Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vekst etter kriser. Bodø 13. juni 2014. Odd J. Eidner
Hvordan går det med de som er rammet av ei krise – etterpå, når det har gått ei stund, noen år….?

2 ”Alt det man ikke dør av, det vokser man på!”
Det er ikke sant, men litt sant! Tapet og sorgen må bearbeides Sorgarbeid = hardt arbeid Mennesket er skapt for å overleve Vi greier mye mer enn vi tror!

3 Mi historie - Har mistet 2 barn - Bodde i Sorgens rom
- Sorg gikk over i depresjon - Mistet troen på Gud - Har gått en lang vei

4 Sorgens og Gledens rom De som greier seg best etter en rystelse i livet, er de som makter å bruke begge rommene, og være til stede i dem begge. Være i Sorgens rom, akseptere tapet, og kjenne på de vonde følelsene. Og samtidig oppholde seg i Gledens rom for å få energi til å gå videre.

5 Meaning-making Det handler om å finne / skape en mening
1. Noen finner en mening med det: - Den kristne: ”Herren ga, Herren tok, Herrens navn være lovet!” - Den ikke-religiøse: ”Shit happens!” Disse kan leve med tapet, men vokser ikke på det. 2. Noen finner ikke en mening med det. De sliter mest i etterkant.

6 Meaning-making 3. Noen skaper sin egen mening.
Finne vs. Skape en mening. ”Utfordringen er ikke å finne seg i sin skjebne, men å finne seg selv i sin skjebne.” Svein Ellingsen. Denne gruppen scorer høyest på livskvalitet. De opplever å vokse på ei krise. (PTV)

7 PTV = Post-Traumatisk Vekst
PTV er positive endringer som man kan oppleve etter å ha bearbeidet traumatiske hendelser. Det er risikabelt å oppleve traumer. Men PTV kan være en positiv bieffekt.

8 Kjennetegn på PTV 1. Får et nytt syn på livet
- en fantastisk gave og ikke en selvfølge! ”Det er jamen flaks at vi lever, min venn!” ”Hvis jeg ikke finner navnet mitt der,…” 2. Setter mer pris på de nære relasjoner. Prioriterer annerledes. Gruvearbeiderne i Chile.

9 Kjennetegn på PTV 3. Vokser på den smertefulle erfaringen, og blir mer moden. En dyp og rik klangbunn i livet. 4. Kan møte sine medmennesker med en ny forståelse og empati. Mange engasjerer seg i sosialt hjelpearbeid. ”Du må ha vært der for å kunn’ forstå!”

10 Steinen

11 Postludium ”De vakreste menneskene jeg kjenner, er de som har opplevd tap, og kjent lidelse og smerte, som har kjempet, og som har fått krefter til å gå og leve videre med livet sitt, slik det er blitt. Disse menneskene har en forståelse og en takknemlighet for livet som fyller andre med klokskap, empati og en dyp kjærlig omsorg.” Sitat fra ukjent


Laste ned ppt "Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google