får du trening på det. I noen fag finnes det gode videoforelesninger som tar for seg de temaene som er målene for kurset. Bruk gjerne disse. Khan Academy er en god kilde for mikroøkonomi, makroøkonomi, matte, statistikk og finans. For andre fag kan det være lurt å videogoogle lærebokforfatteren, eller navnene på de som står bak modellene i faget og se om du finner opptak av foredrag de har gjort. Spesielt hvis du fortrekker å se videoer framfor å lese, så kan det være en god måte å komme inn i faget på. Lærebøkene har også refleksjonsspørsmål som kan brukes for å sjekke egen forståelse.

23 Planlegg og strukturer
FUDS Fritid uten dårlig samvittighet! Vær realistisk – sett opp tid for fritid også De fleste som har studert har kjent på følelsen av å aldri ha fri! Man har to ulike grupper studenter. En gruppe som nyter fritiden – for så å studere. Mens andre som studerer først for så å nye fritiden. Viktig å unngå ytterpunktene. Men det er lurt å ha FRI – som en jobb. Har fri for å kunne prestere. Handler om å planlegge for å få det til – for å kunne ha fri uten dårlig samvittighet – gjør en god jobb- eller lag en god plan. Husk å belønne deg selv – vet du at du skal på en langhelg eller ferie, planlegg det i kalenderen. Les på forhånd, ha en ekstra kollokvie, så kan du reise bort uten å ta med bøkene. Men kanskje du kan ha med en video på mobilen?

24 Oppsummert: Hva skal inn i planen?
Planlegg og strukturer Oppsummert: Hva skal inn i planen? Forelesninger Arbeidskrav Selvstudium Gruppearbeid/Kollokvie… Repetisjon/oppsummering FUDS LAG EN SEMESTERPLAN og send til: Høst 09- BI Drammen

25 Disponer tiden din «Betydningen av selvdisiplin var dobbelt så stor som betydningen av elevenes intelligens for eksamensresultatet.» «…elever med høy selvdisiplin brukte mer tid på skolearbeidet og så mindre fjernsyn enn andre elever.» Du e studenten – du er sjefen! Svaret på hvordan man kan bli en god student ligger blant annet her. Du har gått fra å være elev på videregående skole – til å være student på en høyskole. Nå er det du som bestemmer! Det er gøy – kjekt å kunne bestemme selv, hva du skal bruke tiden på, hvor mye du skal lese, ha fri, gå på forelsning, ta eksamen. Deilig frihetsfølelse! Men det kan også være vanskelig og utfordrende. Med stor frihet følger stort ansvar. Du e din egen sjef! Det er faktisk noe mange av dere kommer til å savne når dere begynner å jobbe. Skal du velge å følge flokken? Lese like lenge som alle andre? Eller være aktør i ditt egen studieliv – dvs ta ansvar for deg selv og dine studievaner. Ja, du kan være sjefen over deg selv og dine studier – men med noen begrensninger. Du har tross alt innleveringer osv. Det er defor viktig å være aktiv. Legge opp en taktikk for hvordan du skal være som student. Mye av dette vi ska snakke om i dag. Hvilken student har du allerede vært? Hvilken lærestil har du hatt? Systematisk? Impulsiv? Skippertak? Fortelle om DINE ERFARINGER Hva slags forhold har du til selvdisiplin? Hva er dine strategier for at det ikke skal skli ut? Hva fokuserer du på for få gjennomført det du skal? Hva forbinder dere med selvdisiplin? En av mine taktikker for å opprettholde selvdisiplinen har vært å gjøre avtaler med andre – jeg har god selvdisiplin når det kommer til andre mennesker. Ansvarsfølelse og samvittighet. Avtalte derfor ofte en kaffe om morgenen osv. Tenk på det som en jobb – studiet er jobben deres. Den må prioriteres hvis dere skal gjøre det bra!

26 Mobil/internett på pc/ pushvarsler/kaffedates….
Har du erfaring med å sitte en hel eller halv dag med pensumbøker og notatbok? Det tar litt tid å lære det. Forskning viser at vi mennesker konsentrerer oss godt i omtrent minutter av gangen. Det er også enklere å holde på selvdisiplinen når man leser en kort periode av gangen. Finn ut hvor lenge du klarer å lese av gangen, og les for eksempel 15 minutter, før du ser opp og tenker over det du har lest, evt skriver det ned eller forteller det høyt. Se over de notatene du har tatt og tenk på hvordan det du har lest henger sammen med det du har hørt på forelesning og det du kan fra før. Gå deg gjerne en runde og kom tilbake igjen til boka. Belønn deg selv når du har lest ut et kapittel med for eksempel å kjøpe en god kaffe. Sett deg gjerne mål for leseøkta og gå hjem når du er ferdig. Forstyrrelsesboken er et av flere verktøy for å holde på selvdisiplinen. Når du sitter og leser og begynner og tenke på om du skal trene, hvilken film du skal se på kino eller hva du skal finne på i bursdagsgave så er forstyrrelsesboken stedet du kan skrive ned slike ting og parkere det der.

27 Sammen er vi mindre alene…?
Disponer tiden din Sammen er vi mindre alene…? Studere sammen eller alene? Vi anbefaler definitivt samarbeid: Kollokvie Avtaler for selvdisiplin og fokus Kaffepauser Gå og tren sammen Byttelåne notater Sosialt og støttende! - hindrer frafall Har du ingen? Spør sidemannen på forelesning eller her

28 Disponer tiden din Gjør jeg som planlagt?

29 3 faser i læringsprosessen
Disponer tiden din 3 faser i læringsprosessen Målsetting Forventninger Planlegging Utføre læringsaktiviteter Selvdisiplin Motivasjon Læringsstrategier Selv –evaluering Selv - refleksjon Planlegge Utføre Evaluere Her er poenget at studentene skal bli bevisst sin egen læringsstil; hva fungerer best for meg?

30 Hjelp! Disponer tiden din Studentpartner Studentveiledere
Kurs i studiestrategier Høst 09- BI Drammen

31 OPPSUMMERT 1 - Få en oversikt - Hva skal du gjøre?
2 - Planlegg og strukturer - Hvordan skal du gjøre det? 3 - Disponer tiden din - Gjør det du har sagt du skal gjøre! For å understreke betydningen av at planlegging er viktig. Viktig at de huker av for ting de ahr gjort, for å se progresjon, at de kommer videre (selv om det kanskje ikke føles sånn)

32 «Kunne du være så snill og fortelle meg hvor jeg burde gå nå
«Kunne du være så snill og fortelle meg hvor jeg burde gå nå?» «Det kommer svært an på hvor du ønsker å ende opp,» sa Katten. Lewis Carroll – Alice i Eventyrland

33 One minute paper 1. Nevn tre ting du har lært i dag
2. Hva husker du best fra i dag? 3. Hva kunne vært gjort annerledes? Takk for i dag – lykke til med oppstarten av studiet!


Laste ned ppt "STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google