Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ingenting henger sammen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ingenting henger sammen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ingenting henger sammen
Alt henger sammen med alt Gro Harlem Brundtland Takk for invitasjonen til skrivelystkonferanse! Hadde vært moro å være på hele konferansen, men man kan ikke få med seg alt. Tenkte å si noe kort om Løten kulturskole før jeg starter med selve innlegget. Jeg har vært rektor der siden 2009 og før det var det ingen som hadde tittelen rektor. Skolen var en nesten ren musikkskole, men med undervisning i billedkunst. Vi brettet opp ermene, og fikk økt budsjettet og dermed også bredden på tilbudet noe. Kulturskolen overtok også ansvaret for Den kulturelle skolesekken og fra 2014 har vi også ansvaret for ungdommens kulturmønstring. Vi har søkt alt som er av eksterne midler, og også fått mye til å gjøre tverrfaglige prosjekter og utvikle dette tilbudet i skriving som jeg skal snakke om nå. Rett til tittelen på foredraget: Landsmoderen Gro Harlem Brundtland sa en gang at ”alt henger sammen med alt”. For en ungdom kan dette føles meningsløst. Tilværelsen er oppstykket, de dras i alle retninger. Ungdoms hverdag er ikke den samme som voksnes hverdag. Det er mange tanker, mange betraktninger, og mange ungdommer går også dypt inn i detaljer. Noen kommer seg ikke alltid ut av disse detaljene og lurer på om livet egentlig er verdt å leve. Hvordan kan alle disse følelsene få utløp? Hvordan uttrykke seg i en verden der ingenting henger sammen? Et av virkemidlene er å skrive. Sette ord på følelsene. Og når man får veiledning av en ungdomsbokforfatter, faller ordene på plass og gir mening for de det skal gi mening for. Til de som skjønner at ingenting henger sammen. Løten kulturskole samarbeider med Løten ungdomsskole og Den kulturelle skolesekken i Løten om å gi et slikt skrivetilbud til ungdom i 9. trinn. Hver høst kommer forfatter Widar Aspeli til skolen og har skrivekurs med alle. Etter skrivekurset kan alle som ønsker det søke om å få være med videre i prosjektet. En liten gruppe får jobbe med Widar gjennom flere arbeidsdager. Resultatet er en bok (som dette – vis) og en forestilling. I skoleåret 2013/2014 har 8 ungdommer jobbet med tekster under temaet ”ingenting henger sammen”.

2 Lykkevariasjoner Lykke er som glass Knuses lettere enn det lages
(Ivan) Hvordan kan vi vite hva lykke er Mye enklere å vite når man er ulykkelig (Camilla) Les diktene høyt. Prosjektet ”Lykkevariasjoner” var pilotprosjektet i 2010/2011. Temaet kom etter at elevene hadde begynt å jobbe sammen. Hva er lykke? Hva er ulykke? Er ikke forskjellen bare en bokstav? Parallellt med ungdomsskoleelevenes arbeid, jobbet kulturskolens ansatte på musikk og kunst med samme tema. Målet var å bruke tekstene inn i en tverrfaglig forestilling som kunne vises både for skolen og foreldrene. Kulturskolens lærer på teater hjalp elevene med å lage en koreografi for framføring av tekstene. I tekstgruppa var det flere elever med erfaring fra kommunens ungdomsteater. I tillegg var det med elever fra kulturskolen som spilte og danset med samme tema.

3 Dodekafoni I forestillingen Dodekafoni i 2012, gikk vi ett skritt videre med det tverrfaglige. Tema ble dodekafoni og tallet 12. Tema ble i større grad avklart på forhånd. 2012, tolv toner, tolv bokstaver, tolv ord. Dodekafoni, for de som ikke vet det, er en komposisjonsteknikk fra starten av 1900 tallet der skalaens tolv toner blir satt sammen på nytt og komponeres videre på innen visse regler. Elevenes tolkninger var svært annerledes…. (LES) En av kulturskolens lærere komponerte en tolvtonerekke som ble spilt inn på ulike måter og mikset sammen. Tekstelevenes første oppgave var å definere ordet dodekafoni. Ingen forkunnskaper, ingen hjelpemidler, kun fantasi. Dodekafoni ble et prosjekt med samtidskunst. Nykomponert musikk, ulike tekster, delvis digitalt og abstrakt maling. Boken ble inndelt i 12 deler. Det ble brukt 12 bilder som inspirasjon. Forestillingen var også inndelt i tolv deler. Vi skal få se resultatet fra kunstelevene i kulturskolen sitt arbeid og høre en innspilling av tolvtonerekka gjort av noen av elevene på slagverk.

4 Kunstelevene jobbet rundt bordet og brukte de ulike tekstene som inspirasjon. Musikkelevene spilte inn rekka. Her representert ved elever på slagverk.

