Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

13 Lese fra dataskjerm.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "13 Lese fra dataskjerm."— Utskrift av presentasjonen:

1 13 Lese fra dataskjerm

2 13.1 Lese fra dataskjerm Det meste som er gjennomgått i denne boka om å lese fra papir, gjelder også når du leser fra en dataskjerm. Å lese fra en dataskjerm kan være både lettere og vanskeligere enn å lese fra papir, avhengig av hva du er mest vant til.

3 13.2 Still skjermen riktig Plassér skjermen riktig
Justér intensitet og kontrast Sørg for gode lysforhold i rommet Farger

4 13.3 Legg forholdene til rette
Varier arbeidsstillingen. Samme sittestilling over tid blir belastende. Ta øynene vekk fra skjermen en gang i blant. Lukk eller rull med øynene. Fest blikket på et punkt i rommet. Ta regelmessige pauser. Minst en pause på 5-10 minutter i timen. Reis deg opp og gå litt. Utfør noen avlastningsøvelser av og til, f.eks. ved å bevege hodet, strekke på armer og bein eller riste løs.

5 13.4 Rull teksten over skjermen
Du har ofte muligheten til å rulle teksten på dataskjermen ved hjelp av piltastene eller ved å klikke med musen. Ved å rulle teksten linje for linje på denne måten kan du lese raskere. Men hvis du skal lese med stor hastighet, bør du heller rulle skjermbildet en side om gangen, f.eks. ved hjelp av ”side ned knappen” (PgDn knappen).

6 13.5 Bruk musepilen som pekeredskap
Du kan lese med støtte også når du leser fra en dataskjerm. Du kan bruke samme type pekeredskap som for lesing fra papir. Det beste er kanskje å bruke musen. Du fører musepilen under linjene på samme måte som for andre pekeredskap. Du kan også trene inn øyebevegelser for skumlesing og skanning ved å føre musepilen over skjermen for å styre øyebevegelsene.

7 13.6 Ta utskrift og les fra papir
Skal du lese virkelig hurtig eller arbeide grundig med en tekst, er det en fordel å lese fra papir. Ta derfor en utskrift av teksten før du begynner med dette. Da kan du lese og arbeide med teksten slik du pleier. Mange som er vant til å arbeide mye på skjerm, foretrekker å lese på skjerm framfor å ta en papirutskrift. Du må prøve deg fram og gjøre det som passer best for deg.

8 OPPGAVE 13.3 Hvordan lese fra dataskjermen?
Tenk gjennom: Hva slags litteratur leser du fra dataskjermen? Hvorfor leser du dette? Hva er hensikten og målet med lesingen? Hvilke lesemåter og leseteknikker bør du bruke?


Laste ned ppt "13 Lese fra dataskjerm."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google