Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan går det med de som er rammet av ei krise – etterpå, når det har gått ei stund, noen år….?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan går det med de som er rammet av ei krise – etterpå, når det har gått ei stund, noen år….?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan går det med de som er rammet av ei krise – etterpå, når det har gått ei stund, noen år….?

2  Det er ikke sant, men litt sant!  Tapet og sorgen må bearbeides  Sorgarbeid = hardt arbeid  Mennesket er skapt for å overleve  Vi greier mye mer enn vi tror!

3  - Har mistet 2 barn  - Bodde i Sorgens rom  - Sorg gikk over i depresjon  - Mistet troen på Gud  - Har gått en lang vei

4  De som greier seg best etter en rystelse i livet, er de som makter å bruke begge rommene, og være til stede i dem begge. Være i Sorgens rom, akseptere tapet, og kjenne på de vonde følelsene. Og samtidig oppholde seg i Gledens rom for å få energi til å gå videre.

5  Det handler om å finne / skape en mening 1. Noen finner en mening med det: - Den kristne: ”Herren ga, Herren tok, Herrens navn være lovet!” - Den ikke-religiøse: ”Shit happens!” Disse kan leve med tapet, men vokser ikke på det.  2. Noen finner ikke en mening med det. De sliter mest i etterkant.

6  3. Noen skaper sin egen mening. Finne vs. Skape en mening. ”Utfordringen er ikke å finne seg i sin skjebne, men å finne seg selv i sin skjebne.” Svein Ellingsen. Denne gruppen scorer høyest på livskvalitet. De opplever å vokse på ei krise. (PTV)

7  PTV er positive endringer som man kan oppleve etter å ha bearbeidet traumatiske hendelser.  Det er risikabelt å oppleve traumer. Men PTV kan være en positiv bieffekt.

8 1.Får et nytt syn på livet - en fantastisk gave og ikke en selvfølge! ”Det er jamen flaks at vi lever, min venn!” ”Hvis jeg ikke finner navnet mitt der,…” 2. Setter mer pris på de nære relasjoner. Prioriterer annerledes. Gruvearbeiderne i Chile.

9 3. Vokser på den smertefulle erfaringen, og blir mer moden. En dyp og rik klangbunn i livet. 4. Kan møte sine medmennesker med en ny forståelse og empati. Mange engasjerer seg i sosialt hjelpearbeid. ”Du må ha vært der for å kunn’ forstå!”

10

11 ”De vakreste menneskene jeg kjenner, er de som har opplevd tap, og kjent lidelse og smerte, som har kjempet, og som har fått krefter til å gå og leve videre med livet sitt, slik det er blitt. Disse menneskene har en forståelse og en takknemlighet for livet som fyller andre med klokskap, empati og en dyp kjærlig omsorg.” Sitat fra ukjent


Laste ned ppt "Hvordan går det med de som er rammet av ei krise – etterpå, når det har gått ei stund, noen år….?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google