5 Karusellsekunder karusellen går verden snurrer fortere er alt over nå?
spenningen øker verden snurrer raskere karusellen flyr (Silje Marie) Les teksten. …… Det er kanskje slik verden kan føles noen ganger? Til karusellsekunder i 2012/2013 fikk vi støtte fra Utdanningsdirektoratet til å lage en digital forestilling. Samme skoleår startet Løten ungdomsskole opp valgfag sal og scene i 8. trinn og dette ble det første samarbeidsprosjektet med dem. Både kulturskolen og ungdomsskolen gikk til innkjøp av iPads og app’er knyttet til film og musikk, og elevene på sal og scene laget ulike små filmer og snutter basert på tekstene som elevene i 9. trinn laget. Det hele ble sydd sammen til en forestilling som i hovedsak ble digital, bare avbrutt av live tekstlesing fra scenen. De ekstra midlene gjorde at vi kunne sette av en 20% stilling i noen måneder som ble brukt av en av kulturskolens lærere som hadde spesialkompetanse på samtidsmusikk og bruk av digitale hjelpemidler i samtidsmusikken. Han satte seg inn i de ulike tekniske mulighetene og jobbet både med elever og kollagaer for å få et godt resultat. Elevene lagde det meste av musikken ved hjelp av garageband og andre programmer og brukte ulike effekter til å underbygge tekstene. Mange av tekstene ble også lest inn og mikset sammen med film og musikk. Det er ulike typer grupper elever som blir med på tekstprosjektene. I hovedsak havner alle de ferdigstilte tekstene i en liten bok, men i ”karusellsekunder” måtte noen av tekstene redigeres ut fordi de ble for personlige og sterke.

6

7 Ingenting henger sammen
lukter som oppkast ser ut som en mørk skygge høres ut som tastetrykking og slenging av ord kjennes ut som vrede føles som bortkastet tid hat - Marte lukter som den blomsten jeg er så glad i ser ut som en som gjør alt for en annen høres ut som en bønn kjennes ut som noe herlig føles som du gjør alt du kan lidenskap Les tekstene. Tekstelevene i år ble ferdig med jobben til jul. Erfaringer viser at dersom det skal bli en god forestilling med grunnlag av tekstene, trenger elevene på sal og scene materialet tidlig. Forestillingen i år er 22. april i Løten kino. I år er det lærerne på sal og scene som gjør mesteparten av jobben, men lærere i kulturskolen vil være til disposisjon i sluttfasen og ved behov. Det er nå et tett samarbeid mellom ungdomsskolen og kulturskolen, og sammen deltar vi på prosjektet ”De unges arena” som har samling på Gardermoen akkurat nå. Det er derfor jeg må løpe så fort jeg er ferdig her for å få med meg avslutningen på den konferansen. Prosjektene våre er denne årlige forestillingen og ungdommens kulturmønstring. Vi mener det er viktig å ta ungdommens kultur på alvor og la de forme sine egne prosjekter – selvfølgelig med god og trygg veiledning fra fagfolk. Det å finne måter ungdom kan uttrykke seg på og arenaer der de kan vise sine uttrykk, har vi tro på. Det er vårt mål og vi jobber kontinuerlig for å bli bedre. I år søker vi også prosjektmidler ulike steder for å lage et tekstprosjekt i forbindelse med at kulturskolen skal feire Prøysen i november. Da kommer vi til å gjøre et prosjekt i barneskolen med en annen forfatter. Vi har ikke prøvd å lage dette til et tilbud i den rene fritiden. Det kan være aktuelt når prosjektet setter seg mer, men generelt er det vanskelig å få ungdom til å melde seg på nye fritidsaktiviteter. Ungdomsskolen er gjerne den tiden de melder seg UT av ting.

8

9 suksessfaktorer Samarbeid skole, kulturskole og forfatter over lang tid Valgfag sal og scene Tverrfaglig arbeid – digital verden Ta ungdom på alvor Det ser ut til å være lettere å få til et godt og langvarig samarbeid med ungdomsskolen når det er et prosjekt som er i samarbeid med norsklæreren enn i estetiske fag… dessverre….. Det er heller ikke nødvendigvis skoleflinke elever som skriver de gode tekstene – og det kan være verdt å tenke på. Det at tekstene brukes sammen med andre kunstuttrykk er også med på å løfte dem fram, gjøre mer stas på. Da får også prosjektet en synlig avslutning. Det anbefales på det varmeste! Da har jeg fått presentert det vi har jobbet med så langt. Nå søker vi midler fra ulike steder for å gjøre et prosjekt med litt yngre elever og Prøysens tekster. Da tenker vi å samarbeide med en annen forfatter og lage tekster som kan framføres av teaterelever i en stor Prøysenforestilling i november. Men det er jo som alltid – avhengig av pengene, og de finnes i relativt liten grad lokalt. Spørsmål, kommentarer?

10


Laste ned ppt "Ingenting henger sammen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google