Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

3 Les bedre.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "3 Les bedre."— Utskrift av presentasjonen:

1 3 Les bedre

2 3.1 Gode leseferdigheter Kunne lese og oppfatte hurtig
Kunne anvende ulike lesemåter Kunne kombinere ulike lesemåter Kunne legge forholdene til rette for god lesing

3 Kunne lese og oppfatte hurtig
Bevege øyet riktig når du leser. Øke lesesynsfeltet slik at du kan se mer tekst om gangen. Lese ord som bilder, dvs. oppfatte ord og uttrykk med et raskt blikk. Presse opp lesehastigheten. Unngå vanlige lesefeil og oppklare misforståelser om lesing.

4 Kunne anvende ulike lesemåter
Hurtiglesing: å lese alle ordene hurtig og oppfatte det meste av innholdet. Skumlesing: å lese deler av teksten for å få oversikt eller repetere. Skanning: å lete etter bestemte ord eller temaer. Superlesing: å lese med den maksimale lesehastigheten samtidig som hjernen er i alfatilstand. Fotolesing: å kaste ett blikk på hver side for å få en grov oversikt. Reflekterende lesing: å tenke gjennom og bearbeide teksten.

5 3.2 Lesestrategi gir bedre lesing
Lesestrategiens hovedtrinn: Forberedelse Lesing av teksten en eller flere ganger Etterarbeid Lesestrategiens hovedprinsipp: Få oversikt Få med deg detaljene Få ny oversikt

6 3.3 Støtte lesingen med andre tiltak
Ta notater og gjør markeringer i teksten. Repeter systematisk og ofte. Legg forholdene til rette for god lesing. Styrk konsentrasjon, forståelse og hukommelse. Få vekk vanlige lesefeil. Få hjernen til å fungere bedre.

7 3.4 Få vekk vanlige lesefeil
Bevisst og ubevisst tilbakehopp, dvs. at du hopper tilbake i teksten for å lese ord og setninger om igjen. Visuell vandring (uthopp), dvs. at du hopper framover i teksten eller lar blikket gli ut av teksten. Høytlesing eller indre stemme, dvs. at du sier ordene høyt eller inni deg mens du leser. Bevegelse av hodet, kjeven, leppene, tungen, eller andre kroppsdeler når du leser. Konsentrasjonsproblemer, dvs. at du tenker på andre ting enn det du leser. Feil leseteknikk som skyldes misforståelser og myter om lesing.

8 3.5 Legg forholdene til rette for bedre lesing
Leseplassen. Lesestillingen. Plasseringen av teksten i forhold til kroppen og øynene. Blateknikken. Leselyset. Luftkvaliteten. Pusteteknikken. Temperaturen i rommet. Lyder som kan forstyrre. Søvn og hvile. Trivsel, helse og ernæring.


Laste ned ppt "3 Les bedre."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google