Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger Side 29-31 i Tellus 10 eller kopihefte Av Karina Schjølberg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger Side 29-31 i Tellus 10 eller kopihefte Av Karina Schjølberg."— Utskrift av presentasjonen:

1 Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger Side 29-31 i Tellus 10 eller kopihefte Av Karina Schjølberg

2 Energi – den har mange forkledninger Energi finnes utrolig mange steder og i mange ulike varianter. Energi i mat Energi i muskler Kjemisk energi, energi i mat og muskler Energi i lyd Energi i strikk Energi i en fjær Elektrisk energi Osv……..

3 Bevegelse – og stillingsenergi all energi kan deles inn i bevegelse – og stillingsenergi. bevegelsesenergi kalles også kinetisk energi Stillingsenergi kalles også potensiell energi Mannen på bildet har stillingsenergi, men om kort tid vil den energien endre seg til bevegelsesenergi, hva skjer da??

4 Bevegelsesenergi alt som beveger seg er bevegelsesenergi Eksempel: -lyd fordi lydbølgene er svingninger som beveger seg gjennom lufta. -varmen i en vedovn fordi jernatomene i ovnsveggen beveger seg raskere jo høyere temperaturen er.

5 Stillingsenergi all energi som kommer av at noe har en bestemt posisjon eller stilling, er stillingsenergi Eksempler -energien i en strikk -pil og bue før du slipper tauet -energien i en fjær oppi en eske -energiene i molekylene -kjemisk energi i mat

6 Stillingsenergi kan lagres de fleste bevegelser stopper opp ganske fort, eks en ball som triller. Derfor er ikke bevegelsesenergi egnet til å lagre energi Men det er annerledes med stillingsenergien. Den kan lagres i mange år. Eks en fjær i en eske, vann i vannmagasiner, kjemisk energi i en vedkubbe eller mat.

7 Energi i mat all mat vi kjøper i butikken har en varedeklarasjon som forteller blant annet hvor mye energi en matvare inneholder Energi måles i joule 1kj=1000 j 100 gram helmelk inneholder 280 kj, mens 100 gram skummet melk inneholder 150 kj


Laste ned ppt "Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger Side 29-31 i Tellus 10 eller kopihefte Av Karina Schjølberg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google